poprosím o radu, protože se naprosto neorientuju. Dostala jsem nabídku na možné krmení pro psy kozího / ovčího masa z uhynulých kusů.
Hrozí něco? Nevím, jak je chov ošetřovaný. Vím jen, že majitelka má kozenky venku, stará se o ně (staré kusy mají bundičky 🙂 ), je u nich každý den, ale jak jsou ošetřované , to nevím. Zvířata jsou celoročně na pastvě. Půjde dle mého názoru o kusy uhynulé spíše stářím, ale nějakou nemoc asi vyloučit nelze??? .
Paní se nezdá, že by o zvířata nepečovala, je tam u nich na kontrole každý den /a jsme i domluvené, že když jdu kolem já, okouknu, aby nebyl nějaký průser/ .
Hrozí něco? kdybych to vzala pro psy? Fakt naprosto nemám představu.
To je mi divné,když se paní o svá zvířata tak dobře starala,že ani neví,jestli zvířata byla nemocná a z jakého důvodu tedy uhynula..nemocné nebo staré zvíře neuhyne jen tak, náhodou.. stáří se projevuje špatnou pohyblivostí,ztrátou zájmu,apod.. jedině,že by majitelka něco přehlédla nebo spíš to neřešila..navíc musí vědět,jak jsou zvířata stará..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 24.02.2025, 21:57:14
Nene, to já nevím, zda paní ví- neví. Jen mi dnes volala, že prostě občas se stane, že nějaký kus uhyne a zda, když mám psy, zda bych neměla zájem. A já nevím, zda tan nemůže být nějaká nemoc. Měla tam třeba patnáctileté kusy - ty právě měly ten obleček. Myslím, že se paní stará dobře, je tam u nich opravdu každý den na té pastvě, řeže jim tam větve a tak. Já se ptám pro sebe, jestli tam můe být něco, co by ty psy mohlo ohrozit,když to maso vezmu. Za mne - neználka - pokud nebude nějaký parazitický přenos?? nebo jak to říct - by to bylo maso zvířat z pastvy. Ale! nevím zda tam nemůže být nějaký háček?
Myslím, že to paní myslí dobře - za to, že tam občas ty kozy při průchodu zkontroluji, ale prostě - chtěla bych vědět, zda to pro ty psy nemůže být nějak nebezpečné - nebo pro mne, až budu zpracovávat??
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 24.02.2025, 22:09:28
hm… vidím, že se budu muset víc ptát. Děkuju.
No ale……….. tak jinak - jak mi běží myšlenky - když řekne -umřely stáří m - musela bych to brát jako bernou minci asi, že jo, nebo chcít vidět nějaký papír. A proto se právě ptám, jestli je možné čekat nějaký problém, který by mohl psy, nebo mne ohrozit, kdyby to nebyla pravda. Prostě, zda při úhynu zvířete je něco na co si dát pozor, pokud to chci pro zkrmení psům, nebo ne.
A je čeho se bát? Kdo to ví? Napadá mě akorát po kontaktu (př. s prasetem) nějaká ta přenosná nemoc. Dál sekundární otrava, pokud bylo zvíře otrávené, zemřelo na tetanus, botulismus… To se pořeší pohovorem s majitelem a tepelným zpracováním. Ještě něco?
Také jsme nechávali dožít třeba staré samce,ale ti už pak byli tak vyhublí,že by to ani nemělo smysl stahovat a dávat psů.Ikdyž jsme zabíjeli starou kozu ( 20let),tak už přestávala žrát,byla vyhublá.Sice jsme ji stáhli a zkrmili,ale už toho masa na tom moc nebylo.Pokud bychom ji nechali přirozeně odejít,tak by to určitě ještě nějaký čas trvalo a už by to asi byla jen kost a kůže.Nevím,ale uhynulé bych nechtěla.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.02.2025, 07:51:49
Acher, Ančovičko - díky. Já jsem právě chtěla reakci někoho, kdo sám to zvířectvo chová. A taky, se obávám, že do tohodle by se druhý polovině asi nechtělo, netvářil se nějak 2x nadšeně. tak mám rozhodnuto.
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 25.02.2025, 07:06:12
zda je čeho se bát a čeho konkrétně.
Už jste si odpověděla. Takhle uhynulá zvířata si berou třeba zoologické zahrady. Ale je to pro velké šelmy a ty to dostanou sakumprásk, max trochu rozkouskované. A i tak chce majitel nějaké veterinární dobrozdání.
Vyloženě se bát není čeho, šelmy jsou na požírání mrtvolek zařízené.
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 25.02.2025, 07:51:49
Já bych uhynulé zvíře také nechtěla…nedávno jsme zabili 13letou kozu, už jsme ji nepřipouštěli,měla těžké porody..loni si něco udělala něco s přední nohou,kolenem..měsíc,dva léčení a dobrý…letos zase začala pokulhávat..bylo na ní vidět,že jí to bolí…tak bylo rozhodnuto..byla veliká , zdravá,tak máme plný mrazák dobrého masa…není dobře nechávat kozy na dožití, časem přijdou o zuby,nemůžou se nažrat,hubnou …nejspíš trpí hladem, bolestmi kloubů..
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 25.02.2025, 08:25:58
Ona tahle koza kupodivu žrala,ale i tak už asi ani to trávení tak dobře nefungovalo.Když přestala žrát byla poražena.Ale třeba ti dva samci ,co dožili,žrali doposledka.Ten jeden dožil dokonce s vojtěškou v tlamce.
Také jsem jednou nechala svého oblíbeného chovného Burguňáka na dožití..neměla jsem sílu,dát ho zabít..pořád byl vitální a zdravý..poslední rok jeho života jsem ho na jaře vypustila na zahradu..byl šťastný a úplně ožil 🙂…vydržel do podzimu..dožil se 8mi let..