Aktuálně: 2 735 inzerátů262 474 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 08.01.2025, 14:35:46 xxx.xxx.22.64

Já nakonec oblékám Jacka jen do pláštěnky v případě lijáku. Za prvé z pohodlnosti, ať doma nemusím sušit celého psa, za druhé se Jack tváří, jako by ho déšť měl rozpustit a bez pláštěnky se odmítá jít i vyčůrat.

Neklepal se nikdy ani v mínusových teplotách (bála jsem se toho, ale zbytečně) a nevypadal, že by byl v diskomfortu. Asi má tu podsadu fakt pořádnou.

Edit: Doma se ale Jack rád válí v dekách, nebo i pod dekou…máme teď přes zimu cca 18-22…topíme jen když potřebujeme vysušit boty, ale ono v bytě se ty teploty drží asi jinak. Sem tam to padlo i na méně stupňů, když jsme hodně větrali a zapomněli zavřít okno, ale to je potom už zima kočkám.

Tenurri
Tenurri 07.01.2025, 14:32:32 xxx.xxx.22.64

Rozhodně bych kocoura nevozila s sebou na návštěvy tam, odkud je původně, akorát mu pletete hlavu. Kočky mají raději (většinou) jedno svoje teritorium, na které jsou zvyklé. Výjimka může být, když jedete třeba k rodině na svátky a víte, že tam bude mít zázemí a doma vám ho nebude mít kdo nakrmit.

Jestli bydlíte v bytě a nemáte zahradu, můžete ho naučit na postroj a vodítko, když o to bude stát (a máte v okolí vhodný plácek pro “venčení” kočky). Naše kočky se venku bojí, takže tam větší zkušenost taky nemám, ale sleduji na istagramu Lucifera a to je kocour výletník 🙂

Určitě bych kocoura kastrovala, je už docela velký. Můžete buď hned, nebo počkat než začne značkovat, ale tam hrozí i to, že nepřestane ani po kastraci (šance je malá, ale prý se to občas stává). Ale je to na vás. Já bych nekastrovanou kočku ani kocoura asi teda nezvládla.

Jestli teď vychází se sourozenci, nemůžete si přibrat i druhého? Ono přece jen kočka sama zavřená v bytě není nic moc, bude se dost nudit. Jestli nemáte tu možnost, zkusila bych se mu alespoň aktivně věnovat - pravidelné hry, péče, atd, pořídit kočičí police, škrabadla, nechat třeba zasíťovat balkon, pokud máte, kam si může chodit…můžete zkusit i klikr trénink, dát k oknu krmítko pro ptáky,…někde tu je vlákno o obohacování života koček.

k tomu krmení masem, pokud ty kapsičky nejsou kompletní, tak je potřeba si dávat pozor aby měl alespoň v rámci týdne to krmení vyvážené - maso, kosti, vnitřnosti. Na FB je skupina Felinium - ohledně krmení syrovou stravou. Když na to budete mít žaludek, dají se pořídit i “kompletní” jednodenní kuřátka.

Naše kočky maso nežerou, takže v tomhle dál neporadím více, nevím jak je to s vitamíny v tomto případě.

Pokud chcete nabízet i granule, koukněte na složení a kupujte kvalitní, kde je na prvním místě napsané maso, pokud si je ale oblíbí, je tu potom riziko, že nic jiného chtít jíst nebude (náš případ).

Tenurri
Tenurri 07.01.2025, 13:25:36 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 07.01.2025, 13:05:18

Akvaristické trhy Plzeň na průmyslové dopravní škole

K těm krevetám - neocaridina orange rili, nebo sakura…psala jsem, co bude mít, že je mi jedno jaké oranžové 😀…

Tenurri
Tenurri 07.01.2025, 12:10:15 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 07.01.2025, 12:02:13

Díky, o víkendu si jdu pro krevetky. Objednala jsem si jich 12 od chovatele a vyzvednu si je na trzích.

