Ano Bobčo nerozumím tomu, proč je lepší riskovat, že nevyjedu s autem v bahně, než dojít pro kolečko. Za mě “jen” dojdu pro kolečko, odvezu a zpátky už jdu bez ničeho a odjiždím. Ale poměry neznám🙂 a jak se říká, podle sebe soudím tebe 🤫
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 02.02.2025, 20:09:24
Eli,ano,to je tím,že jste zhubla😇..Já,co jsem tlustá,mám i ruce pořád teplé..není mi venku zima-naopak se potím,když mám bundu..Nosím dost vestu,a když mám pod ní jen mikinu,tak v pekařství si neodpustí,že mě sledují,jak chodím nalehko🤭Před lety,když jsem zhubla,(v 50.letech na 61-trápením)taky jsem měla pořád studené ruce,zadek,stehna…Takovým způsobem ale hubnout bych už nechtěla,to jsem radši boubelka🤗
Já bych zaměstnala koně. Než přemýšlet, jakou práci jim vymyslet, na jakou procházku si vyšetřit čas, tak dojdu pro koně, naložím na ně krmení, a zpátky se třeba i vezu na té velké a obě pěkně vezou i to krmení.
Teda tak si to vždycky představuji v mysli, když se rvu s těmi pytli krmení na tom kolečku, že ano…
My teď pořídili dva (!) nové koně, jedno je malé hříbě, takže tam zatím moc práce nebude a ty procházky a otlapkávání zvládnou holčičky, ale druhý je mladý tříletý hřebec, co začíná přemýšlet o tom, jakou udělá díru do světa, a tomu se budu muset věnovat já. Takže mně nastává momentálně slušné období “nestíhám” - tenhle kůň bude potřebovat práci práci práci. Na vodítku je víc ve vzduchu než na zemi, nohy všude (a šlape mi po mých), ještě že je od chovatelky velmi slušně vychovaný, co se osobního prostoru týče, to by bylo ještě k lepšímu, kdyby chodil po lidech (nohy se nepočítají). Taky je to trochu plašan, takže všechno pro něj bude velké haló, to to hříbě je proti tomuhle těžký pohodář 😀 Jen co se trochu oteplí, půjde pod kudlu (kule pryč), ať ho můžu brát třeba na vodítku z druhého koně na procházky (protože já ho uběhat nezvládnu, to je jisté).
Tak jsem teda taky začala s jarem, i když bych radši tu zimu, aspoň ještě ten měsíc. Vylezla jsem odpoledne ven, posbírala krťince po zahradě, jen 2 kolesa, vysypala do záhonu, ale potřebuju jich ještě asi 15, ach. Koupila jsem si pórek, píšou v únoru výsev, tak jsem ho šoupla do skleníku. No a uvidím, mě nic neroste, tak myslím, že se těšit můžu, ale marně. I když česnek už vykouk. Tak posíláme s mým vtipným koněm pozdrav.
Čau holky, nějak nestíhám, no konečně jsem tady😉 Eliško, mamka má teďka v zimě v obyvču 16st, protože na noc vypíná kotel(plynový) Než se jí zase vyhřeje alespoň na těch 20st, je večer a vypíná🙄 Takže k Vánocům dostává teplé ponožky, ovčí vestu, obr teplou deku na zamotání…nosí teplé legíny a dva svetry. Ale není nemocná. Já už jsem z těch našich 23-24st taky pěkně zchoulostivěla👎 Vadí mi to, ale nic s tím nenadělám, muž míň prostě nebude.
Nikču, jak to má či nemá jednodušší ani neřeším, páč úplně to neznám. Ano Niki, geotextilka na záhony je asi nejlepší a na rybízy apod. staré záclony po babičce😉
Bobíííí, tašku mám! 👍😀 Že malá😲 Tedy já si představovala, že je malá, ale ona je normálně velká! Klidně i po nákupech👍
My jsme včera byli celý den v Luhačovicích, děcka(školní) tam měla soustředění - nácvik sboru a orchestru. Tom tam byl v pátek a byl skeptický, jestli to děcka z různých koutů republiky budou schopná secvičit, ale závěr v neděli už byl super, jsem na ně fakt pyšná. Budou doprovázet umělce, například právě Davida Kollera.
