Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 14.08.2023, 18:06:32
Horsano, ale tohle je úplně stejný jako u všeho. Média, internet, sociální sítě, mnohem rychlejší šíření informací, k mnohonásobně většímu množství lidí, kteří často neví, která bije.
Teď se třeba u nás řeší tornáda. No, když pomineme to ničivé na Moravě, tak malá tornáda tu byla vždycky, ale jaksi lidi nenosili po kapsách telefony, které mají kvalitní videozáznam.
Pod sedlo nepohodlné (byť to hezky vypadá) a zdravotní problémy.
To záleží, moje životní láska byla houpací křeslo. Ano, ty chody byly výrazné, když to rozjela v klusu, člověk vysedal metr nad sedlo. Ale když šla tak nějak na pohodu, zavládla jsem venku i pracovní klus. Přiježděnost 0, 15 let chodila víceméně na vyjížďky, ale v kopcích. A ten cval 🤩
Ale ano, naštěstí nebyla moje a naštěstí dožila bez operace.
Už jsem to tu psala. Znám 3 fríze. 2 bez oka, po měsíční slepotě. Jeden z nich už ve 4 letech. A moje srdcovka. Ta naštěstí žádný radikální zásah nikdy nepotřebovala, ale zdravá nikdy nebyla.
Teď na Instagramu sleduji jeden profil, kde si holčina koupila svého životního koně, kterého měla před tím v nájmu. Fríz. Přes rok bojují se záněty zubů. Operace, dlouhá léčba, různě se to vrací…
Fakt neznám tolik jiných nemocných jedinců jednoho plemene.
Já jsem věčně padající posera a mám za sebou několik vyjížděk bez sedla ve všech chodech na holém koni. Akorát to chce, kromě oprávněné důvěry v koně, správnou kompatibilitu záda koně – zadek jezdce. Jak se kůň zapotí tak klasické tepláky nebo kožený sed klouzat do stran přestane. Já pak mívala problém slézt, byla jsem přilepená. Tedy aspoň u kombinace mého zadku s těch pár koňských zad to tak bylo.
Trošku slabším místem vyjížděk byly prudké kopce. Směrem nahoru se člověk někam zadívá a je skoro na zadku a cestou dolů zase na krku. Naštěstí jsem sedala na koně, kterým to nevadilo.
Hezký jsou. Miluji jejich chody. Sedí mi povaha, i když jsem poznala jen dva příslušníky. Ale domů bych to nechtěla. Jeden měsíční slepota, dozil se snad 15. Druhy svrab, problémy s pohybovým aparátem, dýchání. Dvacítka překonána, ale v porovnání se stejně starými koňmi jiných plemen to je fakt důchodce. Známá má mladého kone, od 4 let bez oka. Nene. To je kůň leda pro bohaté.
Než ta jízdárna je důležitější to zpevnění, alespoň v okolí přístřešku a balíku. Hlína je bohužel většinou málo.
Jízdárnu může nahradit kruhovka anebo někam dojít po kopytě, tam stejně sporťák nepůjde. Asistence u kováře a veterináře se téměř všude platí navíc a je to tak dobře.
Už jsem zažila ošetření, kdy hloupá kontrola srůstající rány skončila několika hodinovou operací, jelikož vet našel v ráně nebezpečné pouzdro hnisu.
Jo s tím zpevněním je to pravda. Já jsem holt zhýčkaná a beru jako standard, že koně mají možnost i v největším hnusu stát na pevným. To jsem v úvodu přehlédla, že není úplně dořešen. Letošní mokrou zimu jsem si říkal, že nezpevněný krmiště fakt nezávidím nikomu. Z betonu se ty promáčené bobky sbírají jedna radost 😃
Naopak nesouhlasím s tím, že do takového ustájení si koně nedá někdo, kdo by s koněm chtěj pracovat na jízdárně. Menší venkovní ustájení pro 5-10 koní je za mě ideál pro koně, co nějak rekreačně pracuje, párkrát za rok nějaké závody. V týdnu 2x jízdárna, o víkendu vyjížďka. Je velký benefit mít tu jízdárnu hned ve stáji.
-Elvira-02.06.2023, 11:31:23xxx.xxx.11.119Zdravím, já jsem hlavně čtenář, i když bývalá diskutující pod jinou přezdívkou, ale jsem ráda, že se našlo místo, kam se přesunout takhle anonymněji než na fb.
Ja jako čtenáře, co na koňský ifanuě občas prokrastinoval v práci mi tu akorát chybí očičko. Copak já si pamatuji, kde a kdy jsem se čtením diskuze přestala