Aktuálně: 2 736 inzerátů262 500 diskuzních příspěvků19 177 uživatelů

Příspěvky uživatele

M.S.

M.S.
M.S. 11.12.2025, 19:42:45 xxx.xxx.34.68

Odpad už žádný nemám. Udělal jsem 170 nástavků a to mi zatím stačí. Vše mám na langu, studené stavbě.

M.S.
M.S. 11.12.2025, 09:56:52 xxx.xxx.47.194

Ještě jsem vyštrachal nějaké fotky

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 11.12.2025, 09:37:16 xxx:xxx.febc:3691
Kozina:

Nadhera! 👍, jste to Vy, ke komu jsme se domlouvali prijet vidte? Spolu s Alexem Bezrukovem, nebo se mylim? Honza

Ano 🙂

Nic se nešije. Slisovaný rákos drží pohromadě dřevěné latěčky a na čelní a zadní straně zevnitř pásky z nerez plechu.

M.S.
M.S. 11.12.2025, 07:27:08 xxx.xxx.34.68

Horizontální lis na víka a dna.

Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 07.12.2025, 13:43:14 xxx:xxx.fea3:a61

Byl jsem před lety členem ŠPV, ale úplně jsem nesouzněl s tím jak některé věci fungovaly. Například kdo a na základě čeho určuje co ŠPV vlastně je a co bude dělat, na základě jakého mandátu má kdo za ŠPV vystupovat. Vyšlo mi z toho, že je to uzavřená společnost a faktické uzavření fóra (které je dnes naprosto mrtvé) to potvrdilo, tak jsem se odhlásil. Jinak teze jsou pěkné, v mnohém (skoro ve všem) souhlasím, ale život není o lpění na tezích - tak se totiž vždy z původně otevřeného hnutí hledačů pravdy stane spolek sektářů uzavřených ve své pravdě. Tak to probíhá například i na úrovni náboženství atd. Život je o změně, o vývoji. Kdo se zastaví na neměnných tezích a přijme je slepě jako dogma, ten zaživa umírá. Jsem proto rád, že i moje včelaření, přístup ke včelám se každý rok mění a posouvá.

M.S.
M.S. 06.12.2025, 16:23:24 xxx:xxx.fe9c:24e8

Pointa je v tom, že trubci z neléčených včelstev projdou obří selekcí a k páření se dostanou jen ti nejlepší z nejlepších a zejména z larev, které nejsou atraktivní pro roztoče. Larvy se liší atraktivitou - hned vedle larvy bez roztoče je jiná s 5,6 samičkami. Jak jinak si to vysvětlit?

M.S.
M.S. 06.12.2025, 11:24:02 xxx:xxx.fe9c:24e8

Jak jsem přestával léčit chemií, tak postupně z chovu vypadávaly všechny světlé včely (žluté, oranžové proužky). BF jsem cíleně nikdy nechoval, ale v okolí se najdou. Nakonec mi zůstaly už jen šedé a tmavě hnědé, některé matky jsou vyloženě černé.

M.S.
M.S. 04.12.2025, 15:56:22 xxx:xxx.fe73:a275

Jak ostatně sám píšete, zažil jste určitě již jen kříženky, protože čistá včela tmavá vzala za své již s dovozy různých cizokrajných plemen v průběhu 19. století.  O odolnosti včely tmavé hovoří ve svých přednáškách i profesor van Alphen a další, například v Irsku je díky geografické izolaci stále dost rozšířená, takže něco na tom jistě bude. Nicméně geny včely tmavé stále kolují do jisté míry v populaci i u nás.

M.S.
M.S. 29.11.2025, 21:32:56 xxx:xxx.fed4:b977
Tak už i tady otravujou s AI, to je fakt soumrak všech diskuzí. Jestli se tahle hloupost prosadí, tak další generace už bude generace bezmozků a civilizace jak ji známe skončí.
M.S.
M.S. 15.11.2025, 16:27:12 xxx.xxx.47.194
AMalina:

Já vás pane Krška nikdy poučovat ve včelařině nechtěl a ani nemůžu, nemám na to zkušenosti. Vše co píšete mi s mým včelařským vzděláním dává smysl a z něčeho to vždycky vychází. 
Je super, že vám a vašim včelám vaše metodika a vše kolem vyhovuje a jste s ní úspěšný. 
Nečetl jsem příspěvek který by vám vaši metodiku hanil, tak jako to děláte vy. 
Já bych vás jen mohl poučit nebo spíše motivovat v tom, že by mě zajímalo jestli by to dlouhodobě fungovalo i bez jakéhokoliv chemického léčení. To je totiž tak nějak mým cílem.

No zmlknul… Pořídil jsem krávu, tak není zas tolik času vypisovat na fórech.

