Do rodného listu asi nedáte zákonný zástupce, protože to jsou oba.
Do rodného listu asi nedáte zákonný zástupce, protože to jsou oba.
To nemyslíte vážně!
Pokud spolu rodiče dítěte nežijí, a dítě žije s jedním z rodičů, tak ten druhý má povinnost platit výživné. Stejně tak má vyživovací povinnost vůči dítěti ten, se kterým dítě žije. A stejně tak mají vyživovací povinnost oba rodiče žijící spolu ke společnému dítěti.
To je přece v pořádku, že otec (matka, pokud ta s dítětem nežije) živí své dítě. Výživné určuje soud na základě příjmů toho povinného rodiče.
A co se týká potvor - ano, některé ženy jsou potvory, které požadují více peněz. Stejně tak je spousta mužů, kteří na své dítě neplatí. Jak takovému muži říkáte? Koho je víc? Co pozoruji v okolí, tak těch neplatících mužů. Znám spíš ženy, které, aby uživili sebe a děti, musí mít dvě zaměstnání, protože tatínek neplatí, nebo platí pár stovek aby se neřeklo. Přitom si žije dobře.
Ale ono to tak je, Nacher má pravdu. Většina, drtivá, se bude přizpůsobovat menšině. A té menšině se to zdá normální a v pořádku.
Jak bude dítě říkat druhé ženě nebo druhému muži v páru je mi celkem fuk. Já se zamýšlím nad terminologií např. v rodném listu, tedy oficiálními názvy. Důležité jsou. Hlavně pak u dětí adoptovaných homo páry, kde ani jeden z páru není biologický rodič.
Je spousta dokumentů a dotazníků, kde se nyní vyplňuje otec a matka. Jak to budou vyplňovat děti, mající jen rodiče 1 a rodiče 2? Budou je moci dávat do kolonek matka - otec náhodně, podle momentální nálady?
Jako že by děti odpověděly, že druhému z páru říkají jménem? Co z toho vyvodíte?
Rodný list - třeba já bych chtěla ve svém rodném listu mít matka - otec, tak jak to je teď. Nemám rodiče 1 a rodiče 2. U mých dětí tak stejně.
Jak se bude rozeznávat, u hetero, kdo je v rodičovském páru žena, když je dnes povoleno a je to módní, mít příjmení bez koncovky -ová? Třeba René Blažek může být muž i žena.
Já ale v příspěvku, na který reagujete neřeším, jak mu bude říkat dítě. Ale oficiální terminologii.
To je pravda, ale jaksi ty role jsou u dítěte adoptovaného hetero párem jasné na první i všechny další pohledy.
Chápu. Jen z hlediska terminologie se nebude osvojitel/osvojitelka nazývat otec nebo matka, ale měl by pro něj být jiný oficiální název. Třeba jenom osvojitel/osvojitelka, to by, podle mě, stačilo.
Přiosvojení by tedy mělo připadat v úvahu v případech, kdy má dítě pouze jednoho žijícího biologického rodiče, s nímž žije, nebo v případě, že se ten rodič, který s dítětem nežije, vzdá rodičovských práv.
Pokud biologický rodič, který se stará o dítě, zemře a je mrtev i druhý biologicky rodič, pak dítě je svěřeno do péče jiným příbuzným, pokud nejsou, jde do děcáku nebo k pěstounům. Ale nemůže nadále žít s partnerem zemřelého biologického rodiče, protože právně k sobě nemají žádný vztah, pokud si dítě partner biologického rodiče neosvojil.
U hetero párů to takhle funguje. Kde je problém u homo párů? Zřejmě v tom, že osvojit dítě si může pouze partner biologického rodiče opačného pohlaví (za otce muž, za matku žena). A to tím přiosvojením bude narovnano. Je to tak?
Taky nerozumím tomu přiosvojení.
Když bude dítě biologicky dítětem jednoho z homo páru, tak je to stejná situace, v jaké je dítě žijící s biologickým hetero rodičem, který tvoří pár s člověkem opačného pohlaví, který ale není rodičem dítěte. Tam se nemusí nic řešit, to dítě má oba rodiče a když biologický rodič zemře, péči o dítě převezme druhý biologický rodič, ne partner zemřelého rodiče.
Tak o co jde v případě homo páru, že to má být jinak?
Tak nevhodná rodina může být jak hetero pár, tak homo pár. A asi nelze dost dobře říct, že se to stát nemůže. I přes všechno prověřování před svěřením dítěte do péče před adopcí.
S vaším posledním odstavcem souhlasím.
Takže budeme dětem lhát, nebo jak si to představujete?
Děti se ptají… třeba jak se narodí miminko, jak vznikne. A rodiče jim řeknou, že k tomu je zapotřebí maminka a tatínek. Tedy žena a muž. Ne dvě maminky ne dva tatínci. A už v tom okamžiku to těm dětem začne být divné.
Já jsem žena a měla jsem muže a žili jsme v manželství. To je svazek muže a ženy. Proto se svazek muže a muže a ženy a ženy tak nemůže nazývat. Mám za to, že byla schválena stejná práva pro svazek stejnopohlavních lidí, jako mají manželé, krom těch adopcí. To znamená mimo jiné i informováni jejich partnera či partnerky v nemocnici (ale to už funguje, jestli se nemýlím, v registrovaném partnerství), dědění, atd.
Neznám dítě, které by chtělo mít v rodném listě uvedeno třeba matka - Jarmila, otec - Zuzana.
To ale přece není o těhotných mužích. To je o tom, že ten muž jako žena s penisem se bude sprchovat na koupáku, v bazénu, prostě tam, kde se ženy sprchují společně, většinou zcela nahé, s nimi. Půjde na dámskou toaletu. Za prvé bych se za přítomnosti takové ženy-muže necítila dobře a vidím tam i nebezpečí v tom, že může jinou ženu znásilnit. A nemusí být obětí dospělá žena, ale třeba dospívající holka,… Krom toho, nechtělo by se mi vysvětlovat malému dítěti, jak to, že má ta paní pindíka.
Souhlasím s tím, co napsala Bodlinka. Pokud má penis, je to chlap. A pro úřední změnu pohlaví musí být jako podmínka kastrace. Pořád to bude chlap chromozomálně, ale to už ho trápit asi nebude
Protože je prostě pořád chlap.
Připadá mi to jako by u někoho nastal rozbřesk - a od teď nám musí stát hradit vložky, a musí, a musí, dup, dup, dup!
Protože chci!
No, jsem zvědavá kam až to půjde. Vždycky totiž bude mít někdo pocit, že je znevýhodněn a podle tohoto precedensu bude mít pocit, že mu musí ostatní (stát - tedy všichni, i ti také znevýhodnění ze stejného důvodu) to znevýhodnění nějak kompenzovat.
Já už to za sebe uzavřu tak, že se prostě v případě poskytování vložek zdarma neshodneme. Už se mi v tom nechce rýpat a vysvětlovat a argumentovat. Stejně je to zbytečné.