Dobrý den. Prosím o radu zkušené. Předem prosím nesuďte. Syn si přeje neustále rybičku v akváriu. Rozhodli jsme se to splnit, koupili jsme ve zverimexu malé asi 5 l hranaté akvárium, do něj dali říční štěrk, umělé rostlinky a koupili dle rady prodavače jednu závojnatku (tu ,,zlatou rybku,,). Absolutně nevím, zda to syna bude bavit a bude chtít pečovat, proto takovéto rozhodnutí. Pokud uvidím, že ho to baví a opravdu se stará, nemám problém za pár měsíců koupit pořádné akvárium s filtrací a podobně. Ale pokud to dopadne tak, že se budu starat jen já, nebudu to chtít déle, než je nutné, nebo zbytečně pořizovat velké akvárium. Teď k věci. Rybka už pár hodin po dovezení jevila známky divného plavání. Občas hlavou dolů, občas na boku u hladiny. Jakoby nemohla najít rovnováhu a tahalo jí to jinam. Koupili jsme na krmení ,,kuličky,, co nám doporučili, postupovali jsme přesně podle doporučení, přesto jsem to musela dneska ukončit. Byla horší a horší. V obchodě v nádrži jedna z asi 30 závojnatek, co tam měli, plavala už na boku a slovy prodavače, už to měla za pár. Nevím, co to bylo. Musela být už nakažená, takže dárek je jen akvárium.... Vše jsem vymyla. Má otázka je, zda mohu použít ten říční štěrk, nebo raději koupit nový, aby to nebylo přenosné na novou rybičku, kterou pak koupíme. Popřípadě jak mám umělé rostlinky a štěrk vyčistit tak, aby to bylo bezpečné. Děkuji za radu, hezké svátky.
Z vašeho prvního příspěvku nelze vyčíst (jak uvádíte dnes v 17:05 - O tom, jak postupovat pri koupi zvirete vim moc dobre.), natož, že znáte podmínky, v kterých ho lze bez újmy chovat …
Víte, bohužel je dnes “normální” se starat "až pak" . 👎
A mělo by to být přesně OBRÁCENĚ, před pořízením jakéhokoli živého tvora si opatřit relevantní informace o podmínkách chovu a popravdě si přiznat, zda je mohu a chci vytvořit. A teprve pak pořizovat.
A to já zase preventivně 😉nevyžádané rady v zájmu želvy dám. Pokud podmínky chovu máte zvládnuté, nemusíte číst dál.
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB či venku ze slunce Budete-li dodržovat tyto 4 zásady správného chovu, budete mít ZDRAVOU A SPOKOJENOU želvu ! ještě pro porovnání, jak dokáží "lidé" nesprávným chovem znetvořit a zmrzačit želvy - 1 foto 2 foto ZDRAVÁ
Místo nevhodných terárií je určitě lepší plastový box, alespoň 100 x 50 cm ze shora otevřený nezapomeňte , že musíte vytvořit potřebné teplotní zóny - v jednom koutě výhřev na + 35°C a UVB, ve vzdáleném "chladnou zónu" cca pokojovka, na spaní klidně zahrábnout vedle třeba do kyblíku do MOKRÝCH přesátých hoblin , stačí přendat než jdete spát a ráno vyndat. Nej je pro ně chov ve venkovním výběhu a zimování. Pokud ji nemůžete toto poskytnout, zvažte jiný druh i třeba malé druhy želv vodních, které ve vhodném terárku můžou trávit celý život v bytě. Což pro testuda je nevhodné.
Krásný to pohled na psí spřežení. Kolik se počítá tážná síla na jednoho huskyho? Kolik psů musí být na 80 kg chlapa?
Odpověď by vydala na knihu. Na sprintu by stačili 4, na midu 6 a víc a na longu s vynikajícími psy se s dobře trénovanou 8 dá zajet velmi slušně, ale opti na opravdu dlouhé závody je tak od 12 - 16. Pak můžete dávat v klidu 400 až 1600 km. Zkoukněte nej mushera (RC) se SH po dojezdu 1600 km na YQ /11dní - vidíte výborně trénované a ošetřované psy …na kterých ujetá vzdálenost není znát a klidně by jeli dál a dál …s touhou poznat co je za horizontem či další zatáčkou…
N to jste vážně tak hloupej? Co o vlcích víte (mimo toho, že občas uloví NEzabezpečené ovce) ? Evidentně nic. Že se na tom někdo přiživuje, je jasný, ale to v podstatě je jako u všeho.
muslimové a židé chtějí první případ. všechno ostatní je pro ně nepřijatelné, akorát někteří uznají jako halal maso ze zvířete poraženého prvním případem tak, že do něj nejdřív pustíte elektrický proud, který ho znehybní - ztráta citlivosti na potřebnou dobu už nese riziko srdeční zástavy, takže to fujky
že je povolený jakýkoliv první způsob, to je jen strach z nařčení z antisemitismu a strach z muslimů. a peníze, peníze, PENÍZE.
Jasně, že jde jen o PRACHY 👎, navíc řezníci z porážky jsou řádně “otrlí” chlapíci a ani nemůžou bejt jiní, když za směnu musí porazit cca 300 prasat a 50 ks hovězího …a zdržovat se dlouhým vykrvováním pod dohledem nějakého “kněze”…pošlou ho do….daleka , pokud to nebudou mít extra dobře zaplacený
citace z odkazu , co jsem sem dal :
Pro všechny věřící bez rozdílu víry mám jednoduchý vzkaz. Pokud si jakýkoliv bůh zaslouží vaši úctu, tak jedině proto, že je ztělesněním dokonalé spravedlnosti, lásky a moudrosti. Je-li skutečně takový, rozhodně si nepřeje, abyste mu svoji víru prokazovali něčím tak barbarským, jako je způsobovat utrpení bezbranným zvířatům.A pokud si něco takového váš bůh přeje, nemá s dokonalostí nic společného, a pak nemáte ani důvod jej uctívat.
Verun,je to Ostříž lesní.Nádherný draveček podobný sokolovi.
Odpověď na příspěvek uživatele lupus4 z 08.12.2024, 23:58:21
Kouťák : asi si se ukliknul, prý opovídáš mně, říkáš mi Verun a já určil jen uhynulého 1,0 samce zvonka . Dravečka jsem i ze zvětšené fotky neurčoval. Není k poznání, ale zkušenost hovoří pro 0,1 krahulíka. Možná i terček jestřába, ale toho jsem ve městě ještě neviděl. Ostříž holuba nedá, navíc už je pa…viz J5 😉
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 18.12.2024, 19:24:55
Ale padlo tu tvrzení, které Vaše zkušenost přímo vyvrací, a sice že u F1 příbuzenská nevadí, kdežto u dalších generací ano.
ale nic nevyvrací, přijde mi , že nevnímáte psaný text, odpovědi jste dávno dostala
Tak “testovací ” (otec na dceru, či syn na matku) není u “jedlých” zvířat (drůbež, holubi, králíci) nic neobvyklého…prozradí gen. vady a tím i vhodnost či nevhodnost daného jedince do chovu