Taky jsme dneska výletily…některý ty výlety v člověku dlouho rezonujou, tohle bude ten případ 🥰
Taky jsme dneska výletily…některý ty výlety v člověku dlouho rezonujou, tohle bude ten případ 🥰
K tomu důležitýmu výrazu…ehm…ta kokarda překvapivě neměla spínací špendlík ani nic jinýho na připevnění. Byla to tedy trochu vyšší dívčí a jak jsem jí zapasovala Čikině pod bradu, aby se nepřetáčela, docílila jsem hrdě zvednuté hlavy a sebevědomého výrazu 🤣
Díky 🥰, jojo, o Guliverkovi vím, mistrovství pořádal náš cvičák. Bohužel jsem neviděla naživo, tak aspoň ty úžasný videa.
Nene, mám pořád dvě, ty samý - Vikinu a Čikinu (pinčovou)🥰…10 a 12 let.
Rozjely jsme teď, na starý kolena, trochu víc ten nosework 😄.
Anebo vlastně - každou chvíli mám tři…mám “vnučku” AUO, to je takovej můj víkendovej pes 😉
Zdravíme…tady je náš adopťák - za necelej měsíc 12 let 🥰
Tenurri:Mám tu ještě na přítomné otázku. Když budu chtít Jackovi primárně vařit, je něco, co musím do jídla dodávat extra? Ve vařeném nebude mít kosti, tak asi nějaký vápník, nebo existuje nějaký “posyp” který doplní potřebné věci ?
Přiznám se, že se v tomto vůbec neorientuji.
Jack je na vařeném o dost víc energičtější a takový víc radostný, nevím jak to popsat, ale je tam vidět ten rozdíl.
Po syrovém žere trávu jak blázen a nadšení taky nic moc, po granulích se sice žádné špatné projevy nedějí, ale je takový…nechci říct nešťastný, to by bylo hodně silné slovo. Sní to, blbě mu není, ale je to takové “no tak já to teda sním, když mi nic jiného nezbývá”, ale když dostane třeba to vařené kuře s bramborovo-mrkvovou kaší, tak div nesní i tu misku a je strašně šťastnej.
Ono to vařený je chuťově atraktivnější. Já mám srovnání- Vikina je na barfu - musím říct, že jí s trochou nadsázky zachránil život a mně klidný spaní - prostě zázrak.
Ale pinčovej vařím. Mám pocit, že jí to vyhovuje víc. Je stresař, vředař. Vařený je šetrnější, syrový vyžaduje agresivnější žaludeční kyselinu.
Ona trpí na pálení žáhy- kvůli tomu jí k vařenýmu vždycky dávám aspoň trochu přílohy. Pokud někdy nedám, můžu se vsadit, že nad ránem bude ležet na posteli jako sfinga a polykat. To jí pak vždycky dám lžičku studenýho jogurtu, slíže to a za chvíli se svalí na bok a usne.
Moc ráda bych je měla na barfu obě, bylo by to jednodušší a často mě napadá, že by to třeba nějak šlo vychytat. Že je to jenom moje zkostnatělý myšlení, že jsem jenom v zajetí nějaký domněnky 🤔
Zatím ale vařím - a občas to vařený dám pro radost i Vikině. Ale u ní jsem s ním opatrná - nízký pH v žaludku, který má díky barfu, zřejmě brání množení různejch patogenů a díky tomu se jí nerozjede bakteriální přerůstání.
keriton:Díky za zkušenost…
No a jak nakládáte s delšími výlety, já nevim, třeba 20 km …. chodí na ně Vikina nebo ji necháváte doma? Mívá po nich potíže?
Není zač…no, my tolik prostě nechodíme.
Ale příčina není jenom Vikiny loket. Ona založením není polykač kilometrů. Miluje pobyt venku, takže my venku trávíme fůru času. Ale těch kilometrů zas tolik neujdeme - vybírám trasy tak do 10 km. Ona potřebuje čuchat, zkoumat, občas si zahrabat - a je to zavalitější psík na krátkejch nohách, takže při turistice vydává o hodně víc energie než třeba pinčová, která na těch tenoučkých nožičkách poletuje bez námahy.
A pinčová je skoro dvanáctiletej kardiak, vypadá teda suprově a s vejletama zatím nemá problém. Ale letos poprvé vidím, že jí vedro nedělá dobře a po ránu jí občas trochu trvá, než se rozhejbe.
