Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.05.2026, 17:29:23
Pokud sháníte větší množství, zkuste poptat v nejbližší kompostárně. Úplně zadarmo to není, ale bývá levnější než zahradnictví.
No a nebo se zeptejte na obecním úřadě, jestli nevědí, kde kdo staví nebo provádí terénní úpravy, jestli nemá někdo výkopovou zeminu. Pro stavitele to je odpad, bude rád, když se jí zbaví. Akorát ta nebývá kvalitní, což na druhou stranu na trávník vadit nemusí.
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 17.05.2026, 11:05:18
Legální životabudič?
Pořádně se vyspěte v noci, když je tma. Ujistěte se, že máte dost minerálních látek a některých vitaminů - mají přímý vliv na pocit únavy. Někdy nestačí pestrá strava ani doplňky stravy, je třeba zajít na rozbor a případně si nechat doplnit tyto látky injekčně. Třeba takový vit. D dělá divy, to dokáže postavit na nohy neskutečně (samozřejmě jen pokud máte nedostatek).
Pak lze užívat maté místo čaje, kreatin, čaj z kotvičníku a mnohé jiné. Ale samy o sobě Vám pomůžou jen velice krátkodobě, pokud máte vit-min nebo spánkový deficit.
Ve Španělsku je ten tlak vlků mnohem větší, protože mají větší konkurenci a relativně méně lovné zvěře. To za prvé. Za druhé, žijí tam i medvědi, kteří ovce taky mohou lovit. Za třetí, pase se tam volně, maximálně v sítích. Za čtvrté, pokud máte psa v ohradě s ovcemi a nelze ho odlákat, většina vlků si lov rozmyslí, protože nemůžou riskovat zranění. Zraněný vlk a mrtvý pes, to není výsledek, který ten vlk chce. Za páté, bývají tam větší stáda. Pět set i více ovcí (i násobně více) tam obsluhuje jeden, někdy dva lidi. Akorát vodu jim tam vozí někdo další.
To se vůbec nedá srovnávat s průměrným českým chovatelem. Upřímně znám jedinou paní, která měla kolem 80 koz. Nebydlí tady, bydlí na Šluknově, a chov radikálně omezila, když se vrátila po rodičovských do práce. Asi existují čeští chovatelé se stovkami kusů, ale žádného neznám.
Ale pokud někdo chová mezi pěti sty a tisícem kusů, náklady na patnáct psů se v tom fakt ztratí. To musí být šílený masakr.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.05.2026, 21:12:50
Dobře, tak máte aspoň důkaz o tom, že je Ladd tvz ekolog, ať už tím myslíte cokoli?
Respektuji Váš názor. Taky mi dost vadí některé kruhy, které skutečnou ekologii neviděly ani z rychlíku. Nehážu teda všechny do jednoho pytle, ale budiž.
Ale moc nechápu, co máte zrovna proti Laddovi. Že nebrojí proti Roundupu ve vlákně o vlcích, no, to se mi zdá jako důvod k zášti celkem málo.
A jo, já vím, píšete, že je Vám jedno. Ale z Vašeho chování celkem jasně vyplývá, že není.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 13.05.2026, 20:11:49
Aha. Moc logiky to nedává, aby firma vyrábějící Roundup platila ekology, kteří proti Roundupu vystupují celkem pravidelně, ale budiž, o tom toto vlákno není.
Ještě tedy prosím o důkaz o tom, že Ladda platí firma Bayer, a nebude Váš příspěvek úplně od věci.
Včera řízky, dnes chřest, brambory, slanina a volské oko.
Za březen napršelo pět mm. Za květen nic, až v noci na dnešek asi třicet. Napršelo poprvé za celé jaro tak, že jsou kaluže. Zvíře má radost. V gumáčkách se rochní místní asfaltkou na podmáčené louce, která je za mokra trvale pod vodou.
Musím zpívat: Strejček Donald farmu měl, hyja hyja hou. Na té farmě kaluž měl, hyja hyja hou. Čvacht čvacht sem, čvacht čvacht tam, čvacht čvacht kam se podívám.
Ale to je ještě dobré - včera mě přinutilo zvíře zpívat Vánoce Vánoce v Albertu. Zpívám mu to často, má tu písničku rád. Nebudu lhát, chvíli jsem ani nechápala, proč na mě lidi tak divně koukají.
My jsme dnes měli čarodějnický kotlík. Je to černá čočka na kořenové zelenině a anglické slanině s česnekem a majoránkou a vypadá to fakt, jako kdyby to vařila čarodějnice. Dělávám to 30. dubna, ale letos jsem nějak zaspala.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 10.05.2026, 10:04:11
Já dočasně odložila vlněné peřiny, když jsem měla problémy se zlatým stafylokokem. Vlna se nedá dost dobře prát na vyvářku, že.
Ale vlněné oblečení a ložní prádlo mám. Potíž je, že většinu z toho z dovozové vlny.
Myslím, že vlna má před sebou boom jako technický materiál. Už se využívá k zadržování vody v půdě a jako tepelný izolant na stavbách, kde hrozí zvýšené riziko požárů. Ale asi bude trvat, než se začne používat ve větším měřítku.