Aktuálně: 2 205 inzerátů287 569 diskuzních příspěvků20 577 uživatelů

Politika...

Buggyra
Buggyra 19.02.2026, 06:09:53 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 18.02.2026, 14:21:49

Ale tak na tuhle pomoc, pokud jí to nezajistí stát (proč by to dělal), potřebuje peníze. Já bych taky sháněla prvně peníze na zastoupení a překladatele, no a co by zbylo, bych třeba nasypala té neziskovce, která by mi tělo přivezla, pokud bych si tam nemusela dotrajdat sama.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 19.02.2026, 06:27:26 xxx.xxx.171.147

https://medium.seznam.cz/clanek/petr-dusek-spanelska-sit-je-z-87-vycerpana-malaga-uz-nepripoji-ani-stanek-s-burty-241966?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=1633000&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1

Moc by mě zajímalo, jak budou tohle v Bruselu řešit. Afž se tedy ppřestanou prodávat auta na klasický pohon a distribuční sítě zjevně kapacitně nestačí, asi začneme používat ta šlapací autíčka z Flinstounů.

Sarah01
Sarah01 19.02.2026, 07:29:32 xxx.xxx.11.197
trojAAAcko:

To je složitější a byl tam překlep v překladu - to vím určitě. Celkově administrativa cizinců (resp. UA) na území ČR je celý zamotaný a na dlouhé vyprávění. 😀Kdo by to pak četl, že jo. 😀

Tak ale přece důležitější je třeba rodné číslo a ne nějaký překlep v textu nebo jménu, to se přece může stát. Jako nevím, ale nikdy jsem neměla s tímto tady v ČR problém. To bude spíš problém Ukrajiny, ani nevím, jestli něco jako RČ mají. A ještě teda co se týká odškodnění, oni nějaké vyplácejí? 

Buggyra
Buggyra 19.02.2026, 07:47:38 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.02.2026, 07:29:32

No, pokud povolají někoho do války a on tam padne, je to takový zlatý standard, odškodnění slibují i Rusové rodinám. 

https://www.armymag.cz/2025/07/ukrajina-zverejnila-jak-to-je-s-vyplatou-jednorazove-castky-v-pripade-umrti-nebo-zraneni-vojaka/ - Myslím, že vy neklikáte na odkazy, takže zde info ze stránky:

V případě úmrtí vojáka během stanného práva má jeho rodina nárok na jednorázovou peněžitou dávku (OGD) ve výši 15 milionů hřiven. … Tato dávka se vyplácí i v případech, kdy k úmrtí vojáka došlo do jednoho roku v důsledku zranění, úrazu nebo zmrzačení souvisejícího s obranou vlasti.

Nárok na jednorázovou peněžitou dávku mají osoby definované platnými právními předpisy. Přednost však má osobní příkaz vojáka, pokud je k dispozici.

Jak získat podíl na jednorázové peněžité dávce pro rodinné příslušníky zesnulého, kteří se nacházejí v zahraničí nebo na dočasně okupovaném území? … Dokument vyhotovený v cizím jazyce se předkládá spolu s překladem do ukrajinštiny, ověřeným v souladu s postupem stanoveným zákonem.

Buggyra
Buggyra 19.02.2026, 07:49:41 xxx.xxx.198.226

A ještě:

Pro podání žádosti o jednorázovou peněžitou dávku na okresní CCC a SP (bez ohledu na místo registrace) je nutné předložit následující dokumenty:

• žádost o vyplacení jednorázové peněžité pomoci 
  • doklad totožnosti doklad o přidělení registračního čísla daňového průkazu (nebo série (pokud je k dispozici) a čísla cestovního pasu (pro osoby, které z důvodu svého náboženského přesvědčení odmítají v souladu se zákonem přijmout registrační číslo daňového průkazu)) 
  • úmrtní list vojenského příslušníka 
  • kopie dokladů potvrzujících rodinné vazby s zemřelým nebo že jsou na něm závislí: pro manželku/manžela – oddací list pro dítě – rodný list pro rodiče – rodný list zesnulého/zesnulé pro osoby, které byly na zesnulém závislé – podpůrný dokument nebo soudní rozhodnutí v případě občanského sňatku – pravomocné soudní rozhodnutí. 
  • pro osoby, které dosáhly věku 16 let: osvědčení o nepřítomnosti/existenci záznamu v trestním rejstříku nebo o omezeních stanovených trestním řádem Ukrajiny nebo úplný výpis z informačního a analytického systému či služby veřejných služeb „Diya“ 
  • osvědčení o změně jména (pokud je nutné) 
  • další dokumenty týkající se jmenování a výplaty dávek (pokud jsou k dispozici) 
  • souhlas se zpracováním osobních údajů.
trojAAAcko
trojAAAcko 19.02.2026, 07:58:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 19.02.2026, 07:29:32

A ještě teda co se týká odškodnění, oni nějaké vyplácejí?

