Vlastnictví koně je obecně dosti drahý sport - ne tak drahý jako sportovní létání, ale ne o mnoho lacinější, obzvláště když se něco po*** - pobyt na klinice se asi dnes pod 100k pořídit nedá, když to jde dobře. Takže argument že se celá rodina nebude skládat na potřeby dcery by mohl dát smysl (pokud už chápe cenu pěněz), případně postačí kategorické NE - od toho jsou rodiče. Pominu fakt že začátečník prostě nemá mít svého koně, prvních 5-10 let je vhodné se učinit pod trenérem a na koních k tomu vhodných - protože jediný vhodný kůň pro začátečníka je kůň dřevěný, houpací. A i k tomu je vhodnější mít trenéra. Samozřejmě je na Vás, zda ji chcete pustit někam ke koním, to je hezký vklad do života (možná už nikdy nebude mít čas na drogy, chlast ani pochybné známosti - pokud teda od toho neuteče v pubertě) a nestojí to zase takový svět. Nicméně riziko úrazu je tam vždy, jako ve všem (ale zase, běžné dítě brečí když má odřeninu a skutečné koňské dítě zdařile maskuje frakturu klíční kosti, aby mohlo zítra zase na koně).
P.S. Na obvyklou otázku “Co mám studovat, abych mohla mít koně” není vhodná odpověď “oška v Chuchli”, ale spíše “Medicína, Práva, IT”, neboť takový člověk si na koně vydělá, ale nemusí se o ně starat a dřít (A nebo “bohatě se vdát”).
Je fakt, že já mám “very-hobby-horse”, co ale aspoň dost naťape na pastevku, a když jsme šly loni dvoudenní vandr jen my dvě, tak jsme šly 28 a 25 a jako kobyla měla dost, trvalo to fakt obojí celý den a to jsme šly jen v kroku a kus jsem šla i pěšky. Faktem ale je, ž u nás jsou všude jen megakopce.
A to je možná právě ta potíž… My jít 25 km v kroku, tak jsme hotoví my i koně.
Je třeba střídat chody, ono pak ani tak dlouho netrvá. Největší část vyjížďky trávíme v klusu. Dalším tajemstvím je si dobře vybírat kde člověk jezdí. Když je teda hezký terén dá se ujet strašně mnoho. A lepší deset kilometrů po louce než dva po štěrku.
My na týdenním putování měli průměr 25 km, aby to bylo na pohodu. Pro lidi i koně. Jednou vinou špatně (ne naší) organizace se šlo 40 km a to bylo opravdu moc.
Tak koně trénování jsou, o tom žádná. Ale tajemství úspěchu spočívá v tom, že střídáme dvě sady koní a jezdíme puťáky, ale spíše hvězdice, tedy vracíme se večer na stejné místo - resp často vyjíždíme z domova přepravníkem a někde se vysadíme a večer zase domů… Takže krom jiného i cestujeme dosti nalehko
Tja, tak 20km je taková dvouhodinová vyjížďka, tomu bych fakt putování neříkal…
Představujete si výlet s vlastním koněm někde (máte ho a máte k němu transport) - to se asi stačí dohodnout s kamarády a dorazit k nim, i když teda někteří nemají ani místní znalost. Anebo poptáváte akci ve smyslu “půjčujeme koně s průvodcem?”
Proto se tady zdůrazňuje ten profi přepravce. Profesionál prostě na cestu s koněm bude připravený i psychicky, částečně nebo plně mu to vydělává na živobytí a špatné recenze mu peníze nevydělají.
A komu záleží na mém koní nejvíce…? Nepřekvapivě mně… Takže kdo dá největší pozor za jízdy…
Jasně, když začínáte, chce to začít pomalu. Ale stále tvrdím že kdo má koně, měl by mít i vybavení pro transport, či s ním aspoň umět. Minimálně pokud jede v rámci ČR…
Ne, nerozumím tomuhle “profesionální přepravce je king”.