Jo to je pravda, ty teploty. V práci si topím na nějakých 23-24, ale to sedím, ruce venku, tak to musí být. Doma mám celou zimu topení v kuchyni vypnuté a v pokoji na jedničku, takže je tam kolem dvaceti stupňů. No chodím doma bosa, v teplákách a noční košili, zpravidla 🙂 občas si beru ponožky. Ale u stolu sedím na posteli zachumlaná do deky, takže to je podstatně víc vrstev. Jinak já většinou doma jen přespávám, jinak jsem v luftě, takže to je mi jedno, jak doma je, v prvním bydlení jako mladá jsem měla běžně v zimě 15 stupňů, než se to vytopilo od kamen, a taky se dalo 😀 Někdy se mi zatápět nechtělo, tak jsem jen hupsla do peřin, přitopila si horkovzdušným ventilátorem pod deku, a šla spát 🙂
Mám jet do Těšína. A jestě teď někdy zas pro jakehosi koňa. Počasí mi vůbec není nápomocno, protože ráno nevím, jak bude večer, vecer není jasný, jak bude ráno… to se pak plánujou dlouhý tratě… asi nepojedu nikam. Včera po ránu bylo -7, ale celej den svítilo. Dneska 0, ale fouká, coz znamená, že přijde změna. No hlavně aby zas nemrzlo v březnu, loni tu nekvetla ani jedna lípa…
Lesní ž. : Má to maminka s tím topením odborně vychytané? Dělá to dojem, že nikdy nemá teplo a přitom protopí stejně. Jestli by nebylo lepší nevypínat. Pořád prohřívá jen vzduch a ten vychladne rychle. Ale odborník poradí líp.
Lesní ž. : Má to maminka s tím topením odborně vychytané? Dělá to dojem, že nikdy nemá teplo a přitom protopí stejně. Jestli by nebylo lepší nevypínat. Pořád prohřívá jen vzduch a ten vychladne rychle. Ale odborník poradí líp.
Přesně tak..někdo to tak dělá s bojlerem..Vypíná a pak ho zapne,až je studený,což si myslím,že to má větší spotřebu,než když se jenom přihřívá..Já teda mám 50 litrový,a zapíná se většinou až odpolko-na noční proud,takže když se ráno osprchuju,přes den je teplá,ale né horká.(je to tak nastavené).Když jsem ještě umývala nádobí ručně,tak jsem umyla v horké,a osprchla se v teplé..a do večera jsem musela počkat na teplou vodu..Ale přes den se ten bojler po chvilinkách zapíná(minuty)Topení-plynové máme dole v optice kotel,to běží nonstop..Na ventily nechytám..Někdy je vlažné,pak zas horké...Raduš,myslím,že mamka dělá chybu..Vím,asi si nedá říct,ale nastavte jí to tak,ať tam má průběžně třeba těch 20-21,vždyť pak trpí i ten barák..Vím,jak jsem dělala chybu,šetřila jsem a měla jsem tu plíseň,jak blázen..
Nejlepší je mít to naprogramované tak, že se zapíná ohřev jen na levný proud. To se dá zařídit u “blbého” spotřebiče klidně nějakým chytrým mezikusem, který pošle šťávu jen když je levno. Mám za to, že energetici musejí posílat po síti nějaký signál na ty levnější tarify, protože někomu se ty zóny levnějšího proudu (když jsou přetoky do sítě) už zapínají i nějak během dne, když svítí slunko a tak, ale nevím, zda jsem to správně pochopila. Takže tohle když by si člověk zařídil, byl by to ideál 🙂
Bytná mi pořád tvrdí,že noční-levnější proud neexistuje..Donesla mi papírek-vypsané časy..bylo tam,třeba od půl 1 do 1 v noci,pak 10 minut nějak kolem půl 6…Já jsem vypozorovala-cvakne mi tu "podružný"měřič asi kolem půl 6 večer do 6..tak to svítí i ten bojler…Já si zapisuju el…vlastně všem(vedle mají taky podružný)..Jsme na to 3..i na vodu a topení 4-i optika-ta má zvlášť elektriku..venku domeček má olejový radiátor…To jsou pálky.!!