Chci počkat, až se víc rozroste mech, než přidám i bettu.

Tak za měsíc postnu, jak to vypadá 🙂

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 20:23:44 xxx.xxx.110.133

Tak jsem si dnes vyzvedla rostlinky. Byly vyloženě ledové ☹️. Nechala jsem je doma trochu ohřát na pokojovou teplotu, otrhala hnusne lístky a zkusila jsem to zasadit. Jsou takové strašně pokroucené. Některé stonky jsem musela i vyhodit.

No a teda obdivuju všechny co zvládají sázet rostlinky. Málem mě kleplo. Furt to plavalo ven 🫣. Neco jsem tou pinzetou pochroumala ještě víc. Tak uvidíme jak se to chytne nebo ne.

Hotovo asi před půl hodinou. Opravdu zkouška trpělivosti 😅…

Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 14:03:16 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 06.01.2025, 13:47:37

Šnek tam má zatím hody.

Kořen vypouští nějaký sekret, jelikož je ve vodě a šneci a krevetky to prý milují. Prý to časem zmizí samo. Je to Red moor wood a prý je to normální, jen to nevypadá hezky.

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 11:57:01 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 06.01.2025, 11:43:55

no, to je asi samozřejmě ideál…jen, neudělá teda to samé i přípravek na odstranění chloru hned? Ono to tedy údajně dělá i jiné věci, například to má vázat těžké kovy atd…

Jasně, pro někoho to je “zbytečná vodička navíc”, ale zajímá mě, jestli to teda má ten samý efekt, za který si tedy já, jako zákazník zaplatím, protože třeba nechci kýblovat, nebo to s sebou nese i nějaká negativa, účinek není 100%, atd.

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 11:17:31 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 06.01.2025, 11:03:50

asi to problém nebude…ale hodně lidí prostě napojí hadici na kohoutek a napustí to rovnou do akvária, tak to asi ničemu nevadí? Já mám teda malé akvárko, tak to u mě není úplně nutné, ale nedokážu si představit, že lidé kýblují třeba 200l 😲

Tenurri
Tenurri 06.01.2025, 09:26:39 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 04.01.2025, 17:02:39

K tomu zakrmení prázdného akvárka -  neudělají tu samou práci dodané bakterie při výměnách vody? Je u toho napsané:

přípravek na dodání prospěšných bakterií do akvária a filtračních systémů. Speciální kmen nitrifikačních a denitrifikačních bakterií se usadí ve vodním sloupci a filtraci ihned po přidání do akvária a okamžitě začne stabilizovat prostředí 

+ přidávám do kohoutkové vody přípravek na její ošetření a odstranění chloru, protože úplně nemám prostor tu skladovat kýble s odstátou vodou (které by byly stejně za chvíli plné chlupů - to jsem zkoušela jednou, kocour shodil poklop z kýble a vesele to používal jako pítko 😀).

Vím, že někdo asi nepřidává nic a nechává vše zajet přirozeně, na druhou stranu hodně lidí to používá a nevidím v tom asi úplně problém?

Tenurri
Tenurri 04.01.2025, 14:55:42 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 03.01.2025, 07:51:38

Právě. Trochu mě to vyděsilo. Jak prodavačka, tak lidi v akvaristicke skupině, protože zrovna čirou náhodou tam někdo řešil invazi šneků a jak se jich zbavit 😀…

No…musím říct, že nejhorší je trpělivost. Uz bych tam přidala alespoň ty krevetky…ale burza je az příští týden a objednávat si je přes internet nechci a brát je ve zverimexu taky ne. Zásilkovna mi teď zadrbala i ty kytky,  celý den včera ležely na depu a nic…tak snad budou v pondělí v pohodě. 

Tenurri
Tenurri 03.01.2025, 09:52:15 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele hmn z 03.01.2025, 09:49:02

Zkuste jim to sebrat a dát třeba za týden. 

