trojAAAcko: Nějak mi nedalo jak to je teda s tou návratností Ukrajinců.
Nejdříve dám nějakou citaci. Podthrnul jsem ty důlěžitější části na který je dobré si dát pozor.
„Unikátní analýza MPSV ukazuje, že hlavně díky velkému zapojení uprchlíků na tuzemský trh práce, je celková bilance příjmů a výdajů jednoznačná – osoby s dočasnou ochranou do našeho systému dlouhodobě přináší více, než z něj dostávají. Tato čísla jsou konkrétní odpovědí těm, kdo tvrdí opak. Jako Česká republika jsme se zavázali, že pomůžeme lidem, kteří prchají před válečným konfliktem. A to od počátku děláme,“ zdůraznil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Tak ten graf započítá jen peníze které se točí u nás na tuzemsku (přímá podpora Ukrajiny není započtená - finanční, muniční).
Z detailní analýzy MPSV vyplývá, že na výnosech z práce a tuzemské spotřeby uprchlíků se České republice vrátilo již nejméně 54 miliard korun. Aktuální data potvrzují dlouhodobé trendy.
Tuzemské potřeby asi bude jen zahrnovat poplatky na státní správě (ministerstvo vnitra, cizinecká policie, …).
A teď k propočtu - nezahrnoval jsem například inflaci. Graf (od MPSV) je od Q1 2023 do Q4 2024 a dopočetl jsem rok 2025 (aby byla reálnější představa o současnosti) tak, že jsem zprůměroval mezi-kvartální rozdíly a ten rozdíl použil jako koeficient a tím dopočetl průběh roku 2025. Jen bych dodal, že za rok 2024 výdaje stagnovaly takže ty moje čísla jsou o něco optimističtější.
Výdaj → Q1 2023 - Q4 2025: 49,75 mld.
Zisk → Q1 2023 - Q4 2025: 49,75 - 71,425 = 21,675 mld (odhadem po Q4 2025)
Takže investice do Ukrajinců na území ČR se opravdu vyplatila a jedná se momentálně o potěšující výsledek (ikdyž nejsou započtený inflace a jiný sezonní vlivy). Jenže má to menší háček který je momentálně ve hvězdách.
Hypoteticky:
Kdyby válka na ukrajině skončila 1. Ledna 2026 tak co by se dělo dál?. Kolik % Ukrajinců by se vrátilo? Jaký poměr pracujících a nepracujících by to byl? Ještě další drobnost - jeden pracující Ukrajinec nedokáže přes daně uplatit jedno nepracujícího ukrajince, k tomu bude potřeba nejméně dva pracující Ukrajinci. Kdyby teoreticky poměr prac. a neprac. kteří by odešli byl 50 na 50 tak by pravděpodobně víc brali než dávali do rozpočtu a dostali bychom se opět do deficitu. 😀 Tak uvidíme jak to půjde a pořád tu je docela dost neznámých, ale obecně (nebo spíše selektivně) SPOLU měla pravdu, ale jen pomocí slovíčkaření to trošku vylepšili. Jinak jsem se zmiňoval jestli v tom nejsou započítaní i Ukrajinci kteří tu byli už před rokem 2022 (nemají status uprchlíka) tak by neměli viz první citace “osoby s dočasnou ochranou”.
Zdroj: https://www.mpsv.cz/pomoc-ukrajine-v-unikatnich-datech-mpsv-za-tri-roky-uprchlici-do-rozpoctu-prispeli-dvojnasobek-toho-kolik-stala-humanitarni-davka
Edit: Rok 2022 je vyignorován - byly asi vyšší výdaje a byla nižší návratnost. A opravil jsem si jednu gramatickou chybičku kterou se svojí gramotností češtiny našel. 😀
No a ten háček? Nevím, jak mají nastavené podmínky, ale stejně nevíme co bude.