Napište mi konkrétně, kde jsem psal a sváděl moje neúspěchy na vás a metodiku Blaník?🙄. Možná to tak vyznělo, ale pouze jsem konstatoval co by šlo udělat jinak respektive co se mi nejspíše v mých podmínkách neosvědčilo, třeba zimování s igelitem ("neprodyšné") a s tím spojená vysoká vlhkost a velké množství mrtvolek. Prostě se dívám i k jiným včelařům jak a co dělají.🙂 Abych to uvedl na pravou míru kámoš, který “neumí včelařit” má slovenské B a medu max. 5 kg na včesltvo, úly palubkáče uvnitř 5 cm polystyrenu, málo mrtvolek respektive žádné, očka, síta, vysoké medníky, převěšuje plod. Minulý rok jeden úhyn podzim a zimu se vysral na jakékoliv léčení. Druhý kámoš má Adamce ten už včelaří delší dobu medu cca 14 kg, z 8 včelstev mu 4 padly na CCD jinak byl celou dobu bez úhynů. Druhý pán tady od nás nízkonástavkář tomu padlo 100%. Vaše metodika je dobrá a měnit ji nebudu. Všechno má svůj řád vím, kde je předek a zadek úlů, nemusím zvedat VN Adamce plný medu, což jsem zažil když jsem pomáhal a už nikdy více sundávat něco takového ze čtvrté pozice bez úchytů to je něco neskutečného. Nemusím rotovat u NN systému nástavky a dávat je na různé pozice na to jsem asi moc tupý😀, ale zase Gorova metodika se mi líbí je jednoduchá, ale měnit zatím nic nechci. Plodiště máme v jedné vysoké bedně, medníky lehké nízké ještě kdyby se nemusel zvedat vůbec VN a dávat pod něho TL či mezI KK tak by to byla procházka růžovým sadem😀, ale to už by bylo asi moc jednoduhé. Nicméně vaší metodiku jsem posílal jednomu včelaři tady od nás z vesnice, který včelaří už 50 let tak mi napsal, že je to dobrý “systém” , včelaří podobně a že prý mám dobře nakročeno. Ale mám zůstat nohama na zemi ce se medných výnosů týče, v našich snůškových podmínkách max. 20 kg na úl!!. Vaše sibiř není naše sibiř. Takže o medu z myrobalánů (špendlíky), jív třešní a nevím čeho si můžu nechat jak by to řekli naši sousedé kousek za hranicemi “FAREBNE SNÍVAŤ”.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.03.2025, 20:38:28
Zdravím.
Volal jsem předem jednomu chovateli tady od nás a mám se mu ozvat ve středu. Jestli půjde vše podle plánu tak matku budu mít ve středu, v neděli jsem dělal plodovou zkoušku takže mám časovou rezervu od Ne. 16 a půl dne. Tedy jestli tam není matka🙂. Děkuji za info.
Co bych tak v těch včelách dělal??? Dyť jsem to tady psal 6.3 jsem zužoval (komoroval) všechny včelstva plus dodával zásoby kde měly málo. Čili jedny měly málo na předním KR tak jsem ho vyndal a dal místo něho plný zásob + to samé dozadu k hnízdu. Druhé měly na všech rámcích plno zásob kolem 10 cm v hnízdě plus krycí přední i zadní plné. Na tu plodovou zkoušku jsem bral rámek z kraje doprostřed jsem jim nelezl proto tam bylo kolečko jenom kolem 10 cm. Na Adamce nic převádět nebudu. Nemám Adamce a nebudu u 3cítky snižovat výšku.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 09.03.2025, 12:04:52
Díky všem.