Ano.

Tak ale přece důležitější je třeba rodné číslo a ne nějaký překlep v textu nebo jménu, to se přece může stát.

Sedět musí všechno, ne jen rodné číslo a jak jsem psal - odvolání zamítli. A ano, rodné čísla normálně mají taky, ale je tam trošičku jiný systém pokud se nemýlím. Systém myslím jako, že nemají třeba u žen +50 pro měsíc jako to máme my, ale teď si přesně nepamatuji v čem jsou konkrétně ty rozdíly.

Orionka (neregistrovaný) 19.02.2026, 08:06:31 xxx.xxx.226.32
Buggyra:

Ale tak na tuhle pomoc, pokud jí to nezajistí stát (proč by to dělal), potřebuje peníze. Já bych taky sháněla prvně peníze na zastoupení a překladatele, no a co by zbylo, bych třeba nasypala té neziskovce, která by mi tělo přivezla, pokud bych si tam nemusela dotrajdat sama.

Já už se k tomu vracet nebudu, jestli chcete, najdete si rozhovory s tou paní. Tady se dočká tak hejtů, že jí jde o prachy, případně, že si syna špatně vychovala. ( Někde je odkaz i tady ). 

Buggyra
Buggyra 19.02.2026, 08:48:34 xxx.xxx.198.226

Mně je to šumafuk, jen si tak představuji sebe v její roli, a mně by bylo jasné, že prachy na vyproštění těla prostě budu potřebovat. I kdyby na úplatky. A bylo by mi srdečně jedno, co si o tom kdo myslí.

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 08:15:52 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.02.2026, 06:01:22

Ne, že bych Evropě fandil, ta půjde pořád dolů, ale když jsem si přečetl první odstavec 

V Čchung-čchingu sjede z linky nové auto každou minutu. Nejde o sci-fi, ale o nástup plné automatizace, kde většinu práce přebírají roboti. Čína tím nezrychluje jen samotnou výrobu, ale staví evropský průmysl před existenční hrozbu.” 

tak první věc co mě napadla hláška “stařičké” ze známého filmu (upravím) “A čínani nebudou mít co žrát.”. 😀 Produkce je fajn, export bude, ale co potom až se trh zase přehltí? Porodnost nejen u nás klesá a kdo to za 10-20 let bude kupovat? Ikdyž by Evropské automobilky padly tak výpočetně se trh stejně přehltí tímto způsobem. 

Důchodci nebudou mít peníze když na důchody bude vydělávat méně lidí - poměr co je dnes se otočí a ještě to budou ti klasičtí “veteráni” odkojeni na Feldách a pak na 1.9tdi ovcích a ti se jich jen tak nevzdají. Mladí si spíše koupí něco z bazoše tipuju něco jako jsou dneska třeba E46, jedničkový Fábky s HTP, Golfy / Pola, apod…

No uvidíme, ale do budoucna můžou trošku narazit. Ekonomicky se nezhroutí, ale můžou mít nemalý problém. U nás se to obrátí, díky zelené ideologii se pravděpodobně zdraží energie a kdo bude platit energii pro napájení robotů který nejsou jen v pár Wattech? Lidská pracovní síla bude možná i levnější a díky třeba pádu automobilek lidi budou dělat cokoliv za menší peníze (vlastně jak psal a upozorňoval N) a stane se to, že Čína přebere postavení EU a EU se stane novou “Čínou”. 😀 To je ještě ve hvězdách a ještě záleží jak se k tomu bude stavět USA - ta to může hodně ovlivnit.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 20.02.2026, 09:27:56 xxx.xxx.62.226

Nejde jen o automobilový průmysl. Letiště, vlaky atd jsou tam na úrovni, na jakou my se asi nikdy nedostaneme.

Nebudu do toho plétst demokracii a l.práva, ale krutě zaostáváme. A vlasně to nikoho nevzrušuje.

trojAAAcko
trojAAAcko 20.02.2026, 10:03:06 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.02.2026, 09:27:56

Pokud se budeme bavit o úrovni tak dávno předtím to bylo Japonsko a Čína jí teprve dohnala. Ano rychle, ale v tomto ohledu se teprve dorovnala.

