Aktuálně: 2 698 inzerátů262 608 diskuzních příspěvků19 180 uživatelů

Příspěvky uživatele

-Elvira-

-Elvira-
-Elvira- 18.09.2025, 06:55:35 xxx:xxx.e14e:7c64

A slečna jezdkyně jezdí na vysoké úrovni, dobře. Ale já se nějak nedokážu přimět ji fandit, i když takhle vysoko jezdí jen pár Čechů… A nejsem jediná, při posledním Prague PlayOff jsme to řešily s kamarádkami.

Stačilo, aby se k tomu postavili, přiznali barvu a člověk by řekl mladá blbá. Takhle má nálepku zbohatlické holčičky jdoucí přes mrtvoly.

-Elvira-
-Elvira- 02.08.2025, 06:59:54 xxx:xxx.f1c0:b4c0

Když je dobrý domácí ustájení, je větší problém vyjet na víkend bez psů než, že koně 2-3 dny neuvidí člověka 😀

(Pomiňme úrazy a koliky)

-Elvira-
-Elvira- 25.07.2025, 06:32:13 xxx:xxx.7602:5ba2
»
Odpověď na příspěvek uživatele neprihlasena Buggyra z 23.07.2025, 15:53:10

Kdyby to byl hucul nebo jiné hřivnaté plemeno, tak by to šlo. Praltikovala jsem na haflingovi. Ale tady těch pár chlupů nezapletu 😂

-Elvira-
-Elvira- 15.07.2025, 15:08:58 xxx:xxx.de31:b376
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.07.2025, 08:00:11

Po mně se bába prošla v 25 letech, když odešla s pubertálním dítětem z jízdárny a já jí to chtěla překazit. Osobní prostor pro ni bylo sprosté slovo. Ale šla klidně, žádné zběsilé pohyby nebo vzdušné kreace. Prostě pro děti 😂 

Z turistické jízdárny nebyla, ale zkušenou a spravedlivou ruku asi v mládí nepoznala. Na druhou stranu, venku ani s dítětem neřešila kudy má jít, prostě šla. Nelekala se, nepanikařila. Vždycky byla jistota, že radši se začne pást, než aby někam zběsile letěla. 

-Elvira-
-Elvira- 15.07.2025, 06:49:12 xxx:xxx.de31:b376
»
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 11.07.2025, 09:00:36

Ona si ji nesundává schválně. Sama čumí jak puk, když se to stane. Zaklepe hlavou, když odhání mouchy a uzdečka je dole. Máme 3 model, teď je to nějaká anatomická, a je to stejný. Vůbec to na hlavě při oklepání se nedrží. 
Drbat se s uzdečkou nesmí, leda čumáček o nohu, když má zahozenou otěž a to se uzdečka nehne. Padá jenom při tom oklepání se. Asi moc aerodynamický tvar hlavy.😂

-Elvira-
-Elvira- 15.07.2025, 06:44:03 xxx:xxx.de31:b376
AdrianaD:

Když už nikdo, tak aspoň umělá inteligence mi poradila. Bez protivných řečí, stručně, ochotně, mile:

Ahoj! Ráda ti pomůžu. Pokud hledáš menšího koně nebo ponyho pro rekreační ježdění, ideálně s nekonfliktní povahou a vhodného i k dětem, tady je pár osvědčených plemen a typů: 

🐴  1. Hafling (Haflinger) 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: klidný, spolehlivý, přátelský Vhodný pro: děti i dospělé, rekreaci, lehčí práci Plusy: silný, nenáročný, dobře se hodí pro začátečníky 

🐴 2. Hucul 

Výška: cca 130–145 cm Povaha: klidný, houževnatý, dobře ovladatelný Vhodný pro: děti, rekreační ježdění, jízdu v terénu Plusy: velmi odolný, nenáročný, skvělý pro přírodu 

🐴 3. Welsh pony (sekce C nebo D) 

Výška: sekce C: do 137 cm, sekce D (Cob): cca 137–148 cm Povaha: inteligentní, učenlivý, často jemný k dětem Vhodný pro: děti i menší dospělé Plusy: elegantní, všestranný, často s pěkným pohybem 

