Jasně a pak si to na Alíku koupíte a rozpadne se to cestou😂
Jasně a pak si to na Alíku koupíte a rozpadne se to cestou😂
Jj, takhle nějak jsem si představoval, že to tak probíhá 😉
Já si raději kupuju kuřičky, přeci jen se snáze do hejna zapojí, než zděšené a orvané slepice.
Taky neříkám, že s nimi běhají maratóny, ale nožky to jsou 😉
Já jsem teda už léta pro vynešenky nebyl, ale nechodí to náhodou tak, že dojedete k hale, nahlásíte počet a dostanete slepice bez možnosti výběru? Co si pamatuju, tak to takhle chodívalo😲
Je to tak, jsou to masožrouti, kdežto kachny všechnožrouti, kteří dokáží vodu zobákem i filtrovat. Ano, nohy mají posunuté více dozadu a nemají ani plovací blánu jako kachny, mají každý prst rozšířený, ale ne spojený.
Červy se jim sic říká, ale jsou to larvy, nožky mívají a u potemníků jsou celkem dobře patrné hned za hlavičkou tři páry. Červy, kteří nemají nožičky nikdy, jsou například hlístice, či kroužkovci, což je systematicky trochu jinde😉
Dobrý den, jen pro upřesnění, není to vitamínový, ale proteinový koncentrát. Do KKS se nic nepřidává, proto je tam to slovo kompletní. Tento koncentrát používám do své směsi, když chci nahradit kvasnice.
Jen pro upřesnění roháč není kachna, ale potápka😲 Došlo tu k pomíchání kachen - plovavých a potápivých a potápek, což je jiný živočišný druh. Mezi potápivé kachny patří například zrzohlávky, či poláci. Jednoduše se rozeznávají podle ocasu. Uvidíte-li na vodě kachnu s ocasem splývajícím s hladinou, je to potápivá kachna, pokud je ocas patrný nad hladinou, je plovavá. Potápky nemají zobák dorsoventrálně zploštělý, jejich zobák se podobá spíše zobáku volavek, s nimiž mají i shodný zdroj potravy.
Jinak kachny jsou schopny vyhledávat potravu i v trávníku a vypadá to jako pastva, ale nepasou se jako husy, spíš mezi stébly sezobnou nějakou mňamku. Potravu si hledají převážně ve vodě a proto taky vodu krmivem často znečišťují, protože mokrý žrádlo je prostě mňamka 😉
Omlouvám se za plevelení vlákna, ale tohle chtělo upřesnění 😊
Já jsem zastáncem voliéry. Osobně holuby pouštím denně, vlastně ve voliéře jsou zavřeni, jen když je to potřeba kvůli prodeji, očkování a podobně, jinak si létají volně celodenně, jen na noc voliéru zavřu a mám jistotu, že si pro ně nedojde predátor.
Mě třeba v zemi moc nejdou, nevím jestli je psi neušlapou, ale v nádobách si vegetí velmi dobře 😉
No, cibuloviny jsou v zemi od listopádu, teda, co už v zemi nebylo. Modřence si ani nedávají pauzu a zelenají se celoročně 😀
Jó, jaro je cítit, přestože se ještě dva měsíce pomalu neukáže. Holubi už sedli na vejce, kohouti šli do světa jinak by mi ty slepice snad u… No, však víte co🤭 Jarní cibuloviny už vykukují z půdy a pupeny šeříku nabývají, že jsem už nevydržel a nakoupil si hlízy kan a chystám se na zasazení semínek, na to už taky nadešel čas. Ještě si koupím něco kvetoucího a jaro vyhlásím za zahájené😄
Ale co tu bylo vidět, máte slípky par excellence. Jste se klidně mohl pochlubit nějakým svým ochráncem hejna 😉 Myslím, že v porovnání s kohoutem z inzerátu by byly rozdíly patrné velmi zřetelně
assil:Nešlo by to třeba jako funkce pro přihlášené, že by si způsob řazení člověk zvolil v profilu stejně jako je to s barvou?
