Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 16.06.2025, 15:53:42
Manžel pojistku neměl? K hypotece je teď vyžadována snad povinně, už nějakou dobu. Já vím, že je to na pytel, když na jednoho dopadne statistika… ale bohužel čísla jsou nemilosrdná. Čím vyšší věk, tím vyšší pravděpodobnost nemoci… Já to zrovna řešila nedávno s narozením potomka, přeci jen, kdyby něco, ať je aspoň zajištěn. A mě prostě nepojisti, respektive ano, ale s takovým množstvím výjimek, že to nemá cenu. A to ani na úraz, i ten by mohl být důsledkem mé nemoci. Je to život, no.
Lesnizinko, chápu, že máte sucho a vody málo… asi je čas zahradu přetvořit do nějaké suchomilné varianty. Nezvládají-li rododendrony vaše klima, prostě nebudu mít rododendrony, ne? K nedostatku vody v potoku… jedním z důvodů může být právě čerpání zahrádkáři. Víte, že na odběr vody z povrchového zdroje je třeba povolení vodohospodářského úřadu? Máte ho a všichni vaši sousedi? Máte na vodu náročnou zahradu, cerpate vodu zřejmě načerno a ještě si tu opakovaně stěžujete, že je vody málo pro ryby…
Pro L.ž. : Možná by stálo za to dojít si po prázdném přítoku potoka proti proudu(který není) a zjistit, kdo si vodu stáhl do zahrady, do bazénu, do nádrže……jestli na tom potoce je osídlení.
Fatio, proč oduzujete někoho, na základě jen vašich doměnek? Všichni tu povolení na čerpání musíme mít. Navíc, my by jsme i měli vyjímku, nám teče samospádem. Zahradu jsem budovala před 23lety, to tu pršelo úplně normálně, nikdo tento stav nečekal. Rododendrony mají 20let a je jich asi 20ks(nemám to spočítané) jako…že bych je vyrubala? Ano, kdybych to věděla, sadím olivovníky a opuncie. Bohužel krom letního sucha, tu i sviňsky mrzne, takže nemám už cca 6 let žádné ovoce. Ani s tím bych nepochodila. Prostě se tu počasí úplně zbláznilo proč, můžem jen domýšlet, od Prahy daleko, nikoho tady ten náš kout nezajímá…
Pro L.ž. : Možná by stálo za to dojít si po prázdném přítoku potoka proti proudu(který není) a zjistit, kdo si vodu stáhl do zahrady, do bazénu, do nádrže……jestli na tom potoce je osídlení.
To jsem si právě naivně myslela, teda doufala jsem, že tam někdo něco buduje(lesáci) a vrátí se pak voda zpátky. Proti proudu bydlí sestřenka a vyvedla mě z omylu včera - voda prostě už neteče. Jsou na začátku hor, u nich ještě trochu, ve vesnici nad náma konec😢
Manžel pojistku neměl? K hypotece je teď vyžadována snad povinně, už nějakou dobu. Já vím, že je to na pytel, když na jednoho dopadne statistika… ale bohužel čísla jsou nemilosrdná. Čím vyšší věk, tím vyšší pravděpodobnost nemoci… Já to zrovna řešila nedávno s narozením potomka, přeci jen, kdyby něco, ať je aspoň zajištěn. A mě prostě nepojisti, respektive ano, ale s takovým množstvím výjimek, že to nemá cenu. A to ani na úraz, i ten by mohl být důsledkem mé nemoci. Je to život, no.
Lesnizinko, chápu, že máte sucho a vody málo… asi je čas zahradu přetvořit do nějaké suchomilné varianty. Nezvládají-li rododendrony vaše klima, prostě nebudu mít rododendrony, ne? K nedostatku vody v potoku… jedním z důvodů může být právě čerpání zahrádkáři. Víte, že na odběr vody z povrchového zdroje je třeba povolení vodohospodářského úřadu? Máte ho a všichni vaši sousedi? Máte na vodu náročnou zahradu, cerpate vodu zřejmě načerno a ještě si tu opakovaně stěžujete, že je vody málo pro ryby…
To by bylo na delší psaní a moc se mně to tady nechce ventilovat, je to příliš soukromé. A stejně už je to jedno. Přemýšlím o tom, že tedy budu ty peníze spíš investovat, než dávat jim na úrazové 300 měsíčně, kde je lineárně klesající částka a konec pojištění za 7 let, bude to asi rozumější volba.
