Včera jsem zapojil do akce 3 holuby, jednoho ostříleného borce a dva nováčky. Po otevření přepravky hned neodlétli, něco málo i sezobli. Jak je snad trošku patrné z videa, nováčci netušili, kterým směrem se vydat. Holub, který se již orientuje a nabral směr holubník se pro ně "vrátil" a navedl je domů.
Dnes měl holub před sebou velkou výzvu. Zavezl jsem ho za dálnici (je vidět na videu) do blízkosti kukuřičného pole, na které bych rád, aby létali. Je to téměř 1 km daleko. Kukuřice samozřejmě ještě stojí, tak jsem ho vypustil z malé louky. Než jsem se vrátil, holub už byl dávno doma.
Zdravím, tak jsem dnes podnikl další let z místa vzdáleného asi 650 m od holubníku. Tentokrát jsem k borci, co se už v okolí orientuje, přidat dalšího letošního výletka. Dal jsem jim před přepravku pár zrnek kukuřice a jeden holub se dokonce před odletem nazobal. Byli vypuštěni ze stejného směru, ale jiného místa než posledně. Holubi se drželi spolu, což mě potěšilo. Tentokrát se žádné kroužení nekonalo, letěli rovnou domů. Ještě se pokusím “rozlétat“ pár dalších výletků i nějaké chovné a jak posečou kukuřici, která je jen 1km (ne 1.5 km jak jsem si původně myslel) daleko tak je tam lehce hladové odvezu. Myslím, že 1-2 km vzdálené pole by pro volně chované pštrosy neměl být žádný problém. Uvidíme. Jak jsem ale psal, mám na holubníku ještě asi 4 koupené starochy, a tak nemůžu odebrat krmítko abych je “motivoval“ k odletu. Beru to spíš jako nácvik a možnost do budoucna.
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 08.09.2025, 18:37:21
Zdravím, přeji Vám to, musíte z toho mít radost, že se to povedlo.
Jak jsem psal výše, letos jsem holuby trošku flákal, holubařit “začínám“ zase až teď. Mám tady jednoho nepěkně zbarveného mladého holuba, který nějakým nedopatřením unikl kuchyni (určitě nemám holuby podle standardu, ale zase nechci mít různou strakatinu) a tak byl “vybrán“ jako testovací. Už podnikl 4 orientační lety. Odvezl jsem ho do různých směrů, 350 – 600 m daleko od holubníku a vypustil. Pokaždé se úspěšně vrátil. Nikdy zbrkle nevyletěl jedním směrem, ale začal nad místem vypuštění “inteligentně“ kroužit, jako by hledal záchytný bod, postupně stoupal a v kruzích se posouval. Naposled dnes ráno, kdy byl vypuštěn z pole na okraji vsi vzdáleného vzdušnou čarou 600m od holubníku. Prvně kroužil, pak asi uviděl střechu kostelíku, od kterého byl vypuštěn o víkendu a než jsem dojel domů (cca 2 min) byl už dávno doma. Idea je taková, že jak tento holub bude mít omrknuté okolí, a bude se bezpečně vracet ze všech směrů, budu k němu postupně přidávat další, aby se také zorientovali v okolí holubníku. Určitě to bude dobré i kvůli dravcům, kteří je umí někdy pěkně rozehnat, tak aby někde nezapadli a neztratili se pár set metrů od holubníku. Asi 1.5 km daleko (letos je to dál než jiné roky) mám pole s kukuřicí, kde je vždy po sklizni ještě pár týdnů vidět plno zrnek i celých klasů. Bylo by fajn je tam naučit, nebo minimálně zatím odvést, nakrmit a nechat je vrátit se domů. S odletem na pole to asi bude zatím trošku problém, mám tady ještě 2 původní holuby + ten jeden starší pár koupený loni v zimě a tam let na takovou vzdálenost asi nehrozí. Snad by to i zvládli, ale nikdo je k tomu nedonutí.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2025, 21:36:28
Tome, děkuji Vám za obsáhlou odpověď. Nakonec moje obava byla celkem zbytečná. Včera jsem do dvou šel a v KK byly na prostředku 4 plně zavíčkované, vedle 2 plné, ale už jen částečně zavíčkované a další téměř suché, krajní úplně. Našel jsem jen 2 SR a 2 načaté, ještě nezakladeni trubčáky, tak jsem ten TL udělal jen u jedněch, ostatní půjdou klasicky, tedy celá KK pod VN a TL až na jaře.
