Tady taky všechno extrémně suchý, žlutý…listy opadávají jako n podzim a jak tu nikde není moc zeleň, tak se všechna hmyzí verbež stěhuje k nám na balkon 😀 Mám tam tolik škůdců, kterým se v těchhle vedrech daří, že už je ani nespočítám. Poslední přírustek jsou skákaví dřepčíci, které jsem včera vytahovala i z vlasů…
Jinak my si užívali víkend procházkami u vody. Včera jsme potkali pána s 9 měsíčním boxerem a dalšího se 7 měsíčním dlouhosrstým německým ovčákem, tak Jack řádil jak zamlada…hráli si ve vodě, běhali na louce. Všichni se hezky dělili i o hračku (to jsem měla trochu strach, aby nevznikla nějaká šarvátka) a byli skvěle naladění. Ovčounek byl pořádný telátko. Já se musela po příchodu domů osprchovat…nějak jsem se mu líbila, takže se o mě neustále otíral a vypadala jsem jako bych spadla někam do bláta 😀
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 10.07.2026, 11:31:52
U nás se tu jeden barzojík venčí na okolních loukách sám. Pán je trochu salámista a jen pokrčí rameny že však ať se proběhne. Agresivní není, jednou se na nás přišel podívat asi na 5 metrů a zase odklusal pryč. Přejde i řeku. Je to krásnej bíločernej pes, ale když jsem ho potkala poprvé byla jsem poměrně dost nervózní že si směrem k nám hopká poník bez páníčka. On je pán většinou někde u řeky a pes si běhá kde chce. Prý je to nějaký alternativní umělec 😀
My NO a jejich kříženců pár potkáváme a asi to není obecně, ale ti, co s nima něco dělají, často je vidím v přírodě, tak mají fakt pohodové psy (a většinou to jsou i pohodoví lidi), případně samci zabručí na samce, ale jinak normální pes. Naopak jich tu je pár, kteří nejspíš většinu dne dřepí v bytě a jdou se projít kolem zástavby na krátkém vodítku a ti by sežrali kde co…což se asi nedivím, tomu psovi musí z takového života a nedostatku vybití energie asi brzo hrábnout. Ono je to vidět na těch psech tak nějak celkově jak se venku chovají…často neumí jít ani nějak normálně na vodítku a dusí se, lidi frustrovaní…to musí být radost život jak pro psa tak i pro ty lidi.
To stejné různí teriéři, nebo i pár belgičáků a borderky…
No a bohužel potkáváme dva NO, kteří mají úplně v háji zadní nohy a stěží chodí, přitom nevypadají jako staří psi, to je mi vždycky smutno.
Tak už nějaký ten týden testujeme tofu neparfumované stelivo cat step a jsem fakt mega spokojená. Vůbec to nepráší, kočky to skoro nevynáší, dobře to hrudkuje a jako bonus mi ty tofu peletky voní (maželovi ne, takže to je individuální). Bobky splachujeme do wc - ty to teda moc neobaluje, takže pokud kočky nezahrabávají, asi to může být problém…nebo pokud se to nevybírá poctivě 2x denně.
My jsme včera nezapínali klimu, protože je přece zataženo a trošku sprchlo…no, venku sice bylo 25, ale doma skoro 31 a nešlo to vyvětrat…když sjme šli spát, bylo 29 a to byly dokořán otevřená okna a dveře na balkon. Bohužel je vše na stejnou stranu, takže to žádný průvan nevytvoří a větrák to zas tolik neprofouknul… ráno už bylo doma “jen” 26 😀…dneska se to snad ještě trochu srazí a bude chvíli klid.
Někde jsem četla, že v půlce července má být zase Mordor.
My jsme měli zapojenou mobilní klimu a spokojenost. (nejen) Zvířectvo nasáčkované v místnosti s klimou a v noci se dalo spát. Jen nechci vidět ten účet za elektřinu 😀… a venčení přes den bylo peklo. Jack potřeboval mezi 14-15:00 čůrat, kdy už to lezlo přes 37 a připadala jsem si jako v troubě.
