Aktuálně: 2 743 inzerátů262 033 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Příspěvky uživatele

M.S.

M.S.
M.S. 07.12.2025, 13:43:14 xxx:xxx.fea3:a61

Byl jsem před lety členem ŠPV, ale úplně jsem nesouzněl s tím jak některé věci fungovaly. Například kdo a na základě čeho určuje co ŠPV vlastně je a co bude dělat, na základě jakého mandátu má kdo za ŠPV vystupovat. Vyšlo mi z toho, že je to uzavřená společnost a faktické uzavření fóra (které je dnes naprosto mrtvé) to potvrdilo, tak jsem se odhlásil. Jinak teze jsou pěkné, v mnohém (skoro ve všem) souhlasím, ale život není o lpění na tezích - tak se totiž vždy z původně otevřeného hnutí hledačů pravdy stane spolek sektářů uzavřených ve své pravdě. Tak to probíhá například i na úrovni náboženství atd. Život je o změně, o vývoji. Kdo se zastaví na neměnných tezích a přijme je slepě jako dogma, ten zaživa umírá. Jsem proto rád, že i moje včelaření, přístup ke včelám se každý rok mění a posouvá.

M.S.
M.S. 06.12.2025, 16:23:24 xxx:xxx.fe9c:24e8

Pointa je v tom, že trubci z neléčených včelstev projdou obří selekcí a k páření se dostanou jen ti nejlepší z nejlepších a zejména z larev, které nejsou atraktivní pro roztoče. Larvy se liší atraktivitou - hned vedle larvy bez roztoče je jiná s 5,6 samičkami. Jak jinak si to vysvětlit?

M.S.
M.S. 06.12.2025, 11:24:02 xxx:xxx.fe9c:24e8

Jak jsem přestával léčit chemií, tak postupně z chovu vypadávaly všechny světlé včely (žluté, oranžové proužky). BF jsem cíleně nikdy nechoval, ale v okolí se najdou. Nakonec mi zůstaly už jen šedé a tmavě hnědé, některé matky jsou vyloženě černé.

M.S.
M.S. 04.12.2025, 15:56:22 xxx:xxx.fe73:a275

Jak ostatně sám píšete, zažil jste určitě již jen kříženky, protože čistá včela tmavá vzala za své již s dovozy různých cizokrajných plemen v průběhu 19. století.  O odolnosti včely tmavé hovoří ve svých přednáškách i profesor van Alphen a další, například v Irsku je díky geografické izolaci stále dost rozšířená, takže něco na tom jistě bude. Nicméně geny včely tmavé stále kolují do jisté míry v populaci i u nás.

M.S.
M.S. 29.11.2025, 21:32:56 xxx:xxx.fed4:b977
Tak už i tady otravujou s AI, to je fakt soumrak všech diskuzí. Jestli se tahle hloupost prosadí, tak další generace už bude generace bezmozků a civilizace jak ji známe skončí.
M.S.
M.S. 15.11.2025, 16:27:12 xxx.xxx.47.194
AMalina:

Já vás pane Krška nikdy poučovat ve včelařině nechtěl a ani nemůžu, nemám na to zkušenosti. Vše co píšete mi s mým včelařským vzděláním dává smysl a z něčeho to vždycky vychází. 
Je super, že vám a vašim včelám vaše metodika a vše kolem vyhovuje a jste s ní úspěšný. 
Nečetl jsem příspěvek který by vám vaši metodiku hanil, tak jako to děláte vy. 
Já bych vás jen mohl poučit nebo spíše motivovat v tom, že by mě zajímalo jestli by to dlouhodobě fungovalo i bez jakéhokoliv chemického léčení. To je totiž tak nějak mým cílem.

No zmlknul… Pořídil jsem krávu, tak není zas tolik času vypisovat na fórech.

M.S.
M.S. 14.11.2025, 17:53:53 xxx.xxx.47.194

Med určitě vydrží desítky let ve stavu, kdy jej lze konzumovat - o tom nepochybuji. Jen stoupne HMF. Problém z pohledu limitu nastaveného stupidní legislativou. Ale z pohledu reálné zdravotní závadnosti nic zásadního, v takové kávě a mnoha dalších produktech je HMF řádově víc a myslím, že nikdo to neřeší.