M.S.
M.S. 14.11.2025, 17:53:53 xxx.xxx.47.194

Med určitě vydrží desítky let ve stavu, kdy jej lze konzumovat - o tom nepochybuji. Jen stoupne HMF. Problém z pohledu limitu nastaveného stupidní legislativou. Ale z pohledu reálné zdravotní závadnosti nic zásadního, v takové kávě a mnoha dalších produktech je HMF řádově víc a myslím, že nikdo to neřeší.

M.S.
M.S. 13.11.2025, 22:38:29 xxx.xxx.112.185

Tak já jsem to shlédl. Ve videu přiznává loňský úhyn 150 včelstev, tedy nějakých 70 % a to vzorně léčí. Čili podstatně víc, než kolik odepíšu selekcí já bez použití chemie. Je to stejný region. Škoda, včelaři jsou nepoučitelní. Dokud nemají úhyny a nedošlo to k nim, nechtějí nic měnit a když to k nim dojde, tak vlastně taky ne, maximálně přidají v léčení.

M.S.
M.S. 01.11.2025, 14:35:09 xxx:xxx.feb2:79d5

To co člověk někdy považuje za vadný gen, může být z pohledu přírodního výběru a přežití úplně naopak. 

M.S.
M.S. 29.07.2025, 10:53:54 xxx.xxx.47.194

Ano, můj systém je postavený na stovkách hektarů 🌻 kolem stanovišť. Kdyby nebyla 🌻, tak bych musel vymyslet zase něco jiného a výnosy bych měl urcitě nižší. Každý se musí zařídit podle svých podmínek. Na jednom stanovišťi 🌻 kvete už měsíc a další obrovské lány teprve rozkvétají. To je ohromné bohatství snůšky a v podstatě stačí jen přidávat medníky nahoru. Někde je jich nyní už 6. Škoda, že to tom50 nemůže vidět naživo.

M.S.
M.S. 28.07.2025, 20:13:24 xxx.xxx.16.194

Zimuju výhradně na medu poslední 4 roky a jsem maximálně spokojený. Ke krmení cukrem bych se velmi nerad vracel. Cukrem jsem pouze dokrmoval i dlouho předtím. Zejména oddělky. Nyní je můj systém chovu nastavený tak, že i oddělky dělám zcela bez cukru. Včelaření bez cukru a s cukrem je jako jízda v Mercedesu/Trabantu. Je to čistá práce a neskutečná radost. Krmení cukrem poškodilo v průběhu posledních 100 let populaci včel ve smyslu negativní selekce. Včelstva zimovala na lehce stravitelném cukru a z populace se vytrácela schopnost dobře přezimovat na medu. Protože schopnost zpracovávat hůře stravitelné medné zásoby (včetně medovice a cementu) je geneticky podmíněná. Některá včelstva se poserou a některá nemají sebemenší problém. No a když 100 let krmíte cukrem, tak dojde k negativní selekci (schopnost zimovat dobře na medu se vytrácí z populace). To je důvod problému, na který narážíte a další zlo, které jsme provedli včelám.

M.S.
M.S. 23.06.2025, 18:48:09 xxx.xxx.47.194

Dnes jsem ještě jednou oběhl les a mšice jsou na dubech uplně všude. Jsem zvědav co z toho bude…

Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 22.06.2025, 21:31:07 xxx.xxx.41.32

Letos jsou všechny lesní směsky poměrně tmavé. Dnes jsem viděl začínající kolonie mšicovek dubových, tak uvidíme co z toho bude. Momentálně dávají včely ještě přednost lípě, která jede naplno, ale předtím nosily hodně tmavý med.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 08.06.2025, 13:35:11 xxx.xxx.249.148

Nevěřím, že si neuvědomujete rozdíl mezi patogeny a nemocí. Patogeny jsou všude, ale nemoc propukne jen někdy. Zároveň přiměřený styk s patogeny je základem imunity, tedy zdraví, proto jsou staré mnohokráte proplodované plásty pokladem včelaře. Ale když je někdo zcela zbytečně likviduje a myslí si, že je to k něčemu dobré, je to jeho boj. Já se držím staré moudrosti, že do něčeho, co dobře funguje, se zbytečně nešťourá a nejsem zdaleka sám, kdo má podobnou zkušenost.

Mladuška se líhne sterilní

Sterilní se určitě nelíhne. To by ji někdo musel sterilizovat.

O oddělcích bez včel psal pan Malina. Já psal o odstranění plodu. Když udělám oddělek z plodových plástů se včelami, vždy na nich určité množství mladých včel zůstane a to je spolu s líhnoucími se včelami v létě plně dostačující startovní pozice.