Jojo Žíňko věřím každé slovo napsané, ale nic na tom se nemění, že je to krása👍. Už kdysi jsem Vám psala, že obdivuji a vím , že práce jak na zahradě tak v domě nad hlavu.
Každý kdo tady dá fotky ze záhrady obdivuji, já tak pěkně nikdy nebudu mít.
Jen co sleze sníh, dám fotky svojí, aspoň kousku, to pak budete mít co závidět. Nejzdravější rostliny ! Znáte to pořekadlo : Před bezem smekni, před……..klekni !
Malinko si dovedu představit tu práci. V BZ jsme měli na venek 5 zahradníků. Každý den !
Vidíte a už to začíná. Blboun bez omluvy nepřišel, takže chytám skluz, ještě ani jaro nezačalo🙄 Takže jsem hrabala ten rákos kolem jezera a odvážela na pole, kde jsem ho honem zapálila, kdyby přeci jen začalo pršet. No dle předpovědi…všechno opět jinak…asi nebude😢 Na čtvrtek bylo 8mm, už to nejsou ani tři😢
Partu zahradníků nemám, ale už pár let mi alespoň párkrát za sezonu pomůžou ti brigádníci. Hlavně na jaře je toho najednou hrozně moc, takže všechno vyhrabat a poodvážet na kompost už nedávám. Já musím všechny odbornější věci, jako právě stříhat ty živé ploty(listnaté-habrové)vistárie na pergolách, komule, růže, tavolníky, levandule a na všechno si ani nevzpomenu😏
Hodně práce to bezpochyby je, a náročné. Na druhou stranu, kdyby to člověka opravdu nebavilo a nechtěl to dělat, dělal by to? Na tomhle je asi “nejhorší” to, než to vyroste. Já mám moc ráda lípy. A bříza se mi líbí. Břizy rostou rychle. Ale ta lípa…. Doubky, boucky… Manžel už měl nekolik let přede mnou javor jako bonsai, teď už je teda vysokej asi jako já, oslové tomu taky jeden rok dodaly fazónu, tak to porád jako bonsai vypadá. No a kytky pěstovat neumím vůbec, takže se s novou zahradou v květinovém provedení asi nechytám… Prostě, kdo umí, umí.
Coudas máš můj obdiv..já bych se na sousedy vysrala…jako takovou nádheru postavíš,jsi na ně milá a pakse to takhle proti tobě obrátí?Poslala bych je do řitě a nic nebourala..ani prd..neustoupila bych..takovou chaloupku by se mi líbilo mít na zahradě…já jsem dneska byla ve městě vyzvednout balíček a jela kolem Baumaxu a tak jsem jen přibrzdila,že kouknu na ty ,,rádoby,, domečky,kolik stojí..a spadla mi brada…to snad ani není možný,co za těch pár dřívek si účtujou..
Já dneska jela ke známé pro krmení pro koníky,bere vždycky celou paletu,tak se přifařím a beru si pár pytlů..no a jela jsem tam rovnou po práci…a nenapadlo mě,že jedu blbec ke koním že..že všude všechno roztálo a je tudíz všude bahno..no nezůstala mi bota v bahně ve výběhu,když jsem se šla podívat na koňuchy?😂
Ju a objednala jsem si od Můj jogurt takové ty velké jogurty..nevím,jestli někdo znáte…a bože to je taková dobrota!!!! Doporučuji…ale nesmíte koukatnna cenu,aby vám chutnali😂
Canko já to nebourala hned. Ještě jsem to na chvíli (4 roky) pronajala, jenže to bylo jestě horší. No a když jsem pak viděla, v jakém stavu to bylo, když najemce odešel, tak jsem to nejdříve chtěla zapálit, oak jsem po přestavěla půl na půl přístřešek pro koně a boudička pro mě, pak jsem to rozebrala.jen na přístřešek pro koně, a když se to pronajalo jako pastvina, tak jsem to položila celý. Byli mi tam po tom všem nepříjemně. S lidma vychazet neumím, to jsem už pochopila. Než abych někoho urážela, radši odejdu, a to se pak otáčí proti. No, prostě každej to máme jinak 🙂
Jo to máš pravdu, ty zahradní domky jsou dardy. Dokážu to postavit za větší půlku 🤫 (ceny).