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 04.02.2025, 09:39:26
Blbost!
Noční proud existuje. I když naskakuje i přes den. A j erozdíl i dny pracovní a volné. Mám doma všechno na elektriku, takže vím. Jsou lidi, kteří na noční proud vyloženě číhají a zapínají třeba pračku.
Noční proud existuje pořád, ale nějak tak, jak psala Bobča. Už není v noci, dejme tomu od půlnoci do 6ráno, ale je třeba mezi 21-22h, pak někdy v noci zase a i myslím dopoledne hodina. Strýc je elektrikář, tak se snaží to podchytit, ale prý už to teď není úplně snadné.
S mamkou…máte samozřejmě pravdu, jenže jí to nikdo nevysvětlí. Neposlouchá nás děcka, ani právě strejdu, ani sousedky, co jí to taky říkají. U ní je problém komplexnější. Má podsklepenou půlku baráku, tudy jdou tlusté trubky do topení v patrech, ale tím sklepy vlastně topí zbytečně. V přízemí se nebydlí, jen v jednom pokoji, co přijede brácha s rodinou, tak tam je puštěný jen ten jeden radiátor. V patře topí, ale polovina radiátorů je věčně zavzdušněná a nejde s tím hnout, brácha to opravuje imrvere. Má litinové radiátory, v koupelně, která je maličká žebřík a na WC malý radiátorek. Chodby se topí jen tím, co odejde z pokojů. Dole v hale je tak 8st.
Dneska do rána -8st👎 Za minutku mi přijde brigádník na plot, bohužel může jen dnes, jinak bych ho dala alespoň na zítra🙄 Ještě pořád si nejsem jistá, že zvládnu vylézt na žebřík a udržím plotostřih🙄
Kdysi-vím,že to bylo nějak od 4 odpoledne pár hodin a pak v noci nějak..Mama žehlila na noční.. Někde psali,že by lidé měli využívat dopoledne,kdy není ten odběr velký-tak v domácnostech ty činosti(činnosti)?🤭že to vyjde levněji,i když nevím jak..
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 04.02.2025, 10:02:16
Proč na žebřík neleze a plotostřih nedrží najatý mladý, perspektivní a dynamický brigádník, a vy jen nestrkáte větve na hromadu, aby si je pak taky odnosil? Není to lepší, než přemýšlet, zda nespadnete a nezlomíte si hnát? 🙂
Na noční proud nemusíte číhat. Stačí si spotřebiče nastavit tak, aby vám na noční proud spínaly, mám tak třeba nastavenou pračku. Jinak si stačí třeba někde na poličku u sporáku připnout lísteček se spínacími časy, on si to člověk stejně začne pamatovat tak nějak automaticky. Ty spínací časy jsou rozděleny podle distribučního území, najdete to tady https://www.cezesco.cz/cs/podpora/casy-spinani-hdo-elektrina-89432
Měli jsme na skříňce výpis nočního proudu, neustále jsem poslouchala, jak mám pouštět pračku tehdy a tehdy… no to je něco na mě. No a teď to s fotovoltaikou je “když svítí”, slunce samozřejmě. No já budu týden čekat s myčkou, než vyleze slunce… Na bojler je taky solárni ohřev, nebo se musí zatopit. Zatopit si nemůžu, neumím s kotlem… bo tak mám krb… Já se tak těším, abudu po 15 letech bydlet “sama” 😔