předělávka Langstroth na teplou stavbu dle Tom50 popisu
předělávka Langstroth na teplou stavbu dle Tom50 popisu
Zdravím.
M.S., mohl byste prosím rozvést, popsat ten biotechnický zásah během roku?
Děkuji
Javali:Já jsem v té době měl 100x větší problémy než rozčilování s Tom50 a vím jak se na fórech chová a je to známá osobnost spoustu let a pěkně divočil na všech fórech, tak už by lidi mohli spolknout jaký je. A jaký teda je? Vy mu dáváte nálepku “zlý pes”, ale on jen štěká a nekouše. Aspoň se nepřevařuje, na rozdíl od jiných není tak strašný jak vypadá. Ještě jsem ho neviděl někoho odpálkovat i když si neodpustí některé rejpance. Jeho metody se vždy schodují s tím co se lze dočíst ve starých knihách nebo lze vidět u ohleduplnějších vcelařů a když jsem byl ke včelám opatrnější a vycházel z jeho rad tak mi přezimovaly všechna včelstva. V jeho metodě není nic co by mohlo včelstvu ublížit, je hodně opatrná a úplně v protikladu k některým kaskadérským kouskům.
Taky si myslím, že za tuhle diskuzi která se nehodí na velikonoce dostaneme od Pánbíčka minimálně na holou a to že někdo dnes nemá ani svědomí nebudu už rozebírat.
Zdravím. Přes Velikonoce jsem byl pryč a neměl čas to tu číst. A teď se dívám, jak se nám to tu rozjelo.
I já jsme byl součástí soukromého Šmidlova fóra. Bylo to takové malé, skoro rodinné, kde jsme rozebírali včelaření jednotlivých členů - každý tam měl vlákno, jak to dělám já..
Narozdíl od Šmidli nemůžu porovnávat. Nemám jiné metodiky odzkoušené. Od začátku jedu podle Toma50 v Blanících a jsem naprosto spokojený a jsem rád, že jsem se pro ni rozhodl. Složitá mi nepřipadá. Kejkle s BP mi dávají smysl. med v mých skoro 550m taky mám. Takže díky
Citace Javali - hezky napsáno 🙂
Zdravim
Dnes jsem byl zkontrolovat možnost přidat mezistěny po přidání stavebních rámků minulý týden. Nakonec jsem přidal mezistěnu pouze do jednoho včelstva které mělo vystavěno asi dvě třetiny stavebního rámku.
Vzhledem k pocasi nastavajiciho tydne jsem dalsi M nepridal
Zarazili me rozdíly mezi některými včelstvy; zatímco některá měla krásně plod se zásobami nad hlavu, bylo jiné včelstvo která mělo plod na suchém rámku kde ostatní buňky byly prázdné ale dávalo sladinu za BP. Misto toho aby zasoby prenasely k plodu, a tim ramek vycistily ( pro nahrazeni mezistenou) tak jej zanaseji pylem a sladinou. Pritom na ramku kolem plodu je sucho. Ale uplne.
(Pripojuji se k ucastnikum fora co ctou, pak jeste opakovane ctou az nadejde cas, snad i mysli ze chapou, ale az utevrou ul, tak veskere poucky konci. Vse je jinak.
Moc nepisu, vlastne skoro vubec ale ctu a jsem vdecny za to ze nam predavate zkusenosti 👍
Edit.
Odkvetly u nas vrby jivy.
V Brne kde ziji uz kvetou mirabelky (nebo neco podobneho). Zacina ptacinka. Mam zkusenost ze moje stanoviste je cca dva tydny opozdene
Edit2
A ze se neptam. V okamziku precteni je to vsechno naprosto jasne. Dava to smysl, je to MNOHOKRAT zopakovane. Az do chvile kdy zvednu viko a vytahnu patricny ramek
Diky za toto shrnuti pred komorovanim. Finta s posunutim celeho hnizda uz na podzim je fajn. Abych s nimi nemusel na jare hybat. Dam si poznamku a zkusim na to myslet pri vyndavani posledniho ramku na podzim
Zdravím.
Sbíral sjem měl a rád bych se zeptal na význam její rozložení na podložce. Na prvním obrázku je vidět, kde hnízdo sedí. Zajímají mne ale kousky měli pod prvními rámky u česna. Znamená to, že je hnízdo roztáhlé až k česnu, nebo si i v těchto studených dnech (podložky vloženy v půlce prosince) chodí na krycí rámek pro zásoby?
