Aktuálně: 2 615 inzerátů244 814 diskuzních příspěvků18 792 uživatelů

Příspěvky uživatele

Martin83

Martin83
Martin83 10.05.2025, 17:41:01 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 09.05.2025, 09:55:28

Dobré odpoledne.

Nebyl bych to já abych se ještě na něco nezeptal🙂. Logicky bych to udělal tak, že zbylé plodové plásty v plodišti bych shromáždil vedle sebe čili je posunul směrem k česnu a přesně nad ně do vysokého medníku bych dal odebrané plodové z plodiště. Jenže dolů přijdou 4 rámky a to dvě souše a dvě mezistěny můžu je dát až nakonec za poslední plodový? Takže plodiště by vypadalo takto: přední KR, zbylé plodové vedle sebe pak mezistěna souše mezistěna souše? No a ve vysokém medníku by byly plodové nad plodovými. Měl jsem v úmyslu ty 4 “nové” rámky co přijdou do plodiště nazebrovat jenže to by zase spůsobilo stres. Co vysoký medník a zbytek rámků to tam budou jenom 3? Zbytek prostoru se ničím nevyplní? Omlouvám se, že mi to moc včelařsky nemyslí, ale je to složitější než chovat slepice, nebo králíky😊. Já bych to udělal tak jak je v knížce od Škrobala viz foto.

Obrázek
Martin83
Martin83 09.05.2025, 08:21:39 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 08.05.2025, 08:53:37

Asi jsem to pochopil, ale nepochopil jsem to se SR.  V sestavě tím pádem budou 2 SR nový bude nahoře a starý zůtane dole?

Martin83
Martin83 08.05.2025, 06:12:41 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.05.2025, 21:09:36

No ale 2NN na sobě dávají 316 mm. Mi to k sobě přistaví ze spodu a pak to budu rvát jak magor. Teda jestli dobře počítám. Jestli by to tak šlo tak to je super koupím jenom mřížku-y

Martin83
Martin83 07.05.2025, 18:41:44 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.05.2025, 09:01:06

Zdravím.

Mateří mrížku bohužel nemám a nemám ani VN. Teoreticky jsem ho schopen vyrobit za jeden den jelikož mám vše nařezané i vyřezané nuty. Ano asi jsem je pustil včas do medníku ulily mi celé plodiště během týdne přibylo neskutečně včel misky a nevím co ještě. V SZ vám večer napíšu ještě další informace nechci to tady psát veřejně.

Martin83
Martin83 06.05.2025, 21:00:01 xxx.xxx.126.199

Zdravím.

Chtěl bych se tady zeptat na názor zkušených včelařů na tuto věc:

Jsem v kontaktu s kámošem, který včelařil v mé obci několik let dle mého názoru je velmi dobrý včelař znalý místních podmínek a úživností naší krajiny. Teď je velkovčelař. Bavili jsem se spolu o mých začátečnických potížích a chybách jako neobsazení medníku a co teď s medníkem když se ochladilo a je tam všeho všudy cca 20 včel. Psal jsem mu, že medník sundám stejně jim tam zbytečně uniká teplo, ochlazení bude trvat zhruba 2 týdny a dám ho tam až bude teplo a snůška. Vystrojím ho pouze 6 rámky a zbytek prostoru vyplní buchty. Napsal mi toto:

Dívej jaro je nezvratně pryč a jestli jsi doteď nedostal včely do medníku tak to už je bez zásahu letos nedostaneš ani později. Dokud nebude silná snůška, tak ony do prázdného medníku nepůjdou. Někteří to dělají tak, že je prostě začnou krmit. Včely se rozjedou jak hrom a zaplní medník cukrem a následně vezmou a podsadí druhý medník, do kterého teprve nosí med. Mosty u Jablunkova to je jedna z nejchudších oblastí na med v ČR. Tam přinesou med jen super silné včely a toho dosáhneš jen tak, že budou mít neustálý přísun potravy. Tak jestli si  chceš sáhnout na snůšku z medovice tak bych je teď příští dva týdny intenzivně krmil i 3 x týdně roztokem 1:1 tak, aby týdně dostaly těch 5 litrů. Za měsíc budeš mít super silné včely. Víš internet je plný kecalů kdyby si to zkusili v Mostech tak skončí se včelařením.

