Když v 80. tak pochopitelně za komančů. Ve čtvrté třídě děti přecházely. Zvláštní škola taky v Liberci byla. Tu jsem navštívila někdy kolem 2010. Učila tam kamarádka. Děti tam měly krásné podmínky. I když stará škola, nádherné barevné třídy, spousta obrázků a hlavně - ve třídě 9 dětí.
tak to bylo v letech devadesátých, ne? víceletá gymnázia
šťastná to žena ..tedy s tou postrádající chutí na sladké…
To není moje zásluha. S věkem to přišlo samo.
přišlo, ba že přišlo……😄
nikdy jsem nebyla na sladké, masový člověk jsem byla, a s věkem to přišlo…..štrůdlík, povidlové šátečky, no domácí koblihy, ovocné knedlíky, atd.atd……to je MŇAM a přímo základní životní potřeba 😎
dede, v tomo věku už může jít o projev nemoci (třeba srdíčko) a proto bych si zašla na preventivku k vetovi s tím, že došlo k té změně od normálu - neobvyklé únavě psa
“Má ale někdo zkušenost s opačnou situací, kdy je kočka rekordmankou v zahrabávání, kterému věnuje i několik minut, dokud není všude víc škody než užitku a z hovínka drobky?”
ano, před potřebou i po Barča a Bertík, někdy i Matýsková vyhrabe půlku steliva ven
čistě za sebe - jako první variantu bych volila stěhování kocoura s maminkou do bytu a až kdyby to fakt ale opravdu v tom bytě nešlo, tak k příbuzným do domku.
“Zajímavé, že noťasy, mobily a další milion věcí na baterie, co máme v domácnostech nikdo neřeší, ani baterie, ani nemožnost dostat se k elektrice. Řeší se jenom ta auta. Proč asi? Odpovězte si sami.”
kvízová otázka : jaký je rozdíl/rozdíly mezi elektrospotřebiči a automobily?
já jsem kočky prostě jako koťata měla zavřený a ven se chodí až po kastraci.
jednak kotě spíš něco venku odnese, jiná kočka vyžene nebo se něčeho lekne, jednak je jednodušší termínovat tu kastraci, když se člověk nemusí bát, že to nějak nestihne.
“S jeho autem jsme léta jezdili se psy cestou necestou, několikrát i zapadnuli a nikdy nás nemuseli vytahovat. S tím se vyjede normálně, jen asi člověk musí být vyježděný s automatem a vědět jak na to.”
tak tohle patrně nebude čistě o automatu x manuálu, ale “kapku” i o konkrétním typu auta = různých jízdních vlastnostech. Roky jsem měla jeepa, automat, a v zimě to auto sloužilo jako vyprošťovák. A zcela jistě s automatem nezdržuji. Navíc pomíjím skutečnost, že lze přešaltrovat na sport režim, i na manuální řazení.
“ale to léto s těma otevřenými dveřmi mě zastavuje a nedovolit kočce jít ven, to si zase nedovedu představit já. Cokoliv a jakékoliv zvíře jsem měla vždy měl volnost.”
k tomu i dalšímu :
kotě je vhodnější si pořídit na podzim/zimu právě kvůli těm otevřeným dveřím - v zímě je zavřeno a ani ta zvěř se ven nehrne. Tedy optimální k navázání kotěte na domov, neučí se od mala se toulat a to je významné
já svoje kočky (domnívám se, že dvě mi odnesl puštík, dva týdny po sobě, někdy v první části noci) večer zavírám doma, léto řeší sítě do oken, dveře jsem (za předcházejícího psa) otvírala někdy po půlnoci, kdy kočkám otevírám. A i léto je v pohodě, krásně si na takový režim zvykli (tedy současná garda), všecho “samopřišli”.
prostě je dobré od kotěte naučit nějaký ten režim a nenechat zvíře se i celé dny toulat bůhví kde, pak lze alespoň částečně eliminovat rizika.