Aktuálně: 2 493 inzerátů241 006 diskuzních příspěvků18 737 uživatelů

Příspěvky uživatele

Tenurri

Tenurri
Tenurri 15.04.2025, 09:18:35 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 14.04.2025, 17:11:06

Občas se hledá domov i dospělým mainkám, které se naopak nehodí do skupiny koček a chtějí být spíš samy. Chovatelé takto občas “vyřazují” kočky z chovu právě proto, že je ostatní kočky šikanují, nebo naopak. Mnohdy se jedná i o mladé kočky kolem dvou let věku. Není to teda úplně běžné, ale jsem ve skupinách mainek na fb a občas se tam nějaká kočka takto objeví.

To by mohlo být řešení. Nebo pořídit kočky dvě a druhou klidně “obyčejnou”. Tam ale může být blbý váhový nepoměr.

Jo a taky pozor, chovatelé jsou velmi hákliví na pouštění koček ven, takže maximálně na postroji a vodítku.

U nás to bylo tak, že jsme si tenkrát se spolubydlící braly každá kotě v rozmezí asi 14 dnů,  bydlely jsme spolu asi dva roky a já se pak stěhovala se svojí kočkou k příteli. No a nakonec jsme pořídili pětiměsíčního maiňáka a kočka to teda moc neocenila 😀…doteď se pouze tolerují, občas Lyarra Willyho jen tak zfackuje, on se jí raději klidí z cesty. Sem tam se v noci vy*írají, že Lyarra si zaleze někam do pelíšku, nebo krabice, Willy si sedne před ni a jí to strašně vadí, takže na něj začne držkovat. To po nich občas hodím polštář nebo plyšáka, protože vždycky takhle kraví jen v noci, když si myslí, že spíme 😀…

A chudák pejsek má z jejich hádek vždycky trauma. Když na sebe držkují přes den, nejraději by nám skočil do náruče, jak je z toho rozrušen. Většinou je naštěstí klid, tolerují se, občas se vzájemně olíznou (velmi výjimečně), ale nikdy si spolu nehrají.

Jinak edit: jak tu někdo psal že kocour byl první dva roky neřízená střela…naše kočky od chovatelů byly vždycky klidnější, nikdo bordel nedělal…ragdollka byla brambora už od mala a Willy jakoby stejně druhou kočku doma neměl, páč ta mu dávala jasně najevo ať k ní ani neleze, takže si hrál jen s náma, nebo sám s hračkama a bylo to hodné koťátko, až když vyrostl byl trochu tank a byl schopný při hře převracet i židle 😀

Tenurri
Tenurri 14.04.2025, 07:36:22 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 13.04.2025, 12:39:21

Já taky ne,
ale mám přítele s autem a ten buď jezdí na tréninky a výstavy s náma, protože to bere jako společné strávený čas, nebo nás odveze a dělá si svoje věci na noťasu a nevadí mu to. 

Nedokázala bych řídit, jsem stresař a okamžitě panikařím. Sedět za volantem je pro mě na omdlení 😀 … zvládla jsem řídit šnečí rychlostí na prázdném parkovišti a stejně mi z toho bylo špatně. Natož někde mezi auty…brrrr…a i kdybych ten řidičák nějak udělala, stejně bych byla nejhorší řidič na světě se svojí nervovou soustavou 😀…

Ale já se bojím jezdit na silnici i na kole, jednou mě smetlo auto do příkopy, když jsem chodila na střední, a od té doby mám strach.

Na druhou stranu ve městě je skvělá dostupnost MHD a auto tu není prakticky potřeba na nějaké každodenní použití.

Tenurri
Tenurri 11.04.2025, 09:59:10 xxx.xxx.239.143

Já samozřejmě taky nejsem pro, aby lidi ve velkým trhali všechny kytky v přírodě, ale zrovna pampelišky rostou doslova všude, tady ve městě je toho plno, většinou se to všude seká (neříkám, že je to dobře), takže to, že si někdo utrhne pár pampelišek a udělá si z toho věneček, neberu jako žádnou tragedii a nemyslím si, že to komukoliv ublížilo.

Tenurri
Tenurri 11.04.2025, 08:58:50 xxx.xxx.239.143

Pardon, ale peskovat někoho kvůli pár utrženým pampeliškám na fotku mi přijde už dost extrémní. 

