Aktuálně: 1 954 inzerátů277 499 diskuzních příspěvků19 739 uživatelů

Automatické otvírání / zavírání kurníku

Michal Chlebek (neregistrovaný) 16.09.2020, 07:38:29 xxx.xxx.245.162

Dobrý den, řešil jak si ulehčit práci ze slepicemi a vymyslel jsem jednoduchý systém za slušné peníze. Myslím, že je nejlevnější na trhu. Připravujis systém stavebnice bude ještě o dost levnější. Kdyby jste měli zájem klidně napište nebo se podívejte na www.kuraven.cz.

Obrázek
Jaryn Rukavica (neregistrovaný) 29.03.2021, 23:18:14 xxx.xxx.159.31

Ano, můžu NEdoporučit. Stavebnice z několika komponentů, co koupíte po jednom dolaru na Aliexpressu a stejně nefunguje. Výrobní cena typuju 300,- Kč. Ale hlavně nejde nastavit na požadovanou intenzitu světla pro zavírání kurníku.

Michal Chlebek (neregistrovaný) 10.05.2021, 08:55:28 xxx.xxx.245.162
Jaryn Rukavica:

Ano, můžu NEdoporučit. Stavebnice z několika komponentů, co koupíte po jednom dolaru na Aliexpressu a stejně nefunguje. Výrobní cena typuju 300,- Kč. Ale hlavně nejde nastavit na požadovanou intenzitu světla pro zavírání kurníku.

Dobrý den,

řídicí jednotku Slunce lze nastavit intenzitu pomocí potenciometru na plošném spoji více v manuálu na našich stránkách. Funkčnost máme odzkoušenou roky používání v našem kurníku. Komponenty používáme od různých dodavatelů a tudiž využíváme i obchod Aliexpress. Může se stát, že některý z komponentů je poškozen a tudiž vám zavírá dvířka dříve než jsou slepice v kurníku. Prosím obraďte se na nás.

Anonymní (neregistrovaný) 20.03.2026, 12:13:01 xxx.xxx.213.124

Ahoj můžete mi někdo poradit chci automatické otevírání kurníku , které je dobré a stojí za to a funguje jak má . Děkuji.

Buggyra
Buggyra 20.03.2026, 12:35:08 xxx.xxx.198.226

Já mám už několik let Brinsea Chick Safe eco, v době, kdy jsem ho kupovala (celý komplet i s dvířky za 2500,- tenkrát), to bylo nejlevnější kompletní zařízení na trhu, které mělo dohledatelné recenze se zkušenostmi s víceletou funkcí, takže jsem věděla, co od toho očekávat. Dnes je přeprodává kde kdo, já jsem je koupila z nějakého celkem malého eshopu a dost mě překvapilo, že k tomu dali i český návod a nebyl to strojový překlad toho anglického. Výhoda je, že je to na tužkové baterky, ty koupím v případě potřeby kdekoli. Po letech se mi začala zadrhávat padací dvířka v kolejnicích a nějak se mi nedařilo upravit kolejnice tak, aby v nich dvířka nezůstávala pootevřená (spouštějí se vlastní vahou). Inu tak jsem na dvířka přivázala závaží, a dvířka od té chvíle zavírají zase bezchybně.

Otevírání mám na světelné čidlo. U mého (nejlevnějšího) modelu není možné upravovat ranní čas otevírání kurníku, pouze lehce cuknout s časem zavírání (intenzitou světla). Tak v létě mi kurník otevírá hodně brzo, klidně v pět. A v zimě zase otevírá až kolem osmé. Na to si uživatelé na zahr. serverech dost stěžovali, mně to zase tolik nevadí, hlavně, že je to spolehlivé.