A nebo by mohla být mnou sledovaná témata v rozkliku Mé příspěvky, abych se na ně dostal hned. Já tam mám záložku témat, ale je tam jen jedno drůbežářské jinak nic
V diskuzi čisté plemeno vs. hybrid je taky potřeba přihlédnout ke druhé stránce. Hybridi jsou něco jako top sportovci na vrcholu kariéry. I ti ke svému výkonu potřebují maximální podporu - ideální krmi a podmínky, bez toho by takový výkon nebyli schopni dodat. I hybrid bude v maximální možné snášce při maximální vhodnosti krmné směsi a dalších podmínek, takže pokud nepřisvěcuju, nekrmím jen směsí (nebo je pro mě slovo směs sprosté), dopřeju jim více prostoru pro aktivitu a podobně, bude snáška nižší. Kdežto čistá vlaška, minorka, či leghornka mi s prostorem, či bez průmyslové směsi ponesou velmi pěkně, nebudu-li krmit vyloženě špatně. Protože v zimním období nenesou a mají prostor se ze snášky vzpamatovat a nabrat síly.
To je potřeba si uvědomit, pokud chci slepice jen pro užitek a nechci se zabývat “hloupostmi” koupím pár hybridek, směs a hotovo. Pokud chci slepice pro radost, budu se šťourat na netu a v knihách a hledat, co a jak, co nejlépe, nebo je pro mě slovo směs sprosté a chci je třeba bez směsi pro nosnice, tak je vhodnější čisté plemeno, které je tolerantnější k chybám chovatele.
Jak jsem psal výše, já kombinuju hybridky a čisté, kvůli zimním vejcím, ty prostě čisté plemeno nezvládne.
Ono bude pravdy trochu na obě strany. Pro vystavování je podstatný exteriér a při dostatečném množství slepic, pak užitkovost není kritická. Ale ne všichni to tak mají a někteří se zabývají i užitkovostí, třeba že nemají prostor, nebo je pro ně slepice prostě primárně užitková. A v neposlední řadě hraje roli i očekávání. Pokud někdo čeká, že plemeno ponese stejně jako hybrid, šeredně se mýlí.
Jj, tomu věřím, část slepic mi zalézá taky brzy, až mě to udivilo 😉 Vám též ať se daří 😊
ančovička:Máte oba pravdu…já spoustu let chovám čistá plemena slepic.. vlašky koroptví, maransky,nedávno rodajlendky,velké wyandotky ..i další.. vlašky nemají konkurenci..ale kvůli zimnímu výpadku snášky jsem před pár lety pořídila hybridky a nedostatek vajec v zimě je vyřešen!!😀každý podzim přikupuji 5 slepiček, které snáší snad dvě sezóny bez přestávky..👍👍čistokrevných slepic bych se nikdy nevzdala👍..od jara do zimy výborně snáší,nejvíc vlašky,krásná velká, bílá vejce pro děti na malování na Velikonoce😀..a jsou celý rok,jako i ty ostatní, KRÁSNÉ 😇❤️!!!..radost na ně pohledět🤗……nikdy jsem nekupovala kuřata ( jednou Brahmanky), kupuji vejce a kuřata si lihnu sama.. mám 3 týdny času,se na ně těšit 😄😇
Naprosto souhlasím, dělám to též tak a jsem naprosto spokojený. Hybridky si občas kupuju na podzim a bez přisvěcování krásně nesou celou zimu.
Zdravím, pokud vím, tak dnes už většina chovatelů chová holuby ve voliérách, a to právě kvůli sousedům. Takže to bude spíš o tom vyhlídnout si plemeno, které se vám zalíbí, objet pár výstav v okolí, promluvit s chovateli na místě a rovnou si s ním domluvit nákup chovných, až se rozhodnete.
A v českých plemenech máte celkem široký výběr - moravský pštros, prácheňský káník, benešovský holub, česká čejka, stavák, rakovnický kotrlák a to je jen, co mě v tuto chvíli napadlo. Výběr je opravdu široký.
No, u nás se to dlouho nestalo, ale vloni vážně ano a třikrát, jen během líhnutí. Byly to nervy, ale naštěstí to dobře dopadlo. Mám malou líheň, tak se dala snadno zabalit do deky s lahví plnou horké vody 😊