Tak to teda neznáme, sem na Moravu se jen tak něco nedostane😛 Ale kupujeme hodně podobné(a to mi připomíná, že vlastně nevím objem😲) jogurty v Mléčném baru Milko Poděbrady a ty stojí o polovinu míň a už tak se mi to zdá fakt hodně😉 Objevili jsme je snad jen dva roky zpátky a taky doporučuju👍 Niki, za tady tu fakt přehnanou pražskou cenu🙄 bych to nekoupila, snad jeden, na ochutnání(jasně, a pak by mě to štvalo, že si to za ty prachy no ne, že nemůžu dovolit, to můžu, ale prostě nechci) Ale jo, vypadají super, pochutnej si👍 Já nikde obrázky těch z Milka nemůžu najít, ani na stránkách je vyfocené nemají😲 snad někde na FB či kde. Vždycky, když jedem kolem(což je jen párkrát do roka) jich třeba 8 berem, i mamce, teď jsme brali i bráchovi s malým, protože tu zrovna v tu dobu byli.
Coudas…stavěli jsme na planině. Poli, kterého jediné plus bylo, že šlo mírně do kopce, protože za a) z roviny mám doslova fobii a za b) dalo se toho využít, aby jsme měli na pozemku potůček, protože je v tom spádu. Kopečky jsme si museli navozit, něco byla zemina zpod stavby, většinu jsme museli sehnat a koupit. Stejně tak stromy. Nekupovali se malinké, ale ty větší, i tak trvalo 15let, než začaly vypadat jako stromy. Do té doby to není zahrada, jen taková…planina. Není žádný stín, hodně rostlin, kytek to nedalo. Proto jsem alergická na to, když někdo porazí vzrostlý strom…vím, co to je za rozdíl ho mít a nemít. A čekat na to, až z té,,tyčky" ten strom vyroste v opravdový strom. Jo, než se toho dočkáte…jste stará🙄
Jo to máš pravdu, ty zahradní domky jsou dardy. Dokážu to postavit za větší půlku 🤫 (ceny) - a to jsi neměla přiznávat, že Niki?!?😜 Nikča pořád něco staví a nemá lidi😜
Ohledně zahrady , super zahrady tak tu já nikdy nebudu mít a proč? Protože bych potřebovala jednou dvakrát do roka někoho šikovného i třeba zahradníka aby mě nasměroval co, jak, kde dát a mít. Já to nevím jen vždy při koupi se mi něco líbí a pak to prostě někde prdnu , no a je problém páč mi to většinou umře, uschne , odejde. Pak se nad sebou rozčilují a slibují jenže mi je to tak prd platné. Nikdy jsme neměli domek a zahradu , vždy jsem byla paneláková a teď posledních 10let se snažím co umím a nebo zvládnu a proto to tak dopadá😉
No, já musím podél plotu vysadit modřence. Dostala jsem jich od macechy loni hromadu, mám je naházené v kýbli, který min. týden promrzl v těch -15 na kost, takže kdo ví, jestli na tom nebudu s kvetoucíma kytkama jak ti všichni dokola… A hádám to budu muset udělat teď, víkend mám zatím volný, tak je to asi ta pravá chvíle, začít makat. Jak se mi nechce… Musím taky hodit do země cibuli, ale to ten zvýšený záhon musím nejprv naplnit a pak teprve zasadit cibuli. A ještě bych potřebovala hodit další várku cibule do země, to nevím nevím, zda ustojí, v zemi mi nikdy cibule nešla, ale když už tu sazečku mám, tak ať se snaží, no.
