Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 25.03.2026, 06:51:07
Proč by se musela doga oblékat? Jedině, pokud je nemocná. Hladkosrstí psi se nikdy v minulosti neoblékali a bývaly větší zimy. A v minulosti spousta hladkosrstých psů žila pouze venku. Když měli štěstí, měli dobře zateplenou boudu. Dnes se všechno hrotí, ze psů se dělají choulostivé slečinky a lidi nevědí co by.
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 24.03.2026, 17:38:19
Koho kontroluji? Maminku? Ano, voláme si denně. Mamince je osmdesát, žije sama se psem v zahradě. Beru to jako samozřejmost, že se obávám a že se starám.
Třeba byste péči vašich dětí taky ocenila, až vám bude osmdesát.
Mám děti, které jsou dospělé, samostatné, mám maminku, které je 80 let. Jsem na telefonu pořád. Nikdy bych si neodpustila, že kvůli tomu, že nejsem na mobilu, nebo že ignoruji zvonění, se mým blízkým zkomplikoval život nebo došlo k nějakému prodlení. Když se mamce nemůžu opakovaně dovolat, sedám do auta a jedu k ní. Naštěstí vždy zbytečně, ale jednou jí včasná pomoc může zachránit život nebo zmírnit následky třeba mrtvice.
Smečku vlkodavů má chovatelka na okraji Brna. Chodí s nimi na volno. Psi to jsou krásní, potřebují prostor, i doma, je rozdíl, když leží u linky vlkodav nebo třeba choďák. Ale jsou doma velice klidní. Akorát jsou krátkověcí.
Když tak čtu vaše požadavky, Buggyro, myslím, že byste měla kouknout na černého ruského teriéra.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 23.03.2026, 10:58:50
Tak to chcete zřejmě psa plyšového. Dobře si pořízení rozmyslete.
Můžu vás ujistit, že ovčáci rozhodně jsou psi, kteří potřebují činnost a aktivní součinnost a vedení majitele. Na rozdíl od pastevců, kteří jsou samostatní a tím si taky vystačí sami po většinu dne, protože jejich úkolem je hlídat svěřeny objekt a vás. Rozhodně nepotřebují tolik součinnosti člověka, jako ovčáci. Ovčák potřebuje povely, aktivní součinnost pána, pokud dělá něco samostatně, nemusí to být zrovna to, co chcete. Pozor na to.
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 20.03.2026, 10:05:58
Neříkám nevhodně držen. Řekla bych, že pes je nepochopen z hlediska pastevce. Ale to třeba lidi, kteří neměli pastevce, nevnímají. I my jsme se v počátku, po pořízení první kavkazanky, učili. Předtím jsme měli zkušenosti se služebními plemeny a museli jsme se mentálně přeorientovat na pastevce. Ale pořizovali jsme cíleně a promyšleně, věděli jsme proč pastevec a co od něj čekáme.
Psovi je nyní 7 měsíců. Je temperamentní, chce si hrát, bohužel na lidi skáče, asi tou nezvládnutou přemírou temperamentu. Na volno chodit nemůže, nemá přivolání a jak píšu, skáče na lidi. Ne ve zlém, ale chce se mazlit, kontaktovat,… Nevím, jestli s ním chodí na delší procházky, majitelé tvrdí že ano, i že s ním chodí na cvičák. Ale na psovi je vidět, jak potřebuje víc, mnohem víc, vyžití. Je mi ho líto. Ale jak jen to těm lidem říct? Už jsem ledacos naznačila, nakousla, ale marně…
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 19.03.2026, 13:46:52
Díky. Potvrzujete mi můj názor.
Myslím, že ti majitelé to, že je to pastevec, buď podcenili, nebo vůbec nebrali v úvahu, nebo neví, jak pastevec funguje. Není to jejich první pes, ale je to první pastevec.
Je to náhodička, že mě v dětství taky kousl čuvač? Já jsem si za to ale mohla sama. Jeho majitel mi říkal, ať na psa nesahám. No, byla jsem chytřejší…Nebylo to kousnutí pořádné, jen takové upozornění.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 19.03.2026, 12:03:31
Nezlobte se, chápu, že máte potřebu se k tématu vyjádřit, a že to myslíte dobře, ale teorii od člověka, který neměl ani čuvače, ani jiného pastevce, fakt nepotřebuji. V tomto si vystačím sama se svojí zkušeností s kavkazany. A já bych do bytu nedala ani nevzala žádného pastevce.
Ráda bych názor majitelů a chovatelů čuvačů.
Nejspíš naše názory potvrdí, ale přece jen má čuvač mírnější povahu než kavkazan…
No, a protože čuvač není kavkazan, tak se ptám těch, co mají čuvače. Já jsem sice asi dva čuvače znala, ale je to už dávno a oba žili v a nebo u domku se zahradou.
Dobrý den, nechci zakládat nové téma, ale ráda bych znala názor vás, kteří máte slovenského čuvače.
Prodali byste štěně čistě do bytu v bytovém domě?
Tady u nás si pořídili štěně do bytu a já s tím mám v sobě problém. Ne, že bych byla proti velkým psům v bytě, vždyť jsem sama měla v bytě velké psy, ale čuvač je pastevec a vzhledem ke zkušenostem s kavkazankami, mi to nepřijde vhodné. Ale třeba se mýlím.