No, já musím podél plotu vysadit modřence. Dostala jsem jich od macechy loni hromadu, mám je naházené v kýbli, který min. týden promrzl v těch -15 na kost, takže kdo ví, jestli na tom nebudu s kvetoucíma kytkama jak ti všichni dokola… A hádám to budu muset udělat teď, víkend mám zatím volný, tak je to asi ta pravá chvíle, začít makat. Jak se mi nechce… Musím taky hodit do země cibuli, ale to ten zvýšený záhon musím nejprv naplnit a pak teprve zasadit cibuli. A ještě bych potřebovala hodit další várku cibule do země, to nevím nevím, zda ustojí, v zemi mi nikdy cibule nešla, ale když už tu sazečku mám, tak ať se snaží, no.
Nemohu přispět, anžto nemám auto pod 110 kW 😀 A za druhé nemám malé auto. Mám zkušenosti pouze se starými vykopávkami - Ford Ka, to bylo malé žihadlo, ale pro většího člověka naprd, navíc třídvéřák, i když narvat se dal kde čím, až podběhy drhly o kola. Pak mám ráda felicie, ale to by přítelkyně asi nerozdejchala - ovšem splňuje to všechny parametry, opravy za hubičku, díly na každém druhém vrakáči (hodně to hnije, no jsou to vesměs už veterány…), jezdí to meziměsto za šest litrů v benzinu a za hodně míň v plynu. Hybrid tam najdete jen pokud počítáte jako hybridní pohon na benzin+olej nebo naftu+vodu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 25.02.2025, 14:40:23
Musíme být první a nejlepší, takže jsme pro emisní povolenky krásně bojovali 🙂 Uhlí je teda drahé. Budeme pálit plyn a kupovat ho z Turkmenistánu, jen co šejk uhasí tu jámu.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 25.02.2025, 13:54:08
Zářez uhlí úplně nechápu, nevím, proč by nemohlo dojet, stejně jako ropa, a průběžně se nemohlo nahrazovat jinými zdroji. To, že se u nás uzavírají dobývací prostory, ovšem chápu, já kdybych tam měla dům, tak bych taky nechtěla, aby se pokračovalo 😀
Nám zřejmě nachlazení skočilo z B na jednoho poníka. Moc pěkné, zrovna na toho, co byl od začátku roku marod. Takže bezvadné, poník je jak bečka, protože se nehýbal, teď se teda taky nehýbe, protože kašle, takže pod sedlem nebo v zápřahu toho moc nenamaká… meh. Takže sirup seberu B a budu dávat poníkovi. Stejně jsem všem naordinovala vitmin kůru, takže holt přidám i sirup tomuhle. Budu je muset na krmení uvazovat, jinak si lezou do kbelíků…
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 25.02.2025, 09:53:25
Do EK se nevolí, ale lidi, kteří vybírají lidi do EK, jsou voleni. Takže jsou to zvolení zástupci (chceme-li zvolených zástupců).
No jasně, že to dělá EU špatně 🙂 No ale vidíte, že není síly na tom světě, aby to zvrátila. Není a není. Nezbývá, než si o tom povídat 🙂 Až přijde někdo s komplexní vidinou, jak to EU má dělat dobře, třeba ho budou lidi poslouchat, ale víte o někom takovém?
Jů, tak to maličko závidím, já si na výkrm netroufám, nemám na to podmínky, moc vykrmené by to nebylo, když by to pořád lítalo po lukách… Navíc koho by kuna sežrala prvního, správně, vykrmenou neběhací slípku.
Proč si Evropa dělá nárok na to spasit Svět za cenu sebezničení ? Není to na palici?
No přeci protože jsme si tam zvolili lidi, kteří to prosazují 🙂 Dobrovolně jsme se do toho spolku zapsali a dobrovolně dodržujeme jejich zákony (dobrovolně - protože jediné, co by nás to stálo, jsou prachy…), tak prostě musíme dodržovat i tyto. Na palici to není, co Evropa chtěla, to Evropa má, naprosto logická záležitost 🙂
Teď už jen vymyslet, jestli v životní úrovni klesneme víc s EU nebo bez ní 🙂
No a nakonec: jakože když netřídí odpadky většina paneláku, tak je třídit já nebudu, protože “to už se ztratí”? Jakože nebudu odsiřovat elektrárny, protože sice nám tu chcípají lesy, ale jinde se jich kácí daleko víc, tak to už se ztratí? Jakože nebudu hledat nová paliva, protože celý svět pálí ropu, tak to už se ztratí? Cítíte tu paralelu?
