“Za mě je sucho, protože není voda. Což může způsobovat to, že je země rozpálená, a proto se nad ní nedrží mraky”
no, to snad ani ne
vyšší teploty přináší vyšší výpar, neb čím je vzduch teplejší tím více vodní páry pojme
+ další vlivy
“Za mě je sucho, protože není voda. Což může způsobovat to, že je země rozpálená, a proto se nad ní nedrží mraky”
no, to snad ani ne
vyšší teploty přináší vyšší výpar, neb čím je vzduch teplejší tím více vodní páry pojme
+ další vlivy
och, chytla mne nostalgie
tak si sem odložím jednu tématickou historickou:
jeden čas jsem sledovala jednu chovatelskou stanici pyrenejáků - aktuální vrh štěňat, nádherní válečci, částečně příbuzní s Aribem. Pak Aribo zemřel, nečekaně, náhle, totální šok. Ještě ten den jsme jeli na kremaci. Na zpáteční cestě se manžel zeptal - už jsi tam volala?!…(přičemž jeho plán byl, až Aribo odejde, nepořizovat psa hned, zajet si na dovolenou, a až pak, někdy, si pořídit hovawartího chlapečka)
…..o 5 dní později jsme si dovezli Moiru, fenu (kterou jsem nikdy nechtěla)….princeznu naši milovanou a milující, přesně takovou, jakou jsme v této životní etapě potřebovali a potřebujeme❤️💕🌹
rozhodnutí čistě emoční
a nejlepší, jaké jsme mohli udělat 🍀
Dafi, upřímnou soustrast
a hodně síly…
“No právě, rozdíl mezi místním počasím a celoplanetárním klimatem je ten, že klima je mnohonásobně složitější."
ani ne
ten zásadní rozdíl je v tom, že počasí je aktuální stav atmosféry, klima je stav dlouhodobý, dle chytrých zdrojů min. 30let.
Počasí je mráček, deštík, větřík, horko, zima teď…matematické modely pracují s parametry naměřenými “teď”
Klima jsou statistiky, grafíky za desítky let dozadu. Trendy.
už z toho plyne, že svým způsobem jednodušší je predikce klimatu než počasí
"Nevíme, jak bude pozítří v Praze, ale víme, jaké bude klima za 50 let.”
určitě nikdo relevantní neříká “víme”, ale “prognóza, pravděpodobnost, trendy" apod.
vzhledem k charakteru počasí/klimatu a stavu poznání mi to připadá více než pochopitelné…
“Jo a ze loni byl cervenec silne pod prumerem 17 neco, to uz taktne vynechaji.”
- červenec 2025 v ČR byl s průměrnou teplotou 17,9 hodnocen jak normální
- nevím, kdo a kde “to taktně vynechává”, jsem si tedy nevšimla…
- jedna hodnota nic nevypovídá, nelze ji vytrhávat z kontextu a dělat nějaké závěry
“Doporucuju nechat si udelat grafy od AI, pak zjistite, ze otepleni za poslednich 20 let je o cca 0,3.”
- globální teplota, jak říká AI, se za posledních 20 let zvedla o 0,4-0,5 st.C. …ale to asi nikomu nic neřekne, co…
- je třeba se jednak dívat dál do minulosti
- je třeba se podívat lehce do hloubky - o kolik se oteplily oceány, kde která pevnina, kdy, tempo oteplování…..to si potom možná někdo i udělá obrázek
- grafy - ano, miluji grafy, ráda se dívám, vnímám, co která osa znamená…a je to krásně a přehledně jasné (a opravdu k tomu není třeba taktně vynechávat nějaký ten “normální” měsíc…)
“Ale celkem me stve ta arogance lidstva, ktere ani nedokaze rict jake bude zitra pocasi, ale presne vi jak a co s klimatem”
nebude to třeba tím rozdílem mezi počasím a klimatem?