Souše/zásobáky (zatím jich moc nemám) skladuji v “komíně“ prázdných nástavků, vždy tak 6 ks v nástavku. Dole mám zasíťované varroa dno, které jsem koupil, ale nepoužívám je, to kvůli případným myším a přístupu vzduchu na tom rám z dvojitě nataženou sítí proti hmyzu a stejný rám nahoře. Zatím to zdá se funguje.
Tome, můžu se Vás prosím zeptat? Tento týden to bude měsíc, co jsem dával gabon, tak bych rád, při jeho rušení, vystrojil u dvou včelstev TL dne vašeho návodu. Už mám nějaký ten týden zakrmeno (asi 20Kg) a tak předpokládám, že KK přes kterou jsem krmil, bude plná, spíš částečně plná. Do nového TL dám tedy 6 nejvíc plných rámků z KK, ale co s těmi zbývajícími? Asi nebudou úplně plné, ale i jen zlehka zastříknuté cukrovým roztokem se příští rok do medníku použít nedají. Vím, Blaník tyto rámky do medníku nedává, ale jak víte, začínám a každý letos postavený panenský nízký rámek se mi může příští rok hodit. Navíc už mám takovýchto cukrem “ušpiněných“ rámků 10 od toho nejsilnějšího včelstva, kdy v době krmení byly ještě silné a poslední medník (ten nad KK) nešel odstranit, a tak do něj tak 3 kg cukru nanosily. Dají se tyto zlehka zaplněné rámky cukerným roztokem ještě letos nějak zužitkovat/vyčistit bez dodatečného zvedání VN? Děkuji.
já mám asi štěstí, už třetí rok u mne přežívá hejnko pštrosů bez jakéhokoliv léčení, odčervování, bylinek atd. a holubi se zdají být zdraví a vitální. Pštrosi chovaní na volno jsou velice plodní a mívají 10 i víc holoubat každý rok a to i koupení voliéroví holubi (pokud přežijí), po aklimatizaci a uvyknutí. Jen u jednoho staršího páru, který jsem koupil loni v prosinci se nepodařilo ani jedno holoubě. Holubice až někdy v červnu snesla 2 vejce, která rozmačkali, a tak z toho nic nebylo. Jsou to krásní holubi, rád bych od nich něco odchoval na osvěžení krve a tak jim dám ještě šanci do příštího jara.
Předchozí dva roky jsem měl ztráty od dravců do 5 ks a to jen v zimě. Letos je to horší, za jaro a léto jsem přišel o 3 chovné a asi 4-5 výletků.
Držím palce s polařením, já se k tomu zatím nedostal. Pořídil jsem si včely, a tak jsem se letos věnoval víc včelám než holubům. V okolí je hodně kukuřice, tak se o to ještě možná pokusím. Minimálně zase nějaké “orientační lety“.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.07.2025, 18:47:09
U nás bylo do rána velice chladno, ale přes den bylo pěkně a svítilo (teď je 15°C). Včely nosí mnoho pylu a asi je i nějaká snůška. Pracoval jsem dnes z domu, tak jsem občas zašel na zahradu a takto bláznily kolem poledne. Netuším co kde mají, o víkendu jsem prošel okolí a nikde jsem včely neviděl. Jen v jednom lese, kde jsem narazil asi na 10 jedlí (jinak tu jedle moc nejsou) to trošku hučelo. Dnes jsem dal gabon, troje z pěti nemají KK ještě zdaleka plnou, tak jim asi zítra dám ještě po pěti kg. V plodišti mají všechny zásob hodně (možná až moc) i mnoho pylu.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.07.2025, 22:00:36
Moc děkuji! S tím gabonem mě to nenapadlo, dám ho tedy už teď v červenci. První větu jste napsal trochu nešťastně, ale pochopil jsem, že letní pařáky ve správném úlu ničí kleštíka, ne včely.
Ještě jim tedy jednu dávku, řekněme 3 kg, dám. Něco málo v medníku měly + 16kg cukru by snad zatím mohlo stačit. Ano, medníky odebírám postupně, na těch nejsilnějších mám 2, ten poslední zatím vzít nešel, včel je pořád hodně. Ještě jsem se chtěl zeptat, zimujete na 10 rámcích ve VN (kvůli fumigaci). Kdy prosím odebíráte ten jeden rámek a který?