Z evropské provenience doporučují zkušení uživatelé Kerbl nebo Driml.

https://www.chovzvirat.cz/diskuze/tema/15105-automaticka-kurnikova-dvirka

JardaPecival
JardaPecival 20.03.2026, 13:23:51 xxx:xxx.c0c:39a8

Tuhle Brinseu už nejde sehnat.. Asi před rokem, možná dýl to přestala Brinsea vyrábět.. Já mám čtvery v provozu a zatím taky spokojenost.. Driml mi mechanicky odešel, když sem to zkoušel opravit, nedělalo to na mě dobrej dojem, tak sem to hodil do zběru.. Těžko říct, jak slouží ta drahá/programovatelná Brinsea, ale vypadá to na stejnou mechaniku, tak by mohlo bejt OK..

Buggyra
Buggyra 27.03.2026, 14:27:07 xxx.xxx.198.226

U vás, Zrzavci, v zabezpečené voliéře a při přístupném krmení a vodě i v kurníku je asi celkem jedno, kdy se dvířka budou otvírat a zavírat. Takže můžete mít i jen stmívací senzor. Jen zvažte, zda není u kurníku moc tma, protože v zimě při zatažené obloze se mi dvířka opravdu otvírají třeba v půl deváté ráno (se zavíráním takový problém není, to bývají holky doma dávno před zavíračkou), a to už si slepice v kurníku skáčou po hlavách, a to mám dvířka otočená na jih. Pokud vy budete mít kurník někde v zástinu a ne zrovna vchodem na východ, může se vám v zimě otvírat kdovíkdy. Což můžete vyřešit tím, že slépky otevřete manuálně dříve, ale…

Zrzavci
Zrzavci 30.03.2026, 12:01:01 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 27.03.2026, 14:27:07

Ha , supr díky za tohle:

Jen zvažte, zda není u kurníku moc tma, protože v zimě při zatažené obloze se mi dvířka opravdu otvírají třeba v půl deváté ráno

páč to by problém mohl být, je tam koruna ořešáku. Přesně pro tyhle postřehy se vždycky ptám. Takže budeme koukat po tom časování. Zavírání mě taky nebolí, to už budu doma a stejně je člověk půjde povětšinou zavést do výběhu a pak je tam zajdu zavřít úplně, nebo zkontrolovat, zda se dveře zavřely. Řeším právě čistě jen to otvírání,  kdy po značnou část roku odjíždím za tmy a otvírat jim to takhle brzo nechci - zbytečně jim tam půjde kosa. 

Řešila jsem teď urputně ty snáškový hnízda a furt oscilovala před tím hnízdem, kde vajíčko sice odjede do bezpečí, ale je to prostě stelirní umělej hnus, nic přirozenýho . A proti tomu mu stojej ty Vaše banánovky, kterým holky dávají přednost, páč podestýlka, že jo. A tak jsem to furt řešila až jsem to teď vymyslela. Já prostě koupím ty, kde může vejce odcestovat do bezpečí, ale budu tam dávat podestýlku a jen v případě, že by byly problémy, tak dámy halt budou v umělým prostředí komplet, koupím tam tu podlážku  a jak vyprdnou vejce, vodejde jim to. Když budou šikovný, budou hezky na slámě. Co? 

Taky jsem objevila síť proti krtkům 

https://www.danub.cz/si-proti-krtkm-1x25m-30g-m2-5907719450988?sznaiid=7622938011733422912&sznclid=4tPV1dDX09fQ09PX0dTT0dHV19fb

a z ní vyrobím mobilní výběh, buď použiju roxory, nebo teda koupím tyčky umělohmotný a přiheftuju to életrickou stahovací páskou a budu mít výběh za půl darma! to je co?

Zrzavci
Zrzavci 30.03.2026, 12:04:20 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 27.03.2026, 14:22:50

Jo, aj, to jsem si ve svý pohrkanosti neráčila povšimnouti, že na dotaz. Tak nic. 

A co ta Drimlova dvířka? Mně se na tom líbí to, že nejsou z plechu, jsou lehká, tak trochu izolujou, je tam to nasvícení, před uzavřením. Ale Vy jste říkal, že se Vám rozbila, že jo? Mé druhé půli se nějak nepozdávají - no a já vím o technice prt. Zas to není  za pár babek, tak aby člověk nesáhnul blbě. 