Tenurri
Tenurri 09.04.2025, 10:21:18 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.04.2025, 10:06:54

Tak ono vždycky záleží na konkrétní kočce. Willy i Lyarra jsou navázaní na nás, na sebe skoro vůbec, spíš se tolerují 😀…jako určitě je lepší, že tam je NĚKDO další a není tam 1 kočka sama, to zase jo. Ale že by trávili spolu nějak čas když nejsme doma a idilicky spolu spali v pelíšku, tak to ne, maximálně jde Lyarra Willyho profackovat, že jí leží na JEJÍM místě…

Věřím i tomu, že jsou kočky extrémně fixované na majitele/lidi obecně? a špatně nesou, že není doma i když sdílí prostor s další kočkou. Příbuzná chodí hlídat kočky kolegyně a musí u ní třeba ten týden bydlet, když jede na dovolenou, protože jedna kočka prostě nežere, když doma není člověk…jsou takhle domluvené od doby co ta kočka skončila na kapačkách. Otázka, jestli to pak už není nějaká psychická porucha jedince.

Tenurri
Tenurri 08.04.2025, 14:06:14 xxx.xxx.22.64

Rozhodně netahat kocoura s sebou po návštěvách…jak psala biaca, před odjezdem vyčistit wc, dát jídlo, vyměnit vodu a připravit nějaké hračky s mňamkama. 

Já teda nikdy neměla problém nechat kočky samotné i přes víkend. Pokud je to na více, než dva dny, dochází nekdo 1x denně vyčistit wc, vyměnit vodu, nakrmit. Ale mám kočky dvě. Kocour se bojí cizích a je opatrný u lidí, co dlouho neviděl, takže většinou někam zaleze, když přijde krmič…no a kočce je všechno jedno 😀.

Jednou nám teda nechala uprostřed pokoje bobek, když jsme byli 10 dnů na dovče a krmil kamarád. Ale to mohla být i nehoda, že se jí to nalepilo na chlupy a odpadlo cestou.

Pokud nevíte, jak bude kocour reagovat, pořiďte si kameru, můžete sem tam mrknout. Mívají i záznam a budete vědět pro příště.

Tenurri
Tenurri 08.04.2025, 07:57:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 02.04.2025, 09:29:24

chce to zkoušet…různé druhy masa, různé druhy kapsiček a konzerv, různé druhy granulí, protože ne každá kočka jí vše.

U nás jedou nejvíc granule, ale jen určité druhy a určité příchutě (ryby, kuře, krůta).

Z kapsiček a konzerv mi žerou jedině trhané maso ve vlastní štávě/vývaru (maso v želé, ani paštiky nežerou) a to zase prakticky jen rybí (tuňák, losos). Syrové maso vůbec, vařené taky ne…jediné, co sní, je syrový losos, když děláme sushi…konzervu jim dávám jen párkrát týdně a stejně to většinou dojídá pes. 

Kocour si občas dával bílý jogurt, ale už ho taky nechce.

Šunky, uzeniny a jiné slané a kořeněné věci nenabízím vůbec. Vzhledem k tomu, že nic moc nechtějí, jsou většinou na granulích, což pro ně není za trest, ale spíš za odměnu, že jim nenutím něco jiného 😀…

Dobré je posypat nové krmení probiotiky - my kupujeme fortifloru, kočkám hodně chutná a voní, to může pomoct. Potom existují různé vitaminové pasty (kupujeme od gimcat - jiné nežerou 😀)…nebo maso zkusit nastrouhat, natrhat na kousíčky, udělat nekořeněný vývar…

zkoušela jsem maso posypávat probiotiky, míchala jsem do toho gourmet konzervy, které nejsou nic moc, ale kočkám většinou jedou a nic…asi záleží na vaší trpělivosti a vytrvalosti. Já to vždycky po pár dnech vzdám, aby kočky neumřely hlady a dám jim zpátky granule. Taky by nám kocour vyřval díru do hlavy.

Co se týče granclí, u nás je největší hit Purizon (tam ale mají teď víc druhů a kvalit) nebo Amanova. Míchám jim to většinou s Canaganem, který mi přijde kvalitnější. Dřív jsem kupovala Orijen cat&kitten, to jim chutnalo taky hodně, ale jak je na tom s kvalitou teď netuším. Koupila to celé společnost, které nevěřím, takže už dlouho nekupuji. 
Z konzerv a kapsiček kupuji applaws a cosmu, občas si dají kapsičku od fitminu.