Vlaky u nás by mohly být taky na úrovni, ale nejdřív se podívejte na mapu kolejí v ČR (či v EU) a v Číně. Ta hustota je znát a to se pak odrazí v náročnosti (jak pracovní tak finanční) na inovaci. Pak co ta pracovní síla apod…? Nepředstavujme si to jako Hurvínek válku.

U nás letecká doprava tolik nevládne oproti té vlakové a autobusové. Evropa je poměrně malé území. Jinak vlaková doprava je tady zakotvená už poměrně dost dlouho a hlavně jinak stavěná než v Číně a to nemluvím o jiných rozteči kolejí mezi jednotlivými státy což celý proces komplikuje a když máte velkou vytíženost vlakové dopravy tak dělat výluky není pohodlné. A ty smajlíci “musíme to opravit” mi lezou na nervy už.

Jinak Siemens je ve spojení se Škoda transportation a dělají momentálně zajímavé projekty ať už se to týká autonomního vlaku a implementace “chytré” dopravy. Už dělali nedávno nějaké testy v MB pokud se nemýlím s Pendolínem. Dokonce Siemens v Plzni nabírá ve velkém SW vývojáře pro tento koncept a plat prý velice slušný. I na takovýho elektroprojektanta bych měl zálusk tam poslat CV. 😀

Já bych možná byl asi raději za současný stav v ČR než za to co mají “úžasného” v Číně. Než tady mít supr čupr něco nejmodernějšího a pak Vám klidně najednou vypadne elektrika v Praze, sejmou se nějaký vlaky na nádraží či ty suprové AI kamery díky kterým Vás během chvíle dostanou - před pár dny jsem viděl video, že chlápek se domluvil s Čínskou Policií, že to otestují. Na svobodě dlouho nebyl. Známe to všichni, že u nás se implementace takových moderních věcí nedaří na první dobrou.

Takže shrnutí - vývoj u nás je taky, ale implementace pomalejší a ve výsledku možná buďme za to i rádi. Jinak ne po celé Číně je to takhle na úrovni a ještě jim to pár let zabere to dotáhnout. 

Sarah01
Sarah01 20.02.2026, 10:05:04 xxx.xxx.11.197

Důchodci nebudou mít peníze když na důchody bude vydělávat méně lidí - poměr co je dnes se otočí a ještě to budou ti klasičtí “veteráni” odkojeni na Feldách a pak na 1.9tdi ovcích a ti se jich jen tak nevzdají. Mladí si spíše koupí něco z bazoše tipuju něco jako jsou dneska třeba E46, jedničkový Fábky s HTP, Golfy / Pola, apod…

To nemusíte čekat na to, co bude, stačí se podívat, co jezdí na silnicích teď, ta jedničková Fabia je dnes na té silnici často to lepší, co po ní jezdí, hlavně tady v pohraničí.

assil
assil 20.02.2026, 10:26:10 xxx:xxx.aafb:be01
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 20.02.2026, 10:03:06

Ono nenechte se mýlit, Čína ví co dělá, už teď je pro ně velký trh Jižní Amerika a moc dobře vědí, že během pár let nebo desetiletí se největším světovým trhem a jejich odbytištěm stane Afrika. Prostě myslí dopředu.

Po Evropě pak neštěkne ani pes, protože díky robotům už ani o tu levnou pracovní sílu nebude zájem.

Buggyra
Buggyra 20.02.2026, 10:37:00 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 20.02.2026, 09:27:56

Když ono o ta l. práva celkem jde. Oni jsou tak úspěšní, protože ten rozvoj prostě nařídí. A nehledí se při tom na práva lidí. 4 soutěsky prostě postavili a tečka. Lidi byli vystěhováni, nikdo se na nic neptal. Máš s tím problém? Šup do pracovního tábora (ne že by tu nebylo, kde se inspirovat… ehm….).

Další věc je, že je netíží kapitalismus, tj. ředitel firmy nepotřebuje, aby ta firma tuhle generaci vydělávala. Nemusejí pracovat s péčí řádného hospodáře. Stát to zacáluje, stát nařídí, stát zreguluje.

Kdyby museli dodržovat stejné legislativní a tržní brzdy jako my, vývoj by u nich šel podobně pomalu.

Takže je otázka, zda chceme vůbec být tam, kde oni, za tu cenu, kterou za to platí jejich obyčejní lidé. Ono to tu dost možná nikoho nevzrušuje, protože jaksi v našem prostředí není jak toho dosáhnout.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.