Děkuji vám za odpověď. Budu vám věřit, snad nejsou blběny a plodiště neulijí. Dal jsem pro jistotu dnes ještě 3 kg, kromě těch, co měly KK ze 3/4 plnou. Prozatím s krmením končím. Kontrolu udělám, až budu dávat gabon, tady někdy v polovině srpna. Snad je to tak správně.
Zdravím, moc děkuji za informace ke krmení! Od nějakého 5. července u nás asi již nebyla nijak významná snůška. Po návratu z dovolené jsem zjistil, že v mednících spíš ubylo, než aby doplnily, co chybělo, tak jsem minulý víkend začal krmit. Všem jsem podal po 5 kg cukru v roztoku 1:1 a po 48 hodinách opět stejnou dávku. Mám tedy v každých 10kg. Všechna včelstva to měla po 24 hodinách vybrané, jen jedno se s tím trošku crcalo, tak dostalo v druhé dávce jen asi 2 kg. Nakrmil jsem “naslepo“, bez předchozí kontroly plodiště. Nebyla snůška, včely dost slídily a já měl strach se v nich vrtat, abych si nezpůsobil nějakou rabovku. V posledních dnech se zdá, že se zase nějaká snůška rozjela. Dnes kolem poledne se ty nejsilnější mohly ztrhat – viz foto. Taky nosí hodně pylu, hlavně po ránu, jasně oranžové a světle žluté barvy. Dnes jsem je zkontroloval, všechny mají v plodišti zásob dost, spíš víc než míň, plodu myslím hodně, pylu taky. Medník je u jedněch jen asi z 1/3 plný, u ostatních víc než z poloviny, někde z 2/3 až 3/4. Teď nevím, jestli mám pokračovat v krmení. Určitě bych už nedával velkou dávku. Mám jim dávat třeba 2l roztoku 2x týdně, nebo pár dnů počkat? Mám strach, aby neulily plodiště a neomezily matku v kladení, zvlášť když nějaká snůška asi je. Předem děkuji za radu, zase vás nechám chvilku vydechnout🙂.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.07.2025, 23:03:37
Tome, skvělý příspěvek. Vždy si říkám, že už tady snad muselo být napsáno vše, ale Vy se zas a znova s něčím vytasíte. Příběh s Petrem jste už někde psal, ale až teď jsem pochopil, že nejde jen o to, že matka zaklade v medníku, ale i o med.
Radost ze souší a díla obecně jsem myslel tak, že jak jsem navýšil počet včelstev, budou na jaře pro všechna včelstva ty 4 souše do medníku. Letos jsem si ale vyzkoušel, že jdou dát jen samé M. Co ale nefunguje a já to byl u dvou vč z nedostatku díla nucen udělat je, prostřídat M s SR v TL. To pak ulijí plodiště a vyrojí se. Letos budu všechny zimovat v sestavě TL-KK-VN (odd bude jen KK-VN) a tak budu moci na jaře vystrojit TL konečně správně, z rámků z KK, loňského TL a SR.
Ještě jsem se chtěl zeptat k dalším medníkům. Je tam taky nutné dodržovat pravidlo 4+6, nebo se později může dát těch souší třeba 6? Asi záleží na matce a je nutné to zkusit. Děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 22.07.2025, 10:43:01
Tady zopakuju podstatné. Správně se má dávat pod VN Krmná Komora - tedy NN se zásobami v polovině devátého měsíce = v září. Kdy je včely spotřebují nevím a neví to ani Ing. Cimala, jak sdělil na své pořednášce. Ale taková vč mají prostě rycheljší jarní rozvoj. Moje zkušenost ale je, že když bude NN ve funkci KK nacpaný zásobami, tedy asi 15 kilo, vč to nedokáže do tvorby brzkých TLumičů spotřebovat, za zimu zmizí asi polovina, jak u kterého vč. Tudíž z 10 zásobních rámků jsou na konci března ještě 4, 5 a někde i 6 N rámků plných. Ty zůstanou v TLumiči prostřídané s trubčáky.
