Anonym:Ne, nepsala, nerada na to vzpomínám, ještě teď to bolí…. Kočičku jsem si koupila od (nejde mi přes pusu říct to slušně, ale co mi zbývá)… paní, měla už cca 4 roky. Nevím to jistě, jelikož měla 2 očkovací průkazy a v nich jiné data narození. Časem jsem zjišťovala, že měla na několikrát zlomený ocásek, uštíply zub, maso ani neznala a hlavně se hodně bála. Člověk ji chtěl pohladit a ona se bobek přikrčila k zemi a sklopila uši. No, jak je již zřejmé, nebyla kastrovaná. Já se kastrace bála, jelikož při ní zemřela kočička od mé sestry. Když měla 9 let, veterinář mě přemluvil ke kastraci se slovy, že kastroval i starší kočky, že to je bezpečné, co by se tak mohlo stát. No co asi…. Po třetí injekci v narkóze přestala dýchat. Nechci tady být sprostá, ale teď jich mám na jazyku spousty. Byla to největší chyba v mém životě, ale čas už nevrátím.
Na zbytek komentářů vám odepíši později.
No a tady je vlastně spousta odpovědí. Psala jste, že její maminka byla klidná….no, zřejmě jako kotě ne a snažili se to z ní dostat násilím. Malá je možná její kopie, aniž byste to tušila. Velkou chybou bylo odchovat na ni koťata. Ale plakat nad rozlitým mlékem ničemu nepomůže. Některé kočky jsou prostě velmi temperamentní a život v uzavřeném bytě jim neposkytne dost zábavy a tak se ventilují po svém. Zpravidla to je ničení nebo tristní hygienické návyky. Nebo kombinace obojího.
Opravdu zařiďte ty police. Ať má co nejvíce funkčního prostoru. Ideálně s výhledem ven (horní roh okna …), aby se aspoň chvíli mohla zabavit pozorováním venkovního ruchu.
Jsou granule, pamlsky a výživové doplňky, které pomáhají snižovat stres…zkuste trochu postudovat. Pak feliway….já s ním měla super zkušenosti, někomu ale vůbec nezabere…. nevyzkoušíte = nezjistíte.
Pravidelné intenzivní hraní asi nemusím vůbec zmiňovat. A ještě bych zařadila schovávání pamlsků/masa….na různé police, do krabice plné ručiček od toaleťáku, zkuste pohledat návod na výrobu jednoduchých hlavolamů…obvykle většinu věcí máte doma, takže ani finanční zátěž to není. Kocoury jsem rozbila obyčejnou siluetou ještěrky z kartonu, kterou jsem nalepila na zeď těsně mimo jejich dosah a vydrželi o tom přemýšlet celý večer 🤣
Různými hlavolamy unavte hlavu, protože tělo bude mít energie vždycky nekonečno, pokud je to kočička opravdu temperamentní. Ta je ideální adept na neomezené procházky do venkovní voliéry, ale ne vždy ta možnost je (jako teď u vás).
PS- syn je alergik a máme tři kocoury a v neděli přivítáme druhého psa do rodiny. Teď už ani prášky nebere (což se s nováčkem může na čas změnit, ale pomocí režimových opatření se drtivá většina alergií dá dobře kočírovat).