Aktuálně: 1 872 inzerátů279 952 diskuzních příspěvků19 991 uživatelů

Hnutí Šance pro včely aneb včelaření v souladu s přírodou

M.S.
M.S. 07.12.2025, 13:43:14 xxx:xxx.fea3:a61

Byl jsem před lety členem ŠPV, ale úplně jsem nesouzněl s tím jak některé věci fungovaly. Například kdo a na základě čeho určuje co ŠPV vlastně je a co bude dělat, na základě jakého mandátu má kdo za ŠPV vystupovat. Vyšlo mi z toho, že je to uzavřená společnost a faktické uzavření fóra (které je dnes naprosto mrtvé) to potvrdilo, tak jsem se odhlásil. Jinak teze jsou pěkné, v mnohém (skoro ve všem) souhlasím, ale život není o lpění na tezích - tak se totiž vždy z původně otevřeného hnutí hledačů pravdy stane spolek sektářů uzavřených ve své pravdě. Tak to probíhá například i na úrovni náboženství atd. Život je o změně, o vývoji. Kdo se zastaví na neměnných tezích a přijme je slepě jako dogma, ten zaživa umírá. Jsem proto rád, že i moje včelaření, přístup ke včelám se každý rok mění a posouvá.

AMalina
AMalina 07.12.2025, 15:38:46 xxx.xxx.16.40
»
Odpověď na příspěvek uživatele M.S. z 07.12.2025, 13:43:14

Souhlasím, nic nesmí přerůst ve fanatismus a sektářství. Připodobnil bych to k Amišům, Jehovistům atd. spoustu myšlenek nemají špatných, ale jakmile jde například o zdraví dítěte a jeho léčbu například pomocí krevních transfuzí tak za mě není o čem mluvit ;-) 

Tom50
Tom50 07.12.2025, 17:00:52 xxx.xxx.139.235

Ano…

smazal jsem příspěvek když jsem si uvědomil, že toto není moje vlákno a že bych zase plival někomu do kafe a ten příspěvek bude v MÉM vlákně 

budu si napříště DÁVAT VELKÝ POZOR KAM PÍŠU

goro
goro 07.12.2025, 22:09:05 xxx.xxx.68.228
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 07.12.2025, 12:40:54

Adam Stefanos (M.S.) podľa toho čo viem chová včely podľa toho čo ho inšpirovalo v danom hnutí…na to nemusí byť ani jeho členom, ani diskutovať na Fóre ŠVP…

mňa osobne oslovili včelárske hlášky Dvorského, len on postupne akosi zatrpkol, prestal byť až tak aktívny v smere seminárov a prednášok, no jeho rady na tej druhej adrese stále sú a dá sa v nich podučiť… párkrát som Dvorského prehováral aby napísal čo to do Dymáka ale úprimne mi povedal, že keď aj niečo dá na papier nechodí s tým von a obyčajne to končí v šuplíku… myslím že pochopil márnosť boja s veternými mlynmi…a tak som aspoň Matuchu, Marxa a vlastne aj Stefanosa dostal k tomu Dymáku  aby včelári poznali aj trochu iné názory a spôsoby chovu včiel…som im neskonale vďačný, že tak včely chovajú ako chovajú a ešte viac že o tom sú ochotní aj písať..

ale k otázke:

včeláriť podľa tých téz je jednoduché , ešte raz si ich prečítajte priatelia…ja som si tam našiel svoju cestičku…( Adam tá hláška o amišoch mi trochu pripomína Toma…😉)

ako som tézy ŠVP pochopil ja a čo z nich považujem za správne a logické a riadim sa tým pri svojom chove včiel…citujem z téz:

Nejde o to, aby každý účastník za každou cenu naplnil všechny uvedené principy. 

Cílem je, aby včelstva během roku nehladověla. Včelstvo začíná hladovět mnohem dříve, než sáhne po zavíčkovaných zásobách. Důsledkem je deformace plodové křivky, snížená vitalita, menší využití menších snůšek a oslabená imunita.

Neurčujeme poměr medných a cukerných zásob. Cílem je větší podíl přirozených zásob. 

Včelaření bez mezistěn Nejde o dogma

Včelaření bez nadměrné chemické zátěže 

Mnozí včelaři však zapomněli na zkušenosti předků, kteří včely více pozorovali a méně do nich zasahovali.