U nás je to po podání taky velmi intenzivní zájem, ale jakmile se to trvale válí někde na zemi, tak ignor 😀…když jim to seberu a dám za dýl, tak je to zase zajímá.

To samé s kozlíkem i šantou. I když šanta je celkově moc nezajímá, pokud někam nenasypu vyloženě usušenou…a to je potom strašnej bordel, protože se v tom válí.

Tenurri
Tenurri 03.01.2025, 09:48:49 xxx.xxx.22.64

Nevím, kam to dát, ale jdu si postěžovat! 😀

Koupila jsem kočkám na zkoušku Amanova granule.

Složení: čerstvá krůta 71 % (k výrobě 100 kg produktu použito 140 kg čerstvé krůty), celý zelený hrášek, dehydratované brambory, hráškový protein, hydrolyzát krůtích jater, kvasnice (Saccharomyces cerevisiae), lněné semínko (přírodní zdroj mastných kyselin ω3), bramborový protein, jablečná vláknina, minerální látky, tapioka, kuřecí olej (chráněno přírodními tokoferoly), rybí olej (chráněno přírodními tokoferoly), rohovníková mouka, psyllium, dehydratovaná brukev, antarktický krill, Kelpa, spirulina, čekanka (zdroj FOS) 1000 mg/kg, dehydratovaná dýně 1000 mg/kg, dehydratovaná brokolice 1000 mg/kg, borůvky 1000 mg/kg, klikva 1000 mg/kg, hydrolyzovaná buněčná stěna kvasnic (zdroj MOS) 1000 mg/kg, výtažek z mandarinky, zázvor, kurkuma 500 mg/kg, rozmarýn, Yucca schidigera.

Kocour se rozhodl, že UŽ NIKDY NIC JINÉHO JÍST NEBUDE. Nevím co tam dávaj, asi nějaký drogy.

Jakože ale fest. Doteď jim jely Canagany, Acana, Purizon. Teď se kocour tváří, jakože v misce nemá vlastně nic a řve u skříňky. Sem tam vezme na milost nějakou kapsičku, když ji zasněžím probiotiky (fortiflora). 

Taky mu strašně chutnají carnilove pamlsky PRO PSY - jehně a brusinka. Vždycky mi málem ukousne prst. Přitom ta kostička jde brusinkama velice silně cítit.

Jo, a taky lívance jsou prej skvělý…kradl nám je z talíře.

Maso si mám tradičně strčit do…někam 😀

Achjo 😀

Tenurri
Tenurri 03.01.2025, 09:39:36 xxx.xxx.22.64

U nás teď sněžilo asi 5 minut a konec. Lehce se to všude jen oprášilo a očekávám, že za dalších 5 minut bude prd 😀

Tenurri
Tenurri 03.01.2025, 07:45:44 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 02.01.2025, 22:46:52

Asi záleží na prodavačce, tahle mi to nejdříve rozmlouvala, že to je parazit a že jich tam za chvíli budu mít stovky a nic tam jiného nepřežije…a když jsem se nedala, tak mi pak pomalu nabízela všechny, že se toho chce a nemůže zbavit 😀.

Prý se hodně množí jen když se fláká údržba a překrmují ryby…když nemají nadbytek, tak drží normální stavy. Ale to teprve uvidím. Zatím by se mi jich hodilo i víc. Počítám, že tak za měsíc bude mít kamarády 😀. Se tam asi příště skočím zeptat i na levatku - zatím jsem si dotáhla jen sterilní rostlinky bez šneků.