V sobotu jsme byli u příbuzných na zahradě, že to tam přežijeme ve stínu a teda nic moc…sice ta tráva alespoň trochu chladila, ale i tak bylo Jackovi pak blbě a zvracel, měl i jednorázový vodový průjem…v neděli už vše ok, ale to jsme se váleli u klimatizace doma.
Do nového bytu jsme se rozhodli dát klimatizaci do každé místnosti, počítám, že to bude rok od roku horší.
No, my včera objednali mobilní klimu. Pes jen leží přes den, spí a funí, kočky jen spí a jsou protivné…kocour včera zvracel, mě je z toho horka špatně, nespím a jsem taky protivná. Včera jsme měli doma přes den 29 a na noc se nám to podařilo vyvětrat na 27💩.
Horka obecně snáším strašně špatně, ale letos to je nějaké horší.
Vstávám teď v 5 ráno a chodíme s Jackem do práce pěšky, protože zbytek dne už se procházkovat nedá a večer na to nemá nikdo stejně energii po celodením grilování.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 22.06.2026, 12:14:01
taky musíme k vodě zajet autem, nebo jít ráno/večer…protože bychom museli kus po sluníčku a rozpálených chodnících/asfaltkách a to nedáme ani jeden. A je to teda jen poměrně mělká řeka vedle louky…i když se dají najít i trochu hlubší místa a ve stínu…jen je to často už obsazené.
U nás se mraky jako vždy rozestoupily a nespadla ani kapka…za městem se to zase spojilo a asi i pršelo….u nás naštěstí včera alespoň zataženo.
Chodíme na procházky ráno a večer, přes den všichni umíráme. Doma bylo 28-29…venku 33, večer teda potom chladněji. Nemáme klimu, ani venkovní žaluzie, doma jen větrák a na balkoně markýzu, aby nepálilo do oken, která jsou na jihozápad….a celá prosklená obýváková stěna. Architekt brblal i na tu markýzu, ale není vrtací, tak nám asi projde…jsme tu jen v nájmu, ale majielka bytu říkala že je ve smlouvě že na balkoně nic být nesmí, ani truhlíky na zábradlí, jsou za to pokuty…je povolený slunečník, tak to ukecáváme, že to je prakticky to stejné, jen to má nohy dvě.
ASi pořídíme ještě stropní větrák, ale za dva roky už budeme přestěhovaní a budeme mít klimatizaci i venkovní žaluzie… a hlavně okna na severovýchod/východ.
O víkedu má být 37…asi bude rok od roku hůř. Já to fakt nedávám. Bývá mi z horka zle, úplně mi vynechává hlava, nedokážu přemýšlet. V práci je naštěstí klima, tak je tu přes týden příjemně a pejsek si v to v práci vyloženě užívá. Venčení na čůrpauzy prý za trest :,D…
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 11:55:23
co tu mám za poznámky napsané, tak měl menší množství bílých krvinek, ale ne nijak drasticky, u ledvin SDMA měl 20, prý má být nižší a vápník mu vyšel 3,2 (max by měl být 2,9) a potom docela velký nedostatek kyseliny listové (to je B9?) a B12…B12 dostává injekčně.
kontrolovali kvůli ledvinám moč i její hustotu - to má v normě, potom ledviny samotné (nevím jestli na ně koukala na sonu, rentgenu nebo obojím, protože se dělalo vše) a ty byly na pohled taky v pořádku. Tak to prý asi ale sledovat, ale jednorázové zvýšení prý nemusí znamenat problém. Pochopila jsem, že to budeme po té gastro dietě a těch injekcích B12 přetestovávat, ale nevím kdy.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 11:32:41
Vesměs žádný konkrétní, jen měl lehce zvýšené hodnoty + má problém se zvracením jídla chvíli po najezení a je poslední dobou hodně vokální a má problém se srstí a s lupy. Byl právě na geriatrickém vyšetření, + se kontolovala štítná, srdíčko, zuby a dělaly se náběry i na gastro profil protože se veterinářce vůbec nelíbilo to zvracení, že to není normální aby to kočka dělala 1-2x týdně (někdy častěji, jindy zase delší dobu klid). On má tedy i dost předkus a bez vyvýšených misek zvracel skoro furt, protože hltá vzduch…no a ty lupy by taky mohly souviset se stravou.