Každý zásah by měl být prováděn s pochopením jeho důsledků a s ohledem na to, jak by danou situaci řešilo včelstvo v přírodě.

Nejde o vnucování vůle včelám, ale o využívání jejich přirozených vlastností. Naše přístupy vycházejí z hlubšího poznání života včely medonosné a ze snahy o minimalizaci stresu. 

Cílem je harmonie mezi včelařem, včelou, úlem, prostředím a provozní metodou. 

Grey Wolf (neregistrovaný) 07.12.2025, 22:17:03 xxx.xxx.150.108
»
Odpověď na příspěvek uživatele goro z 07.12.2025, 22:09:05

Amen!

GW

Tom50
Tom50 20.02.2026, 12:26:05 xxx.xxx.139.232

Grey Wolf se zasmál Písmu Svatému aktivistického spolku. Nekomentoval jsem to a neúčastnil se. Raději.

Čas ukázal, že je drtivá většina včelařů “normálnějších”, protože 205 shlédnutí a pouhých 5 reakcí, ze kterých 3 jsou od zakladete vlákna a to za dva apůl měsíce, jasně ukazuje míru zájmu včelařů. I když je toto forum navštěvované relativně velmi málo, cenné údaje o tom, co lidi zajímá, však poskytuje v rámci fora dobré. Ale vím, že pravověrné to neodradí, naopak utvrdí, podobně jako bigotní katolíky, zavilé svědky Jehovovy a podobné. Prostě drtivě drtivá většina včelařů med chce a nechce chovat včely aby bylo krásně včelám, chce, aby bylo krásně jim, včelařům. Přesto je dobré se s názory aktivistů obeznámit. Mnoho inspirace mám od MUDr. Marxe například. Což jsem vždy uvedl s tím, že si velmi vážím jeho zájmu o moje názory. Vlastně jsem netušil, vím až od pana Maliny, že je Marx v tom spolku také.

Nyní vidím a je jasné, kde (jistě kromě jiného) čerpá tento spolek základní informace. Jen je vyhodnocuje jinak, než k čemu jsem, ve shodě s cizími vědci, došel také a to bez vybavení, grantů, zázemí a hezkého a JISTÉHO platu po dobu celých desetiletí. Tady připodotknu, že jestli vědec od 70 let ví o VD všechno a dodneška neudělal NIC, měl by mu být odebrán diplom a poslán k lopatě. A někdo by mohl pochopit mojí averzi k tak zvaným vědcům a studiím, kterými se většinou nechci a nemám sílu prokousávat.

-------------------------------

Velmi dobře si pamatuji svojí frustraci a bezmoc když do ŘČeskoslovenska dorazil VD, o kterém ale vědci nevěděli 25 let, že to není Varroa Jacobsoni Oudemans, ale že je to mutant. Teprve když zamořil celou Evropu, TEPRVE to vědečtí prostituti zjistili a tak roztoč dostal jméno Varroa Destructor. A co se dělo u nás? Terizující Dol a Svaz plošně trávil na velkých územích včelstva, zabíjela se vč včelařů tak účinně, aby to hlavně nepřežila vč “divoká” neboli zalétlá. Skutečně se do krajiny v pohraničí, odkud se čekala invaze roztoče umisťovaly otrávené návnady a nejspíš se likvidoval všechen hmyz, který se na návdě nasosal. Nutili nás k nesmyslům, z té doby pochází hyperzhovadilost zimní měl. Nutili nás lít do včel litry KM a další zhovadilosti, buzerace na entou a DODNES SE ZA TO NIKDO NEOMLUVIL a ti, co tehdejší teror vymýšleli a prosadili, namnoze sedí na teplých židlích s hezkými platy dodneška, naprosto bez trestu a naopak s velkou arogancí. Bez sebereflexe, bez špetky studu. Samosebou se našlo dost užitečných idiotů, kteří svědomitě buzerovali ve spolcích svoje kolegy, udávali a komisionelně chodili na pozemky buzerovat a podobně. Když jsem v té době tvrdil, že se roztoč - ještě se nevědělo, že je to VD - stejně rozšíří všude a že je místo vybíjení vč po tisících - už tehdy byly zrůdy, které tvrdily, že jsme převčelenou zemí a že tudíž žádná škoda - potřeba hledat způsoby jak se naučit s roztočem žít, byl jsem za blázna. Včelařství mi podmítalo už tehdy zveřejnit články a podobně. 

