Já bych odchytil matku zamáčkl ji (může bát taky nakažená) včely smetl do rojáku nechal je 1-2 dny ve sklepě a poté je přesypal na mezistěny a přidal novou matku.
Příspěvky uživatele
Martin83
Já to tak měl na jednom včelstvu, ale neměl jsem tvrdou fólii, ale tenký igelit přesně na milimetr seřízlý na půdorys nástavku tak, že doléhal po celé ploše HL čili to bylo teoreticky hermeticky uzavřené. I když byly včely na HL stačí to na ně položit je to lehké jak pírko ony samy zalezou popřípadě prstem poklepat kde jsou ony cítí tíseň a zalezou do uliček. Na HL nestaví absolutně nic. Na fólii jsem měl ještě 8 mm tlustý kartonplast jako izolaci slepil jsem 3 kusy dva po 3 milimetry jeden za 2 čili jsem zarovnal vrchní hranu nástavku. Izolace na sebe doléhají hermeticky včely mají tepelný komfort stačí šáhnout rukou a podle tepla se pozná jestli plodují či nikoliv.
Zdravím všechny.
Chtěl bych se zeptat jestli se tady někdo nevyzná ve včelích nemocech a to konkrétně k hnilobě včelího plodu jak ji předcházet popřípadě nějaké “vychytávky” z praxe atd. Stále omílané věci jako důsledná hygiena chov pouze silných včelstev a pravidelná obměna díla to už znám.
Abych zabránil vyrojení obrátil jsem vysoký nástavek vzhůru nohama jelikož jsem v plodištním nástavku našel zakladené mateří misky různého stáří ty nejstarší měly odhadem 5 dní. Včely se mi vyrojily v neděli. V pondělí, nebo v úterý jsem obrátil úl do původní polohy a narazil jsem na mateří buňky o stáří 7-8 dní, ale nenašel jsem žádné zavíčkované matečníky jelikož jste psal, že včely zavíčkují matečník a vyrojí se. Takže si říkám počkám dva dny a zruší i mateří buňky ve stáří 7-8 dní, které jsou v nepřirozené poloze po otočení úlu do původní polohy. Za cca dva dny po otevření plodiště buňky nezrušily, ale zavíčkovaly je čili jsou tam již hotové matečníky vzhůru nohama. Z tohoto odrojeného včelstva jsem vytvořil oddělek o 6 rámcích s matečníkem vzhůru nohama a ve zbytku odrojeného včelstva o 5 rámcích jsem nechal také matečník vzhůru nohama.
1. PROČ NEZRUŠILY MATEČNÍKY, KTERÉ JSEOU V NEPŘIROZENÉ POLOZE?
2. PROČ JSEM VE VYROJENÉM VČELSTVU NENAŠEL ŽÁDNÉ ZAVÍČKOVANÉ MATEČNÍKY?
Já to asi nesrozumitelně napsal. Zkusím to v bodech.
1. V pondělí 4.5. jsem otočil plodiště vzhůru nohama
2. V neděli 10.5. se mi vyrojily včely
3. V pondělí 11.5 jsem dával plodiště do původní polohy a kontroloval jsem jestli tam nenajdu náhodou zbytky matečníků, které by měly zrušit po přetočení plodiště ze 4.5. Matečníky jsem nenašel žádné čili je musely zrušit-,, metoda relativně funguje" ale nezabránila vyrojení.
Plodiště mám v původní poloze jenže mají tam matečníky ,,vzhůru nohama" s mateří kašičkou a s larvami. Takže jsem se rozhodl, že je nechám tak určitě je zruší jsou přece vzhůru a já si do té doby koupím matečníky od kámoše a v klidu je upevním do plástu.
4. 15.5. kontroluji plodiště některé matečníky vzhůru nohama jsou zavíčkované v některých jsou červi plavající v mateří kašičce. Do jednoho zavíčkovaného ze zvědavosti zajedu rozpěrákem jestli tam obravdu cosi je a bylo. Rozhodl jsem pro vytvoření oddělku s matečníky vzhůru nohama jelikož jsem měl obavy z porojů.
5. Nechápu proč je nezrušily když byly v nepřirozené poloze když zrušily v nepřirozené poloze přece ty první, které měly zabránit vyrojení- bod 3.
Zdravím.
