Zdravím všechny.
Kámoš mi nedávno volal, jestli neznám Boba Binnieho, že prý přišli na nějakou novinku ohledně krmení včel a vzniku peroxidu vodíku. Ptal se mě jestli bych neshlédl jeho nejnovější videa a nezjistil jak to funguje + poměry cukru a vody a vše kolem toho. Udělal jsem stručný výtah z videa , nějaké fota a odkazy pro ty, kterým nejde zapnout titulky atd. Takže nebýt jeho nevím o tom nic🙂.
Přínos nektaru, nebo pylu podávání cukrového sirupu včelstvu zvýší čistící chování což stimuluje zejména starší včely a obecně vede ke snížení chorob plodu. Proč tok nektaru podporuje celkové zdraví včelstva? Zkušení včelaři si uvědomují, že během přirozeného přínosu nektaru se zdravotní problémy včelstva v některých případech zmírní a v některých případech zcela vymizí. Dochází zde k určité chemii. V medu jsou tři hlavní enzymy a to invertáza, diastáza a glukooxidáza. Invertáza přeměňuje sacharózu na fruktózu a dextrózu. Proč? Protože fruktóza a dextróza jsou stabilnější. Nektar a med nejsou totéž. Nektar je to co včely přeměňují na med. Co je oblíbené jídlo včel? Všichni si myslí že med. Ne to je špatná odpověď, je to sacharóza což je čerstvý nektar. Diastáza přeměňuje škrob na cukr. Nás ale zajímá třetí enzym a to glukooxidáza. Mimochodem všechny tyto 3 enzymy jsou včelami dodávány žáden z nich se neobjevuje v nektaru včely je tam dodávají dělají to asi vědomě? Nemám tušení. Glukooxidáza produkuje kyselinu glukonovou. Kyselina glukonová snižuje ph nektaru na průměrnou hodnotu 3,9. Což je velmi kyselá hodnota a při této úrovni ph je med, nebo nektar velmi antimikrobiální a antibakteriální. Vedlejší produktem výroby kyseliny glukonové je peroxid vodíku, který je součástí imunitního systému kolonie pokud je přítomen. Většina z nás ví, že v čerstvém medu je přítomen ovšem v medu, který je několik let starý ne. Peroxid vodíku má svou trvanlivost je efektivní od 1 do 6 měsíce od otevření. Stejně je to i s medem. Proto je nejlepším léčivým přípravkem na rány čerstvý med. Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy tzv HFCS není dobrý pro včely ani pro lidi, ale včelaři v USA ho kupují v cisternách. V minulosti jsem to dělal také, nakoupil jsem jich spoustu než jsem pochopil chemii. HFCS je levný snadný a stabilní. Jenže HFCS snižuje hladinu peroxidu vodíku. Úplně tomu nerozumím právě teď se na to dělá výzkum na univerzitě v Georgii (Skotsko). Věří, že odstraňuje již přítomný peroxid vodíku a brání včelám v tvorbě nového peroxidu vodíku tedy té chemické reakci, o které mluvím. Co se stane, když podám včelám řídký cukrový sirup? Hladina peroxidu vodíku se zvýší.
VYSOKO FRUKTÓZOVÝ KUKUŘČNÝ SIRUP (HFCS) vs. CUKROVÝ SIRUP
- s HFCS kolonie lépe přibírají na váze.
- kolonie krmené HFCS se méně rojí než ty, které se krmí klasickým cukrem, protože HFCS je méně stimulující.
- čistý HFCS 55 špatně kvasí je stabilní.
- HFCS 55 a 42 je levnější než klasický cukr a proto si ho včelaři kupují.
- HFCS je při skladování stabilnější než cukrový sirup
- cukrový sirup je více stimulující než HFCS
- včelstvo krmené cukrovým sirupem odchová více plodu, lépe odchovávají základ líhně a je zdravější.
- kolonie lépe přezimují když jsou krmeny cukrovým sirupem a ve srovnání s koloniemi krmenými HFCS vystaví v průměru více plástů než kolonie krmené HFCS
- průměrná hmotnost včel krmených HFCS byla 4,65 kg zatímco včely krmené cukrovým sirupem měly v průměru 8,27 kg.
POMĚRY CUKROVÝCH SIRUPŮ
1 díl cukru : 1,25-1,5 dílů vody
- nejlepší pro budování plodu a stavby plástů bez nadměrného přibírání zásob na váze. Vysoce stimulující, vyvolává hygienické chování stejně jako přínos nektaru. Největší přítomnost peroxidu vodíku.
1 díl cukru : 1 díl vody
- nejlepší pro budování kolonií pořád do jisté míry stimulující - je dobré jako krmení pro oddělky atd.
- přítomnost peroxidu vodíku
1,5-2 díly cukru : 1 dílu vody
- nejlépe koncem léta, nebo na podzim pro rychlé přibírání na váze s minimální vlhkostí ve včelstvu. - s tímto poměrem ale nevytvoříte antiseptickou chemii ve včelstvu o které jsem mluvil dříve.
Při vysokých teplotách může HFCS tvořit HMF a zabíjet včely. Někteří vědci se domnívají že HMF může být faktorem u kolapsu kolonií, záhadného onemocnění, které zabilo nejméně 1/3 včelstev v USA.
Přál bych si, aby mi někdo vysvětlil odpor vůči průměrnému včelaři, který krmí své včely cukrovým sirupem. Bylo prokázáno nikoliv hádáno, že cukrový sirup je lepší zimní potrava než med a nikdy nezpůsobuje včelám žádné střevní problémy jako některé druhy medu.
https://www.youtube.com/watch?v=cMUASgx-Ya0
https://www.youtube.com/watch?v=aN428TJpDuw&list=PLnIUDXjFDpxebDh3WLij5HnvEwjPnwwUH&index=7