Aktuálně: 7 736 inzerátů141 830 diskuzních příspěvků17 268 uživatelů
Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 30.11.2023, 13:13:44 xxx.xxx.191.80
JanaJanaJanaJana:

Děkuji, Situace je taková, že v domě žijeme týden, kočka si na nás zvyká  pes byl deset let bytový a na kočky nezvyklý, ale neubližuje jim. Vše je ve fázi navykání, řeším teď především bazální potřeby kočky. Ještě jí mohl čekat útulek.

Já myslím, že je super, že se vůbec staráte a zajímáte o cizí/toulavé zvíře. Protože ta kočka fakt není Váš problém a cokoli, co pro ni uděláte, je velký nadstandard. Ne že bych od Vás čekala méně 😉, ale objektivně vzato nemáte vůbec žádnou povinnost brát tu kočku v milost. 
Zastřešené místo v závětří, krmení a voda, aby nemusela žrát sníh, je vlastně vše, co potřebuje. 
Co majitelka, ta si ji neodveze, nezajistí si ji a nepostará se o ni? Chudák číča, má velké štěstí v neštěstí, že jste ten dům koupila právě Vy. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 30.11.2023, 11:11:45 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 30.11.2023, 08:09:36

Děkuji, mrknu na něj. 
Od výrobce mám doporučený Herkules, má certifikaci na hračky pro děti, které taky žvýkají kde co, tak to zatím vypadá na něj. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 29.11.2023, 17:15:12 xxx.xxx.191.80

Zdravím zdejší osazenstvo. Potřebuji pomoct. 
Synovec dostal křečka. Od Ježíška dostane nějaké materiály na výstavbu prolézaček, ale neumím si poradit s lepidlem. Musí být nezávadné, aby ho křeček mohl okusovat (na rozdíl od synovce ho maminka neučila, že nemá strkat věci do tlamičky), musí být snadné na manipulaci a mělo by unést křečka (cca 150 g). Bojím se, že cukrářské lepidlo nebude dostatečně trvanlivé (je sladké, křeček ho asi ohlodá) a že křečka neunese. 
Za každý tip budu vděčná. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 29.11.2023, 15:53:00 xxx.xxx.191.80

Já nejsem pro seznam plemen, která jsou zakázaná, ale jsem pro seznam vlastností, které jsou zakázané. Geneticky daná měkkost chrupavek, které lze předejít kvalitním chovem a vážně snižuje kvalitu života? Kříženec divokého a domácího zvířete, jehož vlastnosti nelze úplně předvídat a které může být potenciálním nebezpečím pro místní/tamní zvířata? Myši-tanečnice, které jsou nositeli nervové poruchy, která jim brání v chůzi rovně? Ano, chápu, proč se to někde zakazuje. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 29.11.2023, 15:42:06 xxx.xxx.191.80

Záleží, jaká si určíte kritéria. 

BO - nepřekonatelný v mnoha aspektech, ale vyžaduje psovoda s mozkem v hlavě větším než průměrným. Rozhodně to není pes pro každého.
Pudl - nepřekonatelný v mnoha aspektech, ale je zjevné, že obrany nebudou jeho parketa. Pes univerzální, zvláště ten velký je vhodný do rodiny i na vrcholový výcvik, a to jak služební (vyhledávají drogy), sportovní (agility), tak i pracovní (vodí nevidomé) a lovecké. 
Hovavart - nepřekonatelný v mnoha aspektech, na prvních místech ho často neuvidíme, ale v kombinaci služebního, strážního a rodinného psa patrně nemá konkurenci. 

A nemůžu opomenout plemena, která pracovní nejsou, ale přesto mají vlohy, pokud se dostanou do rukou schopného majitele. Třeba tady na stránkách je aktivní paní, která vyhrává ceny s motýlem. S kingy se zas vcelku úspěšně experimentovalo při vyhledávání na letištích - malý pes roztomilého zjevu nikoho neděsí, naupozorňuje na sebe a v klidu si prošmejdí všechna zákoutí zavazadel. Kanaánští psi fungují v izraelské armádě v podmínkách, v jakých by jiné plemeno těžko uspělo. 
Takže dle mého - jdete na to špatně. Napřed si určete definici, co je podle Vás pracovní plemeno, a sestavte si jejich seznam; pak si určete kritéria, podle kterého budete pracovní plemena hodnotit, a až pak stanovte, které pracovní plemeno je nejlepší. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 23.11.2023, 13:11:29 xxx.xxx.191.80

Strýc s tetou chemicky kastrovali kavalíra předtím, než ho dali kastrovat nožem. Nějaké zásadní rozdíly mezi kastracemi nepozorovali, teda kromě toho, že chemická časem vyprchala. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 23.11.2023, 11:30:05 xxx.xxx.191.80

