Já jsem v bývalé práci nafasovala první kurz Lotyšů, protože jsem měla jazyk, jako jediná ve středisku, jenže špatnej. Anglicky uměli 2 lidi z 8. Takže se patlala ruština, já ruštinu už neměla, takže jsem byla mimo úplně, a ti starší mluvili rusky taky spíše česky. Tak to pak vypadalo nějak - sabaka idiet damoi s igruškou v tlamoi.
Příspěvky uživatele
Coudas
Orionka:A je takové zlatíčko hodné, na jaké vypadá?
Je to pako. Ale je úžasný, druhý životní kůň. Mohu vložit odkaz na video, ale nechci zamořovat diskuzi.
Lesnizinko to je úděl amerických plemen. Zadek jak štýrák, ale nožičky jak párátka. Žlabek maj naši "američani" všichni.
Kilian:….je nádherný…..
děkuji
Bobco to je bohuzel tlustý quarter horse 🤷
Sněží, mám radost. Počas čekal, až zadadim česnek, což jsrm zvládla včera odpoledne. Ale ono tostejně nevydrží. Škoda.
Můj kůň dělá zádrž vody v krajině 😁
Zadala jsem do youtubu 🙂 https://youtu.be/oqCw5E8ubFI?feature=shared
Aha… daši chyba… sra.ky ve velkých kulatých balicích…
Díky Verun, přesně to jsem potřebovala vědět.
To už zkoušeli s esperantem?
lesnizinka:Co z Čech, nerozumím ani já😛 Teda jo, člověka napadne, dá si do souvislostí, ale slova neznám. Od nás Polsko daleko.
Poláci by tomu taky moc nerozuměli 🙂
Já jsem tím nechtěla říct, že jste šla, kam nemáte. Právě že jsem to pochopila, že to je “průchozí” a zvířata k lidem můžou.
Daja:Majtky a ještě lepší výraz majťasy.
Jojo jak píše Coudas ve všem potvrzují. PL všude názvy, mě to nevadí, ale vím, že se lidičky rozčilovaly, že dvoj jazyčné ne. Neprošlo a tak máme tady slátaninu.
Já jsem človíček pohodář tak že mě to néva a dokonce se všeho si udělám prdel. Můj nesnáší řeč po našemu, tak ho štengruji. Moje ho manžela rodiče byly Slováci, já měla rodiče Maďary, oba jsme se narodily ve Slezsku v 60 letech a to Vám řeknu, to je nářez🤪.
Dája
Mě to dneska už je také jedno. Ale když jsem byla v Těšíně jako ještě skoro puberťák, a člověk že pújde na kafe, nesedne si, bo samje polok, na bowling nic, bo samej polok, a nejstrasnější bylo to jejich “prosze pani, zebiere mi pani papierosy do Polski…” Tak prostě mám vůči nim tak trochu averzi no. Na druhou stranu tam mám “spřáteleneho” zemědělce 🙂. My se tu ponaszymu smějeme Blafům. Mí nerozuměj, já jim ty písničky překladám, a oni se tomu smějou, je to pro nr srandovní Pro ně těžká nostalgie. A slepicím nadavám: “ kura gupjo, vypadni, bo tě kopnu do dupy”. Tomu nikdo nerotumí 😁 tak ani nevěděj, že nadavám.
Orionka:Děkuji, jsem ráda, že to z fotek čtěte stejně jako já. Já jsem taková jednoducha osoba a mě to pozorování skoro nadchlo 😊
Já jsem to špatně pochopila, myslela jsem, ze jste byla přilímo u nich, pardon. Taky je tam mohou chodit krmit, tak se přišli podívat, jestli jde jidlo, nepřišlo, tak zas odešli. Odhad. Dělaj to tady sousedů krávy. Jsou zvyklý, že majitel přichází z této strany, tak kdykoliv někdo takhle jde kolem, a jde odtama, také se shromáždí. Když nic, papa.
Byl to Američan 🙂
kometa:tak ideálně tam, kde se domluvím česky…Slovensko, Polsko, Chorvatsko….
Ale taky třeba Maroko nebo Turecko. Obchodníci jsou tam velmi přizpůsobiví.🙂
Tak pro prachy asi všude ne? 😁 V USA na Niagárách jsem potkala černocha který dobře věděl, co je ČR, a uměl říct “Ahoj, jak se maš, dobře, čau”.
Mám známý po celý republice, asi kromě Krušnohoří, Aš a tamty směry. Mě pak bavi se bavit o tom ,jak kdo mluví. V Budějicích si dám pikador, na plzeňsku (myslím) vošouchy, na jižní Moravě turkyňu. Olomoucko, tam jsem sice kamarádovi pomahala na veterinarni klinice a byla jsem tam na základnim celnickým kurzu, ale jediné co ztama mám je “jsem ve smrti”. A pak mám kamaráda v Brníčku, ten chová ouce a dělá sýry. Moc dobrý. Co nesnáším já je to přihlouplý júú? Uf. No a majtky jsou kalhotky 🙂
"počkat,počkat..jaký koncert?a kde v kostele? to mě zajímá..mi něco ušlo??Nebo jsem zapomněla?.Prosím,připomenout"
Dávala jsem sem odkaz, někdy v létě. Psala jste tenkrát, že jsem Vás rozbrečela. Se nedivím 🤭 V kostele u nás ve vesnici.
Jo, lejik je trychtejř, už vím taky, zlodějka že je rozbočka do zásuvky, ale majtky tu zatím neznaj 😁. Krowki v Polsku už dělaj s mnoha příchutěma, a ne tak “mordoklejkowe” (tlamolep), já si občas koupím v Globu tu německou obdobu. Nevim, co je chalva 🤷. Co mi ještě teda chutnalo, a s olejem to má společné že se to smažilo, takový asi těstovinový, mřížky, pak i tyčinky, něco jako hranolky. Musím se zeptat, jestli se to jestě da koupit.
Ano, měla. Děkuji.
orionka-2:Podle nějakého zákona EU, by měla mít menšina možnost vzdělávání od MŠ až po VŠ v rodném jazyce. Tak mě zajímalo, jestli jsou tam opravdu i polské školy.
Ano, jsou. I gymnázium s polským jazykem vyučovacím.