Aktuálně: 2 575 inzerátů265 509 diskuzních příspěvků19 221 uživatelů

chov slepic

Bretislav Staněk (neregistrovaný) 06.01.2026, 20:06:29 xxx.xxx.150.72

Mám dotaz “Vytápíte,temperujete někdo kurník”.?Mám sice zděný kurník (30cm Porotherm),ale stejně při dlouhotrvajících,celodenních silnějších mrazech v něm klesá teplota k nule a když je k -15 C již tam mrzne.Pokud bych temperoval v noci na cca.5 C nebude pak pro drůbež ze zdravotního stavu horší  ten přechod z relativního tepla do mrazu po vypuštění  než teploty přirozené?
Děkuji za reakci.

honzapm
honzapm 06.01.2026, 20:15:02 xxx:xxx.8e43:7f38

Dospělé drůbeži mráz nevadí. 
Spíš se temperují napáječky - když chovatel nemá možnost měnit vodu
několikrát denně. Podložky pod napáječky má třeba e-shop Driml.
Temperace na 5°C není problém.
Problém je hlavně nadbytečná vlhkost u špatně větraných staveb,
plus nulové zádveří a přímý přechod slepic z mokra ven do mrazu.
Současné mrazy za dva dny poleví.

honzapm
honzapm 06.01.2026, 20:15:32 xxx:xxx.8e43:7f38
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 06.01.2026, 19:29:35

To ne, pan Libor je velký kluk a může si dělat, co chce. 🙂 

Varaxi
Varaxi 06.01.2026, 20:39:49 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 06.01.2026, 20:15:32

Chtěl jste napsat, co mu žena dovolí, ne? 

acher (neregistrovaný) 06.01.2026, 22:39:27 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 06.01.2026, 20:15:02

Máme zděný kurník ve chlívě,kde sice hned tak nemrzne,ale když jsou velký, dlouhotrvající mrazy,tak mrzne i tam.Používáme Sandezii,chováme leghorny,nijak jim nepřitápíme,ale mohou se pohybovat po chlívě. Stejně jsou většinou venku na hnoji,ale ten zase hřeje.

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 08:50:23 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 06.01.2026, 22:39:27

Acher, prosím - to mám sypat čistě pod podestýlku nebo i do podestýlky?

A díky to vypadá jako dobrá vychytávka.

A zeptám se všech zkušených znova - jako blbeček - nemějte mi to za zlý - když bude takhle těch mínus deset a víc - fakt jim to tam nezatemperovat aspoň na tu nulu? I ta nula by byla špatně?

(jako tohle bude pro mě hrozný, to řikám rovnou, si na ty ruce budu muset sednout, abych to nezapínala,  protože připravený to tam pro případ nouze budu mít, a bude mi těch mých holek zatraceně líto, budu si muset opakovat stokrát, co tu píšete.)

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 09:07:53 xxx.xxx.198.226

Tak však výše píše honzapm, že temperace ubytování na 5 stupňů Celsia je ok, tak můžete na pět 🙂

Já nemám temperováno než jak si slepice “zadýchají” (jestli tam mají v noci nulu, tak hodně, domek je dost děravý, hodně větrá). Předevčírem jedno vejce, včera nevím, neb jsem nevybírala. Mají přijít mrazy -14, tak to už si myslím, že slepice v domku neuhádají na víc než na -10 😀 Budou to holky muset těch pár dní překlenout. 

Ale tak vy plánujete je v mrazech mít zavřené v kurníčku, ne? Budou tam mít pití a krmení, případně nějaké obveselení v podobě zavěšeného salátu a pod…

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 09:23:12 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2026, 09:07:53

Žiš, já jsem idiot, pravda Honzapm to psal, já nějak dneska evidentně nechala mozek moc dlouho venku a zamrznul 😀 . Jako já zamrzla na tom, netopit vůbec, což jsem si zapsala na hadrdisk a při mojí povaze přes to evidentně nejede vlak.  Tak tetkonc sem spokojená, to je dobré, že jim budu moci udělat snesitelně. Mám to tak, že by se mi špatně spalo při vědomí, že tam klepou kosu, zatímco já, drahá půle, čokle a kocour jsme u kamen.

No ne, já jim nechám možnost vyjít si ven i v mrazech, to já je doma držet nebudu - když budou chtít, budou venku i tak, budou mít ty dvířka. část toho výběhu, kde budou, než přijedu, bude i zastřešená tak pokud bude slabý poprašek, moc sněhu tam mít nebudou a budou moct pobývat bezsněžně. ale jinak jo, i v kurníčku budou mít dost místa, takže nějkej enrýčment na náměstíčku bude, stejně jako voda a zobání uvnitř, stejně jako venku. Jen teda tam bude jen jedno to krmítko tak se tam budou muset nějak porovnat.

Tak ať to vaše holky zvládnou.

honzapm
honzapm 07.01.2026, 09:45:05 xxx:xxx.8e43:7f38

To, že něco píšeme, neznamená, že se tím musí všichni řídit.
Naše maštal má nad sebou nezateplený seník,
má dvě krátké stěny - na ty navazuje krmná chodba z jedné, sklep z druhé strany.
A dlouhé stěny na sever a jih, severní zeď je celá komplet zapuštěna do svahu,
je pod zemí, a od jihu často svítí sluníčko.
V takové maštali nemrzne nikdy (a kdyby byl seník nad ní zateplen,
bylo by tam ještě tepleji) a hlavně - v létě i v dlouhotrvajících třicítkách
je v maštali okolo 20°C.
Takže k těm teplotám pod nulou se vyjadřujeme hlavně dle zkušenosti známých.
Těch máme po více, než 30 letech chovu spoustu - ale samozřejmě vám lidé
neřeknou vždy všechno atd.
Za nás je ve finále horší to letní vedro, kdy v těch zateplených dřevěných kurnících
bez okna !!! (viz. inzeráty na předchozí straně) bude přes 40 stupňů, než ty mrazy.
No a rozhodující je taky plemeno, které člověk chová (zda mu má co omrznout).
Nezapomínat, že slepice i jiná zvířata si umí teplo vytvořit.
Jasně, že nevytemperují skleník nebo maštal, ale malý kurník ano.