Na druhém obrázku je vidět téměř dokonalá koule
goro:Roman, preboha nie ucpať česno 😲 chceš prísť o včely?.. pisal som predsa upeviť cez česno 1 cm široký pásik, tieto papiere by si neodfúkol ani ty….😉
Goro, zaujal mne Vas podmet na pokus. V navaznosti na diskuzi o dychani vcelstev a proudeni vzduchu. Priznam se, ze jsem nepochopil to s prouzkem 1cm ubrousku. Ja si to predstavil na vodorovno a to mi prislo ze se nemuze nijak proudeni projevit. Ted zpetne na vasi reakci jsem to prehodnotil a zrejme jste myslel uzky prouzek svisly
Strach, ze bych svoje vcelky udusil jsem nemel, pokus probihal jej kratkodobe behem par minut.
Nicmene mne vysledek prekvapil ; ze se neprojevil zadny pohyb ubrosku. Proto jsem presel na zkousku se svickou. A ani tady zadny viditelky vysledek. Necekal jsem zadny pruvan, ale alespon nejake pravidelne proudeni by nastat mohlo
Pokus s prouzkem ubrousku jsem neopakoval, protoze tady ted dost fouka
Kdyz to ale srovnam se sebou, velkym chlapem, ktery pomalu pri pokusu dychal (bokem) aby nerozkmital plamen svicky a malou kouli hmyzu, tak vlastne vysledek odpovida. Tam mi doslo to srovnani. Nam taky staci mala prudusnice i pri velke zatezi a jaky ma prumer…
Druhy pokus se svickou. Prikryl jsem sebe i ul hadrou a snazil se co nejvice zamezit vlivu vetru
Tak jsem dnes na Gorovu zadost udelal test, jestli se projevi proudeni vzduchu na česne.
Ucpal jsem ostatni otvory a nechal jen zobrazene česno. Pripnul jsem rysovackama kousem papiroveho kapesniku. Nepozoroval jsem zadne proudeni. Na konci jsem zkusil trochu fouknout, jestli se to na kapesniku projevi.
(Vcelstvo uvnitr je zive- reaguje na poklep)
Nevim z ceho jste naznal ze mam studenou stavbu. Jedu podle Blaniku s teplou stavbou, jen ma rohove cesno
Trochu mne zmatlo pouziti zkratky BP, kterou odjakziva pouzivate pro Blinovu Prepazku. Chvili mi trvalo nez jsem si odvodil ze se zrejme jedna o bocni predsinku 😀
Děkuji za uznání, ale k tomu nápadu mne přivedl Tom50. Já to jen zrealizoval
Přidávám výkres předsíňky, ale je to použitelné jen na moje úly. Mají rohová česna a jsou opatřena závitovými vložkami, které mi umožňují uchytit česnové zábrany, nebo jiné příslušenství - v tomto případě předsíňku
Asi před dvěma týdny jsem očistil podložky. Někde bylo více mtrvolek, ale já zatím nepoznám, jestli je to moc. Dnes jsem nakoukl na podložky a ve všech úlech to žije. Pěkné řádky měly směrem od česna.
Co mne ale zneklidňuje, že u nás letos neproběhne léčení aerosolem. Kolem 15. prosince jsem volal našemu důvěrníkovi, kdy se chystají na léčení a on mi řekl, že je v nemocnici po operaci a tak to letos nebude. Takže dostaly kromě gabonu jednou fumigaci a nic dalšího. Teploty na to, abych udělal další fumigaci nejsou.
Nasadil jsem na úly předsíňky, abych zabránil zafukování do česen. Tak snad jim to udělá dobře. Zespodu předsíňky je malá škvíra, aby bylo zajištěno větrání i v případě zapadání česna sněhem.
Dobrý den, mohl byste prosím popsat základní metodiku v tomto úle ("FM" 2x 32x30x9)
Psal jste, že většina vč by nebyla potřeba zužovat. Pokud ano, tak jen pár rámků. Trubčina jen ve spodním nástavku (v horním žádný SR?). Jak by docházelo k obměně díla? Zřejmě je to nějak spojeno s rotací nástavků, ale nedovedu si to představit. Děkuji
Reaguji na nápad rozdělení plodiště na dvě svislé bedny. Manipulaci by to to jistě zjednodušilo, hmotnost by šla rázem na polovinu.
Píšete, že špatně vloženou M taky vč nevystaví a matka ji obejde. Ale nevadí jim pak rozdělené plodiště? Říkáte, že se snažíte maximálně omezovat stres ve vč a nebyl by toto pro ně značný stres?
Jak by to bylo se zimováním - založením chumáče? Ve dvou bednách asi těžko. Stačila by jedna blíže k česnu?
Zkusil jsem narychlo načrtnout možnosti provedení takto rozděleného plodiště.
