Aktuálně: 2 201 inzerátů287 549 diskuzních příspěvků20 542 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 27.04.2026, 08:59:34 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele HelaS z 26.04.2026, 05:08:40

No já se docela děsím toho, že by měl mít nějakou dietu, protože ten s prominutím blbeček nic krom “svých” granulí jíst nechce…je to věčný boj, můžu si za to ale sama, nechala jsem ho si vymejšlet, když byl mladej a tak nějak jsme časem skončili u toho, že jí jen pár druhů granulí a jen určité příchutě…kapsičku, konzervu, maso do tlamky nevezme. On měl nějaké zažívací potíže v pubertě a musel být asi tři měsíce na veterinárních granulích a pak nechtěl jíst skoro nic, už se nám ho nepovedlo přemluvit, že má jíst “mokré” krmivo. Syrové maso teda nechtěl nikdy.

…má na vše dost radikální názor a dokud nedostane “svoje” tak ječí jako by ho na nože brali. Je zvyklý mít celý den nasypané granule, takže nic jako krmení v určitý čas neexistuje a když jsme se to snažili zavést, abychom přešli na mokré krmení, tak začalo peklo…a on je tvrdohlavější než já…a bohužel, když je frustrovaný, tak si vybíjí frustraci n druhé kočce, takže se zase vrátil bufet a byl klid, mír a pohoda. Kočka dostává applaws nebo cosma konzervičky, ta nic moc jiného taky nesní (+ granule).

Když jsem mu dávala granule (část) do interaktivních hraček, tak byl taky ultimátně nasraný, že musí něco dělat aby se víc najedl a nemá volný bufet…prý enrichment, to jo 😀. Psala jsem to chovatelce a prý je to celý tatínek.

Tento týden ho objednám, čekám ale až se nám vrátí auto ze servisu.

Tenurri
Tenurri 27.04.2026, 07:58:33 xxx.xxx.22.64

Jack tabletky teď nemůže, obojek zase nechceme my, tak dostal bravecto pipetu (předtím měl dvě přisátá klíšťata) od té doby je klid. Prý má vydržet tři měsíce, no uvidíme…když jsme brali dřív simparicu, vydržela nám vždycky skoro půl roku - ale jasně, neměla repelentní účinek.

On teda moc do žádného křoví neleze, je to spíš pejsek chodníčkový a chodí po vyšlapaných cestách…v lese na volno se taky drží cesty 😀

Tenurri
Tenurri 24.04.2026, 12:36:31 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 24.04.2026, 12:12:24

Předpokládám, že to zvládne i normální veterinář, nebo máme jít přímo ke stomatologovi?

Jako napadlo mě to taky, ale na pohled má zuby v pohodě - bez nánosů…ale vím, že to nic moc neznamená. Necháváme ho každý rok očkovat a na tlamu mu koukají, je ale fakt, že ty zadní zuby asi pořádně neprohlédnou.

Tenurri
Tenurri 24.04.2026, 10:49:12 xxx.xxx.22.64

No, kdyby to někoho zajímalo, zkoušíme dřevěná vlákna od Tigerina a už nikdy víc. Lepí se  to kočkám naprosto všude (mám kočky s delší srstí) a divím se, že nejsou kousky i na stropě…do toho to vlastně taky práší (asi teda ne tolik jako bentonit). Ptala jsem se na Cat"s best a to je na tom údajně podobně.
Až dojedeme pytel, vyzkouším tofu stelivo, ragdolláři jsou s tím prý spokojení.

Tenurri
Tenurri 24.04.2026, 10:23:55 xxx.xxx.22.64

To je mi moc líto…držte se. Držela jsem vám oběma palce, když jsem četla vaše příspěvky. Byla to velká bojovnice v malém těle.

Tenurri
Tenurri 24.04.2026, 10:00:03 xxx.xxx.22.64

Mám dotaz, asi spíš na majitele starších koček, nebo lidi s veterinárním vzděláním.

Mám mainského mývalího kocoura, kterému je 7 let.

Na žádné speciální preventivní prohlídce, nebo odběrech krve, vyšetření moči, atd nebyl, vyšetřoval se vždy jen nějaký specifický problém.

No poslední dobou mi přijde nespokojený. Je obecně vokálnější než býval, přijde mi, že má častější problémy s regurgitací (vyhození jídla chvíli po pozření bez “pumpování”) a obecně mi přijde občas protivný. Nic nechce, hrát si nechce, ale něco se mu nelíbí, protože vlastně neví co chce…když si ho všímám až moc, nebo ho nabádám ke hře, většinou se zvedne a odejde z dosahu, čímž mi dává najevo abych neprudila 😀, ale následně se za chvíli zvedne, chodí po bytě a mňouká (mainy jsou vokální, ale on až takhle uřvaný nikdy nebyl).