Znovu zmiňujeme topnou podložku pod napáječku - může být v kurníku i jen tak.
Za nás na temperaci bohatě stačí. Si představte, že ji dáte pod velký hrnec vody.
Ten hrnec nebude na pití, bude zakryt poklicí a na ní cihla. Celé to bude mít díky
podložce nadnulovou teplotu. 

Sandezia - dobrá věc. Na podobném principu fungují Paloma (podlahová běloba),
Mistral (navíc vonné oleje, boží), Mistral Layer (navíc KŘEMELINA) a další.
Dají se pořídit i podestýlky s naočkovanými Lakto bakteriemi,
které přispívají k dobrému prostředí v kurníku (ProBioBed PLUS).
Za nás je nejlepší trusný stůl a na něm křemičitý písek a úklid stolu na denní bázi.

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 10:02:11 xxx.xxx.198.226

Moje mají taky jen jedno krmítko, a je jich na ně deset (vlastně už devět) 🙂 Jednou třeba přikoupím druhé krmítko, abych měla jedno na každý druh suchého krmení.

acher (neregistrovaný) 07.01.2026, 10:17:34 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 07.01.2026, 08:50:23

Sypeme po vyčištění na podestýlku,hřady i snášková hnízda. Používám i u králíků. Teď když kotce zamrznou a špatně se to čistí,tak posypu místa kde bobkují a močí,přihodím podestýlku.Vysypávám i kotiště aby tam mladý neměli vlhko.

ančovička (neregistrovaný) 07.01.2026, 10:17:53 xxx.xxx.121.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2026, 10:02:11

Dnes ráno…pan kačer hřaduje se slepicemi😀…a pár vajec..slepičky dobře snáší👍

Obrázek Obrázek
Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 10:39:52 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 07.01.2026, 09:45:05

To, že něco píšeme, neznamená, že se tím musí všichni řídit.

já vím, ale ta pětka mi ten smysl dává - i s tou nulou bych se spokojila, ale pětka je lepčí.  Zas vím, že vlhko, batérie, teplo, špatně, tak to nechci přehnat, ale pětka dobrá.

Topná podložka takhle?

https://chata24.cz/vyhrevna-gumova-podlozka-k-napajecce-nebo-misce-na-vodu-24x24-cm/?sznaiid=7592548763547970575

Že vedro horší vím, to jsem taky četla a pamatuju si, ale myslím, že holky mají právě dobrý stanoviště - lepší proti tomu vjédru, že tam bude chládek, v zimních měsících spíš chladněji, než kdyby to bylo jinde, léto přikreje koruna ořešáka, který to bude jistit i proti parazitům trošku, a kurníček sám je takový zastrčený a ze tří stran chráněný. 

Okénko bude - odšupovací a zasíťovaný proti predátorům - i když to bude ve voliéře. Bude tam i ten komínek na odvětrávání, pod betonovou podlahou je tlustá polystrónová deska na odizolování, trusný stůl je jasný, ten si pamatuju od začátku, jsem zvědavá, jestli to úplně každý den stihnu teda vyndat - jsem myslela, že jednou týdně? 

Vonné oleje - to se mi líbí, můžu použít? Používám normálně doma, tak tam holkám taky můžu dopřát - nejlíp levanduli, mátu, meduňku? 

a to mě napadá!! Mám levandule hodně a budu mít ještě mnohem víc, kolem Domečku bude samá levandule - tudíž! že jim to možu normoš přihazovat sem tam odstřižené do podestýlky, to je dobrej nápad!!! Budu mít voňavý slepice! (a žádnou levanduli 😀 )

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 10:40:58 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 07.01.2026, 10:17:34

acher - díky moc, díky moc, to se mi fakt líbí, o tomhle jsem vůbec nevěděla.

Pan kačer trpí ztrátou identity? 😀

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 10:42:22 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2026, 10:02:11

Jo tak to ta moje čtyřka až šestka se taky teda s jedním krmítkem popasuje. Však venku budou mít dvě, tohle bude nouzovka, kdyby něco a hlavně na poslední nazobání před nocí, páč vím, že musí jít spát s plným voletem.

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 10:42:39 xxx.xxx.226.6

Jo a víte co mám vymyšlený vyzkoušet? Dát kus masa do síťky od třeba cibule a pověsit jim to do výběhu, jak tam mouchy nakladou vajíčka…. holkám budou dolů padat červíci! Jen nevim, jak moc to bude smrdět 😀 ale to se uvidí.

Buggyra
Buggyra 07.01.2026, 10:46:17 xxx.xxx.198.226

To je zajímavé 🙂 Jen teda muší červíci jsou malinkatí. No holky si s tím určitě poradí 🙂 Jen jestli by nebylo ekonomičtější jim rovnou naporcovat to masíčko 😀 Páč to smradlavé shnilé maso pak nejspíš vyhodíte…

Zrzavci
Zrzavci 07.01.2026, 10:51:02 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 07.01.2026, 10:46:17

Masíčko mít budou, todle bude ten enrýčment! Tak uvidí se, jak to bude fungat, třeba to bude dobrý. Nemám na to pěstovat jim moučný červy - nemyšleno finančně, ale  že to nezvládnu někde to mít, vono to nevoní mi úplně. Kupovala jsem to tehdy než jsme odvezli do ZS malou pěnici Chmejří.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.