Nejdříve jen nejjednodušeji, prosté dva nástavky se ztenčenou dělící stěnou
Dále jsem zkusil udělat do dělící stěny hodně děr (pr.10mm??), aby mohly procházet. Možná by šel použít akulit a jen zvětšit díry. Toto by nešlo použít pro navrhovanou tvorbu oddělků
Další možnost, dělící stěnu udělat jen na poloviční výšku a na přechod použít nízný rámek. Plodiště by pak bylo propojené, ale nízný rámek má svou pevnou polohu, nejde posouvat (postupné vyřazení...). Opět nepoužitelné pro tvorbu oddělku
Zdravím
Přikládám obrázek dna se sklípkem, šuplíkem. Dělal jsem ho tuším pro IF
Na Bazosi mají pračku i odsředivku, obojí v nerezi. a Brně. Že bych si to koupil🙂
Nemyslím, že Romo pračka bude vhodná. Voda se v tom nevaří, možná má 90°C. Na roztavení vosku by to asi stačilo, ale nebude tam efekt víření a bude to trvat dlouho. Rozměrově je to jaké malé. Je dobré mít větší plochu hladiny, aby bylo více místa pro košilky a ty pak nezavazely při vytahování rámků - pak se nezavěšují na vytahované rámky.
Konkrétně tato pračka z vašeho odkazu nemá ohřev - viz štítek, jen motor pro míchání (máchání?)
(romo pračku jsme používali v dobách, kdy jsme dělávali zabíjačky na praní střev. Byly pak krásně vyprané, ale hrozně zasukované 🙂)
Hledal jsem informace o stavbě na otočených mezistěnách:
Orientace šestiúhelníkových buněk na mezistěně je velmi důležitá pro to, jak včely přirozeně staví. Přirozená orientace je taková, že buňky mají své špičky nahoru, jak jsi správně uvedl.
Co by se stalo při otočení mezistěny o 90°? Pokud bys mezistěnu vložil do rámku otočenou o 90°, tedy tak, že horní a spodní hrany šestiúhelníku by byly vodorovné, včely by byly zmatené a s velkou pravděpodobností by se pokusily mezistěnu přestavět do své přirozené orientace. Včely mají velmi silnou tendenci stavět buňky v určité orientaci, protože jim to umožňuje efektivně ukládat zásoby a chovat plod. Existují některé praktické pokusy a zkušenosti včelařů, kteří zkoušeli mezistěny vložit do rámků otočené o 90°. Výsledky těchto pokusů byly většinou negativní. Včely se snaží orientaci buněk upravit podle svého instinktu, což často vede k deformaci plástu, špatné výstavbě nebo vzniku nepravidelných buněk, které včely buď nevyužijí, nebo budou muset přestavět.
Výsledky pokusů:
Nepravidelná výstavba: Včely se budou snažit opravovat mezistěnu, což povede k nepravidelnému plástu.
Nižší efektivita stavby: Včely musí vynaložit více energie na přestavbu, což snižuje efektivitu a zpomaluje proces.
Nepoužitelné buňky: Některé buňky mohou zůstat nevyužité, pokud jejich tvar a orientace nebudou odpovídat přirozenému instinktu včel.
Studie nebo výzkum: I když nemám konkrétní přístup k současným studiím, z praxe je známo, že včely mají silnou preferenci pro orientaci buněk. Včelaři se tomuto instinktu přizpůsobují tím, že mezistěny do rámků vkládají ve správné orientaci. S takovým otočením o 90° se v běžné včelařské praxi prakticky neexperimentuje, protože včely samy se budou pokoušet chybu opravit, což vede k neefektivitě.
Doporučení: Nejlepší je vždy mezistěnu vkládat s buňkami orientovanými špičkami nahoru. To odpovídá přirozené výstavbě včel, zajišťuje správnou funkci buněk a maximální efektivitu včelstva.
Pokud by Tom4 našel původní vysouvací úly, prosím o nafocení vysouvacího mechanismu (kolejničky, drážky…). Pro zajímavost, jak to bylo uděláno.
Dalo by se to třeba využít pro spodní TL (s horní KK). Zachování jeho výhody dole a netřeba zvedat plodiště
Já z popisu pochopil, že JirkaP má rám pro zateplení (naplněný PS), který je zvrchu zabedněný sololitem. Takže sololit není přímo nad HL. A na tom teprve položené plehové víko. Nevím jaký to má důvod, možná plechové víko není tak vysoké, aby se do něj 4cm PS vešly. Pokud je to tak, jak jsem pochopil, není potřeba vyndávat PS z rámu a stačí prázdný (krmný) NN zaklopit jen plechovým víkem - oddělat rám s PS