Resumé: 

Nechci tady brečet, že jseme v také či onaké lokalitě kde je ho.no medu už jsem to tady zmiňoval více krát jen jsem napsal co mi poradil kamarád. Medník mám na jednom včelstvu díval jsem se tam když bylo teplo a byl plně obsazený takže alespoň nějaké zlepšení tam zdá se je 🙂. 

A teď ta nejzávažnější věc:

U nás se již začínají pálit včelstva byly zde pozitivní vzorky na hnilobu včelího plodu a vypadá to velmi špatně!

Děkuji za přečtení mého příspěvku ono více hlav rovná se více rozumu.

Martin83
Martin83 02.05.2025, 13:30:09 xxx.xxx.126.199

Zdravím opět všechny🙂.

Záměnu stanoviště jsem udělal tak, že včelstvo co se “chtělo vyrojit” jsem dal  o 4 metry výše na hranoly přesně kde bylo slabé včelstvo, slabé včelstvo jsem dal o 4 m níže na hranoly přesně kde bylo “rojící se včelstvo”.  Dyť jde přece o to, aby létavky rojícího se včelstva létaly přímo do česna slabocha tím by dle knihy mělo ubýt létavek v rojícím se včelstvu a přibýt ve slabém. Tím pádem by se rojcí včelstvo nemělo vyrojit. Sice mi to moc nejde, ale zas takový tupoun nejsem, abych ty včely jenom posunul na bok. Právě, že v tom včelstvu co se chtělo rojit bylo furt stejně včel i když tam byly zavíčkované matečníky jeden jsem jim bohužel zlikvidoval a zbytek tedy 1-2 na to jsem se už vy..al. Chodím tam co hodinu jak blázen kontrolovat, jestli se něco neděje a jestli nevisí včely na stromě😀.  S těma M se polepším po vystavění je hned dám do hnízda měl jsem za to, že jste někde psal, že M už s červíkama je lepší než s vajíčkama a že M s červíkama včely jakoby neopustí. No tak jsem čekal, až tam budou alespoň ty vajíčka no a to platí nejspíš v systému rozšiřování v časném jaru.

Martin83
Martin83 02.05.2025, 08:06:49 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

Ve středu jsem byl kontrolovat to včelstvo, které mi nechtělo zaklást vystavěnou mezistěnu v hnízdě a myslel jsem, že je i rozšířím o jednu M. Přidaná M, která byla mezi posledním plodovým a SR byla vystavěná, ale nezakladená takže jsem nerozšířil. Čekalo mě ale nemilé překvapení medník samozdřejmě neobsazený tak jsem kontroloval rámek po rámku v plodišti narazil jsem na zavíčkované rojové matečníky plus asi 10 ještě nezakladených v řadě nad spodní loučkou. Plodiště ulité sladinou vzadu zalité zbylé zásobáky co byly na vyřezení. Do hnízda jsem jim dal starou souši i když vím, že už ničemu nepomůže. Takže Goro měl si pravdu dopadlo to přesně jak jsi říkal med 0 a vyrojené včely. 🙄 Hned jsem volal kámošovi, že mám velký problém jestli by mi neporadil. Řekl mi, že mám udělat přeleták zaměnit slabocha se silným tak se dívám na net co to je vůbec ten přelaták a je to něco jiného. Pak kouknu do knihy od Brennera a je tam všecko podrobně napsáno v sekci JAK ZAMEZIT ROJENÍ!! Takže záměna včelstev slabého se silným se jmenuje ZÁMĚNA STANOVIŠTĚ. Tím prý došlo k výměně všech orientovaných včel, které roj vedou. Kdo by si to chtěl přečíst tak str. 140-141 je to velmi zajímavé. V té knize je fakt všechno. Je to asi to nejjednodušší co se za 5 minut dvanáct dá udělat, ale až čas ukáže jestli to vyjde. Ve čtvrtek jsem v 6 ráno vstával vzal dva kurty sundal dekl medník at je to nižší a lehčí🙂 skurtoval to a přenesl o cca 4 metry tzv. zaměnil (být to dál tak přijdu o záda neměl mi kdo pomoct). Dnes, nebo zítra je jdu skontrolovat a jestli tam stále matečníky jsou tak je zlikviduji.