A proto to nenecháváme na lidech, ale řídíme společnost shůry. Páč kdyby se měla řídit ze spodu, tak se nikdy nevyhrabeme z neolitu.
A je čeho se bát? Kdo to ví? Napadá mě akorát po kontaktu (př. s prasetem) nějaká ta přenosná nemoc. Dál sekundární otrava, pokud bylo zvíře otrávené, zemřelo na tetanus, botulismus… To se pořeší pohovorem s majitelem a tepelným zpracováním. Ještě něco?
Je docela štěstí, když člověk před sousedy může někam vycouvat a mít klid, horší je to, když člověk úplně jinou možnost nemá, a sousedi mu dělají ze života peklo… To se naštěstí netýká mě, děkuji osudu…
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 24.02.2025, 13:17:26
No vidíte. Stačilo by došlápnout si na barony a mohli jsme mít ocel. Asi. Jak vidíte, já to zase tak nesleduju, ještě že jste tu vy, kteří to uvedete na pravou míru.
Ocelářství u nás neupadá prostě jen proto, že ošklivá EU a GD. To jsem tím chtěla říct.
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 24.02.2025, 12:33:57
Ocel je potřeba všude, její eko stopa je hrozivá, no. Lepší materiál na to asi není, nenaděláte nic. Má se to stavět ze dřeva? My u nás máme větrníky jen tak pro forma, ale jinde jsou větrné parky, které mají pro energetiku skutečný význam. Jestli nejsme ve výrobě oceli konkurenceschopní, budou brát ocel z Číny. Jak chcete zajistit, aby naše ocel byla konkurenceschopná? Až bude, bude se kupovat naše ocel. Kdo ví, jestli použití zrovna na větrné elektrárny je pro obchod ocelí nějak zásadní, víc se jí podle mého zaleje do betonu na stavbách, mostech apod. Zrovna větrník bych v ocelářství jako problém neviděla.
No vidíte, a mně se líbí ta idea 🙂 Tedy cíl je bohulibý. Cesty, jakými ho lze dosáhnout, jsou různé. Nemůžu říci, že bych schvalovala nějak nadšeně ty, které jsou momentálně aplikované. Na druhou stranu jak jinak chcete lidi donutit vzdát se pohodlí? Máte lepší cestu? Myslíte, že by to šlo udělat zespoda? Těším se na všechny nápady. Protože vím, jak bych se k podobným iniciativám stavěla já. Jakože zbavit se svého spolehlivého auta, které jezdí na dinosaury, jen tak, dobrovolně? To asi někdo upad. A to jsem jinak celkem ekolog(ista).
Tak, závody to jsou, protože označení “závod” není majetek ČJF.
Předpokládám, že rekreační jezdkyně nebude hledat parkurové nebo drezurní vyžití, ale skutečně spíš nějakou tu jízdu zručnosti, trail pro začínající a podobně. To by stejně u ČJF nenašla.
JUJU = zkratka Jen Úplně Jednoduché Úlohy Rozhodně je to vhodný závod pro lidi nebo koně, co se se závodním prostředím začínají teprve seznamovat 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 22.02.2025, 16:27:36
Větrník je z plastu a nějakých pryskyřic… sluneční panel je z hliníku, křemíku, mědi. Elektroauta jsou z kompozitů a umělé hmoty, pak spousta spousta mědi a oceli pár kilo. Ocel bude, když ji vyrábí Bangladéš. Tak to jsme v pohodě 🙂 Naši ocel nebude nikdo chtít, protože je drahá. Co to nakonec definitivně zavřeli za ocelárnu? Propustili všechny už před 10 lety, teď řekli, že už ani provoz znovu rozbíhat nebudou, nepovedla se privatizace, nikdo to nechce… ArcelorMital nebo jak to bylo? Nepamatuju. Ale zůstala hlavně eko zátěž a brownfield, který se bude likvidovat zase z našeho. A nejsem si jistá, jestli to byly zrovna emisní povolenky (které tak horoucně české reprezentantstvo na půdě EU prosazovalo) a nebo nějaký tunýlek, že.
Technologií je dost a dost, jen ještě nepřišly do módy. Až se toho chopí ideologie a protočí se tím peníze daňových poplatníků, tak uvidíte, jak to pojede.