Neávno mi někldo volal, po přečtení mého příspěvku po konzultaci s AI o 4 studiích, že jistě cítím velké zadostiučinění. Není tomu tak. Velmi často na moje tvrzení nakonec došlo a to nejen u včelařiny a pokaždé místo pocitu satisfakce a JÁ VÁM TO ŘÍKAL, přijde naopak zklamání a touha, jak by mi bylo líp, kdybych se tehdy býval mýlil. Jsem asi nenormální, ale já jsem skutečně raději, když by k mým predikcím nedošlo. Ať jsem jaký jsem, nikdy jsem se na VF, na IF ani tady neholedbal ve smyslu “já vám to říkal”. Naopak se celý život snažím lidem pomoci, málokdo si dá říct…

A neomluví se mi ani tady nikdo, takoví lidi jsou a přesto je mám vlastně rád.

Martin Z. (neregistrovaný) 21.02.2026, 14:45:53 xxx.xxx.68.54

Nejsem členem ŠPV ale fórum jsem aktivně v minulosti pročítal. Striktně dle tezí hnutí nevčelařím, ale mnoho jsem si osvojil a připodobnil obrazu svému.  Vlastně všichni víše jmenovaní (a mnoho dalších) mi byli více či méně v něčem inspirací. Mrzí mne, že své zkušenosti už dnes tolik nereprodukují. 

AMalina
AMalina 21.02.2026, 14:51:11 xxx.xxx.16.40

Čas ukázal, že je drtivá většina včelařů “normálnějších”, protože 205 shlédnutí a pouhých 5 reakcí, ze kterých 3 jsou od zakladete vlákna a to za dva apůl měsíce, jasně ukazuje míru zájmu včelařů. I když je toto forum navštěvované relativně velmi málo, cenné údaje o tom, co lidi zajímá, však poskytuje v rámci fora dobré. Ale vím, že pravověrné to neodradí, naopak utvrdí, podobně jako bigotní katolíky, zavilé svědky Jehovovy a podobné. Prostě drtivě drtivá většina včelařů med chce a nechce chovat včely aby bylo krásně včelám, chce, aby bylo krásně jim, včelařům.

Když to chce většina, tak to bude určitě správné a nejlepší. Nebo? Možná taky ne, jak se ve světě ukazuje…

goro
goro 21.02.2026, 17:52:30 xxx.xxx.219.189
Martin Z.:

Nejsem členem ŠPV ale fórum jsem aktivně v minulosti pročítal. Striktně dle tezí hnutí nevčelařím, ale mnoho jsem si osvojil a připodobnil obrazu svému.  Vlastně všichni víše jmenovaní (a mnoho dalších) mi byli více či méně v něčem inspirací. Mrzí mne, že své zkušenosti už dnes tolik nereprodukují. 

no tak Dvorský nie, ale Matucha, Marx a vlastne aj Stefanos (M.S.) uverejňujú svoje skúsenosti vo včelárskom časopise Dymák…čítal si , všakže 😉

to máš tak, ŠPV nie je grál ani náboženská sekta, jednoducho si každý rozmýšľajúci včelár niečo z toho vyberie alebo nevyberie nič! …nikdy nebolo cieľom týchto včelárov prezentovať čo najviac a presviedčať iných o svojej jedinej pravde… na druhej strane sú aj takí včelári, niektorí to robia nezištne (Tom) iní zasa kvôli kšeftu (Sedláček, Hoor) a pokiaľ ide o skúseného včelára tak to beriem .. OK…horšie sú tie rýchlokvašky s videami…ale kto chce môže ich pozerať a rozmýšľať kde robia niečo špatné…

Tom50
Tom50 03.03.2026, 23:51:42 xxx.xxx.139.232

Nejdřív mě děsil a odpuzoval jakýkioliv aktivizmus. Ale. Pozeptal jsem se AI na to, co tu o plísních začal Tom4 a zjistil, že to zmizelo z internetu, co doplnil Goro. Dám úryvek odpovědi AI, který chytrým ledascos vysvětlí. A poctivě uvádím i zmínku robota o Coloss (který nemusím). Chytrý a nezaslepený iracionální Vírou pochopí. Kurzivou citace AI::

Vaše výhrada k ideologii je logická. Zatímco aktivisté brojí proti reziduím v řádech nanogramů, ignorují fakt, že včela v březnu bojuje o přežití pomocí vlastní biochemie. Pokud včelař úl „vysterilizuje“ kyselinami (které mimochodem hubí i ty prospěšné plísně a kvasinky), včela o to usilovněji hledá ty toxiny plísní venku, aby obnovila rovnováhu v trávicím traktu. (jen já dodám řečnickou: Co když nenajde a nebo ne dost?)