Buggyra
Buggyra 30.03.2026, 13:00:28 xxx.xxx.198.226

Jejej, jestli plánujete, že “by jim tam zbytečně šla kosa”, tak to ale není úplně dobré. Ty slepice by neměly mít velký rozdíl venku/vevnitř, protože pak riskujete prochladnutí při přechodu ven, omrzání hřebínků a podobně. Rozdíl teplot při zavřených a otevřených dvířkách by neměl být markantní, ostatně máte plánováno, že tam bude to nucené ventilování tím komínovým efektem, pokud si dobře vzpomínám?

Zrzavci
Zrzavci 30.03.2026, 13:28:17 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 30.03.2026, 13:00:28

Jsem to asi blbě napsala? Myslím to, že přes noc si to nahřejou, zaprděj a prostě nechce se mi  jim tam, když ještě budou chrápat v pět hodin ty dvířka zbytečně otvírat, když můžu nastavit otevření až v době, kdy se dá očekávat, že ladies půjdou ven. takže v zimě třeba půl osmá?

S komínovým efektem se očítá, v brzku dojde k provrtávání nově vyráběné střechy. A taky tam bude šoupací okénko. 

projíždím to u Hradský Sunk  - se mi nějak nedaří domluvit u Drimlů, abych jim vysvětlila, co potřebuju, tedy ven krmítko 6 kg, pítko 6 l, dovnitř 3 kg krmítko, voda nějaká taky menší objem, ale vše na nožičkách. Nejdřív mi říkali něco, teď mi zase říkali něco trochu jinak a vybrat si podle popisků je tam takový ne možný. Jsem krapet zmatená a to jde o jednoduchou záležitost.  Já mám prostě nějakou představu a jsem si myslela, že řeknou ano , ne, místo toho todle. Oni mluví oba najednou a já se v tom prostě ztrácím - chyba na mojí straně vysílače, vím. Ten Hradský má ty popisky tak nějak lepší, líp se mi tam orientuje asi. No ale - mají tam dvířka - taky nejsou kovový, je to takový jednoduchý - má  to tam i zábranu, že slepice nedostane přes záda, jestli je to pravda.  Nemá s nimi někdo zkušenost - oproti ostatním je to výrazně levný, tak aby to nebylo kvalita na úkor ceny. 

Buggyra
Buggyra 30.03.2026, 14:29:29 xxx.xxx.198.226

Na co krmítko na 6 a 3 kg a pítko na 6 l? Já jsem teda teď holkám dala 5l kýbl (když už voda nezamrzá a nemusím ji měnit 2x denně) - ale já mám 7 slepic momentálně. A ten 5l kyblík jim vydrží několik dní (to už dřív vyměním, než vypijou)… To jsou zbytečně velké nádoby (budou zabírat místo, blbá manipulace…) - ale nechám na vás…

Do krmítka se mi vejde jestli kilo obilí a granulí… vydrží to pět dní. V krmítku mají naloženo 24/7, ale dokrmuji těmi psími granulemi, vy budete krmit nějakými zbytky, ořezy a tak, to rychle se kazící stejně do krmítka dát nemůžete, jako že byste to tam dala na víc dní…

Zrzavci
Zrzavci 30.03.2026, 15:15:27 xxx:xxx.751:f801

Huuuuuuu, krucinaaal

napsala jsem dlouhý elaborat  a vymazala si ho. Tak až budu u počítadla,  nemám na to dneska nerf, blbej den byl. ale díky moc osvětlí to a anecham si pak poradit 

Zrzavci
Zrzavci 30.03.2026, 18:24:54 xxx:xxx.bbf3:c484
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 30.03.2026, 15:15:27

Napáječka ven 6 litrů je proto,že chci kbelíkovou, aby se to dobře doplňovalo a mělY dostatečnou zásobou vody, nechci ji dolívat každý den, obden stačí v chladných dnech, ne? No a menší prostě nemají, aby byla kbelíková a na nožičkách.

