Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 23.01.2026, 10:05:05
Za druhé popeliště paradoxně nesmí být úplně přeschlé. Přeschlé popeliště slepice ignorují a radši vykopou díru pod keřem, když to jde.
A há? Novinka pro mě!!! Já bych si myslela právě, že to suchý má být /i všade píšou dát pod kurník, kde je sucho. takže to směřuju umístit do míst, kde bude ve voliéře ještě střecha.
No já nad tím pískem uvažovala - protože zatím si můžu vybrat, že jo. V plánu je ta štěpka /pochodích pár dlaždic, dlaždice u kurníku/, protože tu pak můžu, až bude odepsaná, narvat do komposta, ale co s pískem jsem si říkala. Jako na ten úklid je to stopro takhle lepší - myslím ten písek…..jenže bych pak nevěděla při výměně, kam s ním . Musím to promýšlet. Plus k tý štěpce je i to, že to pro ty slípky bude asi zase zajímavější na to prohrabování se…
že “vona sebrala jen jedno vejce”.
však mohla ostatní navíc sebrat už před tím, ne?
Ten trusník - tam mě zaujalo, že i tam má písek. Já myslela, že to má být prostě čistě kus plechu, který pak vytáhnu, prosprchuju a je to čistý. Nechodily by do toho naopak ty slepice hrabat i v tom kurniku???
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 23.01.2026, 10:55:52
Místo abychom to chválili, tak přijde někdo a rádobyvtipně poznamená, že “vona sebrala jen jedno vejce”.
“že “vona sebrala jen jedno vejce”.
však mohla ostatní navíc sebrat už před tím, ne?”
nebo tam nebylo žádný, a vona ho tam dala koupený z kaufu.. je to totiž úplně jedno a vůbec nechápu, jak se tohodle může někdo chytit a dělat z toho tak strašnej problém.. asi se nudí, tak vymejšlí chujoviny..
Popeliště pod kurníkem má příjem vlhkosti z bočního deště, v zimě ze sněhu. I moje slepice teď v zimě používají popeliště pod pavlačí, který je v létě pro ně moc přeschlý, byť ho občas kropím. Ale když lítají vlhké velké vločky sněhu a ten v tom pak roztaje, tak do toho okamžitě jdou. Ale v tom videu je přesah střechy-voliéry obří a do popeliště uprostřed žádný boční déšť/sníh nejde a je to moc prašné. Musí to být prostě suché akorát, to chce léta tréninku a jemnou sprchu na hadici.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 23.01.2026, 10:49:37
Ve velkochovu je to jiné. V prostředí na videu si osobně myslím, že by jim kbelík s vodou prospěl.
S tím vsakem je to pravda. Mám v létě venku kyblík vody a vedle malou loužičku v díře v betonu. A vždy budou pít z té louže. Je to výhodné, když je potřebuju odčervit/přeléčit. Už jim to ani nemíchám do kyblíku, ale rovnou do té louže. A pijou i co jim nechutná.
Sleduju stovky kuřat na odchovnách ve výšce očí a vidím, že niplová je pro ně jen nutnost - ne volba.