🐴 4. Shetland pony (pro malé děti) 

Výška: cca 90–107 cm Povaha: často velmi klidný, ale někdy paličatý (vhodný pro vedení zkušenější osobou) Vhodný pro: malé děti na vodění, hippoterapii Plusy: nenáročný, silný na svou velikost 

🐴 5. Fjordský kůň 

Výška: cca 135–150 cm Povaha: extrémně klidný, ochotný, "pan učitel" Vhodný pro: i úplné začátečníky, skvělý k dětem Plusy: robustní, má silnou konstituci a dobrou výdrž 

Pokud máš omezený prostor nebo bude koník víc stál s dětmi a jen občas ježděný, velmi vhodný může být i kříženec ponyho a haflinga nebo hucula – často kombinují dobrou povahu a rozumnou velikost. Chceš, abych ti pomohla najít konkrétního jedince na prodej v Česku nebo poradit, na co si dát pozor při koupi?

1. hafling - jeden exemplář se mi prošel po ledvinách, druhý byl sice pro děti, ale na páce a ve 20 letech věku 

2. hucul - skvělý, inteligentní, samostatný, potřebuje vědět, že jeho člověk ví

3. Welsh pony - nevím proč, ale napadlo mě uiiiii, bývají dost vzrušiví

4. shetland - úplně mimo ostatní, dospělý to nepřijezdí

5. Fjord - taková kombinace hucula s haflingem, a jak mají krátký krk, tak odtáhnou na vidítku i dospělého chlapa

Jo a všechno to jsou snadno krmitelná plemena, trpící na obezitu, schvácení, v běžném ustájení často nereálné jim zajistit správný management. U huculů tu dámy řeší muchařinu. 

-Elvira-
-Elvira- 11.07.2025, 06:32:50 xxx:xxx.c893:5a2c
efe:

Tak ještě další dotaz k uzdečkám - našla jsem fakt pěknou v Krämeru, ale nemá podhrdelník - nějaká zkušenost? 

Obrázek Obrázek

To bych mohla rovnou jezdit na nákrčáku 😂 Mně kobyla sundá uzdečku ve vteřině. I s podhrdelníkem. Přes muší sezónu, když má čabraku nebo masku, jsem zlá a utahuju podhrdelník míň než na pěst. Stejně se z toho umí svléknout, ale jenom ve specifických situacích, který předvídám. 

-Elvira-
-Elvira- 12.06.2025, 06:54:06 xxx:xxx.e935:65a5

Co znám chlapy u koní, tak jsou to kaskadéři, kováři, veterináři (zdroj obživy) a pak koně doma (líbí se mi western, mám prachy a stejně mě bavilo hospodařit, tak co nemít stádo, a přišel k tomu trošku jak slepý k houslím, koně doma měla žena) Ale takového, že jako já chodí k někomu uklízet výběhy, krmit a sem tam si zajezdí, to neznám.

Zato mám mezi kamarády hromadu těch, kteří vidí koňský bobek a ochází ho velkým obloukem, jen aby si neušpinili botu, i zabahněnou turistickou. A koní se bojí, protože to jsou velká zvířata. 

-Elvira-
-Elvira- 05.04.2025, 12:07:49 xxx.xxx.2.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 04.04.2025, 12:31:22

Já se omlouvám, ale takovéhle soudy na dálku bez jakýchkoliv informací úplně nesnáším. Nikde jsem nic nekonkretizovala, nedodávala informace natož abych žádala o radu a analýzu schopností mých či majitelů koní.

Proto budu i nadále vše řešit s majiteli koně a s trenérem 😉

-Elvira-
-Elvira- 04.04.2025, 07:05:08 xxx.xxx.4.40

Já nejsem objektivní, kdybych vyhrála sportku, tak chci lipicána, ale zkusila bych 200 tis. a případnou domluvu, když by se kupec líbil. 