Napadlo mě, jestli nemůže mít nějaký problém, který není vidět…i kdyby neměl, asi by nebylo od věci v jeho věku udělat nějakou rozsáhlejší kontrolu.

S jídlem měl vždy problém, má podkus navíc je to hltač, takže polyká při jídle i vzduch…jen mi to teď přijde nějak častější a nepomáhají ani vyvýšené misky. 2x do týdne najdu vyhozené oslintané granule na podlaze (on mi nic jiného nesežere, má ND pro kastráty kuře a granátové jablko - bezobilné…sem tam vylíže šťávu z kočičí konzervy/polévky)

Každopádně máte prosím někdo nějaké nápady/doporučení, co určitě nechat vyšetřit a na co nezapomenout, když bych ho už trápila návštěvou veterináře? Chtěla bych mít alespoň po jeho zdravotní stránce klid.

Tenurri
Tenurri 21.04.2026, 12:58:21 xxx.xxx.22.64

Jack měl koncem března taky dva roky. Z útulku není a i když je většinou ke všem přátelský, tak někteří psi se mu taky nelíbí.

Pro nás lidi se na oko třeba nic neděje, když procházíme kolem někoho se psem, ale ti psi neustále komunikují s okolím a vysílají signály. 

Svou roli hraje puberta a hormony. Nevím, jestli je váš pes kastrovaný, ale jestli ne, tak zrovna toto období dospívání může být jak na houpačce.

Dřív, když po Jackovi někdo vyjel, tak jen sklopil ocas a šel se za mnou schovat, že  “zachraň mě, ono je to na mě zlé”..

Teď se ozve zpátky, i když si nezačíná a taky ne ve všech případech.

Některé psy chce obcházet obloukem, chodí tu rotvík a z toho má respekt, nikdy žádný konflikt nenastal, rotvík nevydal ani hlásku, ale vidím jak se Jack chová, když ho vidí…raději by šel jinudy 😀. Minule na něj držkoval dospělý maliňák a Jack dělal že neexistuje, ani se nepodíval jeho směrem… když po něm vyjel zase australák, tak to by se klidně servali. U dalších psů je mu to třeba úplně jedno. Nejhorší asi je, když se někde potkaj dva podobně staří hormoni a někdo z nich má blbou náladu a chce si přeměřovat pindíka😀.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 22:30:38 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 20.04.2026, 21:58:05

Jackovi právě chutnají. Jemu teda asi chutná všechno po tom co byl jak z koncentráku. Krom salátu 😂…minule furt obcházel linku, když jsem dělala salát, tak jsem mu strčila do tlamičky zelený list salátu a to se tvářil jako že jsem urazila jeho rodinu minimálně do třetího kolene. Vyplivl to a odešel do pelechu.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 14:14:46 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 20.04.2026, 13:54:45

No, já už normální grancle nechci ani vidět. Zkoušli jsme po troškách přidávat monoproteinové s ultra jednoduchým složením a vždycky blbý. Takže dost možná je to prostě pes co má problém extrudované granule a pamlsky trávit - a možná ten problém měl vždycky.

Kamarádka mi ale dala pytlík na vyzkoušení yoggies a tam žádný problém nemá. Tak přemýšlím, že bych mu tím obohacovala vařené + je to dobrá alternativa když pojedeme na dovču…spolu s konzervou. Vypadá to sice jak pro králíka, ale chutná mu to a ve vodě se to hned rozpadne na kašičku (nemám čas mu ráno ohřívat jídlo z lednice, tak mu to zaleju horkou vodou z rychlovarné konvice). Plus to mám různě po kapsách a používám i jako odměnu venku…jako zatím ne moc, ale musím zaklepat…už to dostává pár dnů (asi tak hrstičku denně) a všechno ok.

Vím, že se na to názory dost různí, ale k masu nebo konzervě jako příloha mi to přijde fajn. Yoggies konzervy jsou totiž taky bez problému. On jako ve výsledku může prakticky všechno, co není tučné a není to klasický psí krekr.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 13:52:01 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele DafiŽeryková z 20.04.2026, 13:06:12

jojo, já v neděli taky Jacka z vodítka nepustila…ono tedy většinu dne pršelo a jemu se venku být ani moc nechtělo…ale stejně. Jakmile se necítím v pohodě, tak je na vodítku, nebo alespoň stopovačce, protože on moc dobře pozná, že nejsem ve své kůži.