Já cyp jsem zapomněl na plodovou zkoušku už jsem to udělal včelstvo, kterému jsem to odebral nosí kvanta pylu bylo tam plodu asi 10 cm v průměru většinou zavíčkovaný, ale i s červíky a na souši hodně pylu. No nejsem tím moc nadšený jim něco brát, zas jsem je vyrušil a pumpnul jim žilou. Bohužel nebylo zbytí. Teď do těch s matkou nepolezu minimálně 2 týdny ať mají klid. Dám potom echo jak dopadla zkouška. Zajímavé je, že když jsem jim přidal plod, tak včelstvo přestalo hučet podle mě je opravdu bezmatečné. Jinak se chová než ostatní včelstva na stěně úlu a před česnem pořád včely jako kdyby větraly. No ic čas ukáže🙂
Chtěl bych tady poprosit pár zkušených včelařů o radu. Jedny včely mám nejspíš osiřelé včera jsem je kontroloval matku jsem samozdřejmě nenašel jsou bez plodu, na rámcích jsem našel dvě misky. Matka byla z nouzáků neznačená z minulého roku. Včely nemají pokálené rámky a při kontrole bez viditelných znaků deformace křídel. Zakomoroval jsem je na 4 rámky. Včely kompletně vynosily všechny mrtvolky a zrovna málo jich nebylo. Chci koupit novou matku a ještě jim dát šanci. Něco jsem četl od Brennera ohledně přidávání matek, ale otázkou je jak 100% zjistit osiřelost. Přemýšlel jsem, že bych je skusil přecedit přes mateří mřížku. Brát rámek po rámku a ometat je na MM.
Ohledně těch mých slabých včel. Vynášejí stále mrtvolky a deska hodně létaly na čelní stěně úlu nad česnem seděly v kruhu a kolem úlu byl velký frmol hodně vyletovaly ven. Pyl nenosí a hučet nehučí spíš bych řekl šumot alespoň dnes k večeru při poslechu. Odpoledne se moc nešlo přiblížit asi 5krát jsem se dal na útěk😀, ale obešlo se to bez žihadla. V sobotu do nich skusím vlést a podívat se co tam vůbec je a není. To včelstvo má (mělo) matku z nouzáku přemýšlím,že ji odchytím (jestli není po smrti) dám ji do klícky s pár včelama a přidám jim novou koupenou matku a starou zlikviduji. Možná to bude znít divně, ale ty včely mi připadají že chtějí žít mají energii. Je mi je líto je zlikvidovat až čas ukáže, jestli to byla správná volba! Dal jsem si s nima spoustu práce.
Tak dnes jsem konečně komoroval. Dva včelstva na 6 rámků. Ty co jsem ulil mají obrovské množství zásob sedí na rámcích na ploše cca dvou dlaní kolem nich věnce se zásobami. Druhým jsem vyndal přední KR dle mého názoru tam bylo tak půl kila zásob a v zadu jsem našel celkem přijatelný zásobní ( dobré barvy🙂) tak jsem jim ho tam šoupnul a jako zadní KR jsem jim dal plný rámek zásob. Mám z toho dobrý pocit myslím, že jsem to zakomoroval dobře respektive hladem trpět nebudou, aby vše nebylo tak super jak to na počátku vypadalo tak třetí včelstvo je katasrofa!! Komoroval jsem ho na 3 rámky. Na rámcích kolečka cca o průměru 10 cm mrtvých plesnivých včel zalezlých v buňkách na dně také velké množství mrtvolek. Přitom ty rámky, kde byly kolečka mrtvolek zalezlých v buňkách nebyly bez zásob. A aby to nebylo málo podle mě je to ještě bezmatečné viděl jsem na jedom rámku misku a když jsem úl uzavřel jakoby polovina včel vylezla ven na stěnu úlu a na česno a intenzivně mávaly křídly. Něco jako při hycech v létě. Spojovat to nechci chtěl jsem mít tři včelstva. To včelstvo mělo matku z nouzáků. Má cenu jim tam přidávat novou?
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 05.03.2025, 09:06:55
Dnes jsem se díval jestli něco nosí 😊. U dvou úlů nosily pyl světle žlutý u jednoho stále vyhazují a vynášejí mrtvolky pylu jsem si u nich nevšiml. Na ty si musím dát pozor podle letové aktivity budou slabší zítra komoruji takže uvidíme. Na česně mají dost vynosených mrtvolek. Jinak na dvou obrovských lískách co mám před domem není ani včela takže nevím odkud to nosí a z čeho🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 04.03.2025, 21:28:24
Cvrnkal jsem🙂 mám je hned u domu jedny jsou višňové barvy druhé žlutozelené. Po cvrnknutí obláček pylu. Na lískách ani jedna včela mám asi divné včely respektive tady je vše divné výnosy jak před 100 lety.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 04.03.2025, 16:22:11
Čau.
Z čeho ti tam nosí pyl? Tady u nás pylují akorát lísky, ale na nich není vidět ani včela podle mě pyl z nich snad nikdy nesbírají přitom kolem dookola je jich kvanta škoda.
