Věřím tomu, že Vám něco k tomu napíse Xerxova, ta má dogu a myslím, že nějaké zkušenosti s přišíváním žaludku a kastrací má.
Co se týče ceny, úplně nejlepší je zavolat vybranému veterináři a zeptat se.
Věřím tomu, že Vám něco k tomu napíse Xerxova, ta má dogu a myslím, že nějaké zkušenosti s přišíváním žaludku a kastrací má.
Co se týče ceny, úplně nejlepší je zavolat vybranému veterináři a zeptat se.
Podhrabou se Vám. Zkuste morčata. 🙂
…
Když jsem si přála srážky, tak tohle jsem si nepředstavovala.
Takhle u nás vypadá trávník. Místa, kde je ještě zelený, jsou většinu dne zastíněná stromy. Jinak je to žlutá vysušená Sahara.
Hnus toto.
Lepší než klimatizace jsou venkovní rolety. Mají ale jednu zásadní nevýhodu - nejdou nainstalovat všude.
Jinak je to fakt skoro zázrak zvlášť pro domy, které chladí samy nebo chlad drží - staré kamenné nebo naopak nové izolované. A oproti klimatizaci je provoz zadarmo, instalace stojí cca stejně (u bytu, u domu, kde chcete zastínit víc stran, je dražší, ale zas ty provozní náklady se projeví dřív), dá se někdy přinejhorším nějak samodomo zaimprovizovat aspoň plachtou nebo nějakým zástinem, to je pak za půl darma, i když efektivnost třeba poloviční. A neonemocníte z toho.
Další babskou radou, která funguje, je vysadit strom ze západní strany od domu. Jasně, zas to nemůže udělat každý a lidem od třetího patra výš je to vyloženě na houby, taky to trvá deset let, než si vůbec všimnete… ale pro lidi v domech se zahradou to je fajn dopomůcka, která nic nestojí. Akorát musíte mít ze západní strany místo cca 15 metrů na ten strom, že.
Kdo má sklep, může chladit tak, že si otevře do sklepa. Komu nestačí otevřít, dá si větrák do dveří, vyžene to horký vzduch ven a nacucne do místnosti studený ze sklepa. Teď se tam vesměs stejně nic jedlého neskladuje a než začne, může efektivně ochlazovat obytné místnosti. Krátkodobé ohřátí vzduchu ve sklepě nevadí, za chviličku se zas ochladí. Existují domy, které mají průduchy ze sklepa do spíže, aby se spíž ochlazovala, ale neochlazoval se zbytek domu. Nejlepší je sklep, který je celý pod zemí.
Plus úplná prkotina - světlý dům a světlá střecha.
Dohromady tato pasivní řešení dělají obrovský rozdíl. Všechna však stojí na tom, že je začnete zakomponovávat do domu v době stavby nebo rekonstrukce. Což je, žejo, celkem k ničemu, když barák stojí a na rekonstrukci nejsou peníze…
Některá tepelná čerpadla dokážou chladit, což bývá taky fajn. Takže kdo pořizuje vhodné TČ, nemusí pořizovat klímu.
Úplně nejdůležitější je sednout si a spočítat si to. Co a kolik stojí, kolik stojí provoz, kdy se to vrátí, jak je to exektivní… a hlavně vědět, jaké máte možnosti.
Tak jsem si to spočítala. Od března u nas napadlo 45 mm srážek. Za červen čistá nula. Za duben symbolických 5 mm. V březnu 10, v květnu 30.
Já se neuvařím ve vedru, já se vysuším jak švestka.
Z třešní je výborný pečený čaj. Nemusí být hlavní plodinou, stačí, když jsou zastoupené v nějaké směsi ovoce, a je to mňamka.
V sobotu od pěti odpoledne do neděle do osmi večer. V tom je asi pětihodinová pauza na spaní.
A kdo že je ta čiperná hospodyňka, která nehledíc na horko a riziko infarktu zavařuje šedesát kilo okurek? Moje pětašedesátiletá maminka.
A to zrovna, když jsem ji chtěla pochválit, že ve vedrech nelítá po záhoncích a nezalévá. Nezalévá, protože nemá vodu, a tak zavařuje.
Zajeďte si do Lidlu pro suši. 🙂
Varaxi:Bhhhhuuzvccccff
Vzkazuje zvíře. Ne já.
Bhhhhuuzvccccff
Špízy na pánvi (viz https://www.kucharkaprodceru.cz/kureci-souvlaki/) Nudličky na milion způsobů.
Pokud nevadí v horku puštěná trouba, tak zapečené brambory (s anglickou, se smetanou, s vejci), zapečené těstoviny. Jáhelník je fajn, pokud máte vlastní ovoce.