Přináším informace po otočení plodištního VN do původní polohy. Nenašel jsem žáden matečník, který byl v původní poloze takže je nejspíš zrušily, ale co je zajímavé nezrušily matečníky, které jsou teď vzhůru nohama dokonce jsou zavíčkované. Včelstvo je i po vyrojení velmi silné takže jsem jim nechal po jednom a udělal jsem jeden oddělek. Zbytek matečníků jsem zlikvidoval. Jsem zvědavý co za matky z toho vylezou jestli to bude kvalita, nebo mizérie.U roje mi začaly stavět mezistěny úplně vzadu takže jsem to nazebroval dopředu stylem obasazená mezistěna na které je černo včel s neobsazenou M atd. Roj i oddělky budu podněcovat roztokem 1:1,3 a dám jim i trochu proteinového těsta domácí výroby na zkoušku.
Zdravím.
V neděli se mi vyrojily včely ty které nechtěly do medníku metoda otočeného plodiště nevyšla možná měly matečníky v TL. To rojení je datumově skoro shodné jak minulý rok i to samé včelstvo i ta samá matka. Roj jsem chytil, ale byl to porod byl na malém smrku tak metr a něco vysokém samozdřejmě v totálním kopci a k tomu ještě úplně u spodku kmene nešlo ho střepat nic vzal jsem otevřený plod z jiného včelstva něco včel jsem na něho nalákal dal jsem je i s rámkem do rojáku a včera večer jsem k nim přidal malé klubko včel co zbylo na stromu. Takže ve sklepě mám uvězněný roj od 21:00 večera včerejšího dne jen se včelama už bez plodového rámku. Do kdy je tam mám věznit? Dále mám dotaz jestli můžu přikrmovat roj i odrojené včelstvo zkusím poměr od Boba 1:1,3, ale v jakých dávkách a jak často? Dále co dělat s odrojeným včelstev prohlédnout ho a nechat jim max dva matečníky jestli tam nějaké budou a ostatní zlikvidovat? Díky za odpověď.
Tvrdím to stále, že jsme jedna z nejhorších snůškových oblastí v ČR. Včelařit se zde dá, ale maximální výnosy jsou kolem 30kg a to už musí trefit skvělý rok. Mě by stačilo klidně tolik, abych měl pro sebe čili 10kg. Prý to kdysi bylo jiné dnes už nikdo nic nepěstuje nechová je jiná doba višně třešně skoro vymizely ze zahrad celkově ovocných stromů rapidně ubylo. Nafotím vám sílu včelstva v neděli.
Zdravím. Už jsem vám to několikrát psal řepka se zde nepěstuje vůbec pěstuje se nejblíže cca 70 km od nás. Kleny tady nejsou žádné. Hlohu tady něco je, ale do hektaru bych to asi nenapočítal. Les mám kousek od domu převažují zde spíše pastviny. Kvetou jabloně švestky již odkvetly. Chtěly se rojit jelikož jsem našel misky v kterých byla mateří kašička nad spodní loučkou bylo hodně misek v řadě některé jsem asi přehlédla a nezničil a ona je zakladla.
Zdravím všechny. I přes otočení plodiště vzhůru nohama se mi je zatím nepodařilo dostat do medníku. Může to být i tím, že se ochladilo zhruba na 15°C a je zataženo takže včely moc nelétají, ale moc tomu nevěřím. Asi budu muset do medníku převěsit plodové plásty jiná možnost už asi není.
Já jsem dneska zkusil otočit úl vzhůru nohama🙂 nařezal jsem dvě lišty chytil to šroubama podařilo se samozdřejmě ty souše co jsem přidával jsou zalité sladinou a našel jsem i zakladené misky s bílou tekutinou. Na vrch VN, který je teď vzhůru nohama jsem si nařezal 4 lišty o výšce 8 mm, abych vyrobil distanc na medník jelikož by se spodní loučky dotýkaly navzájem. Tož jsem zvědav.
S tím převrácením to můžu zkusit akorát jak otočím nástavek tak mi budou překážet výztuhy čel VN jelikož mám dekl vsazený respektive přečnívá směrem dolů ke dnu. Ale to by stačilo jenom podložit třeba polystyrenem. Bylo by dobré kdyby se náhodou vyskytly zavíčkované zásoby na vysokých rámcích, že by je včely odvíčkovaly a přenesly do medníku kdyby to tak fungovalo bylo by to super akorát nevím jestli by při otočení nevytekla sladina (řídina) z vysokých R.