Blíží se den “D” 😀 kdy budu komorovat viděl bych to na čtvrtek hlásí kolem 14 °C a jelikož nestíhám dovyrobit BP😉 tak to je bohužel až čtvrtek. Všechny tři včelstva žijou teda zatím. Dnes jsem sundal zábrany proti myším. Chtěl bych se vás ještě zeptat na pár věcí ohledně komorování. Při kontrole zásob u prvního KR rámku v předu neměl by zakončovat “hnízdo” i jeden zásobní v zadu za něj dát BP a za BP zbytek zásobních na vyřazení?
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.02.2025, 17:05:51
Mám obavy, že jste smotal mě a Jiřího dohromady😀. Já jsem ještě nekomoroval nejsou na to podmínky a hlavní problém je v tom, že u mě je stále zima nebyl ještě hromadný prolet. Právě se dívám na Jiřího fotky a zajímá mě to jak komoroval on. Snažím se přemýšlet jaké mohou nastat situace, abych byl připarvený a něco nedo..bal a nebyl u úlu půl hodiny. První dva rámky (nevidím sice dolů) vypadají opravdu jako méně obsedlé. Problém je právě v tom, že já vlasně moc dobře nevím co jim můžu vyndat až nastane doba kdy budu moct zúžit. Co když dejme tomu v předu budou rámky s pylem a nebude tam teda nějak moc včel? Jim vemu pyl hlavní “surovinu” ke krmení larev. To samé vzadu krycí pylový plást jak na něho narazím při odsunutí zásobních co s ním nechat ho tam nenechat řídit se podle počtu včel v uličce? No bude to těžké!
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.02.2025, 21:17:39
Tak napřeskáčku. Podle fotky jste zúžil málo, až bude slušně, vyndejte ještě první rámek. Vy jste je vlastně moc nezúžil. Jaká je to míra? A máte pěkně čisté HL, gratuluji, takhle to udržujte celý rok.
Chtěl bych se zeptat mám v tom trochu chaos. Proč by měl vyndávat přední KR rámek když v něm mohou být zásoby? Měl jsem za to, že pokud zužuji “jedu” jako kdyby od zadu bývá tam hodně neobsednutých zásobních rámků. Teď zjištuji, že vlastně nevím jak mám zúžit!!!!
Odpověď na příspěvek uživatele Jirka P. z 24.02.2025, 20:34:05
Dobré odpoledne.
Mě se stalo se zásobami u jednoho včelstva to samé co vám akorát mě se to leje přímo pod česnovou vložkou z úlu ven. Nasvědčuje to tomu, že zadní zásobní rámky popraskaly vliv na to má 100% vlhkost!! Tušil jsem, že je to špatně tento rok tomu udělám radikální přítrž. Vliv na to má více faktorů: velikost prostoru, nestejná vzdálenost chomáče, špatný materiál pro výrobu úlů atd. (to jsem vyčetl od Brennera🙂). Já jsem se jak debil ptal snad stovky lidí co včelaří jak mají řešený strop v zimě paropropustně neparopropustně izolovat neizolovat zjišťoval jsem informace v zahraničí i na VF a co jsem se dozvěděl??? No velké ho..o! Každý říkal něco jiného, přitom stačilo tak málo nechat jim přes zimu kdy neplodují paropropustný strop a v časném jaru jim tam dát igelit ať tam mají vlhkost jakou chtějí. Ve světle nových informací to vypadá, že je to správná cesta jak nemít V ZIMĚ!!!! plesnivé rámky, hodně mrtvolek, včely krásně v suchu a “teple” a nevytékající zásoby z plástů. Úly jsem od listopadu podložil ať vše spádem vytéká ven. Toť můj názor amatéra a začátečníka v jedné osobě. Posílám pár úryvků z knihy a jedno video, na které jsem narazil o víkendu bohužel on má včely ve včelíně.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.02.2025, 18:41:58
Zdravím Vás.
V pohodě ni se nestalo. Ano právě toto mě zajímalo a myslel jsem si, že je to kvůli toho, že ještě nebyly všechny na proletu. Teplo bylo kolem 10°C jak jsem minule do nich lezl no teď raději počkám na těch 12°C. U nás je stále zima přes den kolem 6°C a výhled na další týden nevypadá nějak pozitivně budu komorovat nejdříve tak v půlce března!