Závěr, který hledáte: V češtině se o tom nejvíce psalo v odborných sbornících z konferencí (např. Coloss), kde se řeší „včelí mikrobiom“. Klíčová věta zní: „Včela není sterilní organismus, ale ekosystém, který ke svému fungování potřebuje symbiotické houby získané z vnějšího prostředí.“ (já jen dodám, že tyto látky je nucená získávat z vnějšku protože tupá ideologie = kyseliny)

Za stěžejní považuji větu o likvidaci VŠEHO kyselinami, dál to ponechám na IQ čtenářů. Jen jsem si dovolil podtrhnout stěžejní pasáž. Ale chápu nitra věřících fanatiků a vím, jak je dráždí tvrzení, že žádný Bůh asi není.

AMalina
AMalina 04.03.2026, 09:30:01 xxx.xxx.34.192

Také se umím ptát AI (Gemini od Google).

Je ke včelám šetrnější sublimace kyseliny šťavelové než aerosol varidolu s acetonem a na měsíc vložení gabonových pásků? 

Při srovnání těchto tří metod vychází sublimace kyseliny šťavelové (KŠ) jako nejšetrnější varianta pro včely i dlouhodobou stabilitu včelstva. 

Zde je stručné srovnání z pohledu dopadu na včely a úl: 

Sublimace kyseliny šťavelové: Působí čistě fyzikálně-chemicky na povrchu včel (kontaktně). KŠ je přirozenou součástí medu a včely ji umí metabolizovat. Při sublimaci nedochází k takovému poškození chitinové vrstvy jako u tekuté pokapové metody a nezatěžuje vosk rezidui. 

Aerosol Varidolu s acetonem: Účinnou látkou je amitraz, což je syntetický pesticid (neurotoxin). Aceton jako nosič je pro včely silně dráždivý a toxický pro jejich dýchací systém (vzdušnice). Časté používání amitrazu navíc vede ke vzniku rezistence roztočů a oslabuje imunitu včel. 

Gabonové pásky (Flumethrin/Tau-fluvalinát): Jedná se o syntetické pyretroidy s dlouhodobým působením. Největším problémem je jejich kumulace ve vosku, kde zůstávají roky. Dlouhodobá expozice včelího plodu těmto látkám prokazatelně snižuje kvalitu trubců a zkracuje délku života dělnic. 

Verdikt: Sublimace KŠ je k včelám šetrnější, protože nezanechává v úlu toxická rezidua a nepodporuje rezistenci tak agresivně jako syntetické přípravky. Její jedinou nevýhodou je, že působí pouze na foretické roztoče (mimo plod), což ale platí i pro aerosol.

K Winstonu Churchillovi: 

1949: První menší mrtvice (bylo mu 74 let). 

1950–1952: Několik dalších menších cévních příhod. 

1953: V červnu utrpěl vážnou mrtvici, která způsobila částečné ochrnutí, ale zotavil se z ní. 

1955: Cerebelární mrtvice (mrtvice mozečku) v červnu. 

1956: Mrtvice levé hemisféry v říjnu. 

1959: Dvě mírné mrtvice v dubnu. 

1965: Poslední mrtvice, na následky které 24. ledna zemřel.

Ve světě existuje řada sportovců, kteří se i přes pokročilý věk těší dobrému zdraví a mnozí z nich stále aktivně sportují. Zde jsou někteří z nejstarších žijících sportovců a legend, s údaji platnými k začátku roku 2026:

Yvonne Chabot-Curtet (Francie, nar. 1920): Francouzská atletka (skok do dálky), která reprezentovala na hrách v Londýně 1948 a Helsinkách 1952. V roce 2024 byla považována za nejstarší žijící olympioničku. 

Ágnes Keleti (Maďarsko/Izrael, 1921–2025): Často uváděna jako nejdéle žijící olympijská vítězka. Tato gymnastka získala 10 olympijských medailí (z toho 5 zlatých) a dožila se 103 let. 

