Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.07.2025, 10:43:01
Tady zopakuju podstatné. Správně se má dávat pod VN Krmná Komora - tedy NN se zásobami v polovině devátého měsíce = v září. Kdy je včely spotřebují nevím a neví to ani Ing. Cimala, jak sdělil na své pořednášce. Ale taková vč mají prostě rycheljší jarní rozvoj. Moje zkušenost ale je, že když bude NN ve funkci KK nacpaný zásobami, tedy asi 15 kilo, vč to nedokáže do tvorby brzkých TLumičů spotřebovat, za zimu zmizí asi polovina, jak u kterého vč. Tudíž z 10 zásobních rámků jsou na konci března ještě 4, 5 a někde i 6 N rámků plných. Ty zůstanou v TLumiči prostřídané s trubčáky.
Píšete sice o tuháči, ale ve většině let bude v KK cukr + nějaký med. Nehrozí pak, že tyto přes zimu nespotřebované cukrové zásoby nanosí do medníku? Nejspíš je proplodují, ale nejsem si jistý, tak se ptám. Děkuji. Jirka
Rád bych taky krátce zhodnotil moji první sezónu. Zimoval jsem 3 odd. resp. 2 odd. a jeden roj z konce května. Ten jediný měl asi 4 rámky v KK a v plodišti asi polovinu nově vystavěných rámku 39x30, zbytek 39x24 nastavených prkénkem. Zbylé 2 odd. jsem zimoval na 39x24 ve VN30 bez KK. Už jsem to tady psal, ten jeden odd byl navíc na plastových rámcích, které jsem musel vracet, tak jsem k nim nemohl nic šroubovat, nebo je nějak nastavovat. Tyto rámky byly navíc nějaký atyp, byly širší, že se sotva vlezly do bedny. Na jaře, když jsem je chtěl vytáhnout z bedny, tak jsem na ní musel jednou nohou klečet a vší silou rvát rámek ven. Peklo, už nikdy více. Neměl jsem tedy téměř žádné dílo, a tak byl letošek hlavně o stavbě, sbírání zkušeností a převodu na 39x30 (plodiště) a 39x15 (medník). Navíc jsem si zvýšil počet včelstev ze 3 na 5, což je počet, na kterém bych se rád držel. Díky mojí nezkušenosti (neodhadl jsem jarní rozvoj), nedostatku díla a zbavování se těch plastáků to byl rojový rok. Aspoň jsem se naučil chytat roje🙂, a že jich bylo, u toho prvního vyrojeného i 2 poroje. Vyrojilo se mi i to převáděné včelstvo, naštěstí až poté, co vystavělo nové plodiště. Bohužel se u obou vyrojených nevrátila mladá matka ze snubního proletu. Nevím co se stalo, byl u nás velice chladný květen, ale to by snad tolik vadit nemělo. Udělal jsem si i 2 odd, kam jsem vkládal matečník a tam to klaplo, obě matky se vrátily. Bezmatečná včelstva jsem spojil pomocí přeletáku s chyceným rojem, druhé přes noviny s oddělkem. Vyzkoušel jsem si tedy téměř všechno, příští rok bych to ale už opakovat nemusel🙂. No a aby toho nebylo málo, to vyrojené včelstvo spojené s rojem se mi vyrojilo podruhé. Už se to někomu podařilo? Patrně jsem špatně odhadl potřebný prostor, nebo ta matka byla extrémně rojivá. Byla to ta, z toho roje, kterým loni začalo moje včelaření. Tento roj jsem ale nezaregistroval, jen ubylo včel a našel jsem pár matečníků.
I přes všechny tyto peripetie jsem vytočil 60kg výtečného medu, tedy 20kg/vč. Zachránilo to, to jediné nevyrojené, z kterého jsem vytočil 40kg. Navíc s ním nebyla téměř žádná práce. Nejdůležitější pro mě ale je to, že mám všechny včelstva převedená na moji rámkovou míru, mám nadělané medníkové souše, ale i několik zásobních (panenských) do plodiště po spojovaných včelstvech. Přebytky jsem posílil odd a jeden slabší roj, takže budou zimovat už jako kmenové včelstvo na plném VN s KK.
Jsem samouk, snažím se postupovat podle rad zde na fóru. Děkuji Tomovi o jehož Blaník se pokouším, Gorovi a dalším, za vaše rady a postřehy.
Tome, zaregistroval jsem se, ale přimlouval bych se za ostatní, abyste toto fórum neopouštěl. Na druhou stranu chápu, dal jste toho hodně a nemáte potřebu se s nikým dohadovat. Budu rád, když se budu moci čas od času na něco doptat.
V předchozím příspěvku jste mě varoval, že kdo dřív měří nežli věje, …. . Zítra odjíždím na dovolenou a doufám, že až se příští víkend vrátím, budou všechny 4 medníky plené (3 už jsou) podle přísloví čím blbější sedlák, tím větší brambory a já budu zase moci něco vytočit🙂. Snůška pořád je, včely ani v těchto vedrech večer nevyléhají a ještě kolem deváté večer se mnoho včel vrací. Nádherně to voní i několik metrů od úlu. Kvete lípa, ale myslím, že jste psal, že u vás nemeduje. U nás to asi bude podobné, místní včelař mi říkal, že měl lipový med snad třikrát a to včelaří 50 let. Na lípách jsem včely viděl, nevím, jakou má lipový med barvu, ten co teď nosí je tmavší.