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.02.2025, 08:45:03
Děkuji vám, snad to zvládnu. Minulý rok už jsem měl zúženo tento rok dle předpovědi bych to viděl až na první týden v březnu jestli vůbec. Ještě bych se chtěl zeptat cca kolik zásob by mělo být v předním KR abych ho tam mohl ponechat?
Skopíroval jsem zde tento text, aby to bylo v tématu v kterém to být má.
Tady jen připomínám jedinou nevýhodu TS. Zady se často děje (pozor na to i u SS!), že od česna jsou rámky skoro prázdné a vč by mohlo hladovět i když má za sebou narvané rámky se zásobami. Přes uličku nepřejde. Při zužování se hlídá právě toto, často an blok odsunu obsednuté rámky dozadu a před ně dám jeden až dva zásobní. K tomu stačí když je venku asi 10 nad nulou, neprší a nefouká. Polopatě. Opatrně an blok vše odpáčím rozpěrákem, cik cak na jedné i druhé straně po pár mm tak dozadu, abych mohl vyndat první rámek od česna, stačí povytáhnout aby bylo vidět co v něm je. Jestli je suchý, musí pryč i kdyby v něm byl pyl a musí místo něj zásobák, nejlépe s květovým medem (nebo i melecitozním, ale s medem je prostě lepší). Tady je dobré a každý ocení, že Blaník je v tomto směru větší než 405 mm, ale 422 mm a tudíž je nutné na to myslet už v září a dát celé těleso rámků asi o 10 mm dál od přední stěny nástavku. Pak se nám to na konci února hodí, že můžeme snadno pak vyndat první rámek, jasné? I kdyby se na konci února nedalo zúžit, je dobré se podívat zda mají mezi hnízdem a čsnem zásoby. Martine a případně Jirko a nebo někdo další, jestli něčemu nerozumíte, ptejte se. Já i Goro vám to vysvětlíme a jistě i Tom4 nebo M.S. a klidně někdo další. Víc hlav víc ví.
Vcelku to chápu, ale tím pádem dám přední KR pryč a místo něho bude už několikrát zakladený černý R na vyřazení. Nebude to vadit a jak pak ho zase dostanu z hnízda pryč a odkud seženu žemlovou souši? Dále by mě zajímalo toto: dejme tomu včely nebudou mít ještě po proletu budu chtít do nich vlézt a zkontrolovat stav zásob vpředu u česna nezačnou vylétavat a kálet všude možně? Jednou se mi stalo🙂 při komorování, že jsem byl celý pos..ný od včel😀mundůr pak skoro nešel doprat o to nic, ale spíš mám obavy z májovky.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 20.02.2025, 18:28:03
Zdravím.
Kdysi jsem se vás na ty buchty ptal při vpouštění do medníku, že bych jim mohl přidat dejme tomu cca 6 rámků napsal jste mi, že by se mi to vyrojilo. Stále to platí? Možná že jsme si nerozuměli, nebo se buchty mohou použít pouze při nasazování druhého medníku?
Dále by mě zajímalo toto:
Nevím jak u vašich včelstev určitě je máte o moc silnější než já, ale u svých pozoruji, že někdy v měsíci říjen až listopad už neobsedají “celý” nástavek (10 rámků), v zadu trčí dejme tomu 4 zásobní rámky neobsednuté včelami. Co tak jim nechat pouze jeden zadní zásobák a zbytek prostoru vyplnit buchtama samozdřejmě vyrobenýma pro VN? Na jaře by se při komorovánní jedna vyndala a místo ní by se dala BP. Nevýhody větší pracnost nutnost uskladnění zásobních rámků, ale o to větší “tepelný komfort ” na jaře.
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 12.02.2025, 16:55:15
Čau.
Jano, nepotřebuji nic vytahovat nechci jim tam v takový nečas hrabat a rušit jim “tepelnou ” pohodu🙂. Je to med respektive cukrové zásoby zkoušel jsem to chuťově, proteklo to česnovou vložkou lepí to jako rozlitý med. No co jiného by to mohlo být???😉. Po proletu jim vyměním dno ať náhodou nedojde k loupeži. Tento rok to vypadá, že se bude komorovat (jestli vůbec) koncem února. Příští týden u nás hlásí mrazy jak hrom.