Martin83
Martin83 26.04.2025, 16:13:26 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.04.2025, 16:46:01

V pohodě. Dnes jsem jim dával medník projel jsem plodiště no a za KR byl starý zásobák ještě nadstavená 24 s prkénkem no a na něm na dvě dlaně zavíčkovaného plodu + červíky a pyl, kolem dookola sladina zakroutil jsem hlavou dal ho jako poslední plodový k němu M co již tam byla od minula, ale nebyla ještě úplně dostavěná pak SR, který jsem jak teď píšu zjistil, že jsem ho měl vyndat😀 a za něho KR. Samozdřejmě postavěná M, kterou jsem tam dal do středu plodiště už dávno stále nezakladená navrch dávají sladinu cca 4 CM od HL nechápu to (mylím to že ji nezakládají). Cvičných mateřích misek nepřibylo spíše ubylo rojových matečníků 0. Medník nasazen.

Martin83
Martin83 26.04.2025, 15:53:38 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.04.2025, 11:23:46

Zdravím.

Co tak vystrojit TL už po prvním proletu a spojit to i s výměnou dna? Ublížit by jim to nemělo a pak máme celou sezonu klid. Dát jim tam o něco víc zásob co zbyly z rámků za komorou (jestli nějaké zbyly).

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:56:37 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Javali z 25.04.2025, 05:11:08

Jsem zapomněl napsat. Nevím jestli mi medník obsadí jelikož jsem ho tam ještě  na jednom včelstvu nedal 🙂bo leje jak hrom vidím to na sobotu

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:51:26 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 25.04.2025, 12:56:46

Zdravím.

To bych chtěl, aby se mi příští rok podařilo “ jenom” plod ve vysokých rámcích v plodišti a med v medníku. 

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:42:38 xxx.xxx.126.199
Javali:

Jesi je máš stále problém dostat do medníku tak jim tam dej nahoru ty trubčáky s medem někam ke středu kde je nejvíc plodu. Matka když má možnost tak stejně klade jen na vysokých rámcích plodiště, nahoru jen upustí  páru když se to dolů nevejde a když ti zaklade 1 nebo 2 nízké rámky v medníku tak čemu to vadí? Naopak se ti budou hodit až budeš příště opět lákat včely do medníku. Další možnost je povytáhnout plodový rámek o polovinu nahoru do medníku. Člověk musí tipovat a rozchovávat včelstva co rády obsazují medníky, podobně jako je moderní šlechtit impotenci z matek co se nerojí 🤣 Já jim nechal plodiště jen na 8 rámcích 42x27,5, v medníku mám zakladené kolečko jen na 1 plástu zbytek úplně plný nezavíčkovaného medu z vrb a na tom už začínají plnit druhý medník, sice ještě bzučí vrby, ale už začíná žloutnout řepka a někde jsem na ní hned viděl i včely.

Čau.