Taky jsme “tvořili” na rovině. Obrázek je z prezentace do předmětu Environmentální výchova, což jsem měla předloni v tom jednom semestru, ktery jsem absolvovala 🤭 na VOS veterinární. Měli jsme vypočítat svou uhlíkovou stopu a napsat úvahu, jak jí můžem změnit. Jsem se rozvášnila (mě ten předmět dost iritoval, jako jasně nesmím být vztahovačná, ale.když lektorka prohlásila “zemědělci ničí životní prostředí” tak jsem se svezla pod stůl a.přestala.jsem davat pozor, radši jsem psala knížku) a nasr… jsem vyfikla elaborát, to já umím, ale k mé smůle se to paní tak líbilo, ze to dala ostatním studentům za příklad. Nicméně, přilozila jsem, jak s manželem svou stopu snižujeme vysazovaním stromků, manžel navíc je blázen do tůněk, tak pořád děláme jezírka 🤭 a tak. Je to srovnani v letech. Zahradu nemáme velkou (tedy nezabrali jsme si tak velký kus, jinak ji samozřejmě můžem vyfiknout až na 3 ha, manžel stejně chtěl dělat sad…), ale prostě to roste pomalu, a jak říkali v jedné reklamě “až já to budu natírat zniva, tak to vy už tu maminko nebudete”. Teď je to celý šedivý, tak fotit nebudu, druhá fotka vloni v létě z terasy. Vyfotím, až se trochu zazelená.
Taky jsme “tvořili” na rovině. Obrázek je z prezentace do předmětu Environmentální výchova, což jsem měla předloni v tom jednom semestru, ktery jsem absolvovala 🤭 na VOS veterinární. Měli jsme vypočítat svou uhlíkovou stopu a napsat úvahu, jak jí můžem změnit. Jsem se rozvášnila (mě ten předmět dost iritoval, jako jasně nesmím být vztahovačná, ale.když lektorka prohlásila “zemědělci ničí životní prostředí” tak jsem se svezla pod stůl a.přestala.jsem davat pozor, radši jsem psala knížku) a nasr… jsem vyfikla elaborát, to já umím, ale k mé smůle se to paní tak líbilo, ze to dala ostatním studentům za příklad. Nicméně, přilozila jsem, jak s manželem svou stopu snižujeme vysazovaním stromků, manžel navíc je blázen do tůněk, tak pořád děláme jezírka 🤭 a tak. Je to srovnani v letech. Zahradu nemáme velkou (tedy nezabrali jsme si tak velký kus, jinak ji samozřejmě můžem vyfiknout až na 3 ha, manžel stejně chtěl dělat sad…), ale prostě to roste pomalu, a jak říkali v jedné reklamě “až já to budu natírat zniva, tak to vy už tu maminko nebudete”. Teď je to celý šedivý, tak fotit nebudu, druhá fotka vloni v létě z terasy. Vyfotím, až se trochu zazelená.
Nevím, proč se vložilo dvakrát. V novém působišti jsme taky “na ničem”, je tam starý jasan. Chtěla jsem napsat pro mne vtipnou poznámku, ale nikdo by ji nepochopil. Třetí podzim to loni byl, co jsme zatím podél cesty vysadili keře, které úspěšně likvidují srnci, a nebo dementní čtyřkolkář, ono se prece může jezdit všude, prostupnost krajiny, ne… Soukromý pozemek, kdo to má čuchat, nenosím katastrální mapu. Je tam pár už vzrostlých šípků. Jezírko jsem zvědavá, jestli se povede z drenu. Barák musíme zakopat do svahu a asi se na dren dostaneme (dle odhadu z fotek ze satelitu), a vody je tam dostatek. Tedy uvidíme v létě. Fotka z protějšíhonsvahu, stsvební pozemek je v té spodní části, u silnice, se stromem vpravo. Nad tím další 3 ha našeho pozemku.
