No, to je právě ono. Že kolem komína jezdím “na autopilota” a občas mi prostě přijde, že to není vončo, že bych měla dávat větší pozor, co se děje okolo 🙂 Po městě vyježděná nejsem, takže když zavítám do city, jakože do Liberce nebo do Prahé, tak mám voči jak šnek a koukám i za roh.
jop, přesně, delší trasy, kdy si udělám dost času a jsem na to psychicky připravená, nesou rozhodně lepší výsledky, než cukačky kolem komína, kdy skočím do auta a myslím přitom na něco jiného…
Moje máti také odloží řidičák, až jí to nebude připadat bezpečné. Momentálně se bojím víc o sebe než o ni, ona je rozvážný řidič, já když nejedu s koňmi, tak moc nedávám pozor, to se mi jednou vymstí..
Nechám si věk pro sebe 🙂 Ještě by někdo vykládal, že v takovém věku nemá co dělat za volantem 🤭 Jinak jo, za šera pak má máti taky potíže, hlavně rozeznat tvary, to bylo právě ono. Ale za dne je jak ostříž, jen teda trochu přisleplej 😎
Ale dobře, tak vy, co byste babu nepustily do domova důchodců, a raději byste tam viděly defraudanty, si babu můžete přimyslet třeba s napichovákem u dálnice nebo s vapkou u posprejované zdi. Libo-li. Byl to jen příklad, že.
No vidíte to, rapotačka to rozsekla, tak by mohla baba klidně i ke klientům! 😄
Ostatně u Boromejek v Prahé se o klienty starají vězenkyně naprosto standardně, samozřejmě o takové ty běžné provozní věci, které se netýkají medikace, ale mám za to, že pomáhají třeba i s polohováním klientů a podobně.
Ony jsou ty dioptrie nasčítané jednak opravdu z krátkozrakosti a dále z cylindrického zkreslení, takže ty faktické dioptrie na dálku jsou nějaké menší. Ale na dálku vidím hůř než zdravý člověk, to je jisté.
Co by tě mohlo znervozňovat více, je, že moje drahá máti vidí i s brýlemi hůř než já bez nich, a taky si vesele řídí po celé republice, a občas ten černý flek na silnici odhaduje na louži, a ono tam stojí třeba neosvětlené auto 😀 Ale řídí opatrně a předvídavě, takže se o osud lidstva zatím nebojím.
Často bavím přísedící v autě tím, že si nasadím brýle a pronesu “jů, silnice!” 😄
Nakonec od toho se ten zákon snad měnil, aby to mohli stíhat jako trestný čin, no ne? Taková baba by dostala náramek na nohu a veřejně prospěšné práce v nejbližším domově důchodců, jen by to hvízdalo. A jaképak stížnosti, že máme málo lidí ochotných pracovat ve veřejných službách.
Ty brýle na dálku jsou super, já když je nasadím, tak vždycky hlásím, že jsem si vzala teleskopy. Když jsem naposled byla pro brýle, protože ty staré se mi definitivně rozpadly, tak když mě měřila (asi před 5 ? lety) optometrička, tak se mě opatrně zeptala, jak jsem dorazila, a já suverénně, že autem, načež ona vyvalila voko a pravila, že jsem obecné ohrožení a co vůbec lezu za volant, že je div, že vůbec pěšky trefím na ulici chodník, no tak to jsem se ohradila, že jezdím bez brýlí celou republiku a ještě mě nic závažného nepřekvapilo (ano, občas se z toho člověka na krajnici vyklube igelitka ve křoví a z toho koníka v jízdním pruhu se vyklube cyklista…)… moje rozhořčení uklidnila až zpráva o bezmála pěti dioptriích na jednom a bezmála třech na druhém oku 😂 Stejně jezdím bez brýlí…
Znovu, když netušíme, co je to za koně, co je to za oves, co je to za seno a minerálie, nedá se kvalifikovaně odpovědět.
Jedno vám ale říct můžu, pokud dáváte dvě kila ovsa a kilo otrub denně, klidně můžete předávkovávat fosfor v krmné dávce (samozřejmě netušíme zbytek KD, jen upozornění na možné) a o to hůř se bude vstřebávat vápník, který teď kobyla celkem kriticky potřebuje doplňovat.
Takže moje rada je v případě výživy nejnáročnější kategorie koní vynechat internetové diskuse, vypláznout tisícovku a nechat si poradit od výživáře.
Já s těstovinami nemám problém, jak se začnou vařit, vypnu vařič (elektrika) a ony si dojdou - někdy nejsou tak úplně uvařené, asi by tomu řekli lidi “al dente” 😀 Mně to asi moc nevadí, čím míň stravitelné, tím pro mě líp.