Dovolím si tvrdit, že v našich snůškových podmínkách mít dva medníky květového medu je utopie!!!! A ještě v takovou dobu. Řepka u nás není, klen také ne. Z čeho to jako mají nanosit? Z těch pár ovocných stromů co tady má několik málo lidí na zahradě? Jsem se ptal jestli je tady vůbec nějaký květový med tak se na mě dívali jak kdybych spadnul z Marsu. Myrobalány v kružnici o poloměru 2km od mého stanoviště prostě nejsou jen pár stromů a tak to je v celé naší obci. Čeká se zde spíš na medovici v kombinaci s malinou tak mi to bylo řečeno. Jinak tebe to včelařsky myslí😉 mě to trvalo 3 roky a konečně teď mám silné včelstva. Já jsem vlastně ani nevěřil, že je možné mít u nás včely, které zaplní nástavek 39x30x11😀 no a teď jsem zjistil, že by zapnily i Dadant-Blatt😂.

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:27:38 xxx.xxx.126.199
M.S.:

Je divný rok. Včely neobsadily celá plodiska a už zase cpou med do vysokých rámků a budou ignorovat medníky.

Škoda, že nechcete vyzkoušet nějakou modifikací OP. Jsem si jist, že tento problém byste neměl prakticky nikdy. 

Problém je rychlé jaro, kdy nakvétá vše příliš rychle a včelstva zanášejí plásty dříve než stačí matky zkonsolidovat plodiště.

Martine, pokud na MS včely postaví misky, je to již známka rojové nálady. Mezistěnu včely za určitých podmínek vnímají jako bariéru a umocňuje pocit stísnění. Teď se to dá ještě zachránit převěšením plodu do medníku. Za pár dní už bude pozdě a pomůže jen přeleták nebo distancování plodu.

Jak jsem psal, v OP tento problém téměř nikdy nevzniká. Včely ihned obsazují medníky a ihned je zanáší. Proč? Jako první medník jde částečně zaplodovaný polštář. Pokud není, tak se dají do 1. medníku tmavší plásty. Tento medník se nevytáčí. Další medníky již mohou být pouze panenské a včely je již zanáší bez problémů. Klíčem k úspěchu je přimět na počátku snůšky (nebo i před) včely k obsazení 1. medníku nad mřížkou.

Zdravím.

Příští rok bych vaší metodiku zkusil na jednom včelstvu. Teď si to musí trochu sednout jelikož mám hlavu z toho všeho hlavu jak pátrací balón. 

Martin83
Martin83 25.04.2025, 15:23:55 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 24.04.2025, 10:57:11

Čau.

Včely ještě nebyly na medník měly málo rámků s plodem a včel tam taky nebylo jak se udává “černo”. No zničeho nic🙂 po týdnu co bylo teplo jak hrom bylo včel plno, rámky za.ebané sladinou a naražené 3 doufám cvičné misky. Prostě jsem to nevystihl, příští rok dávám TL dříve a správně vystrojený bez rámků se zásobami jenom prázdné souše samozdřejmě v kombinaci s SR jak to mám i teď. No, abych nebyl za totálního neumětela😀 tak v druhém úlu mi medník obsadily a byl přidán dokonce tak jak má být- černo včel a na hraně rojové nálady.

Martin83
Martin83 23.04.2025, 20:15:07 xxx.xxx.126.199

Zdravím všechny.

V sobotu 19.4. Jsem nasazoval medník nejsilnějšímu včelstvu co mám. Včely na hraně rojové nálady, měly naražených několik prázdných misek. VN narvaný včelami černo včel na všech rámcích. Bohužel v tom fofru, narychlo chystanému medníku a obavy z vyrojení jsem jim dal dvě mezistěny za poslední plodový a jako poslední rámek jsem jim nechal KR. Vyndal jsem jim jeden zásobní, BP a SR. Na SR bylo kromě trubčiny ještě dost dělničího plodu bylo mi líto ho vyhodit tak jsem ho zaměnil za SR ze středně silného včelstva a SR ze středně silného včelstva jsem dal lazarovi, který ještě neměl SR🙂. Nejsilnější včelstvo je v sestavě dno, TL, VN-11 rámků, NN-medník. S těma mezistěnama jsem to mohl udělat jinak bohužel jsem neměl po ruce prázdné souše.