Jet Nikči něco postavit? Klíďo. Jen - všeobecně 😁 - takovejch je, co by chtěli… no a… prostě tak. Nájemkyně na “ranči” by také stále něco chtěla, ake když jsem jí vypočítala, kolik by to stálo, radši si koupila plastové, sice 3x menší, než chtěla.po mě, ale také třikrát levnější. Prostě, lidi chtěj, ale.ono to i tak něco stojí. A materiál zdrahnul. Falešný srub 6*3 metry před 7 lety stál asi 50 tisíc. S dnešní cenou dřeva tipuju 2x tolik. Ale také už proběhlo rozebrání 😁.
Buggyro-a v čem jsi tu cibuli teda pěstovala,když né v zemi? v truhlíku?,,jo,teď mi to došlo-v tom vyvýšeném záhonu? není to to samé?.nebo v něm máš navíc nějaký substrát?
Coudas-tak i kvítečka tam máš…ty kaskádové věci se mi líbí🤗ještě nějaké to jezírko🙏
Jsem ztrhaná jak borůvka..Včera se otvíralo po zimě “hladové okno”,byly slevy-burgry za 100.-No nářez🙏 Tak jsem si mákla..Nejsem už zvyklá,ale potřebovala bych pohyb častěji..Kolena mi bolí,ale to už včera,asi fakt to bude změnou počasí…
Bobčo jezírko je vedle, malé plastové. Kaskáda je zídka proti větru k růžím. A ještě jedno jezírko máme vedle altánku. ALe jak říkám, šeď, vyfotím až to k něčemu bude vypadat.
A Canko, proč jsem zas bourala - potřebovala jsem materiál na další stavby 🙂 Pojízdnou sedlovnu a převozný sroubek (ale ten nemám vyfocenej, jen video, kdyžtak Ti pošlu 🙂 ).
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 26.02.2025, 07:44:07
ano, ve zvýšeném záhonu. Já jsem do toho zvýšeného dala lehčí půdu, než mám na políčku, tak asi proto se té cibuli líbilo, také to víc prohřívá sluníčko. Políčko je prohnojené, to cibulovinám nesvědčí, a taky ta půda hodně drží vlhko, díky hnoji. Takže leda tam navézt také lehčí půdu na vrch a dát cibuli do ní, to se mi zase úplně nechce, se s tím tak patlat. Takže prostě další předem zmařený pokus o cibuli na zemi, zkusím ji dát tentokrát trochu jinak, aby na ni více svítilo, a uvidíme…
Jezírka a stromečky krásné, také sázíme stromky, ale jezírko u nás bez šance, jsme na skále a hlavně nemáme zdroj vody. Musela bych jezírko vyložit igelitem nebo plastem (nějakou tou folií a tak) a napouštět ho deštěm, a holt když by bylo sucho, tak by jezírko nebylo… Chtěla bych brouzdaliště pro koně, jenže tam zase na dně nemůže být igelit, protože by jim to klouzalo, resp. bych to musela nějak pořešit (hodit tam přes ten igelit nějakou neklouzavou vrstvu, která ale zároveň ten igelit nepoškodí, ani když po tom budou poskakovat kopyta…). Takže já holt musím za vodou do potoka 🙂 Ale zase díkybohu za potok, protože tam můžeme brouzdat o poznání kvalitněji, než v nějakém krcálku ve výběhu. Na druhou stranu by se mi líbila vodní překážka do závodů…
Musím taky hodit do země cibuli, ale to ten zvýšený záhon musím nejprv naplnit a pak teprve zasadit cibuli. A ještě bych potřebovala hodit další várku cibule do země, to nevím nevím, zda ustojí, v zemi mi nikdy cibule nešla, ale když už tu sazečku mám, tak ať se snaží, no.
Já to jaksi přeskočila🤭a několik příspěvků před tím…Tak jak jsem to četla všechno od začátku,tak mi to došlo…Už asi mi leze za krk ten Němec😊