Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 26.02.2025, 16:22:57
Na Donio nepřispívám ze zásady, nelíbí se mi jejich prověřovací metody.
Ale od Oldy si někdy možná koupím online kurz, jestli na to budu mít. Na webovkách je už nově nabízí - to pro ty, kterým se také nechce peníze strkat do sbírky, ale chtějí mu přispět.
Cibule se okopávat nebude 😀 Já to hodím do země a pak si to žije svým životem. Ale že je to cibule a bude čouhat jen na jednom místě, mohla bych tam hodit geotextilii (dva pruhy a vprostřed mezera) a ta by to mohla pořešit ku naší společné spokojenosti… Jinak to políčko každoročně zarůstá buření a já to tak nechávám. Není čas, energie, to udržovat. Ještě tak ty zvýšené, trochu, že abych viděla, jestli tam něco roste 🙂 Mrkev jsem poučená už taky dala do vyvýšených, právě mezi ty cibule a česneky, mi to schválil i zahradník, že mrkev aspoň vybere vodu a nemusím se bát zalívat - a je to tak 🙂 To je fakt, můžu naházet mrkev i mezi tu polní cibuli. To se prubne. Já mám rotavátor motorový, známá má ten na baterky. Ten motorový je rasovina, ale zase jsem s ním trhala i kořeny od bříz, co mi zasahovaly do pole, a dalo se s ním všechno 🙂 Ten aku je teda malý ďáblík, ale u známé je při suchu tak spečená ta jejich spraš nebo co to je (taková hodně jemná hlína, strašně rádo si to sedá do tuhé vrstvy), že po tom ten lehoučký strojek jen poskakuje a víří prach, místo aby se pořádně zakousl. To ho musím trnem zabodnout fakt do země a zatlačit ty nože vlastním tělem (ještě že mám nějakou tu hmotu, kterou se můžu opřít), aby se to zahryzlo. No a pak pokud nechci pokračovat v neustálém tlačení (bolí od těch vibrací ruce i prsní kost…), tak musím vždycky podržet ten strojek hodně dlouho na jednom místě, než rozbije kousek té hroudy před sebou (jako rypadlo v dole, musí to udrápat…), pak zase o těch 10 cm postoupit dopředu. Zase tenhle manévr kdybych chtěla udělat s tou svojí motorovou mašinou, tak mě asi přehodí přes řídítka 😂
Napadlo mě, že bych té cibuli zkusila udělat řádky jako mají brambory.
Vzhledem k loňské výtěži brambor, které byly jen tak naházené na zem a zakryté zeminou, to letos vidím na stejný postup, a ještě jich do země hodlám dát tak polovinu. Teď, co neberou příbuzní, to prostě fakt nezdělám ☹️ A to jsem se nebyla podívat ani na chatě, jestli mi tam uskladněné pomrzly, těch je taky třicet (padesát?) kilo. Jako jo, do příští sklizně je půl roku, ale, tyjo, jak mám sama zpracovat takových brambor… zkusím udat po známých, ti snad mají spotřebu… A to nemluvím o tom, že mi v zemi zůstala druhá sadba od loňska. Mám podezření, že se nechytla, a co se chytlo, sežral hryzec, ale jestli tam něco je, tak to budou další kousky do lednice…
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 26.02.2025, 09:10:06
Já mám stínky Porcellio laevis, nevím, jestli by venku přežily, mrazy by tedy rozhodně nedaly. Slepice je baští rády, tyhle bílé jsou dobře vidět. Jinak můžete pořídit klidně i naše obyčejné venkovní stínky, šoupnete do terára a máte. Když vám bude líto hodit slepicím, pustíte do lesa 😀
Průměr dospěláka je 3 cm, to slepice hravě zďobne. Vybírám slepicím právě velké kousky, aby se jim dobře identifikovaly a aby nezmehly.
Dávám slepicím pravidelně i šváby (argentinské) a i s nimi si slepice poradí jak nic, moje holky se za těch pár týdnů, co to krmím, naučily lovit jak tyranosauři. Jak některá ukořistí švába, běží se s ním schovat, aby jí ho ostatní neozobaly z klofáku 😀
Když jsem dala stínky poprvé, dala jsem jich hodně a nechala jsem je v nádobě (stínkám to moc dobře a rychle neleze, takže jsem se nebála, že by zdrhly). Slepice o ně nejevily zájem, tak jsem tam přihodila něco granulí. Jak první slépka zobla do stínky, strhla se mela 😄
Taky mám vyrostlé sazeničky paprik, nevím, zda jsem zmiňovala. Dala jsem paprikové semeníky stínkám, švábům a slímovi do terárka a oni snědli, co mohli, semínka zapadla do substrátu, a teď je tam nějakých 20 sazeniček 🙂 Tak váhám, zda to vydloubat a rozjednotit a pokusit se o nějaký pěstební počin, při svých “úspěších” 😀
Ale loni jsem asi tři papriky nakonec sklidila! (dvacet plus sazenic, přežily dvě rostliny do květu).
No tak to je jisté. Ale tak Amerika potřebuje, aby se penízky točily. Jistě byla malá velká domů z toho. A nebo prostě nevědomost a diletantství, to se stává.
Jezírka a stromečky krásné, také sázíme stromky, ale jezírko u nás bez šance, jsme na skále a hlavně nemáme zdroj vody. Musela bych jezírko vyložit igelitem nebo plastem (nějakou tou folií a tak) a napouštět ho deštěm, a holt když by bylo sucho, tak by jezírko nebylo… Chtěla bych brouzdaliště pro koně, jenže tam zase na dně nemůže být igelit, protože by jim to klouzalo, resp. bych to musela nějak pořešit (hodit tam přes ten igelit nějakou neklouzavou vrstvu, která ale zároveň ten igelit nepoškodí, ani když po tom budou poskakovat kopyta…). Takže já holt musím za vodou do potoka 🙂 Ale zase díkybohu za potok, protože tam můžeme brouzdat o poznání kvalitněji, než v nějakém krcálku ve výběhu. Na druhou stranu by se mi líbila vodní překážka do závodů…
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 26.02.2025, 07:44:07
ano, ve zvýšeném záhonu. Já jsem do toho zvýšeného dala lehčí půdu, než mám na políčku, tak asi proto se té cibuli líbilo, také to víc prohřívá sluníčko. Políčko je prohnojené, to cibulovinám nesvědčí, a taky ta půda hodně drží vlhko, díky hnoji. Takže leda tam navézt také lehčí půdu na vrch a dát cibuli do ní, to se mi zase úplně nechce, se s tím tak patlat. Takže prostě další předem zmařený pokus o cibuli na zemi, zkusím ji dát tentokrát trochu jinak, aby na ni více svítilo, a uvidíme…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 25.02.2025, 21:27:12
Vy toho koně ale můžete v případě potřeby prodat. Zatímco tady u paní prodej nepřipadá v úvahu. Zřejmě živí paní také dost svých stávajících zvířat, která klidně tu stovku ročně taky stojí, bez návratnosti. Zaznělo, že cvičák není její. Netušíte, zda tam z dobré vůle nechodí předcvičovat zadarmo. Prodává cvičené psy - no jasně, jako by to byl nějaký vejvar (kolik jich prodá do roka?). Chovná stanice - no jasně, jako by to byl nějakej vejvar (vysvětlí zde kterýkoli chovatel). A to nevíme, zda nedává peníze do něčeho zásadního, třeba nemoc v rodině, podpora důchodců, a nebo neměla v poslední době nebo ji nečeká nějaký zásadní výdaj.
Ještě jednou bych se zdržela soudů na základě JPP. Bavme se obecně.