Za mě je rozdíl v tom, jestli je to zvíře užitkové, nebo domácí mazlíček. Za králíka v hobby chovu lidi normálně utrácejí u veterináře tisíce a běžně se takový zajuch veze na poslední cestu na injekci, kdežto ti samí lidé se ke králíkům na maso chovají naprosto jinak. A nevidím v tom problém. 
U slepice bych opravdu léčila většinu problémů ostrým nožem (a tuhletu konkrétní nefotila na internet, ale to utrpení jí urychleně ukrátila), ale pokud je pro někoho domácím mazlíkem, tak je logické, že hledá cestu léčby. Tam je podmínkou začít léčit včas a mít k dispozici dobrého odborníka, což tady očividně nenastalo. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 20.11.2023, 16:45:12 xxx.xxx.191.80

Já už zimní kabát vytáhla - jezdím do práce vlakem a zůstat někde viset na hodinku dvě se mi v podzimní bundičce nechce. Ale nebýt toho, taky ještě nechám kabát spát. 
Papriky uzrávají jak blbé, žížaly zatím ještě mám na balkoně, suším 10 kg zeleniny na domácí instatntí vývar, nenudím se. 
Uvažuju, jak to letos udělám s vánočním stromečkem. Loni jsme kupovali v květiáči před nákupním centrem, který samozřejmě nepřežil, teď hledám nějaký zapěstovaný… Asi mrknu do zahradnictví, jestli mají nějaké jehličnany v kontejneru, které nejsou primárně určené jako vánoční stromeček, aby nám vydržel. 
A těším se na Vánoce jak malé děcko! Já je tak miluju. Mám dárek pro synovcova křečka a maminčiny slepičky, ještě mi zbývá vymyslet dárek pro zebřičky. Uvítám tipy, máte-li někdo nějaké. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 20.11.2023, 14:33:53 xxx.xxx.191.80

Na výstavě jsem byla a náramě jsem si to užila. 🙂
Sníh a zimu miluji, naopak nepreferuji bláto a lezavo. Takže já bych sněžnou pokrývku brala hned. 
jo, odkud jste? Stačí přibližně. Děkuji. Kamarádka mi posílala fotku z Ještědu a nevypadá to, že by tam bylo víc sněhu než máte Vy. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 16.11.2023, 14:11:06 xxx.xxx.191.80

Jezdím na kole i v autě. Pravda je uprostřed, jak to tak bývá. 
Ale co se týče aut, která jezdí po pravé straně, tak já vždycky v pravém pruhu jezdím vpravo - jednak mi to diktuje zákon, jednak je to z preventivních důvodů kvůli sanitám, policistům a hasičům. 
Co se týče klacku na kole s hřebem, no, před třiceti lety byla jiná doba, takže se mi těžko hodnotí časy, kdy jsem se učila chodit; nicméně v dnešní době to je naprosto nepřípustné. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 16.11.2023, 09:50:14 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele list z 16.11.2023, 09:47:33

Mně přijde úplně nejjednodušší nasušit přes léto trochu kopřiv, bylinek a pampelišek a to jim přidávat do krmiva. A fertig. 🙂

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 16.11.2023, 09:48:07 xxx.xxx.191.80

Znám lidi, co nakličování dělat nemůžou anebo nechtějí. Slepice mají a vcelku jim nic nechybí. Pokud jde o ty slepice, těch alternativ ve využití zeleného je celá řada a jednou z nich klidně může být nať z řepky. Neříkám, že by být měla, neříkám, že je to nejvhodnější řešení, neříkám, že to dělat chci nebo že to dělám, jen říkám, že jako součást zelené složky se využít dá. 
S důrazem na tu součást. Není to jediné zelené, je to součást zeleného. A ano, nať řepky obsahuje plus mínus to samé, co nať jiných brukvovitých. Ptát se, proč použít zrovna toto, je stejné jako se ptát, proč použít zrovna kedlubnu nebo roketu. Protože ji někdo má k dispozici a pokud může, proč by ji nevyužil?
Znám lidi, co pěstují topinambury pro zvířata a spousta lidí nad tím kroutí hlavou. Proč to dělají, když to slepicím nic až tak zásadního nedá? Protože není důvod to nedělat, když chtějí, tak proto. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 16.11.2023, 09:30:29 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Diben z 16.11.2023, 08:29:36

Jestli chodil na pole, kde se to stříká, tak se ani nedivím. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 16.11.2023, 09:30:07 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.11.2023, 15:56:08