To, že umí chodit sám v klidu na vyjížďky a neřeší bubáky je podle mě velký benefit. I když to mám možná pokřivené tím, že se pohybuji mezi koňmi, kteří bubáky řeší a já, v lidmi a dopravou exponované krajině, nemám nějak odvahu to řešit, takže jsem většinou na pozemcích stáje. Co já bych dala za koně, který chodí sám ven a nic moc neřeší… na jízdárně se s desetiletým koně dá podle mého dokázat ještě cokoliv, zvlášť u lipicána, který může mít před sebou i 15-20 let jezdeckého života.

-Elvira-
-Elvira- 28.03.2025, 20:12:30 xxx:xxx.5487:efeb

Já jsem u koní teprve 13 let, z toho už skoro polovina v jedné stáji, přes 3 roky v režimu dělej si s těmi koňmi, co chceš, za ty roky se známe a věříme ti.

Obětovala jsem jim nudění se, fotografování a možná trošku společenského života, protože je pro mě priorita nakrmit koně, než být v pět doma. A taky pohled na to, co je špatné počasí, ve kterém by člověk nos nevystrčil 😂

Nelituji ničeho, koně mě toho naučili hrozně moc, hlavně asi o mě samotné. Sbírání výběhů je skvělá psychohygiena. Práce s koněm zase výborný způsob, jak se naučit sebeovládání. Pamatuji si a neskutečně se stydím za všechny momenty, kdy jsem selhala a ruply mi nervy. 

Akorát čím jsem u koní déle a mám možnost pracovat s koněm, se kterým nikdo jiný tak pravidelně nepracuje, a budovat si s ním vztah, tak tím míň věřím na takový ten romantický vztah kůň a člověk z filmů, nejsou to psi, pohodové stádo je pro ně základ spokojeného život, člověk je někdo, s kým se v ideálním případě respektují, vyjdou si vstříc a odpustí si své chyby, ale nepotřebují ho. A to mám své 2 oblíbence, kteří na sebe "žárlí", když pracuji s jedním a chválím ho, druhý stojí a kouká na nás, cpe se na jízdárnu, že by taky chtěl pochvalu. Pochvalu myslím slovní pochvalu, nikoliv pamlsky, a ani nepracuji metodou pozitivní motivace. Ti dva se seberou od koní a jdou za mnou i desítky metrů, když ve výběhu sbírám bobky. Jeden je mazel, tak tam to je intenzivnější a vyžaduje fyzický kontakt, druhý je takový odměřený, přijde, očuchá si mě, nechá se pohladit, postojí se mnou.  Já si to vykládám tak, že to co s nimi dělám, dělám pro ně srozumitelně, máme jasně stanovené hranice, jsem pro ně čitelná, a tak jsem někdo, koho “berou”.

Ale jasně, že když si pro ně jdu s ohlávkou a oni mi přijdou naproti, tak jsem na měkko 😀

-Elvira-
-Elvira- 11.08.2024, 13:28:50 xxx:xxx.3548:ed02

Kentaur profi nebo livorno, dají se nakombinovat šířky a délky.
Teda doufám, že to tak pořád je, jsem zlenivěla a jezdím v podkolenkách

-Elvira-
-Elvira- 24.07.2024, 08:48:33 xxx:xxx.7a82:cea4
bassrock:

Plná tlamka je základ! 😄

V chovu odkud mám Myš razí vrchní velitel heslo Kůň s udidlem nesmí žrát! Ne vždy se to ve stádě pažravých huculů daří dodržet 😂 nicméně když jsem si Myš osvojila, nějak jsme se ustálily na premise - žer si, ale dodržuj tempo - takže co si uškubne na vyjížďce za chůze je její, pokud nezastavuje. To nám oběma vyhovuje. A abych dodržela velitelovo pravidlo, zahodila jsem udidlo a jezdíme na sidepulu 😂 Myš se úžasně zdokonalila v ukusování chutných větviček v pohybu, zvládá už i v klusu.

Na konci každě vyjížďky máme “žrací okénko” - na poslední mezi pustíme otěže s povelem Papáme! Koně se chvíli pasou, už jsou na to tak zvyklí, že když Manžel Myši sundal holčinu v lese a vzal čáru domů, zůstal stát tady na žracím okénku, což bylo štěstí, neb za tou mezí je silnice, dosti frekventovaná.