Já bych časem chtěla větší akvárko pro sekavce…ty pruhované příčnopásé. A k nim nějaké hejnovité menší rybky - dania nebo razborky…
ale taky bych chtěla terárium s agamou, takže se asi budu muset rozhodnout 😀…obojí by mi doma rozhodně neprošlo 😀…

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 12:43:08 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 02.01.2025, 10:03:17

Díky…nějak mě to chytlo a dost času jsem o svátcích trávila hltáním akvaristických článků, návodů a tipů 😀 …Už teď vím, že pokud mě to teda nepřejde, tak bych jednou chtěla větší rostlinné akvárium. Bohužel (nebo naštěstí?) se do současného bytu nikam velké (cca 200l) nevejde.

Baví mě do toho koukat, i když tam je zatím jen jeden šnek…a kočky evidentně taky 😀

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 09:57:35 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 02.01.2025, 09:55:25

Jako ten samý, co na fotce? 
Nevím, jestli chápu otázku 😀…

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 09:11:37 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 02.01.2025, 09:08:42

Nene, tohle štěňátko mám doma od května, přímo od chovatelky. 
Ale někdo tu kraťandu sdílel, to je pravda. Jen myslím, že byla trikolorní.

Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 09:09:31 xxx.xxx.239.143

Update po 16 dnech. Akvárko žije, už má prvního obyvatele - nechala jsem si ve zverimexu vylovit jednoho okružáka (paní prodavačka se málem křižovala, jak si to dobrovolně můžu vzít 😁). 
Zítra budu mít nějaké další rychlerostouci stonkovky, které ještě zasadím.

Vše se zatím chytlo hezky. Tráva vepředu začala vyhazovat šlahouny a leze do koberce😁. Mech nevypadá nic moc. Byl už trochu hnědý když přišel, ale jak se do toho chytl bordel ze substrátu, připadá mi to horší. Na kořeni je bordel, co kořen vypouští. Prý to samo časem zmizí. Chudák šnek nestíhá (docela mě překvapilo, kolik takové malé zvířátko vyprodukuje odpadu…první den jsem se vyděsila, co to tam je za divné točité věci. No byly to 💩). Kvůli zásobnímu substrátu jsem měnila část vody co cca 3 dny.

Nakonec jsem pořídila i dodatečně wrgb světlo. Je slabší, se stmíváním, svítí 8h (méně ten jeho časovač neumí)…silnější 10W aktuálně svítí jen 5h. Řasa zatím není (nebo jsem si nevšimla), ale “prach” ze substrátu je stále peklo. Některé rostliny jsem musela přesadit, protože jsem je napoprvé zasadila ne úplně dobře a zase ty částečky byly úplně všude.

Obrázek Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 02.01.2025, 08:48:55 xxx.xxx.239.143

Dodatečně přeji všem vše nejlepší do Nového roku. Doufám, že jste všichni přežili silvestrovskou apokalypsu ve zdraví.

Přes volno jsem tu nebyla a nemám čas vše číst.

Jinak u nás se Silvestr prospal. Kdyz to bylo kolem půlnoci nejhorší, tak se Jack probudil, zvedl hlavu, kouknul na nás a zase si lehnul, že se teda asi nic neděje. Kočky to samé. 
Je pravda, že přes den měl cca 3,5h procházku s brašulí a doma odpadnul. Probudila ho až večer vůně chlebíčků 😁.

No a od včera začal poctivě zvedat všude nohu, očůrávat stromy a rozhodl se, že už je to velkej chlapík a začal “táhnout” za holkama. Na Štědrý den měl 9 měsíců.

Obrázek Obrázek
Tenurri
Tenurri 19.12.2024, 23:32:00 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.12.2024, 21:22:49

Ono se to nezdá, ale už se tam prakticky nic moc nevejde. Měla jsem problém tam zasadit i ten větší echinodorus. Na hladině plave salvinia natans.

K filtru jsem pak nacpala ještě rychle rostoucí stonkovku. Nevim už co, kupovala jsem to narychlo v akvaristice, asi nějaká hydrophila. Ono tam je kytek dost, jen je většina malinká (některé přišly v in vitro kelímkách). Ty šneky tam chci dát po Vánocích.