Ale zase mám nějak v hlavě nastavené že stopku i flexinu dávám na postroj a ten je mu teď malý, takže měl 3,5m vodítko (asi se bojím, že bych mu musela v nějaké situaci zadupnout vodítko a on by si něco udělal s krkem…). Byli jsme teda jen v parku, na louku ani do lesa se mi nechtělo a ani počasí nebylo úplně předvídatelné.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 12:47:33 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele keriton z 20.04.2026, 12:30:34

S tím souhlasím…a jsem moc ráda, že mám “jen” kraťandu…já vím (jsem na 99% přesvědčená 😀), že sám by se takhle nerozběhl, odvolám ho i od zvířat, ale ve “smečce”? To má v hlavě prázdno a prostě se přidá. Viděla jsem to i dřív. Když se z uličky mezi stromy najednou vynořil člověk s taškou, tak Jackovo bráška se lekl a začal řvát. Jack se ani nedíval tím směrem, netušil co se děje, ale začal řvát taky a teprve potom se začal rozhlížet na co že se to vlastně štěká.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 10:07:42 xxx.xxx.22.64

Mimochodem, jen taková zajímavost. Jak byl dřív na granclích, než začaly ty potíže, tak se mu neustále na zubech dělaly nánosy…teď jak je na vařeném, tak jsem čištění zubů dost zanedbávala → prostě to vypadlo z rutiny a to je pak problém si na to většinou vůbec vzpomenout, tak má zoubky pořád bílé a čisté jako perličky. 

Přidávám mu teda do misky sem tam kelpu, ale to jsem dělala i u granulí a žádný efekt to tehdy nemělo 😀

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 10:02:46 xxx.xxx.22.64

U nás teda venčení nic moc…
V pátek večer jsme měli setkání s nepříjemným australákem - uhnuli jsme jim z chodníku, protože vím, že pes není úplně ok. Z nějakého důvodu týpek ale se psem neudělal kolem nás žádný oblouček a nechal jeho psa (na vodítku a s ohlávkou) doběhnout až k nám, australák vyjel a Jack si to už nenechá ve svých 2 letech úplně líbit, takže vyjel zpátky. Jenže se mu podařilo vyvléct se z obojku. Nic se teda nestalo, náš pes není žádný rváč, ale popobíhal předemnou a řvali na sebe, pak si ho teda pán konečně k sobě přitáhl. A Jack za ním chtěl běžet, tak jsem ho drapla za kůži na zádech a přitáhla zpátky, nakonec jsem se omluvila já, protože můj pes se vyvlíkl…a pán na mě že dobrý, ale že e jeho pes nemůže bránit protože má ohlávku. Kdyby se Jack nevyvlíkl, tak mu vynadám, proč ho teda nechá nabíhat na psy, když má ohlávku, takhle jsem nemohla ale říct ani ň.

On teď celou dobu nosil postroj, který mu pár dnů už pohodlně nezapnu, tak jsem mu začala zase dávat obojek, který jsem ale nekontrolovala, jak moc je nebo není volný…

A sobota teda taky naprd. Byli jsme na louce s Jackovo bráchou, delší dobu se neviděli, ale hráli si. No, jenže pak byli nějací rozjívení, tak jsme je zavolali, dostali napít (Jack se teď rychleji unaví, takže když přišel, tak nevěděl ani co je to “sedni”)… Během toho co řádili, tak kolem nás udělala 2 kolečka nějaká paní, co běžela, všechno ok. No a pak jak dělala třetí kolečko a byla asi kilák daleko a běžela směrem od nás, tak se Jackův brácha za ní se štěkotem rozběhl, protože se tam najednou “něco divného” hejbalo…no a Jacka jsem nestihla odchytit tak se rozběhl taky…chudák paní, že na ní běží dvě štěkající telata…no pak zjistili že je to člověk (ona se pak zastavila) tak zase běželi hned zpátky, ale mám z toho blbý pocit doteď, protože ani jeden absolutně vůbec nevnímal, když za ní běžěli…dva dospívající hormoni, asi jsme je něměli nechat si tak dlouho hrát…bylo vidět že to na ně bylo asi hodně emocí. Nikdy ani jeden žádného běžce neřešili, nevím, co jim přeplo. Ale vůbec nás nenapadlo, že by se najednou za ní rozběhli.