Dovnitř ty tři litry - zase chci to na nožičky a ale chci mít jistotu, že když to nevyjde měnit každý den, tak tam vodu  mít budou.¨

Měnit vodu budu, to zase jako jo, ale může se stát, že to ten den nevyjde.

Krmítko - vypočítala jsem si, že  když tabulkově sežere slepice tak max 150g, tak při počtu 4-6 slepic je to  na den 900 g ( s rezervou, vím). No a tak by to  měly tak na týden, kdyby  něco. Zase chci to na nožičkách, tohle je z odolnýho plastu,  něco by to mělo vydržet, ty dvoukilové jsou pro malou drůbež, já budu mít ty  normální slepice. 

Tož to mám vybraný takhle

Ven

https://www.hradsky-sunk.cz/zavesny-plastovy-zasobnik-6-kg-do-25-ks-slepic?_gl=1*1oq3m1c*_up*MQ..*_ga*MjE5ODE5OTc0LjE3NzQ4ODY4ODY.*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODY4ODUkbzEkZzAkdDE3NzQ4ODY4ODUkajYwJGwwJGgw

https://www.hradsky-sunk.cz/plovakova-napajecka-plast6-litru-na-nozkach?_gl=1*7z470i*_up*MQ..*_ga*OTA4ODc2MDgxLjE3NzQ4ODcwOTg.*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODcwOTgkbzEkZzAkdDE3NzQ4ODcwOTgkajYwJGwwJGgw

dovnitř

https://www.hradsky-sunk.cz/tubusove-krmitko-plastove-4-kg?_gl=1*l73sam*_up*MQ..*_ga*MjE5ODE5OTc0LjE3NzQ4ODY4ODY.*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODY4ODUkbzEkZzAkdDE3NzQ4ODY4ODUkajYwJGwwJGgw

https://www.hradsky-sunk.cz/napajecka-s-ruckou-vup-3-l?_gl=1*1vvd9xw*_up*MQ..*_ga*MTU2OTc2ODUxNS4xNzc0ODg3MTQ0*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODcxNDMkbzEkZzAkdDE3NzQ4ODcxNDMkajYwJGwwJGgw

všechno, co je menší, než jsem se dala, je pro menší drůbež. ¨

Tak co?

Jo a snáškový hnízda tedy 2x tohle

https://www.hradsky-sunk.cz/snaskove-hnizdo-plastove-g?_gl=1*1cttc6n*_up*MQ..*_ga*ODA0NzYzNzI1LjE3NzQ4ODcyNTg.*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODcyNTckbzEkZzAkdDE3NzQ4ODcyNTckajYwJGwwJGgw

s tím, že tam dám slámu a jen když to nepůjde, tak to bude s tím odkulením se vajíčka, kdy tam teda slámu dát nelze.  No ale přijde mi to malé?

Ty dvířka , co tam má jsem odpískala, jsou čistě jen na baterku, madeinčína a nevim, nechci, aby tam zvostaly zalígrovaný, chci na elektriku  a baterky jako zálohu, tak buď toho Drimla, nebo hledat dál.

a plus  bych ráda měla připraveno jako pojistku pro velkém mrazy tohle (přijde mi to bezpečnější, než nějaké topeni´????:

https://www.hradsky-sunk.cz/keramicka-zarovka-60-wpower-heat?_gl=1*17rq4bz*_up*MQ..*_ga*MTI2MDA3OTc3Ni4xNzc0ODg3NDY5*_ga_B9XX7WR26S*czE3NzQ4ODc0NjkkbzEkZzAkdDE3NzQ4ODc0NjkkajYwJGwwJGgw

Buggyra
Buggyra 31.03.2026, 06:44:20 xxx.xxx.198.226

Já myslím, že problém nebude, aby voda vydržela déle, ale aby napáječka vydržela čistá… no uvidíte. Co se týče krmítka, když je to s těmi přihrádkami, problém čuju podobný - to závěsné je dobré, tam by to mělo být v pohodě. Pokud bych neměla jiný výběr, asi bych teda tu třílitrovou napáječku dala i ven a zavěsila taky od stropu. Nepolezou po tom a bude to výš, tak do toho nemusejí ani moc nahrabat. To na nožkách je pěkné, ale asi to bude nízké, nevím.