No nicméně krom toho že je tlustý a mírně zvýšených hodnot z krve to může ukazovat na nějaký nespecifikovatelný zánět v trávícím ústrojí a nařídila se mu krom nutnosti zhubnout i gastro dieta minimálně na měsíc.
Najít dietu se sníženým obsahem kalorií, kterou bude jíst a bude mu sedět je trochu nadlidský úkol, takže už jsem opustila od nízkokalorických gastro diet a vzali jsme normální. RC sice jedl, ale zvracel po tom v týdnu asi 4x, což bylo dost drastické zhoršení, takže vetka řekla, ať zkusíme jinou dietu, že když je zvyklý na bezobilné granule, že mu nemusí ty RC úplně sedět.
Syrová strava by sice byla ideální, ale u starého mazáka nereálné. Jíst to nebude. Už tak velmi prostestuje zrušení 24/7 bufetu 😀
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 19.06.2026, 08:19:12
My hlavně potřebujeme gastrointestinální granule a po nízkokalorických RC zvracel a hillsky nežere. Obecně je 90% gastrogranulí tučnějších, ale dá se to kompenzovat dávkováním. Taky vetka říkala, že záleží i na sacharidech v krmivu.
Granule s nízkým obsahem tuku budu řešit až nebude muset mít gastro dietu kvůli zvracení a výsledkům s vyššími hodnotami.
Já jsem hodně limitovaná i tím, co je kocour ochotný sníst (což toho není mnoho a krom granulí mi nic nesežere).
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.06.2026, 15:29:18
Hračky jsme zkoušeli, jenže on raději nežere, než aby se namáhal. Jakože vůbec 😀 …a když jsme doma, tak sedí u té hračky a ječí. Co ho trochu rozhýbe je, když mu je cvrnkám po chodbě po jednom, tak za nimi poklusává 😀.
Na druhou stranu to z hraček alespoň vyzobává kočka…a musím dávat pozor kvůli psímu gastrokriplíkovi, aby to nesežral. No uvidím za měsíc jestli jsme se někam pohnuli. Kočky stejně musí hubnout pomalu (teď nevím jestli kvůli játrům nebo ledvinám).
No a nové gastro granule přijal s nadšením, tak alespoň něco.
Pro Kocicimnamka.cz: Ty vet granule jsou: VETERINARY HPM® Digestive Support G1 Cat – Granule pro kočky s citlivým zažíváním Ale včera je měl poprvé, uvidíme tak po týdnu jestli sedí. Nikdy jsem o nich neslyšela, doporučila mi je vetka přes kočky kvůli nízkému obsahu sacharidů (na granule). Mají i kapsičky, ale ty jsem nekupovala.
Tak kardio je za náma, vše má v normě, šelest je stresový, srdíčko má zdravé.
Musíme píchat B12 injekce, což vyšel nedostatek z krve.
Gastro profil byl relativně ok, ty hodnoty nebyly sice úplně v normě, ale ani nijak vyloženě špatné…i tak má nařízenou gastro dietu alespoň na měsíc.