Píšete sice o tuháči, ale ve většině let bude v KK cukr + nějaký med. Nehrozí pak, že tyto přes zimu nespotřebované cukrové zásoby nanosí do medníku? Nejspíš je proplodují, ale nejsem si jistý, tak se ptám. Děkuji. Jirka
Rád bych taky krátce zhodnotil moji první sezónu. Zimoval jsem 3 odd. resp. 2 odd. a jeden roj z konce května. Ten jediný měl asi 4 rámky v KK a v plodišti asi polovinu nově vystavěných rámku 39x30, zbytek 39x24 nastavených prkénkem. Zbylé 2 odd. jsem zimoval na 39x24 ve VN30 bez KK. Už jsem to tady psal, ten jeden odd byl navíc na plastových rámcích, které jsem musel vracet, tak jsem k nim nemohl nic šroubovat, nebo je nějak nastavovat. Tyto rámky byly navíc nějaký atyp, byly širší, že se sotva vlezly do bedny. Na jaře, když jsem je chtěl vytáhnout z bedny, tak jsem na ní musel jednou nohou klečet a vší silou rvát rámek ven. Peklo, už nikdy více. Neměl jsem tedy téměř žádné dílo, a tak byl letošek hlavně o stavbě, sbírání zkušeností a převodu na 39x30 (plodiště) a 39x15 (medník). Navíc jsem si zvýšil počet včelstev ze 3 na 5, což je počet, na kterém bych se rád držel. Díky mojí nezkušenosti (neodhadl jsem jarní rozvoj), nedostatku díla a zbavování se těch plastáků to byl rojový rok. Aspoň jsem se naučil chytat roje🙂, a že jich bylo, u toho prvního vyrojeného i 2 poroje. Vyrojilo se mi i to převáděné včelstvo, naštěstí až poté, co vystavělo nové plodiště. Bohužel se u obou vyrojených nevrátila mladá matka ze snubního proletu. Nevím co se stalo, byl u nás velice chladný květen, ale to by snad tolik vadit nemělo. Udělal jsem si i 2 odd, kam jsem vkládal matečník a tam to klaplo, obě matky se vrátily. Bezmatečná včelstva jsem spojil pomocí přeletáku s chyceným rojem, druhé přes noviny s oddělkem. Vyzkoušel jsem si tedy téměř všechno, příští rok bych to ale už opakovat nemusel🙂. No a aby toho nebylo málo, to vyrojené včelstvo spojené s rojem se mi vyrojilo podruhé. Už se to někomu podařilo? Patrně jsem špatně odhadl potřebný prostor, nebo ta matka byla extrémně rojivá. Byla to ta, z toho roje, kterým loni začalo moje včelaření. Tento roj jsem ale nezaregistroval, jen ubylo včel a našel jsem pár matečníků.
I přes všechny tyto peripetie jsem vytočil 60kg výtečného medu, tedy 20kg/vč. Zachránilo to, to jediné nevyrojené, z kterého jsem vytočil 40kg. Navíc s ním nebyla téměř žádná práce. Nejdůležitější pro mě ale je to, že mám všechny včelstva převedená na moji rámkovou míru, mám nadělané medníkové souše, ale i několik zásobních (panenských) do plodiště po spojovaných včelstvech. Přebytky jsem posílil odd a jeden slabší roj, takže budou zimovat už jako kmenové včelstvo na plném VN s KK.
Jsem samouk, snažím se postupovat podle rad zde na fóru. Děkuji Tomovi o jehož Blaník se pokouším, Gorovi a dalším, za vaše rady a postřehy.
Tome, zaregistroval jsem se, ale přimlouval bych se za ostatní, abyste toto fórum neopouštěl. Na druhou stranu chápu, dal jste toho hodně a nemáte potřebu se s nikým dohadovat. Budu rád, když se budu moci čas od času na něco doptat.
V předchozím příspěvku jste mě varoval, že kdo dřív měří nežli věje, …. . Zítra odjíždím na dovolenou a doufám, že až se příští víkend vrátím, budou všechny 4 medníky plené (3 už jsou) podle přísloví čím blbější sedlák, tím větší brambory a já budu zase moci něco vytočit🙂. Snůška pořád je, včely ani v těchto vedrech večer nevyléhají a ještě kolem deváté večer se mnoho včel vrací. Nádherně to voní i několik metrů od úlu. Kvete lípa, ale myslím, že jste psal, že u vás nemeduje. U nás to asi bude podobné, místní včelař mi říkal, že měl lipový med snad třikrát a to včelaří 50 let. Na lípách jsem včely viděl, nevím, jakou má lipový med barvu, ten co teď nosí je tmavší.