Aktuálně: 1 874 inzerátů279 970 diskuzních příspěvků19 991 uživatelů

Příspěvky uživatele

M.S.

M.S.
M.S. 16.02.2025, 18:40:12 xxx.xxx.47.194

Kleštík je supertvor. Tomu nevadí ani mikrovlny.

M.S.
M.S. 16.02.2025, 18:38:27 xxx.xxx.47.194
Tom50:

Přisuzujete mi výroky, kterých jsem se nedopustil. Nikde netvrdím, že vím jistě a nikde netvrdím, že JEDINĚ  mikrovlny zabíjejí včelstva. Prostě něco včely a 90% hmyzu z početních stavů, který byl ještě před 20 lety, zabíjí a já se DOMNÍVÁM, že by to mohl být tento vliv. Vážně jsem vás měl za chytřejšího a lepší, velkorysejší personu. No, co nadělám. S vámi nebo bez vás. Takový Javali se k věci postavil mnohem rozumněji i když je proti vám mládě. Dál se budu spíš soustředit na SZ s těmi, kdo se jakkoli snaží přispět svými nápady, zkušeností a vzděláním v oboru, i jen lidskostí.

Připomínám. Já vyzkošel kde co, vy nikdy nic, máte jen NN Lang. To zaprvé.

Já se snažím dělat něco, třeba blbost, ale NĚCO. Vy hov.., tedy nic, ale pošklebujete se. Pozoruhodné je, že vás má každý rád a se všemi si tykáte. Já vím proč si s někým netykám.

Připadám si jako v blázinci. Takhle nějak asi bylo tomu, koho jako prvního napadlo, že se Země točí. Před tím tací jako vy upalovali za DOMNĚNKU, že je Země kulatá a ne plochá a jeden Kryštof měl štěstí, že neskončil na hranici když si myslel, že do Indie dopluje směrem na západ. Taky si živě pamatuju, i když jsem nezažil a mám to jen ze širokého vzdělání a souvislostí, zavilý odpor věhlasných starců chirurgů, kteří odmítali připustit, že by jejich špinavé pracky mohly způsobovat horečku omladnic a jiné smrtelné infekce. A tak dále, v lidské historii jsou zpátečníků celé nekonečné zástupy. Kdybyste mohl, byl byste šéf inkvizice, pamatuju si to z VF, kde jste měl nade mnou moc. Tady nemáte, tak mě nevyhazujete, tak se aspoň infantilně posmíváte.

A PŘECE SE TOČÍ!

Na dnešní noc slíbené vlákno o zatím netušené souvislti indukce elmag záření odkládám než rozdýchám pokusy mě ponížit a posmívat se mi. Nikdy se mě nikdo nezastane a nejraděj bych vás, kdo se mě na cokoli ptáte, odkázal na Gora, M.S. Šturmu, Černého a podobné. Na druhou stranu je tu Jirka, Martin, Roman, Petra a další a ti mi stojí i za to vydržet toto pšklebování. Jen to musím zase “rozchodit”.

Nevysmívám se Vám. Pobavil mě patent pyramidy jako ostřiče žiletek. K diskusi o tématu mikrovln a elektromagnetismu je třeba znát alespoň ten základ.  Ale to se studuje třeba na MFF a to tady rychlokurzem nedoženeme. Přesto jedno je jisté. Včely hynou i v oblastech bez pokrytí mobilními sítěmi (i u nás jsou taková místa, přestože jsme hustě osídlená země, notabene v zahraničí), takže už jen proto bych se k této hypotéze příliš neupínal.

M.S.
M.S. 11.02.2025, 11:47:23 xxx.xxx.34.226
Ziky:

90 rybízů je pěkny. Jsou také nějak výhodné pro včely? Já zaseju pár m2 medonosné směsi, i pro motýly. Těším se také na jaro, na kousek pestré a živé zahrady. Rybíze bude sázet také, chci 3 druhy - červený, černý a bílý. 

Jo, rybíz je pro včely atraktivní, angrešt ještě mnohem víc, možná víc než třešně. Mám obrovské angrešty, keře 1.5 x 1.5 m a každé jaro jsou na nich desítky, stovky včel ve stejném okamžiku. Množím normálně hrížením. Na jaro okolo každého keře zahřížím 5-7 výhonů a na podzim je podseknu a vysadím. Žádné velké výsadby angrestu už v ČR nejsou, takže jde o vzácné a žadané ovoce, které bez problémů prodám.

M.S.
M.S. 09.02.2025, 17:23:09 xxx.xxx.47.194

Tak co jste letos vysadili? Já zatím 90 ks rybízů a angreštů, 6 mišpulí, 15 broskvoní, 1 hrušeň, 1 jírovec. Pak jsem rozsazoval odkopky pámelníku všude kolem plotů, pár lísek. Ještě určitě něco vymyslím. Každý rok zasadím v nejbližším okolí několik desítek medonosných stromů a keřů, za 10 let asi 600 kousků to bude. Už se nemůžu dočkat jara, tak se snažím zabavit. Ale mandloně už jsou pěkně narašené a kočičky na vrbách taky…

M.S.
M.S. 01.02.2025, 08:46:58 xxx.xxx.13.171

Bože, ať si každý včelaří v čem chce. Včely si také vybírají různé dutiny. Od úzkovysokých štěrbin ve skále po ležící duté kmeny. Už je to únavné a proto tu nikdo nediskutuje, stejně jako nikdo nediskutuje se svědky jehovovými nebo jak se jmenují, aby jim vyvracel jedinou správnou pravdu!