Vikině bude deset, pokud jí trasa nudí, tváří se na 18 🤪
Takže já už kilometry s touhle partou asi moc navyšovat nebudu.
A jo, pokud tlapa měla špatný období - což bylo naposled na jaře- tak po delší prochajdě chodí blbě.
Ph:a vy jste na to CT sly?
Ne, u nás nebyl důvod. U Vikiny se jednalo o otok a citlivost lokte po zátěži, po hrabání zejména 😉
CT x RTG jsem řešila před pár lety u pinčový, když měla problémy se zády a byla u nás krátce. Tenkrát jsem se bála plotýnky. A více vetů mi potvrdilo, že RTG smysl moc nemá - že se tam většinou něco najde, něco souvisejícího s věkem, ale pokud by byla příčinou plotýnka, tak to vidět nebude.
Jak pinčová u nás nasvalila pohybem, potíže se vytratily 🙂
Ph:muj osobni pocit je, ze CT je novodobe zaklinadlo. Kazdy pes ho potrebuje…Jako - bohudik, ze je tady ta moznost, ale…
V cem presne CT u vasi cubiny pomohlo?
Tady v tomto pripade - a byt to muj pes -nesla bych do toho. Tohle neni generalni rada, jen muj pocit. Chtela bych RTG, chtela bych nazor ortopeda, vedet pruser - ale premyslim, v cem mi lepe odpovi CT?
Třeba vyhřezlou plotýnku RTG neodhalí - to snad pouze v případě, že už by to byl úplnej průšvih, ale to už pak pes je většinou ochrnutej.
CT odhalí posun plotýnky i u psa, kterej zatím chodí.
RTG páteře je dost často i kontraproduktivní - najde se tam něco, co tam pes sice má, ale není to příčinou obtíží - třeba spondylóza. Takže se to na ni svede - a zatím si tam žije svým životem nerozpoznaná vyhřezlá plotýnka.
keriton:Rozkulhává se naprosto náhodně, zatím v tom nevidím žádný vzorec.
Jediná spojitost, které jsem si doposud všimla obecně v kvalitě pohybu: Když je něčím zaujatý, chodí hezky, skoro čistě. Když je jakoby znuděný (konec procházky, stokrát prochozené místo, hnusný počasí, apod.), jde opravdu “hnusně”, všelijak se kolíbá, vlní a skoro-kulhá. Někdy to má po záteži víc, někdy naopak i líp, skoro jako kdyby mu ta zátěž pomohla - což mě poněkud odrazuje od klidových režimů 😀
Vypadá to jako zajetý vzorec pohybu, který se vrací, když pes nemá co na práci. Tzn. na veterině to nikdy nepředvede, musím se vždy vybavit videem z procházky (veterina ho baví, má tam kupu práce řešit pachy a možnost, že dostane pamlsek).A popravdě i to vylizování mám pocit, že dělá víc doma, než když jsme byli pár dní na chalupě s rodinou a měl fůru věcí na řešení. Ale to doma opravdu nejde napodobit - a dát mu 1-2x denně čuchací zábavu nebo tak něco nemá efekt. Od určité fáze už tu tlapu určitě vylizuje “proto, že ji vylizuje”, takže v té fázi už není jiné řešení než límec… Za ten rok byly momenty, kdy si ji vylizoval třeba nárazově jeden den a pak už ne. Takže jsem se naučila to sledovat, a když toho nechá, neřeším. Ale teď se to už podruhé vrací více dní za sebou.
Apoquel vyzkoušen, bez efektu.
Je pravda, že ortoped navrhoval “hlubší vyšetření pod narkózou”, ale zase moje vetka, která mi přijde rozumná, měla za to, že to nemá smysl, když se na normálních rtg vůbec nic neukázalo 🙂
Zdravím 🙂
Přesně tady popisujete Vikinu - taky chodí blbě, když nemá motivaci, je znuděná, nebaví jí to. Vypadá jako starej a nemocnej pes, fakt by jí člověk dal korunu.
A jo, i kulhání občas je - a přesně, jak píšete. Někdy je to po delší prochajdě, někdy po hrabání myší…jindy příčinu nezjistím.
Dcera se nějakej čas živila jako psí fyzio, konstatovala bolavej a zatuhlej pravej přední loket. Vet taky, a jednou i otok, ale RTG měla čistý včetně páteře.
Takže analgetika, klidovej režim.
Taky si tu tlapu kouše - resp. kousala. Nikdy teda do živýho, s tímhle problém nebyl.