A v sobotu večer jsme zase potkali australáka, tak jsem přešla na protější chodník, protože pán měl s sebou děti a já furt blbý pocit…a oni přešli za náma, tak jsem zas přešla jak dement zpátky, protože jsem nechtěla vůbec nic řešit. No byla jsem z toho všeho špatná celý víkend…bude teď zase chodit i na louce se stopkou.

Nejvíc mě mrzelo že jsme se paní ani nemohli omluvit, byla už dost daleko a běžet k ní se psama co za ní před chvílí letěli nám přišlo kontraproduktivní. Ona čekala až si je teda chytneme, když za náma doběhli a pak zase běžela dál.

Tenurri
Tenurri 20.04.2026, 09:07:20 xxx.xxx.22.64

No, já taky koukala na “tabulky” a když jsem krmila Jacka 2% váhy vařeného (počítala jsem to z 25 kg, i když měl v té době cca 18kg) tak nepřibíral…takže má denně cca (+ -) 4%, ale má maso a přílohu + zeleninu cca půl na půl. Já měla teda opačný problém než vy s Ginou 😀…
Asi mu budu muset za chvíli trošku upravit jídelníček…ale mám radost, už hezky nabral a konečně je mu malý jeho štěňátkovský postroj od 4dox 😄…

Tenurri
Tenurri 16.04.2026, 15:44:21 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele sutrik z 16.04.2026, 15:01:43

Pardon, že plevelím téma separačky, ale já jsem na ty AI příspěvky, obrázky, cokoliv už poměrně alergická…to už lidi nebudou přemýšlet vůbec…švihnou text do AIčka a pak budou všude papouškovat co jim vyplivne, protože to je vše zaručeně pravda…poslední dobou se to objevuje všude, dost článků taky už píše AI…lidi se hádají s doktory a jinými odborníky, protože AI jim přece poradila něco jiného. Zákazníci v IT to samé - vymýšlí nesmysly, protože AI říkala…

Ať raději lidi píšou s chybami, ale svoje vlastní myšlenky…
jako ať si každý používá co chce, ale odpovídat nutně na příspěvek něčím, co psala AI a co vlastně ani nebyl dotaz, aby si někdo připadal důležitě…achjo

Tenurri
Tenurri 16.04.2026, 13:30:18 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 16.04.2026, 13:07:38

Možná už je to profesní deformace, ale není ten text náhodou vytáhlý z gemini, či jiného AI nástroje? 😄

Tenurri
Tenurri 15.04.2026, 10:39:01 xxx.xxx.22.64

No, každá kočka je jinačí. Náš kocour si nevšímá ani kočičí trávy, zato kočce musím přístup regulovat, protože je schopná sežrat na posezení celý květináč a pak poblít půlku bytu…má to úplně až jako obsesi (pak to už ani nežere, jen to škube dokud nic nezbyde). Naštěstí okusuje jen rostliny s dlouhými stébly, co vypadají jako tráva pro kočky, zelenec, atd…zlikvidovala mi totálně horskou palmu (ta naštěstí není toxická), takže rostliny které mají dlouhá stébla domů nesmí.

Mám teď doma plný pokoj sazenic na balkon od paprik, rajčat, lilků až po jahody a kytky a toho si nevšímá…nemá to vhodná tvar 😀.

Jinak naše kočky mají k dispozici balkon, kočka tam občas polehává na sluníčku, kocour tam ale vydrží tak 5 minut max a jde si zase zalézt někam domů (většinou se teda fackují ve dveřích na balkon). Tomu by balkon nechyběl. Na novém bytě budeme instalovat i balkonové škrabadlo pro kočky…jinak mají doma celou jednu kočičí stěnu poliček a odpočívadel, škrabadlo, velký škrábací válec, přístup na skříně, několik pelíšků (zbytečné, největší radost udělá vždy kartonová krabice, nebo “odpočívadlo” z naskládaných papírových tašek, když přijede nákup z košíku). Hračky se válí všude (většinou pod lednicí). Jako TV mají u okna ptačí krmítko a doma pár akvárek s rybičkama a krevetkama. No a největší zábava jsme my. Kocour se ještě kamarádí se psem.

Máme doma i pár hlavolamů a hraček, kam dáváme granule, nebo pamlsky…no kocour raději řve u prázdné misky, než aby se musel jakkoliv namáhat a jídlo si “ulovit”.