Zdravím. Včera jsem dělal kontrolu plodiště zase tam měly nezakladené misky hlavně nad spodní loučkou vzal jsem jim dva rámky jeden s plodem a jeden s vystavěnou, ale nezakladenou mezistěnou v které bylo cosi sladiny a místo nich jsem jim dal souše. Medník samozdřejmě neobsazen na plodištních rámcích zatím zásoby nezavíčkované. Převažuje zavíčkovaný plod nad otevřeným už do nich vrtat nebudu ať se vyrojí s.ru na to už mě to přestává bavit takové včelaření kámoš mi doporučil modifikovaný Demareé, ale nechce se mi dívat do třech beden prohrabávat se v nich jak slepice na hnoji a vylamovat matečníky.
Díky za rady.
Co bych chtěl určitě je, aby se mi to nevyrojilo mám jen jedny včely a chci mít tento rok hodně medu. Úl náhradní mám mezistěny také zásobní rámky nemám žádné.
Díky. V sobotu udělám prohlídku plodiště. Co dělat když najdu zakladené? Zlikvidovat je?
Zdravím. Včera i dnes jsem se díval do medníku jestli jej obsadily a nic moc. Včera tam bylo více včel na mezistěnách než dnes. Při přiložení dlaně na strůpek je ve středu teplý. Po krajích na M nejsou včely ve středu tam cosi je, ale žádná sláva připisuji to možná počasí. Dnes bylo max 11°C a ráno -3°C. Počkám ještě max. 3 dny má být teplo pak je budu muset asi rozebrat.
Díky za odpověď vám i Gorovi. O stáří toho včelstva co mělo misky nemám tušení bral jsem ho jako roj někdy v květnu od známého pak se vyrojilo mě😀 já roj chytil no a teď se chce asi rojit zase. Dnes ráno bylo u nás -1 a odpoledne max 11°C včely nelétaly skoro vůbec. Zítra hlásí ještě větší mráz, ale sobota 20°C, neděle 22, pondělí 23. Dnes jsem se kouknul do medníku a vypadá to, že pracují na mezistěnách sice nebyl medník narvaný včelami jak měl Jiří, ale zase tam nebloudí sem tam včela. Vyrobil jsem si jak jsem již zmiňoval ultra nízký medník je to pokus a vystrojil jsem ho samými M. Uvidíme jak to dopadne nafotím to a o případném úspěchu i neúspěchu zde dám samozřejmě vědět. Už by se konečně mohlo začít dařit. Jinak díval jsem se na dlouhodobou předpověď a nehlásí žádné srážky takové sucho na jaře jsem asi ještě nezažil.
Zdravím všechny.
Mám asi problém. Dnes jsem přidával medník a pro jistotu jsem projel plodiště jestli tam nejsou rojové matečníky no a narazil jsem na hodně nezakladených misek sice jsem je zlikvidoval, ale prohlédnul jsem pouze plodiště. Do TL jsem nelezl. Nevím jestli byly jak píše goro vyleštěné a potáhlé propolisem, ale jestli se mi to vyrojí tak to bude v pr..li. Asi jsem medník přidal pozdě.
Děkuji Jiřímu i vám za zaslání fotek. Já mám bohužel jinou cirkulárku od Schepachu, ale udělám si na to přípravek podobný tomu vašemu.
Zdravím všechny.
Dnes jsem se byl podívat do včel. Poslední rámek tedy SR byl černý od včel, že nešlo vidět plást. M kterou jsem přidal před týdnem mezi poslední plodový a SR byla zakladená (vajíčka), ale nevystavěná šla na čtvrtou pozici. Na pozici číslo 6 jsem dal poslední M a vyndal SR viz. foto čili mám plný nástavek a asi zítra budu muset dát medník. Našel jsem na jednom z plástu dvě misky nezakladené nepotažené propolisem jakoby byly vykousané, nebo možná nedostavěné. Chci vyzkoušet pokusný nízký medník, ale byl by vystrojen pouze mezistěnami, anebo dát raději klasiku 15tku s dvěma soušema na každé straně a zbytek mezistěny? Od neděle má přijít ochlazení zhruba do pátku přes den max 13 °C rána studená od 0 do max 3°C od soboty zase teplo. Co udělat s SR viz foto? Dát to slepicím? Druhé včelstvo chci zrušit je to ultralazar.