Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 04.08.2026, 22:23:41
Náš afgán na koženou sedačku taky nelezl sám od sebe. A to byl celej život gaučovej. Když jsme jí vyměnili za normánlní sedačku, tak tam zase lezl.
Kožená sedačka je praktická, ale těžce nevyhovovala mně. Neměla jsem přehozy s protiskluzem, tak se občas stalo, že jsem se při sednutí a opření sklouzla i s dekou… když tam deka nebyla, tak jsem se “ přilepila”…. ale zase je fakt, že co se údržby.. ať už vysávání nebo odstraňování špíny týče, tak je to zlatý.
zavidim psy, co tohle respektuji. I kdyz je fakt, ze ja to zkousela na venkovni dvere - to je asi jiny level, vetsi vyzva k prekonani.
Irma, cekam info, jak to dopadlo. Kdo vyhral…
Moji psi naštěstí podobné ohrádky respektují. Teda jako branku nebo plot mimo pozemek bych to nepoužila, ale když jsou jak prasata, tak díl ohrádky opřu do otevřených dveří obýváku… teď jak jsou ty vedra, tak mám v noci otevřený venkovní dneře a zase jen opřenej dílek ohrádky.
To berberka Sára byla jinej level, ta dnad byla reinkarnací hraběte Monte Christa… ta by takovou ohrádkou prošla.
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 03.08.2026, 19:30:06
Kdybych byla sama, tak asi klidně… samozřejmě by to záleželo pes od psa, od nějakého infa o situaci a samozřejmě plemeni… jako třeba nějakej bull nebo teriér nebo čivava a spousta dalších jsou mimo mojí ligu, mimo mojí energii. To jsou sle plemena, která bych si nepořídila ani jako štěndo nepolíbené výchovou.
Ale je to čistě teoretické, protože mám manžela, se kterým je každý problém.. i ten, který neexistuje… problém. Viz jak si i nedávno stěžoval, že ho Gina naférovku kousla, když po ní chtěl, aby mu ukázala, co to má… no nepokousala, jen mu chytla ruku, že mu nic neukáže.
Můj manžel si na jednu stranu myslí, že je alfa s přirozeným respektem, na druhou stranu se psů defakto bojí. Moje překlady psího chování nebere v potaz, protože on to vidí jinak. Moje instrukce nebere v potaz, protože on to bude dělat jinak…
Jenže jsou určitě lidi, kteří doma nemají takového kynologického ignoranta..
Já bych ještě dodala, že když k nám ještě návštěvy chodily, tak jsem měla ve skříni připravený čistý přehozy bez chlupů a ty hodila na sedačku těsně před tím, než měla návštěva usednout..
Já přidám něco u čeho jsme se dneska s kámoškou dost nařehtaly, protože to by nám tak nějak odpovídalo… asi by to spíš patřilo do veselého okénka, ale myslím, že tady to bude teď užitečnější… teda pokud to přijde vtipný i někomu jinýmu než mně a mojí kámošce…
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.08.2026, 08:26:32
Tak koukám, že až jednou nastane ta smutná chvíle, že budu mít domácnost bez psů, tak budu tady nabízet rehabilitační pobyty… pro majitele… tím, že si třeba na týden vezmu jejich pejska a majitel si odpočne…😂
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 03.08.2026, 17:59:00
Pes si podle mačkání říká co chce…,
Ježíš pánbůh s námi a zlý pryč… takhle můžu alespoň předstírat, že jsem natrdlá a nerozumím tomu, co po mně pes chce… ale s tímto, když bych ho to sama naučila, už bych to dělat nemohla.
Jinak u nás by tohle bylo pasodoblé… Gina by se mi na to krajcvajc a Máťa není tak geniálně inteligentní, aby ho podobné věci naučil resp. dokázal mu vysvětlit, co se po něm chce, takový kynologický neumětel jako jsem já.
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 03.08.2026, 16:18:54
Ach jo… místo abychom byli rádi, že je někdo ochoten tuhle práci dělat a aby se legislativa upravila tak, aby fungovat mohli, aby případně dostali na provoz dotace, tak to dopadne takhle… to je smutný, zrovna taková služba mi přijde hodně prospěšná.
Odpověď na příspěvek uživatele Irma19 z 03.08.2026, 16:05:52
Já si teda neumím představit, že by moji psi nemohli na gauč… za prvé fakt nevím, jak bych jim vysvětlila, že předtím dlouhou dobu na gauč ke mně mohli a teď už ne, za druhé i já jsem zvyklá, že se kolem mě uvelebí a já to miluju. Pro mě to jsou prostě takové chvíle pohody…
Vlastně si ani neumím po těch letech představit, jaké to je nemít na sedačce přehozy a deky… to by snad přišlo divný i mně si tam sednout.
