“Současná zvýšená pozornost věnovaná Aujezskyho chorobě tak není důkazem jejího „návratu“, ale spíše známkou posunu v přístupu k monitoringu, prevenci a komunikaci.”
tady mi chybí ještě jeden pádný argument - sakra posun nastal v množství a rozšíření těch zvířátek. Pokud vezmu můj životní prostor, kde se vyskytuji už cca 45 let, tak, dejme tomu, 40 let jsem nenarazila na jedinou známku výskytu, těch 5 let zde žijeme v jejich výsostném území. Napravo, nalevo, nahoře i dole, nelze minout.
“Tohle výměnaření se musím naučit. U nás platilo, že pes poslouchal na první dobrou, takže se řeklo “pusť” - a jezevčíkoid, retriever nebo NO prostě pustili.”
no, on ty psy musel někdo význam povelu “pusť” nejdřív někdo naučit. A výměna něčeho za něco (lepšího) je zcela klasická metoda naučení významu tohoto povelu, a to bez ohledu na plemeno (i by se dalo říci na živočišný druh).
tak pojem “množírna” je definován v zákoně na ochranu zvířat proti týrání :
“Je zakázán chov psů nebo koček, včetně jejich rozmnožování, v zařízení, včetně bytu, ve kterém jsou chováni a rozmnožováni psi nebo kočky v nevhodných podmínkách, které způsobují jejich utrpení, a ve větším počtu, který jim neumožňuje uspokojovat jejich fyziologické, biologické nebo etologické potřeby (dále jen „množírna“). Množírnou se rozumí zařízení, včetně bytu, uvedené ve větě první, i když není hlavním cílem činnosti chovatele rozmnožování zvířat nebo dosažení zisku.”
“Já právě přemýšlím, jak to udělat, aby Dobby tyto stavy - jsem vypnutý, neměl. ……….. pilovat chůzi u nohy, aby se soustředil jen na nás a ne na okolí…."
ten proces (který řídí člověk) se jmenuje desenzititace a nejde primárně o to, aby nevnímal okolí (to bude až výsledek), ale aby se snížila citlivost/důležitost onoho podnětu/situace. A to je stará dobrá práce s mírou podnětu, se vzdáleností od něj
"Včera nezabraly žádné pamlsky - a to pomáhala a nabízela celá hala🙈, žádné mazlení a lákání ani výhrůžky, žádná hračka, ani známý pes, jiný psovod, prostě nic, jako by tam nebyl.”
no - ne….když pes zamrzne, stres už je příliš velký, než aby reagoval na vše výše vyjmenované. To je nejlepší zvíře odvést, a třeba i odnést, až je schopen opět komunikovat
“Taky už jsem viděla pár lidí, co odtáhli psa ke stromu a tam ho přivázali, abychom prošli….ve své podstatě se divím, že to těm lidem nevadí resp. tak vadí jim to určitě, ale že s tím něco nedělají.”
1. třeba dělají ale ještě není hotovo = jsou v procesu, ale v daném okamžiku a za dané situace (třeba nemožnost ustoupit - není dostatek času, není prostor) to prostě pes zatím jinak nezvládne
2. myslím, že povědomí o možnostech práce s problematickým psem je ve společnosti “pejskařů” až minimální + asi málokdo si při pořízení psa realisticky uvědomí, co může v praxi znamenat třeba “nemá rád cizí psy”
dtto “jakého psa zvládne a teprve pak si ho pořídit”
“Já jsem tady několikrát psala, že mám štěstí, že žiju ve světě slušných pejskařů, ale teď si říkám, že je to možná tím, že prostě mám dvě velký obludy a tak se nám hlavně majitelé menších pejsků vyhýbají obloukem. Že se nás bojí, aby jejich, často štěkající, prcek nepřišel k úhoně.”
tohle platí zcela určitě a ne jen že se vyhýbají majitelé, i samotní psi, teda většina, nestojí o blízký kontakt (krom životních optimistů, kteří v každém psu vidí je parťáka do hry)
no, a až tady paní zjistí/si uvědomí, že štěně nemá čip, a že prodej i koupě štěněte bez čipu je činnost nelegální, za níž hrozí pokuta až 50 000,-Kč, tak asi žádný boj nebude.
nebo třeba štěně čip má, zatím k tomu zde nic nepadlo (nebo jsem přehlídla)
pyreneják měl a zcela super i jako polštářek posloužil na procházky jsem ho sundávala, to jsem měla psisko pod kontrolou těžký byl dost, ale pro toho psa to bylo zanedbatelné
a ne nebo silně omezit i přílohy-sacharidy-pečivo, rýže, těstoviny, brambory, i ty vločky
pastevečtí psi mají pomalý metabolismus, tedy ve srovnání s jinými plemeny menší žrádelní dávky (teď nevím, co má Fatia za plemeno, ale aby se nesrovnávalo co se srovnávat nedá)