Škubánky s mákem. Škubánky se špenátem. Bramborové knedlíky a noky (se špenátem, se sýrem, v sýrové omáčce apod., jsou fajn, pokud máte loňské brambory). Čína.
Polévky tak husté, že zastanou i hlavní chod, a k tomu salát.
Cibulový koláč, špenátový koláč, jakýkoli koláč na způsob pizzy. Včetně pizzy samotné. Lze i z listového těsta.
Libovolné zbylé maso v taštičkách z listového těsta. Případně podušené maso, sýr, zeleninová směs.
Syté saláty (červená řepa s kozím sýrem, míchaný s kupovaným grilovaným kuřetem, těstovinový s tuňákem).
Těstoviny na milion způsobů.
Libovolné rybí filety na pánvi na másle s bramborami.
Tortily. Sýrové omelety. Lečo. Tvarohové knedlíky přelité ovocným rozvarem.
Jak fungují, nevím. Je to asi něco na principu chladicích a ohřívacích pytlíčků, které pomačkáte a ony chvíli chladí/hřejí.
Na to, aby psí podložky chladily, musí být stlačené, tj. pes na nich musí ležet. Když bude stát, budou chladit tak maximálně tlapky. Chladí nějakou dobu, kolem 40 minut, pak přestávají fungovat a je potřeba je chvíli nemít stlačené a někde v relativním chladu (ne v lednici, chladnější místnost uplně stačí, mně se funkce obnovila cca do hodiny v 28 stupních ve stínu).
V chladnějším prostředí chladí déle a rychleji si obnovují funkci.
Já vezla psa v autě na poslední cestu, měla jsem jeho hlavu na klíně podloženou chladicí podložkou, chladilo to v červencovém vedru fakt fest, bohužel ne celou dobu cesty. Cítila jsem, jak mi to stehno prochládá. Myslím, že to je to, co velkým a těžkým psům může vadit, že ta podložka při velkém zatížení chladí až příliš. Dá se na ně dát nějaká lehká dečka, já někdy používala miminkovské osušky, ty, co vypadají jako veliká plínka. Ale většinou tam Axi nepotřeboval nic.
Využíval ji ve vedrech hodně. Střídal podložku a vyhrabanou díru v malinách. Za mě to je dobrá věc, pokud ji pes využívá. Zkuste si ji na pár dní od někoho půjčit, a pokud si ji pes oblíbí, víte, že je podložkový typ, a kupte mu o půlku větší, než si myslíte, že potřebuje. Axi se na ní vyvaloval z boku na bok, jak přestávala chladit, otočil se na druhou stranu, a byl spokojený.
Na Lamerovi lítá krásná hláška:
<ona> ty slepice mě fakt už štvou!
<on> ty mě taky
<on> ty slepice
<ona> tos to moc nezachránil
Vím, že za to nemůže… ale potkala jsem pána, cizince, jmenuje se Meyu Pippinu. Nějak jsem měla problém udržet vážnou tvář. A dávám ho na seznam na čestné místo m hned vedle jmen, jako je Gemma Zelená, Blanka Protržená, Tekla Řídká, Stan Promočený a Velkan Malý.
Jestli je Vám zle z horka a snesete pohyb vzduchu, můžete zkusit přehodit vlhkou utěrku přes čističku vzduchu nebo větrák. Trochu to chladí. A pro lidi, co jsou z klimatizace hned nemocní, to je méně rizikové.
Já si právě myslím, že vůbec. Ale můžu se mýlit.
Aspoň to prádlo nebylo vyprané. 😀
Vzhledem k tomu, co se děje na Pinďovi, bych ráda založila téma, které bude určené lidem, kteří cítí potřebu ventilovat své dohady a již tisíckrát vyjádřené názory znovu dokola. Prostě drby. Seriózní diskuze stranou, tady se budou mlet nesmysly.
Protože i stokrát vyjádřené přání, ať se držíme tématu, vede někoho k tomu, aby připojil ještě komentář, na který někdo bude reagovat. Nakonec i poslední příspěvek v tom tématu obsahuje přímý dotaz (Proč po té snaze vícero diskutujících dnes zase zvýšit plamen pod kotlem?), který ten plamen zas podpoří. Chtěla jsem tam něco napsat, došlo mi ale, že by to dopadlo stejně. Jediná možnost je přispívat na Pinďu k věci - to ale nemůžu, nemám o Pinďovi nic, co bych mohla říci a nebyl to dohad. No tak prosím, tady se můžeme dohadovat, vylívat si srdíčko a blábolit, co libo.
A protože toto téma zakládám, sama se svými naprosto nepodloženými dohady začnu:
Myslím, že Pinďa PP nemá.
