drvodelkafialova: Správně, venku se nežere😂
Což tedy dost znesnadňuje, neřku-li znemožňuje, motivování psa k uposlechnutí povelu.
Ano, ano…v praxi to vypadá tak, že Gina odklusávala do západu slunce, protože musela nutně prozkoumat nějaké křovíčko na horizontu a já volala “Gino, počkej….” a Gina “já počkám až na konci..” a to teda měla pravdu, opravdu počkala u toho křovíčka resp. když to bylo daleko, tak než jsem za ní dofuněla, tak už mi zase klusala v ústrety. Protože venku se nepapá a tak i kdybych měla v pamlskovníku koňská vejce, tak je to na nic.
Ne.. teď vážně…často je zmiňováno, že psa musíme motivovat, že pro psa musíme být zajímavější, než všechno ostatní na světě, že to musíme ošéfovat tak, aby si pes všímal nás…a že tedy ne všichni psi jsou motivovatelní na pamlsky…prostě některý pes je pamlskový, jiný na hračku, další na podrbání za uchem atd atd…co je odměna určuje pes…
Jo fajn…často se mi chce říci, tak mi to pojďte ukázat vy Coperfieldi….jasně první možností je, že jsem neschopnej kynolog a nejsem schopná některé svoje psy (Ginu) namotivovat…druhá možnost je ta, že možná moji psi jsou motivovatelní, ale nemůžu zaboha přijít na co…pamlsek nee, pochvala, pomazlení, podrbání nee, hračka nee, hra nee, případný strach, že se mi ztratí panička..nee..domů trefím, k autu trefím…..
A pak zase člověk čte…každého psa lze motivovat, u každého psa lze pozornost přešaltovat na páníka…ahááá, takže opravdu je to tak, opravdu je to mojí neschopností…no Ginuš, tak pěkně děkuju, že jsi totálně rozcupovala mojí třicetiletou kynologickou čest….
Lidi jako vážně…vážně je to tak…opravdu jsou na tu motivaci studie, že každého chrta a nebo pastevce je možné motivovat tak, aby měl opravdu spolehlivé přivolání. Jako už jsem viděla pár reportáží nebo videí, kde pan Šusta demonstruje na kozách…že teda koza není pes, koza poslechne jenom když chce….a opět se mi chce říct…tak mi to předveď s mojí Ginuš…..to teda koza je teda zlatá, jakože omega zlatá.
Možná proto, že jsem nenašla žádný způsob, jak fenu pozitivně motivovat, nejsem schopná v praxi využít metody nějaké pozitivní motivace, zároveň nemám talent co má Desenský, neumím ani nechci používat elektriku, tak tedy budu Ginu do smrti vláčet venku na vodítku…a jsem teda alespoň ráda, že jsme si ujasnily, která z nás dvou je tvrdohlavější a když Gina řekne “a just ne…” tak na moje “a just jo..” to nemá. Takže jak si získat pozornost psa…že na mě fena načuřele kouká a odhaduje, jestli i tentokrát budu mít větší výdrž….a jakože Gino, mě je to fakty jedno…ty chceš procházkovat a čenichat, já si tady klidně budu hodinu staticky prohlížet tohle křovíčko.