Jen aby to Myš nedotáhla k dokonalosti 😄 Znala jsem jednu, co žrala i ve cvalu, “parádní pocit” když před člověkem ve svižném cvalu není ani hlava ani krk, prostě kohoutek a nic 😂 Ale tempo držela, to zas jo 😄

-Elvira-
-Elvira- 16.07.2024, 15:50:10 xxx:xxx.6c4f:8d

Že je letos hrozně hovad? A hlavně mi přijde, že vylezli nějak brzo, už v červnu. Ale že by o to dřív zmizeli, v to nedoufám…
Stejně tak vosy, ty už jsou taky přes 10 dnů i v podhůří. Ty naštěstí neotravují koně, ale já musím být furt ve střehu, jim na rozdíl od klíšťat dost chutnám.

-Elvira-
-Elvira- 16.06.2024, 17:12:38 xxx.xxx.20.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 16.06.2024, 12:23:25

Dojmologie založené na osobní konfrontaci s myslivcem… 

-Elvira-
-Elvira- 15.06.2024, 21:11:23 xxx.xxx.5.183

Já se musím megi zaslat. Co vidí laik, drobný zemědělec, člověk, co má doma pár koní a louku na vlastní seno? 

Myslivce, který mu zakáže jezdit po v mapách značených cestách v lese, mává mu u toho flintou pod nosem, ale když tento laik zjistí, že mu divočáci přeorali půl louky na seno a srny po několikáté  přetrhaly ohradník, tak najednou po myslivcích ani vidu ani slechu…

Jasně, asi mám smůlu a narozdíl od doktorů, prodavaček, číšníků a dalších profesích, na které spousta lidí nadává a já nemůžu říct ani křivé slovo, narážím jen na samé myslivce blbce. Ale co si mám myslet, když má mé okolí převážně negativní zkušenosti?

-Elvira-
-Elvira- 14.06.2024, 09:23:02 xxx.xxx.5.69

Já už slyšela o případech, kdy majitel louky (akorát na seno pro svoje zvířata, žádný velkopodnik), přesvědčil místní myslivecký spolek, aby mu tu louku na jaře uvláčel a pak uděl sena, protože to bylo tak rozryté, že si na tom odmítl ničit svoji techniku 😀

O pokusu vyjmutí z honitby jsem slyšela taky… No ani náhodou, co na tom, že čtvrtina plochy je zrytá a majitel nemůže nic, jen doufat, že si zas nějaký šikula nesplete jeho tele z liškou (ano stalo a ano výmluva dotyčného byla opravdu záměna s liškou, za bílého dne)

-Elvira-
-Elvira- 26.05.2024, 18:25:37 xxx.xxx.16.155

Já koně ze Staromáku znala, na pár jsem i seděla. Je to jako se vším u zvířat. Jsou majitelé, kteří se k nim chovají slušně, a majitelé horší.

Ty, co jsem znala já, měli na pracujícího koně fajn život. Ve volnu výběh, hluboce nastlaný box, dost žrádla, padnoucí výstroj. Do hengru nastupovali a vystupovali na volno jen na vyslání. Sem tam chodili pod sedlo na vyjížďku nebo se i přiježďovali. Mimo sezónu odjížděli na pastviny úplně pryč od civilizace..

-Elvira-
-Elvira- 24.04.2024, 17:28:09 xxx.xxx.11.156

Sago, já mám zkušenost i s cobkou, co od přírody má sotva poloviční (možná třetinový) ocas než je u plemene běžné a stejně ho nezvedne. Asi to je tím, jak jej mají nízko nasazený, protože fríz s bezkonkurenčně nejhustším ocasem, co znám, ho zvedá úplně v pohodě. Standardně chlupatá cobka musí strpět, že jí ocas bereme rejžákem, tím jdou docela dobře sloupnout ty zaschlý bobky. 

-Elvira-
-Elvira- 27.02.2024, 11:07:39 xxx.xxx.6.42

Záleží na umístění stáje. Někde je krásný okruh na hodinku, 6-7 km v kopcích, převážně krokem, ale s dost místy na cval. A někde to vychází má 15+ km, pokud chce člověk dojet někam, kde se dá cválat bezpečně a delší úsek než pár kroků.