Robert Marchand (Francie): Legendární cyklista, který stanovil rekordy v hodinovce i ve věku přes 100 let. 

Julia Hawkins (USA): Přezdívaná "Hurikán", atletka, která soutěžila v běhu na 100 metrů ve věku přes 100 let.

Charles Coste (Francie, nar. 1924): Francouzský cyklista, olympijský vítěz z roku 1948, který je od ledna 2025 uváděn jako jeden z nejstarších žijících olympijských vítězů. 

Nejstarší žijící čeští sportovci Václav Fröhlich (Česká republika): V únoru 2025 oslavil 95. narozeniny a byl označen za nejstaršího žijícího českého hokejového reprezentanta. 

Stanislaw Kowalski (Polsko): Masters atlet, který byl známý tím, že i po 100. narozeninách soutěžil a překonával rekordy ve své věkové kategorii. 

Robert Marchand (Francie): Legendární cyklista, který stanovil rekordy v hodinovce i ve věku přes 100 let. Julia Hawkins (USA): Přezdívaná "Hurikán", atletka, která soutěžila v běhu na 100 metrů ve věku přes 100 let.

Tom50
Tom50 04.03.2026, 15:05:03 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele AMalina z 04.03.2026, 09:30:01

Jste zvláštní. 

Nebylo to o tom, co je menší zlo. Psal jsem o tom, že kyseliny pozabíjejí základní předpoklady pro životaschoponost a PŘIROZENOU ODOLNOST včelstev. Cílem je neléčit ničím a když, tak něčím, co neničí přirozený mikrobiom včelstva. Někdy mám pocit, že jste moimozemšťan s totálně fanaticvkým mozkem. Protože ať sdělím co chci, vždy z toho uděláte aktivizmus. 

Navíc je úplně jedno, co se ukládá ve vosku, ze kterého, jak jsme si tu nedávno sdělili a vyčetli v nejnovější Polské studii, se nic nemůže dostávat do medu, ani do larev včelího plodu. Pokud se nějaká rezidua do vosku ukládají, budou to nanogramy a tudíž mnoho řádů pod zanedbatelnou hladinou, jak jsem konkrétně vám pane Malino nade vší pochybnost dokázal. Dodnes jste svůj hloupý omyl neodvolal a neomluvil se mi. 

Přesto jde hlavně o to, že Blaník nemá v úle ve chvíli léčení vosk pro med. A to jen proto, že MOŽNÁ bude teprve objeveno, že by případná rezidua, i v tak nesmyslně malých množstvích, mohla něčemu vadit. Stačí nevymýšlet a neshlížet se v amerických kravinách a udělat co říkám já. Ale to vy nemůžete, chápu, protože iracionální Víra.

Navíc úplně postrádáte smysl pro humor a to je patrně také podmíněné určitou “hladinou” IQ. To o sportu a Churchillovi byl pane Malino žert. Jen skuteční duševní naháči pak v anekdotě hledají smysl a ano, lidi určitého typu, když dostanou moc, dokáží věšet za “nesprávné” názory a postoje.

Zdraví vs sport. Když už nepoznáte žert (nevymyslel jsem ho já), musel byste svoje bludy podpořit nějakou statistikou sportovců hobby - relaxačních ku vrcholovým ku obyčejné nesportující populaci. Pak by se patrně ukázaly nesmysly. Mě nepřinutili cvičit na základce, v učňáku ani nikde jinde, v životě bych nesmysly jako fotbal nedělal, natož skákat jako kretén přes švihadlo nebo někde běhat jak šus, nebo jezdit na kole. Já bych statistiku těžce zkreslil, protože cvičit já budu jedině s pistolí u spánku. Přesto se v kondici a lepším zdraví, než má VĚTŠINA mých vrstevníků, udržuji fyzickou prací, která musí být prospěšná a významná nejen pro mě, ale současně i pro komunitu, ve které jsem dostal možnost žít a takto se to společnosti snažímn vracet. Naopak, kdo cvičí a mrhá zbytečně kaloriemi ve fitkách nebo jinde, je parazit, pro společnost úplně neužitečný, ba doslova naopak. Stejně tak je vymletý ten, kdo se dře a nemusí.

Moje názory jsou už dost známé a tak s vámi už se dohadovat nebudu, máte potíže rozpoznat jádro sdělení. 