Momentálně má lepší období, ale je fakt, že v létě hodně málo hrabe - sezóna je spíš podzim až jaro 😀
Vet říkal prostě klidovej režim, pokud má obtíže.
Tak já jenom, jak je to u nás…protože svýho času jsme tady byly jako taková slinivkářská ikona 🤪
Měly jsme cca dvouletý blbý období co se týče trávení. Zmítaly jsme se v různých diagnózách a dietách - zpočátku to bylo klasifikováno jako zánět slinivky, ale kdoví, jak to bylo. Každopádně, po čase už byly slinivkový parametry ok a potíže pořád trvaly.
Moje osobní hypotéza je, že na samým začátku tý anabáze nějaký podráždění gastro traktu bylo- možná i tý slinivky. Nějaká dietní chyba, možná něco sežrala, přecpala se ořechů (je expert na samosběr čehokoliv). Ale drtivá většina času, kdy jsem si myslela, že bojujeme se slinivkou, byl už jinej nepřítel a to rozbitej mikrobiom.
Mikrobiom rozbitej dietou postavenou na fůře sacharidů, nota bene u psa, kterej byl od mimina zvyklej na barf. Byl to nekonečnej příběh - jakmile srajdila, já jsem přitvrzovala v dietě a tím jsem přilepšovala zlejm bakteriím.
Slouží mi ke cti, že jsem se nikdy nesmířila s veterinárníma dietama. Ne, že bych nikdy nic z nich nepoužila. Ale většinově jsem vařila - dietní maso, mrkev, brambory, batáty, dýně…
Cca po 2 letech jsme absolvovaly opravdu pečlivý náběry, jakejsi průjmovej profil, vyšetřenej v Laboklinu. A vyšel z toho úplně zdravej pes, včetně slinivky.
Takže ten barf mi začal vrtat - a i vet mi to posvětil, ačkoliv to není úplně jeho parketa. Hodně mě nakopla jedna známá z noseworku…říkala - co horšího se může stát, než že se ti pose.re…beztak se.re doteď 😄.
Přešly jsme komplet na barf - a vůbec nic se nestalo. Resp. stalo- od tý doby má úplně ukázkový 💩.
A je vidět, že ty zlý bakterie mají furt pohotovost, páč Vikina je prase 🐷😄
Ale prostě, na tom barfu se jí to nikdy- nikdy nerozjede. Zůstane to u jednoho ne úplně pěknýho 💩 cca jednou za měsíc 🥰
Aluško, a vy máte jenom trpaslíky nebo i standardního jezevčíka?
impact:Já kopu taky za FortiFlora. ♥️
Nejlepší probiotika ever. A že jsem jich vyzkoušela.🐾
Určitě jsou super. Už podle toho, jak si je všichni chválí. Já jsem jich do Vikiny nahrnula snad tunu, plus tuny dalších - Probiovet, ProbIMUN, Probican, Protexin Professional- ten se chvíli tvářil ze všech nejlíp, ale ne…nakonec Vikinu zachránil návrat na barf a teď už žádný probiotika nejsou třeba.
Byla to šílená bezmoc, ty její srajdy nereagovaly vůbec na nic. Přesto jsem pořád dokola jako panáček na klíček dávala Enterozoogel, různý protisrací pasty - ZooLac, DiarVet…plus celou tu škálu probiotik a k tomu bio krůtí prsa s bio mrkví a rejží …houby platný, vždycky jí pomohlo jenom se důkladně vysr…z podoby a pak byl chvíli klid, než se bestie zase namnožily.
Barf byl úleva ze dne na den. Až teď, když už je po všem, vidím, jak mě to devastovalo. Najednou mnohem líp spím. Dřív jsem v noci pořád poslouchala, jestli Vikina nekvíkla a nebudeme muset ven. Kontrolovala jsem, kde a jak leží. Pokud byla rozvalená na zádech nebo na boku, byla pohoda. Pokud ležela "na žabáka" nebo furt měnila polohu, nedokázala jsem usnout, protože jsem čekala, kdy půjdeme.
Výrazně se ulevilo i našemu vetovi. Už z nás byl nešťastnej, už byla ve hře i transplantace stolice. A teď říká “vidíte, a před některejma kolegama byste vůbec nemohla říct, že krmíte barfem” 🙏
Zrzavci:Terven - a co kdyby budoucí panička se domluvila na ukázkové hodině - nejdřív bez psa, pak s ním, s tím , že bude cvičně cvičit vedle. A uvidí, jak jí to sedí a může postup, který tam mají konzultovat přímo s Vámí? Hm?