A teď to hlavní:

Středně silné včelstvo, kterému jsem dával M za poslední plodový 14.4. a 21.4 jsem ji kontroloval nebyla stále zakladená. Bohužel včelstvo nějak začlo přibývat na objemu tak jsem vystavěnou M dal doprostřed hnízda a za poslední plodový jsem dal novou M. Dnes jsem kontroloval plásty a vystavěná M (v hnízdu) nebyla stále zakladená na nové mezistěně začly stavět misky i na jednom plodovým rámku. Vypadá to, že plodiště zalívají sladinou a zásobáky co byly za BP taky. Včelstvo je v sestavě dno, TL (přidán 21.4), VN, dekl. Nedávno o zalévání plodiště psal M.S. A co jsem po.sral bylo to, že jsem dal do TL místo prázdných souší souše se zásobami plus dva poloprázdné trubčáky prostřídány s 5 SR. Jen pro zajímavost posílám foto úlu a trubčáky do TL.

Obrázek Obrázek
Martin83
Martin83 18.04.2025, 14:02:32 xxx.xxx.126.199

Zdravím. 

Já jsem se spletl myslel jsem samozdřejmě SR. Psal jsem to ráno v rychlosti tak jsem to po.sral. Přečtu si to a dám vědět co jsem nepochopil

Martin83
Martin83 18.04.2025, 08:41:17 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 13.04.2025, 21:36:31

Dobré ráno.

Chtěl bych se vás zeptat na “fintu” s rychlejším zakladením mezistěn. Mám v tom trochu chaos. M, která je mezi posledním plodovým a KR když už jsou v ní červíci se i se včelami zamění s M druhého včelstva, která vypadá podobně. To by měla být PRINCIP CHLEBOVÉHO KVÁSKU ne? Teoreticky na tom nic neurychlíme jestli jsou v ní červíci tak už je 100%  vystavěná a i zakladená. M povytažená i s vajíčky se zamění mezi včelstvy?

Prosím o upřesnění co má být na M, kdy se používá finta s rychlejším zakladením M záměnou mezi včelstvy ať v tom mám provždy jasno. Děkuji.

Martin83
Martin83 16.04.2025, 20:19:19 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 15.04.2025, 19:33:34

Zdravím.

Mě ty jedny co mám nejsilnější zakladly a zavíčkovaly celý zásobní rámek co mám za BP. Na jednu stranu dobré na druhou mě nasraly😀 jelikož jsem chtěl zásobní vyřadit.🙂 Takže jsem ho dal jako poslední plodový.

Martin83
Martin83 11.04.2025, 16:02:29 xxx.xxx.126.199
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 11.04.2025, 15:01:39

Zdravím všechny.

Já myslel, že to píšete mě o té fólii. No jak jsem to tady všechno přečetl udělal jsem závěr, že to může být zachlazený plod i nedostatek vody. Abych to vysvětlil, chodím se na včely dívat 2x denně 🙂. Jednoho dne jsem pozoroval, že sají vodu z deklu na které mám jako zátěž černé kameny a ty zabránily, aby voda stekla dolů. Tak jsem jim mezi ty kameny dal malou plastovou vaničku o rozměrech cca 15x15 cm a 5 cm hlubokou. Do ní jsem nalil vodu, dal kuličku propolisu a jako plovák jsem použil víčka z petek. Světe div se začly toto “napajedlo” navštěvovat sice jich tam nebylo kvanta, protože byla zima, ale přece tam létaly. Zajímavé je to, že létaly do úlu kde byl vyházený plod. Dnes jsem se byl na ně také podívat a létaly cca 10 cm nad zemí a stále jakoby něco hledaly a sedaly na spadané staré listí. Vodu mají v úle i v napajedle tak ať si ji berou odkud chtějí. Stejně se to nikdy nedovím jestli to bylo vodou, nebo zachlazeným plodem. Každopádně ty včely byly roj od včelaře co používal napáječky ve formě 3l sklenic. Jedině, že by to měly zakódované létat na napáječky což je hovadina.😀