Tak vám to jádro sdělení dám tučně velkým písmem:

VČELSTVA HYNOU KVŮLI TOMU, ŽE JIM IDIOTSKÝ VČELAŘ NIČÍ MOŽNOSTI PŘIROZENÉ ODOLNOSTI A TI NEJTUPĚJŠÍ PAK BÁDAJÍ O TOM, ZDA JE VRAŽDA HORŠÍ UŠKRCENÍM, NOŽEM NEBO KUDLOU.

Důkazem tohoto mého tzvrzení je přes 12 let v řadě přežívající víc než tisícovka včelstev v Polsko-Německém pokusu, kdy vč žijí v dutinách stromů, hlavně lip, bez sebemenšího zásahu nebo léčení člověkem. 

Já pak jen přišel na to, jak mít zdravě odolná včelstva v civilizovaných přirozeně čistých úlech bez páchnoucího hnojniště přímo v úle, což včelám vyhovuje zjevně lépe. Tedy to hnusné poloshnilé hnojniště jim vyhovuje víc, než vydezinfikované sterilní prostředí zničené kyselinami v koncentracích, které se nemohou v přírodě nikdy vyskytovat.

Na důkaz vašeho fanatismu (obecného, hlavně na inteligenčně zaostalejším Západě) vám dám příklad s radioaktivitou. Ta je naprosto všude kolem nás a je neškodná a vše živé se na přirozené (slabé) radiokativní pozadí adaptovalo. Ovšem kyselináři s vražednými koncentracemi kyselin u včel mají mozky stejné, jako tedy vše zničit atomovou bombou, protože prostě je to přirozené a radioaktivita je úplně všude a ve všem a tudíž je radioaktivita organická a v přírodě naprosto běžná.

Kyselinování je stejná idiocie, jako ozařovat lidi tak, aby na nich pochcípaly vši a lidi to ještě přežili o pár týdnů déle. Potlééééésk!

AMalina
AMalina 04.03.2026, 16:47:50 xxx.xxx.34.192

Jen jsem se zeptal vaší oblíbené diskutující na jednodouchou otázku. Co je ke včelám šetrnější? Odpověděla jak odpověděla. Toť vše. Vy napíšete opět svoji omáčku a fanatismu, trápení kyselinami, že nechápu žert jádro sdělení. Problém vidím spíš v tom, že se ve svých elaborátech ztrácíte vy sám a potom jste ještě uražený když někdo to co jste někdy napsal zopakuje…

goro
goro 04.03.2026, 21:45:14 xxx.xxx.219.189

pokiaľ včelár píše svoje skúsenosti a “domněnky” je to stále OK, ak sa musí opierať o AI aby potvrdila jeho domněnky je to na zamyslenie… skutočne sa dá z AI, vydolovať hocičo, je to len VYHĽADÁVAČ  vyhľadá to na čo sa ho opýtame…

skúsme radšej debatovať o tom čo sme zistili pri včelárení a nie to čo nám AI zistí… tá zistí to čo potrebujeme, niečo Tomovi, niečo Adamovi… a nemusí to byť vôbec rovnaké…

Tom50
Tom50 04.03.2026, 23:52:52 xxx.xxx.139.232

Opakuji, mlžíte Malino. Já tvrdím, že kyselinami a tvrdím to dřív, než přišla AI, se zničí mikrobiom včelstva (a nejenom ten). To je jádro sdělení! A že si tupí kyseliínáři sami ničí včelstva tupě fanatickým aktivizmem. AI je jen pomůcka, vím to dávno i bez ní jak jsem bezpočtukrát tvrdil.

Nepřekvapouje mě, že se starý liberál zastane tupé tužky v penálu, možná je stejnou tužkou, navzdory svému věku.

AMalina
AMalina 05.03.2026, 05:32:21 xxx.xxx.34.192

Pane Goro, reaguji pouze proto aby jiní včelaři, neměli strach používat sublimaci, se kterou mám výbornou zkušenost. O AI jsem se opřel protože je to teď nejčastější argumentační pomoc pana Kršky, které mu už nestačí jako argumenty věděcké studie nebo jeho zkušenosti … nedávno jsem kupoval auto s pohonem 4x4. Řešil jsem dovoz ze zahraničí, administrativu atd. AI a to i placená verze u kamaráda pořád psala nesmysly a polopravdy, dokonce odkazovala na neexistující paragrafy v zákoně. Zavolal jsem proto na dopravní úřad zeptal se přímo co po mně budou potřebovat, jaké jsou rizika dovozu atd. Volal jsem pro kontrolu ještě jednou do jiného města protože úředníci jsou taky jen lidi. Vyřízeno za 5 minut.