M.S.
M.S. 13.11.2025, 22:38:29 xxx.xxx.112.185

Tak já jsem to shlédl. Ve videu přiznává loňský úhyn 150 včelstev, tedy nějakých 70 % a to vzorně léčí. Čili podstatně víc, než kolik odepíšu selekcí já bez použití chemie. Je to stejný region. Škoda, včelaři jsou nepoučitelní. Dokud nemají úhyny a nedošlo to k nim, nechtějí nic měnit a když to k nim dojde, tak vlastně taky ne, maximálně přidají v léčení.

M.S.
M.S. 01.11.2025, 14:35:09 xxx:xxx.feb2:79d5

To co člověk někdy považuje za vadný gen, může být z pohledu přírodního výběru a přežití úplně naopak. 

M.S.
M.S. 29.07.2025, 10:53:54 xxx.xxx.47.194

Ano, můj systém je postavený na stovkách hektarů 🌻 kolem stanovišť. Kdyby nebyla 🌻, tak bych musel vymyslet zase něco jiného a výnosy bych měl urcitě nižší. Každý se musí zařídit podle svých podmínek. Na jednom stanovišťi 🌻 kvete už měsíc a další obrovské lány teprve rozkvétají. To je ohromné bohatství snůšky a v podstatě stačí jen přidávat medníky nahoru. Někde je jich nyní už 6. Škoda, že to tom50 nemůže vidět naživo.

M.S.
M.S. 28.07.2025, 20:13:24 xxx.xxx.16.194

Zimuju výhradně na medu poslední 4 roky a jsem maximálně spokojený. Ke krmení cukrem bych se velmi nerad vracel. Cukrem jsem pouze dokrmoval i dlouho předtím. Zejména oddělky. Nyní je můj systém chovu nastavený tak, že i oddělky dělám zcela bez cukru. Včelaření bez cukru a s cukrem je jako jízda v Mercedesu/Trabantu. Je to čistá práce a neskutečná radost. Krmení cukrem poškodilo v průběhu posledních 100 let populaci včel ve smyslu negativní selekce. Včelstva zimovala na lehce stravitelném cukru a z populace se vytrácela schopnost dobře přezimovat na medu. Protože schopnost zpracovávat hůře stravitelné medné zásoby (včetně medovice a cementu) je geneticky podmíněná. Některá včelstva se poserou a některá nemají sebemenší problém. No a když 100 let krmíte cukrem, tak dojde k negativní selekci (schopnost zimovat dobře na medu se vytrácí z populace). To je důvod problému, na který narážíte a další zlo, které jsme provedli včelám.

M.S.
M.S. 23.06.2025, 18:48:09 xxx.xxx.47.194

Dnes jsem ještě jednou oběhl les a mšice jsou na dubech uplně všude. Jsem zvědav co z toho bude…

Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 22.06.2025, 21:31:07 xxx.xxx.41.32

Letos jsou všechny lesní směsky poměrně tmavé. Dnes jsem viděl začínající kolonie mšicovek dubových, tak uvidíme co z toho bude. Momentálně dávají včely ještě přednost lípě, která jede naplno, ale předtím nosily hodně tmavý med.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 08.06.2025, 13:35:11 xxx.xxx.249.148

Nevěřím, že si neuvědomujete rozdíl mezi patogeny a nemocí. Patogeny jsou všude, ale nemoc propukne jen někdy. Zároveň přiměřený styk s patogeny je základem imunity, tedy zdraví, proto jsou staré mnohokráte proplodované plásty pokladem včelaře. Ale když je někdo zcela zbytečně likviduje a myslí si, že je to k něčemu dobré, je to jeho boj. Já se držím staré moudrosti, že do něčeho, co dobře funguje, se zbytečně nešťourá a nejsem zdaleka sám, kdo má podobnou zkušenost.

Mladuška se líhne sterilní

Sterilní se určitě nelíhne. To by ji někdo musel sterilizovat.