Pindy máte Vy. 
Nebo nerozumíte psanému textu. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 15.11.2023, 15:44:15 xxx.xxx.191.80

To jsou chundeláči. 🙂 Povězte, že oni mají někde v původu jádro pudla, že? 🙂 
5 měsíců a už bez maminky, to je teda těžký život hříbátka. To bude chtít hodně mrkvičky. Ale vypadají oba spokojeně v té slámě. Tak to má být. 
Není Hůrka trošku hubená? Fotka může mást… 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 15.11.2023, 15:37:31 xxx.xxx.191.80

Kdyby dárce chtěl, jistě by se podepsal. Pokud nechce a přeje si zůstat anonymní, nechme mu to. 
Ale stejně je vtipné, jak některé záležitosti vnímají různí lidé různě; já najít ve schránce na dopisy nějaký poměrně osobní dar, tak měním zámky, sepisuju závěť a zvažuju zavolání policie. 😀 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 15.11.2023, 14:19:24 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.11.2023, 12:30:47

Nepíšu nic o řepce na polích, píšu o neošetřené řepce - např. v domácích podmínkách ji používáme jako zelené hnojení nebo přírodní pokryv půdy na zimu. I v dnešních zimách jsou v ČR místa, kde tráva leží pod sněhem, a nikdy bych neřekla, že kdo nemá možnost pouštět v zimě slepice na trávu, nemá vhodné podmínky pro chov slepic. To by je pak neměl před dvaceti lety nikdo, že. 
Fakt nevidím důvod, proč by někdo, jehož řepka splňuje podmínky na zkrmení, nemohl řepku v adekvátním množství použít. Obavy ze zdravotních dopadů jsou u kvalitní produkce řepky srovnatelné s jiným zeleným. Že to nic moc nedá, no, ono to jednodruhové zelené moc nedá obecně, proto píšu, že to není vhodná náhrada, ale doplnění zelené složky. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 15.11.2023, 11:48:59 xxx.xxx.191.80
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.11.2023, 11:37:20

Nevím, já řepkovými listy nikdy nekrmila. Ale jak píšu, pokud někdo má přístup k řepce, která není chemicky ošetřená, tak proč by toho nevyužil?
Verny se na to ptá, tak ho to asi zajímá. 
Ne každý může nakličovat obilí nebo skladovat mrkev a dýně na strouhání do míchanic a jiného zeleného je v zimě v místech, kde ještě sněží, nedostatek. Jasně, tam se často suší kopřivy a případně další bylinky, ale to už se teď v listopadu nedá dohnat. Takže pokud je řepka k dispozici, proč slepicím nepřilepšit? Asi bych ji dlouhodobě nedoporučila jako jediný zdroj zeleného, ale jak říkám, to platí úplně o každé kytce na světě. 

Varaxi
Varaxi (240 příspěvků) 15.11.2023, 09:29:25 xxx.xxx.191.80
Buggyra:

https://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=71 Většina informací se týká ovšem produktů ze semen.
Další závažnou poruchou spojovanou se štěpnými produkty glukosinolátů je krvácivost jater. Ta může vést u drůbeže, zejména u nosnic až k úhynu

https://www.birdlife.cz/ornitolog-na-drate-12-dil-odpovedi/
Ohrožená je hlavně drůbež, u které může dojít až k úhynu, proto se doporučuje zařazovat do krmných směsí pouze po hydrotermické úpravě a jen do výše 5 %. Spíše bych tedy semena řepky nedoporučovala.

https://uroda.cz/kvalita-repky-srotu-a-pokrutin/
Pro zkrmování řepky na zeleno je vhodné období do začátku květu a trvá asi 10 dní. V této době je řepka dieteticky vhodná. Glukosinoláty v zelené hmotě jsou oproti semeni 10x menší, v průběhu růstu ještě klesají a nejnižší jsou právě před květem (0,05 -0,01%). - Týká se krmení přežvýkavců, ale fakta o obsahu glukosinolátů budou relevantní i pro další kategorie.

Akorát, pokud to dobře chápu, tak se jedná prakticky jen o ta semena. V samotné rostlině jich je zanedbatelné množství. Běžná koncentrace může být v rozmezí 14 – 24 µmol/g v suchých listech, tj. v čerstvých asi desetina této dávky. To považuju za bezpečné, pokud ta slepice je krmena i něčím jiným. Řepka není vhodná náhrada za zelené krmení, ale je vhodná (resp. je možné ji využít) jako jeden z komponentů zeleného krmení. 
A existují i odrůdy se sníženým množstvím glukosinolátů. 

Zdroj:
https://www.yaraagri.cz/vyziva-rostlin/plodiny/repka/kvalita-repka/hladina-glukosinolatu-repce/