Za mne - zkušenosti je možné získat a pak je úplně zbytečný jakýkoliv přepravce, když je vlastní technika. Naopak, stáj (i domácí) by spíše měla mít vlastní přepravu, z celé řady důvodu je to velmi dobrá až nezbytná věc. Nevím kolik seženete přepravců ve tři ráno, když je skutečný proooser (což může být i povodně).
A mimochodem… Naše koně jezdí velmi dobře, nastupují do 15sec, ať vlek nebo auto. Důvodem může být že je vozím vždy sám… ve vleku je kamera, v autě ji nepotřebují (okénko a bordel je slyšet) - jezdím tak, aby byli v klidu - jejich chování je nejlepší zpětná vazba… každý jsme nějak začínali, ale ono to jde když člověk není pitomec.
Pokud chápu tazatele, neptá se na auto s přívěsem, ale na použití "konibusů” jako je Paragan, Theault, atd, tedy speciálních dodávek na 3,5t, kde stačí B.
Je-li tomu tak, jsa vybaven srovnáním uzivaní vlek 10 let a konibusů dva roky,řekl bych:
- kůň do auta nastoupí lépe, ale někdy je to třeba naučit (otočka v autě)
- kůň jezdí v autě výrazně lépe, ale někteří si chvíli zvykají (kobyla se houpala a narážela do bulkheadu (přepážka od kabiny)
- s autem lze jet o 20-30 kmh rychleji (po dálnici 100-110 je to fajn)
-na řízení auta jsem si musel zvykat (jiný pocit než v LR, kterým jsme tahali).
Cesta od Prahy do Kroměříže s jednou zastávkou na jídlo, tempomat, automat, jen se držet volantu a pohoda… Se čtyřmi koňmi (vlek za) do Plzně to šlo taky, ale s tím samotným autem je to labužo. Najedeme kolem 10.000 ročně…
Uveze sklápěcí přívěs s vakem na vodu, tedy řádově 100kg utáhne. Ovšem dobíjíme každou chvilku, v reálu je dojezd v jednotkách kilometrů po nějaké době (ale už jsme ujeli asi 1200km, holt by to chělo nové baterky). A bacha, přívěs homologovaný není.
Fajn je, že je to opravdu tiché, takže dá se dojet i v pět ráno. Kolik to žere nevíme, ale dobíjíme opravdu často.
Největší problém není, že to má hnanou jenom zadní nápravu, ale to, že je neuzavíratelný diferenciál. Takže když je mokro, jedno kolo se protáčí a nejede to. Ale jak je to lehké, většinou to vytlačíme. Když je pak fakt hnusně, tak vytáhneme velkou 4x4 motorovou čtyřkolku.
No a tak je to se vším. Vždycky “identifikují problém”, “navrhnou řešení” a pak se tak jako ukáže, že jen udělali problém “obyčejnému občanovi”.
U nás na vsi se taky všichni divili, že mají platit odvody z vynětí ze zemědělského fondu z nově zasíťovaných pozemků od obce. Holt oběti boje proti skladových halám, no. A s těmi legalizacemi to bude stejné, nakonec se budou bourat třicet let staré chlívky, ale o vilu v CHKO opravdu obavu nemám…
Řečeno slovy R. Regana: “Nejhorší větu, kterou můžete slyšet, je ”Dobrý den, jsem z vlády a přišel jsem Vám pomoci"
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 18.03.2024, 14:14:33
Ale vždyť víte jaké to bude v praxi… Vám zbourají kozí chlívek, ale soused si tu vilu na černo v CHKO zlegalizuje.
To je jako “zabráníme zastavování zemědělské půdy” - Vás těžce zkasírují, že si na své zahradě postavíte přístavbu k domu, ale sklady rostou na černozemi v nezměněné míře.
Já už dávno zjistil, že jakýkoliv nový zákon a nová regulace způsobí vždy jen zhoršení stavu.
Tak jsem si ten nový stavební zákon přečetl… (283/2021 Sb.)