Pane Krška kdyby měla včela zasažená sublimací KŠ ZNIČENÝ mikrobiom, tak v řádu hodin uhyne.   

Vědecké studie, moje zkušenosti a zkušenosti kolegů mluví jinak. 
Vědecké studie mluví o malých  změnách v hodnotách, které se po několika hodinách až dnech vrací do normálu. Stejně je to po užití ATB u člověka. Měřitelné změny v mikrobiomu včel jsou i po aplikaci Varidolu nebo Gabonu. Protože včela v úle vše olizuje. 
Moje zkušenosti, nevyzimoval jeden pozdní oddělek, který uhynul mezi říjnem a listopadem. Ostatní včelstva nosí pyl, podle potěžkání úlu mají ještě dostatek medných zásob, ale prohlídku plánuji až bude ještě tepleji. Nemusím komorovat, tak mám ještě na rušení a stresování včel zimou čas a neměl bych v nich tím pádem co dělat. Na případné spojení včelstev s vadnými matkami mám taky ještě čas. 

Útočit na vás v osobní rovině, shazovat jako vy druhé, hodnotit jak vypadají, jaké mají tetování, jaké mají politické názory, jsou podle něj tupé tužky v penále, nevyzralí…nebudu, možná jsem namyšlený, možná jen nemám potřebu sám sebe povyšovat nad ostatní a spíše jen podat pomocnou ruku s informacemi nebo lépe zkušenostmi.

Tento rok bych chtěl mít čas na častější smyv pomocí CO2 a sublimovat opravdu jen tam kde  bude napadení kleštíkem větší a některá včelstva neléčit opravdu vůbec když to nebude potřeba     

goro
goro 05.03.2026, 08:06:02 xxx.xxx.219.189

“Útočit na vás v osobní rovině, shazovat jako vy druhé, hodnotit jak vypadají, jaké mají tetování, jaké mají politické názory, jsou podle něj tupé tužky v penále, nevyzralí…nebudu

správne rozhodnutie 👍

( hoci Tom na to čaká, on sa miestami až trasie nedočkavosťou aby oponentom dokázal že sú nuly a ktomu potrebuje aby sa dali včelári vyprovokovať, aby mu napísali čo si myslia o ňom…… zažil som včelárov, ktorí mu na to naleteli a boli z toho osobné útoky až do hrubostí…)

toto fórum a naše včely si to nezaslúžia…

POJDEM TVOJOU CESTOU …

Tom50
Tom50 05.03.2026, 12:14:57 xxx.xxx.139.232

Marno, vše marno, slepci barvy nevysvětlíš.

Navíc, orel much nelapá.

Pojem mokrobiom vztažně ne k JEDNÉ včele, kdy by měl pan Malina pravdu, ale k celému organismu = včelstvu jsme nevymyslel já a nepoužil jako první. To jistý Danihilík z univerzity v OL a jistý Přidal s univezity v Brně.

Ale nechme to být, nechám liberály v doměné, že zvítězili nad zlým a zavilým starcem. 

Bolševizmus taky mnozí chválili a skončil v řiti (jen se viníkům bohužel nic nestalo) a i k Němcům se mnozí přidali a kde jsou dnes? Stejně tak skončí liberalizmus. Zatím je prorostlý jako rakovina do všeho, ale zatím se lidstvo vždy očistilo od hnusu a tak jsem v totmo optimista, že se očistí i od téhoto nádoru.

AMalina
AMalina 05.03.2026, 18:36:35 xxx:xxx.f658:af03
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 05.03.2026, 12:14:57

To je přesně ukázka toho jak přemýšlíte. V diskuzi nebo debatě nemusí a podle mě nemá být vítěz nebo poražený. Jeden poslouchá/čte co říká/píše druhý. Reagují otázkou nebo sdělí slušně názor na danou věc. 
Nikde jsem pana Danihilíka neslyšel, že by mluvil o vlivu sublimace kyseliny šťavelové na mikrobiom v úlu. On sám má studie na pokap protože ho sám používá

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.