Zrzavci
Zrzavci 31.03.2026, 08:18:04 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.03.2026, 06:44:20

ale aby napáječka vydržela čistá… no uvidíte.

No právě, musím vidět, já chci tu kbelíkovku, protože mi na výměnu a doplňování přijde nejjednodušší /zas se prý hůř čistí, když se to čistí pořádně,to říkali/ no jenže prostě menší není, pak už jsou ty bajonetový. A to člověk musí vzít rozebrat, odnést, naplnit, vrátit, sestavit…. . tady zvednu víko a doleju vodu -  když to nebude na výměnu , či čištění. 

To krmítko si teď na moje doporučení koupila sousedka, páč ty nový slepice jí to z těch pekáčů a spol vždycky vykopou ven, tady dobrý zatím. A to nemá nožičky. Nelezou do toho, nekaděj do toho. Takže zatím prej dobrý.  To s těma nožičkama bude ještě lepší si myslím. Jednou za čas to prdnu šécko do nějaký nádoby , prosprchuju to a nechám uschnout. 

Jo na grit budu mít takový to starý betonový dvojkrmítko. No a až bude víc času, třeba dojde na to , že v kurníku se udělají krmítko a pítko z roury na zdi. Zacvakne se to do držáků, vyndá, vyčistí…. 

Jo, já to závěsný krmítko nechci, páč to se bimbá, furt by jim to utíkalo, kdo chce jíst a chytat to žrádlo furt, co mi utiká 😀  , jo hračka zavěšenej klas jo, ale tohle mi přijde divný, stejně tak jsem vyloučila krmítka, kdy tam musí slepice vnořit hlavu, to je sice asi hodně protibordelózní, páč takhle nic nevyhodí, ale není to určitě příjemný.

Buggyra
Buggyra 31.03.2026, 08:46:57 xxx.xxx.198.226

Čistit se musí ten žlábek napájecí okolo, tam se to znečišťuje nejvíc, jak slepice hrabou, zanáší se bordel větrem, peří od pelichání, máchají si v tom špinavé zobáky, sem tam po tom lezou pařátky a tak… Vnitřek se nějak často čistit nemusí.

Když bude to krmítko v závětří, tak proč by utíkalo. To je zavěšené a visí 🙂 Taky vídáte fotky kuřátek v odchovnách, jak tam mají ty závěsné elementy.

Zrzavci
Zrzavci 31.03.2026, 09:01:59 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 31.03.2026, 08:46:57

Čistit se musí ten žlábek napájecí okolo, tam se to znečišťuje nejvíc

jo, dík, jasný. Ale tak žlábek mají všechny asi? Teda když to není klasická kbelíková - takovej ten kbelík položenej na bok, tam to asi možná bude nejlepší, tam toho moc nezaletí. No ale furt to bude čistější než kastról? co jsem tak viděla vedle? Ty doroty do toho různě lezou, kopou do toho, je to hnusný. I když zase jasně - vezmu, vyleju, vypláchnu…. nic nerozdělávám…. Nebylo by nakonec ideální tu vodu dát na pletivo voliéry nějako? Tam by toho nemuselo moc napadat, jen co by měly na zobáku. Jen jestli dělají tak velký?

Když bude to krmítko v závětří, tak proč by utíkalo. To je zavěšené a visí

já to mám nějak spojené, že tu - či na fauně - kdosi, kdysi psal, že to není úplně fajn, ty zavěšeniny? Mýlím se?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.