M.S.
M.S. 29.01.2025, 08:11:17 xxx.xxx.14.153

Zhroucení včelstva může mít celou řadu příčin. To jen někdo vymyslel terminus technicus (CCD), když včelaři zjistili, že jim v USA hromadně mizela včelstva z úlů. Jenže příčiny jsou zřejmé. Od mizerného zacházení se včelami, chemizaci, kočování do monokultur, kde jsou u sebe desetitisíce včelstev, přes varroózu, viry, NC atd.. prostě už to vše nedávají, tak se vytratí. A konkrétní příčina může být pokaždé jiná. 

Když píšete o sebevražedném chování, existuje třeba virus akutní paralýzy. To se včely hromadně řinou z úlu ven, třesou se a hynou někde daleko v trávě. Viděl jsem to dvakrát přímo ve skutečnosti. Ale ani to nemusí znamenat konec včelstva. V roce 2023 jsem měl takové včelstvo, ale očistilo se, zbytek včel si odchoval novou matku a dnes patří k nejlepším.

Sebevražedný instinkt na individuální úrovni je tedy základním mechanismem, který umožňuje přežití včelstva. Nemocné včely samy páchají sebevraždu a odlétají nebo odchází z úlu, aby zamezily šíření nákazy ve včelstvu.

M.S.
M.S. 21.01.2025, 23:10:27 xxx.xxx.32.35

Sleduju to dost dlouho a byl jsem osobně přítomen na některých akcích, takže vím co zaznělo a že šíříte pomluvy. Je to nebezpečná kombinace nedostatku informací, neznalosti a nepochopení. Smutné, i s tím kváskem a jeho původem. Myslel jsem, že by Vám to mohlo docvaknout ☹️

M.S.
M.S. 21.01.2025, 22:02:57 xxx.xxx.32.35

Pokud vím, tak LD nikde netvrdil, že by vyšlechtil varroatolerantní včelu, takže přestaňte s pomluvami. Já ho vždy slyšel mluvit o tom, že genetika dělá tak 20 % a 80 % je způsob včelaření. Ostatně je to komické zrovna tady ve vlákně o “ kvásku” (odkudpak asi tato informace k Vám doputovala). Že se nestydíte ☹️

M.S.
M.S. 20.01.2025, 10:57:42 xxx.xxx.44.30

Mně zní lysenkovsky představa, že včely s vlohou chlebového kvásku předávají tuto vlohu geneticky nepříbuzným jedincům.

M.S.
M.S. 14.01.2025, 12:19:16 xxx.xxx.114.167

Javali, nechci Tě strašit, ale Tvé myšlení se podle mě ubírá nesprávným směrem. Dezinfekce spolehlivě zničí i mikrobiom. Já to dělám přesně naopak. Každé nové včelstvo ihned očkuji starým dílem.

M.S.
M.S. 14.01.2025, 11:19:35 xxx.xxx.32.128

S tou knihou by to nemusel být špatný nápad. Pokud máte vydavatele, tak by bylo škoda to nezvěčnit.

M.S.
M.S. 12.01.2025, 17:11:19 xxx.xxx.115.75

Lípa má oproti smrku výhodu, že se neštípe při sbíjení.

M.S.
M.S. 31.12.2024, 18:11:21 xxx.xxx.9.70

Už mám skutečný absťák. Každý den si chodím zaběhat do lesa a tak se vždy zastavím u některého ze stanovišť, přiložím ucho a naslouchám tichému vrnění v úlech. Zatím to vypadá optimisticky, ale do jara daleko. Dny se však již prodlužují a zima to má spočítané. Únor je u nás měsíc prvních významných proletů. Nakonec to zase uběhne rychle a na jaro nebudem vědět kam dřív skočit.

M.S.
M.S. 31.12.2024, 18:01:27 xxx.xxx.9.70

Nedávejte nic, je to k ničemu. Jediná skutečná dezinfekce, která má smysl (u MVP a HVP) je oheň, ale tu jsem zatím nikdy nepotřeboval. Jak psal tom.50, včely ve skutečnosti různé plísně a houby potřebují, rozhodně jim nevadí. Dutina ve stromu je vždy na spodní straně tvořena provlhčeným ztrouchnivělým dřevem plným plísní, hub a “bordelu” že včelstva, rozkládajících mrtvolek různých živočichů, no zkrátka je to prostředí plné života. Naopak strůpek je suché zapropolisované (parozábrana) dřevo. Z toho bych vycházel. Dno zjara oklepu do trávy a víc nikdy neřeším. Pokud dno prohnije, tak se vymění, je to spotřební záležitost. Ale nejstarší mám 15 let a stále jsou použitelná.

M.S.
M.S. 23.12.2024, 18:09:08 xxx.xxx.48.192

Já nevím, ale přijde mi to jako slušný námět na horror.