To že to chutná (nebo to tolerují) našim kočkám ale neznamená, že to budou jíst i ostatní.

Tenurri
Tenurri 05.04.2025, 19:23:36 xxx.xxx.136.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tess48 z 01.04.2025, 17:06:05

Štěně bylo v ohrádce, když se v noci spalo, když se přes den vařilo a nebyl čas hlídat na 100% nebo když bylo samo doma. 
Ja nechtěla aby se naučil je honit, protože pro psa to je strašná sranda. Když byl na volno, tak měl na sobě občas vodítko, nebo se kočky samy držely z dosahu. Samozřejmě se je snažil honit, když by měl možnost. Dvakrát se mu to povedlo. Kocour zdrhal, kočka jak kdy. Nakonec nikam neběhala a pejsek dostával přes čuňu, ale byla na něj hodna a nevytahovala drápky. 
Ohrádkou můžete i přehradit místnost třeba a tak. Za mě je super.

Tenurri
Tenurri 02.04.2025, 14:06:14 xxx.xxx.22.64

Ježiš já jsem tyran a nelida…nejen, že náš pes rozhodně od stolu nedostává nic, ale i všechny návštěvy mají striktní zákaz ho čímkoliv krmit, když by u nich náhodou seděl a žebral 😀…
když jíme, tak leží na svém místě a hezky čeká, aby se nemotal u stolu…tam teda většinou dostane i něco psího na kousání/psí mlsku. O tom, že by dostával buchty, svíčkovou a řízečky si může nechat jen zdát 🤭.

Na druhou stranu máme v rodině odstrašující případ, kdy je pes naučen žebrat tak ukrutně, že nejdřív do vás mlátí packou a když to nepomůže, štěká (sice jorkmut, ale i tak je to velmi nepříjemné). Takže jsem na tohle byla velmi striktní.

Tenurri
Tenurri 01.04.2025, 10:09:37 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ariska z 01.04.2025, 09:47:54

Psovi teď budu měnit podruhé. První změna proběhla po dokrmeni pytle od chovatelky a teď vlastně po roce psa s tím, že mám doma ještě 7 kilo těch aktuálních. Ja bych je neměnila, kdyby je stále žral s chutí. Stejně tak ale nebudu kupovat každý měsíc jiné. To bude mít smůlu 😂

U koček mám v jednu dobu otevřené vždycky dva pytlíky a v každé misce mají nasypaný jiný druh 😅 (kočky mají nasypáno celý den). Jasně nemá se to údajně, ale obě kočka takhle byly zvyklé už od chovatelky, ta měla několik druhů naráz k dispozici. Problémy jim to nedělá a skutečně si to střídají dle toho na co mají chuť. 

Kolega snad pokaždé kupuje fence jiné granule, nebo mu objednávám já 4 různé pytlíky na jeho žádost, pac mám slevu. A fena žádné problémy nemá, krmí takhle celý život protože prostě nežere stejne granule dýl než měsíc. Taky to asi není ideální.

Tenurri
Tenurri 01.04.2025, 09:08:03 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Petra z 01.04.2025, 07:29:17

Zkuste, uvidíte jak bude pes reagovat. Vždycky bych ze začátku koupila menší balení, kdyby psovi jiné granule nesedly nebo je nechtěl, ale obecně…to by pes asi nemohl jíst podle tohoto pravidla nic jiného, než celý život ty stejné granule? 

Občas se taky stane to, že se změní receptura, výroba a najednou granule nevyhovují…nevím no, já bych to asi takhle striktně nehrotila. Ono je dobré učit psa na pestrou stravu od mala. Já taky krmím převážně granule, ale stejně tak dostává pes občas maso (vařené i syrové), konzervu, vývar, sušené maso (+ mlsky jako uši, krky, kuřecí pařátky,…), jogurty, ovoce, zeleninu… Jediný, co mu nedělá dobře je banán 😀. Občas trénujeme i za kočičí granule.

Teď jsem objednala 2kg Bohemia wild králík a bažant na zkoušku, tak uvidím. Poslední pytel Marpu mu moc nejede, tak mu to chci zkusit změnit a na tréninky jsem vzala Sunday pets pečené kompletní krmivo, protože to vypadá jako pamlsky a Jackovi to hodně chutná. 