Upřímně, vycházel jsem z dikce teď už “starého zákona” a tady je fakt všechno úplně jinak. A je to teda peklo - docela lituju paní na stavebním úřadu. Né, že bych těch změn ve stavebních předpisech už pár nezažil. Vždycky to bylo peklo. Ještě že se toho aktuálně doma zase tolik stavět nechystáme.
Takže doporučuju postupovat podle § 174 (předběžná informace), odst. 1:
Stavební úřad poskytne tomu, kdo požádá, v rámci své působnosti do 30 dnů od požádání předběžnou informaci a) o podmínkách využívání území a změn jeho využití, zejména na základě územně plánovacích podkladů a územně plánovací dokumentace, b) o nezbytnosti povolení záměru a jeho kolaudace, c) o tom, podle jakých hledisek bude posuzovat žádost o vydání rozhodnutí o povolení záměru a za jakých předpokladů lze žádosti vyhovět, d) o dotčených orgánech ve vztahu k záměru.
Čímž jsme zase u toho, že je fakt nejlepší začít na stavebním úřadě - napiště mail a popište, co chcete, včetně náčrtku. Ovšem vzhledem k poměrně recentní účinnosti tohodle předpisu počítejte s tím, že taky nebudou si třeba jisti!
A pozor na jednu věc (neověřoval jsem ji) - ve veřejném prostoru už dlouho koluje informace, že je snahou výrazně zesložitit dodatečné povolení stavby a ty neschválené by se měly mnohem více bourat…
Saga - bohužel pravdu nemáte. Jsou dva stupně v řízení - nejprve územní a následně ohlášení/stavební povolení. To že nepotřebujete druhý stupeň neznamená, že nepotřebujete územko.
To že vás nikdo neudal neznamená, že to máte legálně. Nemáte. Budiž Vám přáno, ale nešiřte prosím bludy. Kamarádi si mysleli to co Vy (=není třeba ohláška, tak to postavíme), postavili přístřešek a pak to chudáci několik let řešili. Jiný známý skoro platil pokutu za maringotku ( že prý stavba, řekl úřad). On na ni ale uzavřel povinné ručení, čímž doložil že se o stavbu nejedná. A tak. Mám i další historky.
Tazatelce nelze než doporučit obrátit se se záměrem na stavební úřad, oni řeknou co budou chtít…
Např 20km krok-klus-cval, řádově za 2:10. Jezdíme za den 15-30km, max 40km, podle času, nálady a terénu. Loni za rok 2292km, předloni jen 1970km, rok před tím 2427km. Záleží jestli jsou provozní obě sady koní, jaké je v průběhu roku počasí a jak se nám to tluče s jinými sporty… Nejezdíme kolem domu, ale většinou se posuneme konibusem do příznivějších terénů - vybíráme i podle počasí, například.
No jo… Co EU činí, to dobře činí… A teď už bez sarkasmu - než investovat peníze do školení přepravce, to je snad lepší na Aliexpressu koupit bezdrátovou kameru do hengru.
No, ale kolik zdejších plánuje jet s koňmi do zahraničí… Ať si to každý vyhodnotí, jestli mu to stojí za ztrátu peněz i času. Já myslím, že takové školení by mělo smysl, pokud by třeba učili jak dobře nakládat (jak by se nám takové školení hodilo před patnácti lety!), ale tady jde opravdu jen o to, jak nakrmit úředního šimla a jak na tom pro organizátora něco trhnout (když jsem tam byl já - 30 x 2500Kč příjem, náklady jeden lektor a jedna místnost, trocha kafe a chvilkové angažmá dvou prasat a jednoho koně…)
Proberte to se stavebním úřadem. Bude tam nutnost minimálně územního souhlasu.
Co se týče ceny - to je hodně proměnná položka, zda a jak budete řešit podlahu a základy, atd. Ovšem Pur panely se mi zdají dosti nevhodné - neznám je detailně, ale není to náchylné třeba k prokopnuti? Ze stejného důvodu bych koňské boxy nikdy nezdil třeba z Ytongu…