Myslím, že většina lidí, co pořídí psa z množky, je obětí.
Myslím, že Pinďa z množky není, že je třeba z útulku nebo tak.
Myslím, že drvodělka má na salámu, co si myslím. A je to tak dobře.
Myslím, že Zrzavci krmí slepice z talíře. Myslím, že dřív krmila z talíře i své psy. A Sardullah to dělá podle mě doteď. Samozřejmě až poté, co své psy vykoupe v šampusu, a před tím, co jim vyčistí zuby a přečte pohádku.
Jediný komentující, kterého nemám ráda, je Neverend. Myslím, že je sociopat.
Lituju, že odešla Leithian (nebo jak se psal její nick). Měla zajímavé názory. Nesouhlasila jsem s ní tak v 90 procentech, ale ráda jsem ji četla. Nějak jsem nepochopila tenkrát, co se stalo, že odešla - kauza ona, Fíkovnice a Sarah šla trochu mimo mě. Ale asi lepší tuhle část nevědět. Fakt, čím víc vím, tím hůř se mi žije.
Zajímalo by mě, jak se má Fíkovnice. Bylo strašně těžké najít při diskuzi s ní rovnováhu, protože se příliš snadno upínala. Myslím, že v její hlavě bych nevydržela ani minutu. Myslím, že je dobře, že odešla. Dobře pro ni. Snad.
Chybí mi Megi. Vím, že má svých starostí dost, že sem i tak občas zavítá, ale už to není, co to bývalo. Myslím, že to, co tu na sebe dokázala prásknout, by nepřiznal nikdo jiný.
Chybí mi Espiro a Inspektor Pišišvor. Těch lituju asi nejvíc. Myslím, že odešly, protože se jim nelíbila zdejší atmosféra a nepřišla jim ta diskuze přínosná.
Mám hrozně moc ráda ančovičku. Pořád pozitivní, pořád k věci, nepouští se do žabomyších válek. Myslím, že se to od ní chci naučit. Ančovičko, nepořádáte kurzy?
Myslím, že adminům z nás už solidně hrabe. A jsem jim ochotna, pokud je někdy uvidím na Doniu, přispět nějakou kačkou na antidepresiva.
Nepamatuju si, co má kdo z Vás za zvířata ani plemeno psa. Ph má cane corso? Asi. A Killian motýla. Sarah má labíky? Nebo zlaťáky? Efe má placaté čumáky, mimochodem nejméné hezké psy na světě, ale efe mě naučila pohled na ně si i tak užít. Acher má pastevce. Verun bulteriéra. Xerxerová má dogíska Yodu. Puma má No.
No vida, nakonec si toho pamatuju mnohem víc, než jsem si myslela. Celkem žasnu.
No, mohla bych v drbech pokračovat. Myslím, že většina z Vás pustila psa na dětské hřiště, aby mohl alespoň jednou v životě skákat na trampolíně. Samozřejmě když tam nikdo nebyl a že se po něm uklidilo. Tipuju, že minimálně půlka z Vás se houpala v houpačce spolu se psem. Hádám, že jste se dělili se psem o nanuka, prasata.
Myslím si to proto, že totéž jsem dělala před lety já se svým psem. On už není a zatím jediná cesta, jak být na své psí já aspoň trochu napojená, je přes Vás. Přes Vaše laskavé, milé, radostné, roztomilé, rozverné příspěvky plné radosti, strastí, zkušeností, zážitků, pěkných fotek (no, někdy i méně pěkných), nápomocných rad. Sdílíme tu spolu virtuální prostor. Jsem za to ráda. Opravdu upřímně jsem.
Takže prosím, přijďte sem a povězte všechno, co Vás trápí. Všechno, co by se jinde považovalo za nevhodné, co by plevelilo každé vlákno, co jste řekli už tisíckrát, ale stejně v duši cítíte, že to chcete říct znovu, všechno, co svou upřímností nesnese ani Všeobecný pokec, můžete napsat sem. Napište, že kometa je ukecaná, Buggyra neumí vařit, 5xjana má blbej nick, Varaxi je úplně mimo, napište, co si myslíte, co chcete říct. Pokud bude Váš příspěvek slušný, je tu vítán. Pište o PP, barfu, Bachových květech, že občas nevenčíte, i když víte, že byste měli, že Váš pes chodí čurat na zahradu na stejné místo jako Vy, že jste naučili psa otvírat dveře a pak toho litovali, pište o všem divném, kontroverzním, ujetém, všem, co Vás rozhodilo… Ale prosím, neplevelme si hezká témata, jako je Pinďa, tím, co do nich nepatří. Vždyť to můžete ventilovat tady.