Vlastně ze všeho vyšetření vyšel jediný problém a to, že je tlusťoch :,D…ale tuk má uložený jen na pupku…doktor mu odebíral po kardio moč, protože doma nereálné odebrat a říkal, že přes ten tuk je to sono blbé, musela jsem Willymu držet špek při kontrole moči a odběru 😀…
Zkoušeli jsme RC gastro moderate calorie - chutnají mu, jenže po nich bleje (nedivím se, to složení je dost hrůza)…dnes mi přišly gastro granule od Virbacu, které mají jen 20% sacharidů, jestli to bude jíst je ale ve hvězdách…gastro granule od farminy nejedl vůbec (přitom ND pro kastráty má rád), hillsky taky ne.
V misce s gastro kapsičkou bylo nablito (a to ji ani neochutnal), takže tam byl názor taky jasný.
Teď zvažuju misky na čip, problém je, že musí být 2, kočku bychom musely nechat načipovat a taky že ty misky jsou ergonimicky dost malé a většinou plastové a náš kocour potřebuje a) vyvýšenou misku a za b) mu vadí že se mu fousky něčeho dotýkají. Zatím zobou gastro granule oba (vetka schválila)…kočka nemá problém s žádnými granulemi, jen kocour ofrňuje nad vším.
Jak ho zhubnout netuším, krom těch gastro se sníženými kaloriemi mají všechny kolem 20% tuku. Zatím jim dávám 3x denně menší porce, aby se najedla i kočka…nechat celodenní buffet, tak to vše sežere Willy a Lyarrce nezbyde nic.
Jack i kočky poznají, že jede manžel domů i když ještě ani nevjel do naší ulice. Vždycky se všichni pomalu nasáčkují do chodby…a to i v neobvyklé časy. Pokud tedy zrovna nespí.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 14:06:16
Já si o vás ale nemyslím, že jste hloupá, ani že bych vám to vysvětlovala jako blbečkovi, já takhle prostě vysvětluji svoje myšlenky. Nic jiného za tím nehledejte, nemyslela jsem to jakkoliv zle, jen jsem se zapojila do diskuze.
Odpověď na příspěvek uživatele BaLu z 05.06.2026, 12:50:49
Člověk, který se o plemeno nějak zajímá a nekupuje psa stylem procházení bazoše že “jéé to jsou hezký štěňátka, tam zavoláme”, tak tu orientační cenu + - ví, protože není problém ji zjistit, když se člověk začne kolem daného plemene pohybovat.
U některých plemen je asi větší cenový rozsah, netuším…u kolií to bylo vše + - podobné, rozdíl byl vždycky fena/pes (psi jsou levnější) a chovatel od chovatele to byl rozdíl maximálně do 5 tisíc, což už není tak podstatná částka. Edit: pak jsou samozřejmě levnější nestandardi.
Rozdíl mezi psem a autem je ten, že auto prodá původní majitel komukoliv, kdo vytasí prachy, chovatelé mají většinou zájem štěně prodat prolustrovaným vhodným zájemcům a ne kdejakému Frantovi, co si jde koupit tu bordel kolii, která je hezká a umí se sama vychovat 😀
Edit: no a ještě jinak, řekla bych, že hodně chovatelů mají ta štěňata zamluvená ještě před narozením, někdo to pak odvolá a sem tam se shání nový majitel pro štěně se zrušenou rezervací → ale opět, člověk, který se trochu zajímá má nějaký přehled o ceně…občas se starší štěňata prodávají ještě levněji, protože nikdo nechce mít doma štěně do půl roka a víc.
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 04.06.2026, 13:26:47
Také jsme teď zkoušeli pomalinku běhat, zatím na klasickém krátkém 4dox postroji a flexině (nemáme vybavení), ale zjistila jsem, že to bude ještě problém…Jack z toho zatím pochopil to, že má štěkat na všechny před náma a že asi nabíháme na ně🙄…vždycky ho to strašně moc rozhodí když běžíme kolem někoho, nebo když je někdo před námi. Když jdeme normální chůzí tak žádný problém, když jdu rychlejší pořád ještě chůzí, tak taky ne 😀 … tak asi jen zařadíme power walking🤭