Předminulý víkend jsem vytáhla kámošku, nejdřív teda trochu protestovala, že bude zima, mělo být 5 stupňů. Podle mě lepší taková zima, než vedro. Jen jsme teda zamítly hřebenovku na Suchém vrchu, tam byl sníh a na to jsem náladu neměla. Šestnáctikilometrovou trasu zamítla, že je to moc dlouhé a má ještě práci, tak teda 13 km, jenže jsme sešly z cesty a bylo z toho 18 km a jelikož to bylo u Hoštejna v kopcovitém terénu, tak mě bolely třísla, ještě za dva dny, ale nebyla naštvaná, prý zas někdy půjde 😄.
No minulý víkend se mi podařilo vytáhnout muže jak v sobotu, tak v neděli a to se mnou šel po těžké rýmičce. V sobotu kolečko Nelahozeves, Kralupy, tam totiž vznikla nová stezska, kterou jsme museli prozkoumat. Bylo tak nádherně vidět, vivěli jsme i Sněžku a rozpoznali, že na ní ležel ještě sníh.
V neděli jsme pak šli na Dvořákovu stezku a taky kousek vlakem a i to se dost povedlo. Malina šla část cesty na volno a byla dost vzorná. V jednu chvíli muž si odskočil do lesa a Malina si lehla do trávy, tak jsem přiškočila s mobilem “Ukaž Mali, teď jsi dost roztomilá, musím tě vyfotit” a ona “jo a co když si lehnu takhle na záda, to ještě nemáš…”no neměla jsem 🤭.
Fotka poslední je asi jasná “tak kde je sakra ten vlak” Čekali jsme skoro půl hodiny, na to nejsme zvyklí.
Odpověď na příspěvek uživatele efe z 02.05.2024, 08:49:10
Dávala jsem tabletku koncem ledna a stále drží (občas ze psa nějaké klíště vytáhnu, abych se přesvědčila, že je chcíplé).
Teď se chystám dát další, hlavně proto, že se chystáme na několikadenní a psí akci, tak aby byl pes řádně a “čerstvě” ošetřen.
Tím by mi vyšlo, že koncem léta dám tabletku poslední. Tím mi krabička vystačí víceméně na celou sezonu, jak mi říkala i veterinářka, když mi ji prodávala.
Barča dostala tabletu ještě v dočasce, takže někdy v únoru a teď už z ní tahám živá klíšťata - ale tahám je asi brzo po přisátí, tak vlastně nevím, jestli to ještě drží nebo ne… Včera klíště na horním víčku u oka, samozřejmě jsem ho přeškubla a zbytek nešel vyndat 🙄
A právě na netu píšou, že to drží jen pět týdnů, tak nevim…
Asi to bude dost individuální, moji psi měli tu účinnost fakt delší než 5 týdnů. Ale teda denně sundávám z každýho po procházce tak 10 lezoucích klíšťat, zbytek pak najdu mrtvý v kožichu.
bravecto je daleko silnější, tedy jednorázově zvíře dostane daleko větší dávku chemie
bravecto má účinnost udávanou 12 týdnů, simparica 5 týdnů
takže zbývá úvaha o ceně - na netu jsem našla cenu za bravecto, za 3 tbl simparica jsem platila o pár stovek méně přičemž u nás, alespoň to tak v minulosti platilo, klíšťata byl problém zejména jara (pár týdnů) a pak případně pozdního léta/podzimu
Ronja s motejlem (neregistrovaný)02.05.2024, 10:15:30xxx.xxx.119.6
Loni jsem řešila, že mám možná jedovatýho psa, protože Simparicu dostal brzy na jaře - pak jsem mu jí nedávala, páč si užíval svý a tuším, že do podzimu byl klíšťat prostý. Teď jí má dva měsíce a vyndavala jsem suchý. Taky jsem se divila, že drží dýl než těch pět týdnů, možná je to i tím vyčesávaním? Jinak jsem na vet konzultovala a stejná odpověď jako Hmn, není to taková nálož. Tak v ní pojedu dál.
Já se bojím té babesiozy, kterou přenáší piják lužní a viděla jsem teď na cvičáku psa po klíšťové encefalitidě, dost blbý..
Takže jedu na jistotu. Veterinář mi řekl, že antiparazitika mohou být možná pro organismus určitá zátěž, ale než by se to projevilo, pes už dávno umře na stáří.
On možná každý vet propaguje to svoje, potřebovali bysme vidět studie. Na se já nezmůžu, hledat to a porovnávat …
Já dnes někde zrovna četla, když jsem hledala tu Simparicu, že k přenosu nemocí dochází až po min. 24h, kdy je klíště přisáté. A do 24h by právě mělo být zlikvidováno těmi účinnými látkami. Tak snad….