Jinak ta otázka, jestli se dá chovat kočka jen v bytě/domě bez přístupu ven - no dá…v dnešní době vám často ani chovatel, ani útulek kočku nedá, pokud zmíníte, že by chodila bez dozoru ven…pokud máte zahradu, tak se ptají jestli je zabezpečená proti úniku kočky nebo jak to budete řešit (např. venčit na vodítku)…
Jako hlavní problém spíš vidím nudu a učení se zlozvyků z nudy (vylizování kožichu, přežírání se, pojídání nejedlých věcí,…), pokud kočka bývá často sama a nemá parťáka, nebo člověka, který se jí věnuje. 

Když je kočka nespokojená, tak vám to dá vždycky nějak najevo…hlasitě, nebo změnou chování. Když jsme se snažili kocourovi změnit jídelníček z granulí na vhodnější, tak to bylo na chocholouška. Ten dával svou nespokojenost a nesouhlas se situací velmi velmi najevo. Jak to dopadlo? Vyhrál…má svoje granule a my se můžeme vyspat.

Další věc je, že já mám ragdolla a mainskou mývalí a ono tyto kočky se chovají bez přístupu ven po několik generací. Mám dojem, že naše ragdollka by venku ani nebyla schopná přežít…maiňák zase potřebuje denně česat, aby nebyl jeden velký dred a krom toho by je někdo nejspíš ukradl. Kočka by si klidně nastoupila sama někomu cizímu do batohu 😀…

Osobně bych si už vždycky pořídila koťata dvě. Seznamovat potom dospělou kočku s kotětem nebo jinou dospělou kočkou může být sázka do loterie a ne vždy to vyjde dle představ.

Tenurri
Tenurri 15.04.2026, 07:47:52 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 14.04.2026, 17:13:09

Kamarádky kocour likviduje cokoliv, co se jen tváří jako rostlina…dokonce oštípal fikus, který je hořký…naštěstí mu nic nebylo (kocourovi, fikus je KO) - on to totiž nežere, jen to demoluje…taky jí tahal z akvárka naprosto všechny rostliny, než akva zavřela…nechápu, že tam nespadl. On je vůbec celý takový zvláštní. Chodí za ní do sprchy a sprchuje se s ní, protože miluje padající vodu…kdyby mi to neukázala, tak jí nevěřím. Každý den si vyřvává, že chce do koupelny pod sprchu a pak všude rozťapává vodu. Po sprše ideálně vletí do peřin, protože dostane běhající amok.
Taky jí prokousává všechno z kartonu a trhá krabice na kousky.

Nějaká rodina se ho na FB zbavovala údajně kvůli alergii…spíš proto, že ten kocour je…řekněme občas náročný 😀

Tenurri
Tenurri 12.04.2026, 12:07:36 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 11.04.2026, 23:52:34

Vsak každému to vyhovuje jinak, já jsem zase v práci nesvá, když tam psa nemám a když se nejdu kolem oběda projít ven😂…jsem na to už zvyklá, kolegové se vždycky smějí, že ať bez Jacka ani nechodím. Když má manžel HO nebo je nemocný tak se každý prvně ptá jestli Jack přijde do práce nebo má taky HO 😀 (pracujeme ve stejné firmě).

Jinak jo, má IBD nejspíš autoimunitní, bere kortikoidy. Teď pomalu vysazujeme, ale čůrá teda furt. 

Ja si vlastně pořídila štěně až ve chvíli kdy jsem měla podmínky dle představ. Dogoffice se u nás zavedl až na můj dotaz a s mojí pomocí se sepsaly pravidla.

Kolega si předtím bral občas svoji terierku a ta chvíli neposeděla, za každým běhala, kousala kabely a tak. Jack nasadil hodně vysokou laťku tomu, jak se má pes v kanclu chovat, takže si už nikdo jiný psa do práce nebere😅.

Tenurri
Tenurri 11.04.2026, 23:05:52 xxx.xxx.110.133
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 10.04.2026, 18:26:10

Vydrží doma sám co se týče samoty, nevydrží kvůli kortikoidům co se týče čůrání.

Bereme ho do práce pořád, je to pro všechny jednodušší a procházky zfouknu cestou do práce a z práce…když je hezky, chodíme pěšky, přes louku. Jsem upřímně líná nechávat psa doma a vstávat dřív a po práci dojít domů a pak jít hned na procházku 😅…

Máme prostě jiný režim, je zvyklý se chodit mezi 12-13:00 se vyvenčit, takže v práci chodíme na 20 minut procházku parkem, který je hned před kanclem.