“BTW 2 tydny v cervenci bylo jak v dubnu, takze tipuju prumer mesice bude spis podprumer”
nikoliv, na hranici normálu a nadnormálu (normál let 1991-2020) (https://www.facebook.com/chmi.cz/posts/%C4%8Dervenec-2026-%EF%B8%8F%EF%B8%8F%EF%B8%8F%C4%8Dervenec-2026-byl-jako-celek-na-hranici-teplotn%C4%9B-norm%C3%A1ln%C3%ADho-a-n/1446342624181241/ )
červen vysoce nadnormální
kam půjde srpen jistě všichni tušíme
“Oddělit mohu, klidně i provizorní ohrádku udělat”
jako to je fajn, pokud je to potřebné
ono to totiž může nějaká negativa i přivodit, takže s úvahou…
“No a co se týká tý alergie, tam je to prostě pokus omyl no, do testů nehodlám investovat, protože nevěřím v jejich přínos”
a v čem je ta nevíra?
kdybych do nich neinvestovala, tak zcela zbytečně dodnes řeším nějaké diety…a ne jen zbytečně, ale pro psici až škodlivě
na značkování používám alpík nebo bílý ocet, na odstranění pachu funguje obé. Ne jako prevence, ne jako odpuzovač.
“Jasně, jde, ale opravdu je to přece o plemeni - když si budu chtít brát lovečáka, sáhnu přesně po tom, jak to má janaa - kombinace pobytu venku a doma s tím, že důraz na hodně těsný kontakt s lidmi, potřebuju, aby ten pes byl se mnou na myšlenku”
nooo, přesně tohle ale potřebuji s pastevcem
právě proto, že to jsou principiálně samostatné jednotky a té spolupráci s člověkem, kterou dostala jiná plemena do vínku, je velmi vhodné je naučit. V našich podmínkách i ty, kteří někde nějaká stáda hlídají.
acher, jestli už v pohodě přijímají pevnou potravu, tak už můžou jít.
A není už máma opět březí? To by je taky mohla začít vyhánět (ale taky nemusí)
Máme tady u “chatařů” totéž , já se starám o snídaně a večeře, chataři plánují kastraci matky, která je, obávám se, už opět březí.
barva očí - měnit se začíná tak od 6.týdne (6.-8.)
“Už nebudu reagovat, své jsem řekl”
řekl? holka Orionka?
jen jdu kolem……
Sarah01:Už se něco píchá? Já na tom naposled byla asi před 10 lety a to byl jen prášeček. Tak kéž by. 🙏
Sarah, to není něco obecného ale přístup konkrétního lékaře. Já byla na první gastro tuším 2016
Zrzavci:Bohužel ano, a bohudík ji odhalil velmi včas, když se ještě nic nestalo. A to díky kolegyni, které se to stalo a vyprávěla mu o tom nedlouho před tím. ve věku, kdy s tím člověk nepočítá.
takže štěstí v neštěstí 🍀
doufám, že to zvládl bez ztráty kytičky….
a byla tam?
“Měla bych se teď co nejdřív objednat na gastroskopii a ták se mně nechce, toto vyšetření ták nesnáším, ach jo.”
tohle je hodně o lékaři…ta “moje” mi píchla “7-8 frťánků” do žíly a pak už člověk nic necítí a je mu to zcela fuk… takže vyšetření v pohodě
z registru vyřadí vet
chovatel má na nahlášení 14 dní
dnes Moja zaevidována, formulář vet ani nechtěl, že všechny údaje má, jen číslo petpasu a datum mého narození. Zaevidoval hned, teď jsem přijela domů a na mailu už mám potvrzení z CEPu o zaevidování psa. Cena 400,-Kč
z těch koček, které k nám přišly jako koťata, byly dvě na 100% vyhozeny u nás z auta, Matýsková na 99,99%. Další došli sami (cca10)…odněkud….a další přišli už jako dospělci.
Ono vůbec není od věci tak malá koťata držet nejdřívě pouze doma (třeba ten měsíc ale klidně i déle), a ven pouštět až už jsou doma opravdu doma a mají to pevně ukotvené. A tím doma myslím veškerou péči a potřeby - zázemí, potravu, pozornost lidí a jejich lásku. Pak ven nejlépe s člověkem a hlídat a pak ať se dějě vůle boží, objevovat a užívat svět i mimo vlastní pozemek kočkám zakázat nejde, hra na katastr je výlučně lidská.