O oddělcích bez včel psal pan Malina. Já psal o odstranění plodu. Když udělám oddělek z plodových plástů se včelami, vždy na nich určité množství mladých včel zůstane a to je spolu s líhnoucími se včelami v létě plně dostačující startovní pozice.

M.S.
M.S. 08.06.2025, 12:33:57 xxx.xxx.249.148

Přesně tak. Jakékoliv plošné úkony pomíjejí individualitu jednotlivých včelstev, nicméně jsou jednoduché, rychlé a naučí se to každý... Ale provádět cílené zásahy to už je taková vyšší dívčí a chce to cit a empatii a to se nedá naučit z videí, ani knížek. Spíš to přichází jako dar shůry, když člověk obětuje všechno pro to, co miluje a zcela tím žije.

M.S.
M.S. 08.06.2025, 12:11:05 xxx.xxx.249.148

Nadbytečná obměna díla je jedním z včelařských mýtů. Včelstvo, které šlape jak má se neruší zbytečným zásahem do jeho vnějšího mikrobiomu, homeostáze. Když sleduju videa na “trubce” a vidím jak tam rvou mezistěny jednu za druhou, tak si klepu na čelo. Důvodem pro zásah je jen vyšší prospěch - akutní záchrana včelstva chirurgicky provedeným zásahem. Plásty představují údy těla včelstva a jejich preventivní odstranění dává asi podobný smysl jako preventivní odstranění rukou, protože v budoucnu by se v nich mohla objevit gangréna. Takže ozdravení ano, ale ozdravuje se nemocné a ne zdravé. U mě tento rok zatím do 10 % včelstev. Zbytek si hoví na starých, mnohokrát proplodovaných plástech a jedinou obměnou díla je u kmenových včelstev tvorba oddělku.

M.S.
M.S. 07.06.2025, 16:36:43 xxx.xxx.36.210

Ve včelstvech je v tuto dobu již tolik vybíhajicího plodu a teploty dost vysoké, že kolaps takto vytvořeným oddělkům nehrozí. Než se rozklade nová matka, je oddělek dávno bez plodu a ozdravný efekt je významný. Pokud byl plod a krmná kaše infikovaná, přerušením plodování dochází k významnému snížení virové nálože. Pokud se to udělá před slunovratem, čím dříve, tím lépe, většinou to zabere. Po slunovratu už mám zkušenosti horší, pokud jsou včelstva tzv. před kolapsem, pak už to nepomůže, protože plod je přiliš poškozený a včely také a chybí masa včel na revitalizaci včelstva a hlavně zbývá málo času. Snažím se ale nedostat se včelstvy k tomuto stavu a řešit to včas.

Plodová pauza (zimní, ale někdy i letní, také rojová) je přirozená součást života včelstva a její napodobení včelařem ve správný čas je vlastně napodobením toho co se děje v přirodě.

M.S.
M.S. 07.06.2025, 13:01:21 xxx.xxx.47.194
drvodelkafialova:

To vypadá na rdesno, ale na mobilu je ta fotka malá. Rdesno ptačí nebo peprník.

S tou hořčicí jsem zvědavá, protože včel je plná. Přitom zároveň mimořádně bohaťě kvete svída, na kterou letos vůbec nejdou a ani jiní opylovači. Všichni jsou na hořčici.

Je to přesně ono - Truskavec ptačí, díky! Ale píšou, že nemá nektaria. Takže tam musí být ještě něco jiného co kvete.

M.S.
M.S. 07.06.2025, 12:25:20 xxx.xxx.42.86

Těmto včelstvům se starou matkou nabízím matečník, většinou ho přijmou. Část si provede TV sama.

Další možnosti: 

Klíckování matky na snůšku s vynucenou plodovou pauzou a následnou tvorbou oddělků pouze ze zavíčkovaného plodu

Přeleták a oddělek se starou matkou

Vždycky jde o to narušit plodový cyklus a přerušit předávku patogenů. Nejde zdaleka jen o VD, viry si zijí svým vlastním životem často i bez VD. VD samotný je snadno zvládnutelný.