Sarah01:Ne, bydlí v Čechách. Já tady nikoho nemám a na jižní Moravu se vracet nechci. Proto to Slovensko, jsou tam příjemní lidi a líbí se mně tam.
Chápu.
Sarah01:Ne, bydlí v Čechách. Já tady nikoho nemám a na jižní Moravu se vracet nechci. Proto to Slovensko, jsou tam příjemní lidi a líbí se mně tam.
Chápu.
Proč? Jako za synem? Mladí bydlí na Slovensku?
Nevím, no… Slováci se stěhují do ČR, líp se jim tu žije…
Je to nezvyk - třeba “od tama”, “z tama”. To jsem slyšela poprvé v severních Čechách…
Mě teda udivuje, a není to nářečí, že jsou lidi schopní říct i napsat větu "Co je to za rasa"?" když se ptají na plemeno. Proč neskloňují? Buď si připadají takhle chytřejší, stejně jako ti, co píší “Jak jsi to představuješ?” místo “Jak si to představuješ?” A není to překlep… Podle projevů na sociálních sítích mám pocit, že absolventů zvláštních škol je mnohem víc, než může reálně být.
Ano, já ale nepíšu o tom, jestli mají přízvuk, když mluví česky. Píšu o rozdílu v tónu a dikci, když mluví česky a slovensky. Obecně.
Ještě k té slovenštině. Mně vůbec nezní melodicky. A jak některé píšete, že vám zní měkce, tak mě naopak.
Nedávno jsem viděla v televizi, už nevím na které stanici, ukázku z nějakého seriálu, kde Michaela Badinková mluví slovensky (je Slovenka) a oproti tomu, když mluví česky, zněla nepříjemně. Stejně tak, když je nějaká slovenská herečka žijící v ČR třeba u Krause, nebo Dědka, nebo v jiném podobném pořadu, a mluví slovensky, tedy nehraje roli, tak je to velký rozdíl - tón, dikce,…
Ve slovenštině jsem kdysi přečetla jednu knihu, a to Muži pod ochranou, tehdy nebyla v českém překladu.
Video jsem zatím nepouštěla. Ale slova zmíněná - důle, majó, nende, ty používám taky.
Výuku ruštiny chápu. Je to jeden ze světových jazyků, kterým mluví stamiliony lidí. Domluvíte se jí nejen v Rusku a postsovětských republikách, ale do určité míry i v zemích bývalého východního bloku včetně Mongolska. I s těmi Ukrajinci, co se k nám nahrnuli.
Naštěstí, na rozdíl od angličtiny a od dob minulých, není výuka ruštiny povinná.
Vás mozek si to automaticky přechroupe…
Můj ne. Od dětství nemám slovenštinu ráda, tahá mě za uši, připadá mi taková jako primitivnější než čeština. A tak ji sakra vnímám, když ji slyším.
Nikdy jsem neměla ráda slovenské pohádky, tak jsem se na ně nedívala, stejně jako později na slovenské pondělní inscenace a filmy. A korunou byl slovenský dabing. Oproti českému jako trabant oproti mercedesu.
Všimli jste si, že ti Slováci, kteří tu žijí a naučili se česky, mají jiné zabarvení hlasu, podle toho, jakou řečí mluví?
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-nechala-psa-v-byte-a-odjela-na-zapachajici-mrsinu-upozornili-sousede-zene-hrozi-sest-let-40551756#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Moc si přeju, aby dostala trest natvrdo.
Jsou k ničemu, protože po nich nikdo nevyžaduje odpovědnost. Neodeberou týraná zvířata - nic se neděje. Z KVS je mi už dlouho špatně. Přitom jsou to veterináři, kteří asi šli studovat veterinu, protože chtěli pomáhat zvířatům.
Aha, takže šiba byla náhodná koupě, protože váš otec zná toho množitele a protože se otci líbí barva nebo nechce fenu…
Aniž byste o šibách dopředu něco věděli…
Nemám slov.
Upřímnou soustrast. Držte se.
Bohužel u nás na okraji města, se odpaluje už teď. Ojediněle, ale práskne to. Kousek je les a dost zazvěřený. Je mi jich moc líto. A největší hnus jsou velké ohňostroje na přehradě, soutěžní. Kolem přehrady jsou lesy se zvěří, kolem vody hnízdí a žijí vodní ptáci.
Vymahatelnost ve městech? Jak si ji představujete? Když někdo začne odpalovat, tak než byste zavolala měšťáky a než by přijeli, je odpalovač dávno pryč.
Díky, že jste to sem dala. Až budu přemýšlet kam pošlu peníze, tak vím, že tam ne.
Nepodněcují to ty militantní kravky, co tahají psy z Balkánu? Řekla bych, že ano.
Pojede to dál, protože byznys je byznys. A na srdcervoucí pohádku se vždycky někdo chytne.
Podle mě to byla zkratka, protože delší vysvětlování by moc lidí nepochopilo, ale termínu porucha chování rozumí.
Dívala jsem se. A to je jen špička ledovce, ty dvě - jak je nazvat, abych nebyla vulgární?
Jak říkal pan Bobál, horší než množírny.
Tak šup na operaci, vyndat žlučník, a nebudete mít pak problém…