Nicméně, když by nebylo zbytí, tak bych volila variantu číslo jedna… nechat část psího gauče. Ovčandě jsme takhle nechávali “ její” staré křeslo, když se kupovala nová sedačka… ale je fakt, že to křeslo si vybrala sama, na gauč se nikdy necpala.
Na nový gauč v době nepřítomnosti nějakou mechanickou zábranu… se obávám, že to jinak nepůjde.
To zas bude komentářů ve stylu - chudák pejsek, kdoví, co mu senior udělal ☹️
S takovými reakcemi mne vždy napadne - kdo z vás, chápajících sluníčkářů, by si takového psa vzal domů, k dětem a svým seniorům?
Vzal by si ho někdo z vás? Já teda ne.
No ano, mě teda napadne, co ten senior udělal.
Jasně v případě nějakého útulkáče nebo psa z druhé ruky může být reakce nevyzpytatelná… a útok třeba může spustit, že dotyčný vezme do ruky koště nebo nějaký předmět nebo udělá něco, s čím má pes z minulého života velmi negativní zkušenost…
Ale pokud mám psa od štěněte a není mentálně postižený nebo se nechová nevyzpytatelně kvůlivá nějaké nemoci, tak přeci psa vychovávám ke vzájemné důvěře “ já neublížím tobě NIKDY, ty neublížíš mně NIKDY” a ani ten největší radikál se svým světanázorem, který nemá problém se ohradit, když se mu něco nelíbí… a to i tak, že třeba vezme do tlamy mojí ruku s jasným “ hele, tohle mi nedělej”, kterej by si rozhodně nenechal kakat na hlavu… nemám nejmenší obavu, že by na mě zaútočil. To mám větší strach, že dojdu k úhoně kvůlivá neohrabanosti našeho berňuchy, když přijde na velký mazlení.
Prostě pokud mě napadne mnou vychovaný zdravý pes, tak já vždycky vidím chybu na straně páníka.
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.08.2026, 18:55:40
Ježíš Árčího krást nebudu. Árčíka u nás doma všicí milujeme. Ale na druhou stranu se těšíme až si ho dcéra příští úterý na týden odveze a jak si s pesanama užijeme chvilku klidu.
Protože a poněvadž kam čert nemůže, tak tam nastrčí lapinu. 😂
Kdy a kde bude bez dozoru? Vždyť je zatím furt nakýblovanej u nás… 😎
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 02.08.2026, 16:34:55
To by šlo..vyzkoušený to mám, teď to defakto provozuju s dcerou a jejím lapiňákem …😂
Jen je k tomu potřeba takové sluníčkové stvoření právě jako je náš Árčí…ten neřeší kde je, hlavně že je se svýma lidičkama a nevisí na jednom člověku.
To můj Máťa by tohle nedal…nebo jako když by musel, tak jo, ale byl by nešťastnej, on je závislák na mamince “jakože na mě”….jako těch 11 hodin beze mne se synem a ostatními psy doma zvládne, ale běda, jak se třeba o půlhoďku opozdím, protože se ještě stavím třeba něco koupit v krámě…normálně jezdim domů tak 19:15 až 19:30h..pokud v tomto termínu nedorazím, tak začíná plakánkovat.
A pořídit si nějakého psího stařečka? To by nebylo řešení?
No řeknu to asi takhle…pořád probíhají úvahy “zvládnem ještě jednoho psa”, “dáme domov psímu seniorovi nebo pejskovi v nouzi”, “pořídíme kočku”, “pořídíme morčata”, “pořídíme korely”…vlastně i co psala Xerxová…plemeno s krátkou dobou dožití by mohla být jedna z možností.
Vždycky jsem byla zodpovědná a stejně mě život doběhnul a dneska je to teda i finanční stránka. Jako jo, koukám do dáli a vyhlížím světlé zítřky, snad za 5, 6, 7 let to bude lepší…ale co když se to potom z nějakého důvodu zase podělá? Jak potom ufinancuju třeba psa s nějakou chronickou nemocí.
Jako jasně, moji psi dostanou maso i kdyby na chleba nebylo, uthnu si od huby, aby oni měli…ale jedu na doraz a i třeba s tou Máťovou veterinou je potom problém. Teda jasně, že ho nenechám bez léků, ale ještě to víc prohlubuje díru v rozpočtu, loni mi musela vypomoct i dcera.
To samý s péčí o psy přes den. Když mám směnu, tak jsem z domu dýl jak 11 hodin. Dneska se o psy postará syn, byť má zdravotní omezení, tak díky tomu, že máme barák se zahradou, tak to se psy zvládne. Ale za pár let se jeho zdravotní stav může výrazně zhoršit …v plánu je přestěhování do bytu, protože ten obrovskej starej barák už finančně neutáhnu, defakto čekáme jen až dožije Gina…a kdyby syn nezvládal dojít psa vyvenčit…
No prostě je to složitý….uvidíme co život přinese…