»
Odpověď na příspěvek uživatele
Zrzavci z 10.01.2025, 11:49:13
všechno tohle beru
ale to jsou věci, které neumím a nemohu posoudit, neznám Dafi a její život….tohle je čistě na ní
ale mohu napsat o přístupu k řešení, prošla jsem si tím a bylo to 24/7, spala jsem s klikrem na ruce a piškoty pod polštářem
Základ je nastavení mysli člověka - ne že pes zlobí a já ho trestám, stavím do latě či tak nějak
ale pes má problém, je nemocen a já mu chci pomoci
proč klikr :
- technicky - pořád stejný a velmi specifický zvuk, člověk je schopen ve vteřině označit správné chování, jednoznačně
- významově - klikr označuje správné chování a zároveň říká, teď dostaneš odměnu = ryze radostné zjištění, které psu zdvihá náladu a posiluje jeho jistotu (ona nejistota bývá/ je tou primární příčinou problému)
1.Psa důkladně naklikat = spojit zvuk s odměnou, do úrovně reflexu
tím získávám podstatný nástroj pro práci se psem
2. začít se psem normální klikr trénink, jako sedni, lehni a bla bla
prostě něco neemotivního
pes se učí principy klikr tréninku
pes spolupracuje s člověkem s výsledkem “to je fajn, super, dobro, blaho”
3. zavedu klikr trénink i do života
např. pokud vyjíždí z gauče když se někdo hýbe či jak to bylo, tak nejdřív psa naučím, cíleně naučím, povel (třeba) “klid”- pes uvolněně leží=klik=odměna….pes uvolněně leží =klik povel=odměna…..pes leží=povel klik atd.
takže mám naučený “klid” a pak přidám rušivý vliv- poposednu na gauči (nebo co mu vadí) ale musí to být v míře, kterou pes zvládá
a postupně “přitvrzuji”
učila jsem psa procházet úzkým místem kolem druhého - šli jsme spolu a odklikávala jsem mu každý krok
učila jsem ho míjet se s druhým ve dveřích, totéž - odklikat každý krok, zastavit psy vedle sebe, velká odměna
normálně psa učit, jak má řešit jednu každou situaci, ve které má problém
jako malé dítě za ručičku, krok po kroku
neboli psa učím, jak se má chovat, ne jak nemá (což se vztahuje k tréninku, ne k hašení požáru. Tomu chci předcházet = prevence)
tohle je určitě užitečné shlédnout:
https://www.koira.cz/project/videoteka/
a samo Šusta….