No a u koček jsem vyzkoušela docela hodně druhů granulí, teď střídám pár značek a příchutí, ale taky jsem natrefila na některé, které absolutně nesedly (a způsobily průjmy), nebo byly odmítány. Vždy přidávám nové granule do původních a sleduju.

Tenurri
Tenurri 27.03.2025, 13:21:19 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 27.03.2025, 10:15:30

Já to jednou rozbalila v práci, když mi přišel balíček z eshopu. Řekněme, že zbytek kanclu to příliš neocenil 😀…pejsek to pak dostal až doma

Tenurri
Tenurri 27.03.2025, 11:07:34 xxx.xxx.22.64

Mě se hodně líbí knížka “PSI signály a emoce"
Není to o tréninku, ale o řeči těla psa, jsou tam dost detailní sekvence fotek s popisy dané situace.
Je to teda velká a těžká kniha (a taky drahá 😀). Myslím, že se k tomu dá pořídit i pracovní sešit, ale ten nemám.

Celkově bych řekla, že většina knih (nekoukala jsem na všechny ale většinu knížek jsem kupovala právě tam když měli nějakou akci) z Nakladatelství plot ze sekce kynologie a chovatelství bude fajn. 

Tenurri
Tenurri 27.03.2025, 09:40:55 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arosek z 27.03.2025, 09:22:50

Jojo, sunday pets.

Aktuálně beru na tréninky hlavně sušené plíce (to je top), sušená srdíčka (vše nakrájené na pidi kostičky, protože toho na hodině zkrmím fakt mraky), granule na lehké věci, a pak různý mix nakrájených/nalámaných kousků od carnilove, woof až po ty sušené kiwi kostičky, případně kočičí cosma mrazem sušené pamlsky…snažím se teda hojně odměňovat i hračkou, ale záleží prostě podle situace…v hale to moc na skupinovce nejde, protože to rozdráždí i ostatní mlaďochy a my potřebujeme spíš klid, dle toho co se cvičí.

teď jsem krájela i psí salám, ale mě prostě vadí, když do toho sáhnu, tak je to studené, matlavé a fujky (pak je fujky celý pamlskovník nebo kapsa a já jedu na trénink většinou hned z práce a mám oblečení do civilizace, ne psí)😀…
Pamlsky jsem doma zkoušela péct játrové, ale mě se ze syrových jater vyloženě navaluje (a ten bordel z toho!) a tuňákové, jenže z těch se po*ral, tak jsem zatím další nezkoušela.

Tenurri
Tenurri 27.03.2025, 09:05:12 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 27.03.2025, 07:48:44

To se říká i u koček a tam většinou točím 3 značky a měním v rámci nich i příchutě, většinou mají k dispozici na výběr 2 druhy (každý v jedné misce)…přijde mi, že co měsíc až dva, to jiné preference. Tam to mám o to těžší, že kočky mi skoro nic jiného, než granule jíst nechtějí a ještě vymýšlejí i v tom 😀…Každopádně zažívací potíže se u nich taky nekonají.
Teda Willy by si dal třeba brambůrky, lívance, nebo buchtu, že jo…ale to se úplně neshoduje s mojí představou o kočičí stravě…tak jsme se alespoň shodli na těch granclích, i když bych byla radši, kdyby jedli maso.

Tenurri
Tenurri 27.03.2025, 07:39:49 xxx.xxx.239.143

Já třeba granulemi krmím (nejen, někdy i konzervy - většinou do plnicích hraček, vařené s rýží s mrkví, syrové na okus, dávám i zeleninu, protože psovi chutná,…), ale poradit nemám co. Můj pes nemá citlivé zažívání. Snažím se vybírat dle složení a tomu, co mu chutná. 
Teď jsem koukala na ty Bohemia grancle, možná zkusím koupit malý pytlík, jestli mu to bude chutnat…Doteď jsme krmili něčím, co se tu často divně propaguje 😀 a přijde mi, jestli neměnili výrobu, složení…pes se na to už moc netváří i když předchozí pytel žral s chutí. Na druhou stranu teď všude všechno hárá a to je pro ročního pejska asi náročné no…tak nechci dělat unáhlené závěry.