Já jsem s prvním ohaříkem šla na zkoušku, chvíli jsem koukala, pak jsme zkusili cvičit a……..velmi rychl vypadli. Protože přesně - paní lektorka chtěla učit ščenátko obraty u nohy škubáním. Přes to, že jsem jí říkala, že my zatím umíme u nohy prostě jen chůzi nějakým směrem a plus usednutí u nohy, obraty ne. Tak jsem rychle skončila a šla jinam.
Díky…budoucí bude páneček, ale asi to tak nějak dopadne 🥰
Doron:Myslím, že na cvičácích se takové věci už dávno nedějí. Neviděla jsem, že by byl ke psu někdo surový, to ale nebývalo ani za mého mládí.
To krmení jen ruky, elektriku atd. někdy vidím, ale to je iniciativa jednotlivých majitelů.
Nejlepší zajít se tam podívat a nasát atmosféru.
Doron, dobrý večer, bohužel se ty věci dějí…i když možná už ne tak často. Ale trenéři, kteří radí zkrmit denní dávku jenom během tréninku či nedat před tréninkem nažrat apod. opravdu existujou. Stejně tak existujou ti, kteří radí škubání vodítkem, povalení, různé korekce a nepříjemnosti…fakt jo. Slyšela jsem to opakovaně a to s tím povalením na záda jsem slyšela dokonce na vlastní uši když jsem chodila do školičky s Vikinou.
A na bývalé ifauně jsme se všichni často shodovali, že rada “jděte na cvičák” je poněkud problematická.
Jasně, že nejlíp je zajít a nasát atmosféru. Jenomže úplný začátečník má nevýhodu, že mu neblikají kontrolky jako nám. A než zjistí, že něco je blbě, stihnou se na štěněti napáchat škody.
Děkuji…z ruky to možná není. Ale máte osobní zkušenost? Podle toho, co čtu, zavání mi to starou klasikou. Navíc píšou, že se zaměřujou hlavně na sportovku, obrany, poslušnost a stopy…ani jedno zřejmě nebude parketa budoucího majitele.
Dobrý večer, nemáte náhodou někdo tip na solidní cvičák na Náchodsku? Samozřejmě, gůglit umím, ale jde mi spíš o osobní zkušenost.
Není to pro mě…jde mi o to, aby to nebyla buď stará klasika - řvaní povelů, korekce, povalení na zem apod. anebo výstřelky typu zkrmení celé denní dávky jenom během cvičení, nechat před cvičením o hladu…prostě, aby tam nezkušenej začátečník dostal kvalitní základ.
Už jsem slyšela tolik cvičákovských horrorů, že bych si netroufla někam někoho poslat jen na základě toho, že jsem ten cvičák objevila na netu.
Já mám takový tušení, že tamodtud byla Marcela, ale nevím, jestli sem ještě chodí.
janaa:Já taky ne,ale má je eshop,co je z Libercem a zaváží i k nám,kdykoli. A kvůli Belině potřebuju takový věci jako jehně,králík,křepelka, plus mají i půlkilovky. Ještěže zbytek smečky je podstatně levnější🤣
Já malý balení taky miluju. Je mi jasný, že je to finančně a ekologicky nevýhodný, ale já jsem nešťastná z velkých kusů. Když si rozmrazím moc a nestihnu to zkrmit během 1-2 dnů, začíná to zavánět…psům to asi nevadí, ale mně jo. Kolikrát to pak radši uvařím a nakrájím jako pamlsky…
Na Paex kouknu….dřív jsem vůbec neznala, teď koukám v barfovací skupině, že se to tam dost skloňuje.
efe:Krmimmasem.cz - mají velký výběr (nejen masa) a zaváží dvakrát týdně až domů.
Jak jsem psala - bere ségra a chválí si. Já se biju v prsa, že jsem ji, mnohaletou zarytou granulářku, dokopala k barfu 😄
Vypustila jsem před ní větu, že kdybych měla krmit psy výhradně granulema, radši bych je neměla (není tu ta opice zakrejvající si oči). Je mi jasný, že je to přehnaný tvrzení, ale chtěla jsem ji popíchnout.
A ona zrovna v té době měla nimravé a nežravé štěně kavalíra…okolnosti se tak nějak sešly, že šla do toho. A úspěšně převedla i babču GR.