Mimochodem koukali jste někdo na:
Gentle Bake Grain Free Lamb

“jehněčí z Nového Zélandu krmené trávou 64 % (jehněčí maso, jehněčí dršťky, jehněčí játra, jehněčí ledvinky*, jehněčí srdce*), zelenina 34,9 % (celá dýně, lněné semínko, celá mrkev, bio bobulák hruškonosný), celá slávka zelenoústá 0,2 %, celé borůvky 0,2 %, manukový med 0,1 %, bio jablečný ocet 0,1 %. *Dostupné v závislosti na sezóně. Nutriční aditiva (na 1 kg): E6 zinek (zinečnatý chelát glycinu, hydrát) 90 mg, E4 měď (měďnatý chelát glycinu, hydrát) 2 mg, 3b8.10 selenové kvasnice (bio selen s. cerevisiae CNCM I-3060) 0,15 mg, E5 mangan (manganatý chelát glycinu, hydrát) 10 mg, vitamín E 60 IU, vitamín B1 3 mg, vitamín D3 600 IU, kyselina listová 0,2 mg.”

Přemýšlím, že bych to brala na tréninky…dostali jsme na puller závodech malej vzorek a psovi to chutnalo, nevypadá to ani jako granule, spíš pamlsky…ale je to kompletní pečené krmivo. Přijde mi to trochu jako ziwipeak, ale pečené s vyšším obsahem zeleniny.

Tenurri
Tenurri 21.03.2025, 11:57:20 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.03.2025, 11:23:42

Pražská Troja a Zoo Zlín nabízí “Staňte se na den ošetřovatelem/chovatelem v pavilonu XY”. Cenově to vychází 8 - 12k, dle pavilonu. Možná i další zoo, ale tady na tyto jsem kdysi koukala i já. Ale to je trochu jiné cenové rozpětí, než plastová figurka.

Tenurri
Tenurri 21.03.2025, 11:06:47 xxx.xxx.22.64
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 21.03.2025, 08:24:51

Ts ts, mně je 30 a mám doma stále vystavené plyšáky a figurky pokémonů 😀, přítel má rád LEGO a já mám několik figurek ze sběratelských edic her, které nestály zrovna málo 😀.

Ale jo, tyhle plastový zvířátka přijdou i mně jako blbina pro děti 😀.

Celkově mi přijde úplně strašně mimo ptát se cizích lidí co koupit partnerovi jako dárek. Celý rok si dělám poznámky, když u něčeho projeví zájem nebo nadšení 😀.

Tenurri
Tenurri 19.03.2025, 14:34:54 xxx.xxx.22.64

Osobně bych si vzala štěně z chovky, kde mají i kočky a pro štěně to nebude úplně novinka.

Já pořizovala štěně ke dvěma bytovým kočkám, kdy jedna kočka většinou nemá ráda ostatní zvířata 😀…no zvykli si docela v pohodě. Nedokážu si představit nemít doma ohrádku pro štěňátko. Ať už na začátky učení samoty tak pro klid všech zůčastněných, kdy mohli jít do chráněného kontaktu, kdy se jim chtělo a nemohli si ublížit, mohli se přes ni očichat, atd (a my se v noci mohli v klidu vyspat). Máme 2+kk a kočky mají přístup všude a uzavřít jednu místnost nešlo z vícero důvodů, abych oddělila kočky a psa.

Dále jsme celou jednu stěnu v obýváku předělali na stěnu kočičí a mají tam stupínky, pelíšky, atd.

Tenurri
Tenurri 19.03.2025, 07:42:55 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kočkomil z 17.03.2025, 18:29:00

Ragdoll to není. Přikřížené tam může být ledasco…nejspíš je to kříženec kříženců, kdy tam nějaké pozůstalé geny klidně mohou být. Barva je to sice méně obvyklá, ale taky takové kočky občas venku potkávám a jestli v sobě mají nějaké plemeno, není to po těch generacích už moc poznat, krom barvy.

Řekla bych, že hodně lidí, co si koupí “plemeno” kočky bez PP, tak buď nekastruje vůbec, nebo kastrují později, kdy se sem tam nějaký neplánovaný vrh koťat povede, jelikož většinou ty kočky chodí i ven.

Sousedi příbuzných mají kříženku siamky a klasické kočky (prý, říkali to), vypadá jako klasická kočka, ale barvu má siamky s modrýma očima. Chodí normálně ven, občas nám sedí na zaparkovaném autě a nechá se pohladit. Někdo tam má i něco podobného mainské mývalí. Já tu kočku neviděla, ale vždycky nám příbuzní říkají, že vypadá jako Willy a chodí jim hrabat do záhonků 😀.