Fatio, proč oduzujete někoho, na základě jen vašich doměnek? Všichni tu povolení na čerpání musíme mít. Navíc, my by jsme i měli vyjímku, nám teče samospádem. Zahradu jsem budovala před 23lety, to tu pršelo úplně normálně, nikdo tento stav nečekal. Rododendrony mají 20let a je jich asi 20ks(nemám to spočítané) jako…že bych je vyrubala? Ano, kdybych to věděla, sadím olivovníky a opuncie. Bohužel krom letního sucha, tu i sviňsky mrzne, takže nemám už cca 6 let žádné ovoce. Ani s tím bych nepochodila. Prostě se tu počasí úplně zbláznilo proč, můžem jen domýšlet, od Prahy daleko, nikoho tady ten náš kout nezajímá…
To je ale všude, prostě se změnilo počasí a bude bývat čím dál častěji sucho, s tím ani v Praze nic neudělají, i kdyby chtěli. Já mám skalku, ta moc vody nepotřebuje. Z ovocných stromů zbyly jen jabloně, letos to vypadá, že na nich i něco bude.
Ještě Fatio k té vaší kritice dodám. My ty ryby nežerem, dokonce jsem tu ještě donedávna neměla ani žádné okrasné ryby, ale jen ty, co jsem před lety zachránila, posbírala umírající z potoka, který tehdy vyschnul poprvé. To byl rok 2012. Poprvé za můj život, mojí mamky i mojí tehdy 90leté babči. Blbé jelce, ale nemohla jsem to vidět(i tak jich tam tisíce umřely😢) Před dvěma lety jsem si koupila šest červených karásků a namnožili se mi okounci, které jsem zachránila taky ještě jako miniaturní potěr, nebylo poznat, co to je(vůbec jsem nevěděla, že to v potoce máme, ani jsem ty ryby neznala) Moje ryby, jsou taky moji mazlíci, mluvím s nima stejně jako s kočkama, není jich tam moc. Takže když mi vloni začaly lapat po vzduchu v přehřáté vodě bez přítoku, šílela jsem, dopouštěla vodu ze studny jen, abych je zachránila. Pak myslím naštěstí přišla za dva dny bouřka. Nechci tohle zažívat rok co rok, ale nevím, co se tím dá dělat, prostě nic. Jak říká můj muž, netrap se tím, co nemůžeš ovlivnit. Jenže ryby a ten zbytek osazenstva jsou živí tvorové, zahrada je živý organismus…nejde mi to se tím netrápit, mám je na starosti😟
Sarah, kdysi tu byla plánovaná přehrada. To se nějak ukončilo s prvníma povodněma na Moravě, investovaly se peníze tam, u nás nikdo nijak vodu nezadržuje, všechna meliorovanýma splavala odhučí do Moravy. V roce 50, bylo narovnání toku protipovodňové opatření. Byly tu všude meandry a tůně, nenechali tu nic. Různě po republice napravují…a to tam prší. Tady nekapne, ale neřeší se😢Jako ano, lidi nemají už skoro ani zahrady, natož aby něco pěstovali, i tady na vesnici. Takže áno, jsem sebestředná, vlastně to asi zajímá jen mě😕
Moje známá bydlí…jak ona říká “v srážkovém stínu”…oni ani nemají žádný potok, ze kterého by čerpali…mají vodovod, ale voda je drahá…no tak si nechali instalovat dvě velké podzemní nádrže…část vody pochytají z dešťů a část si nechají dovést cisternou…je to prý levnější, než to zalévat z vodovodu. To samý na bazén jim přijede cisterna a napustí se to z ní.
Letos po dlouhých letech mi to jaro přišlo tak nějak normálnější…nebyly tropy hned od května a i toho deště bylo víc než jiné roky. Ale vidím to třeba na sousedovo trávníku…on seká a zalévá a stejně v letní sezóně ta tráva vypadá všelijak. Já nechávám trávu delší, žádný anglický trávník, tak to je zelený defakto celý rok bez mého zalejvacího přičinění…teda mimo míst, co vydupou psi a pochčije Gina…
Sarah, kdysi tu byla plánovaná přehrada. To se nějak ukončilo s prvníma povodněma na Moravě, investovaly se peníze tam, u nás nikdo nijak vodu nezadržuje, všechna meliorovanýma splavala odhučí do Moravy. V roce 50, bylo narovnání toku protipovodňové opatření. Byly tu všude meandry a tůně, nenechali tu nic. Různě po republice napravují…a to tam prší. Tady nekapne, ale neřeší se😢Jako ano, lidi nemají už skoro ani zahrady, natož aby něco pěstovali, i tady na vesnici. Takže áno, jsem sebestředná, vlastně to asi zajímá jen mě😕
Tak mě taky zajímá vlastní zahrada. Teď jsem zlikvidovala skleník, pěstovat nic nebudu, kašlu na to, nemám na to ani čas a ani záda. 🙂 Budu jenom sekat trávu, sem tam vytrhnu plevel na skalce, na podzim posbírám nějaký to jabko a potom pohrabu spadaný listí. Ještě si možná udělám nějaký menší záhonek s kytkama na místě toho bejvalýho skleníku. Pro jednoho to myslím stačí.
Pak vám nezbývá nic jiného, než lobovat na obci za zrušení navigace potoka, aspoň částečně a třeba místy. Obec by musela útočit na povodí…..co si dnes občané nevybojují, to nemají. A nové vytváření meandrů, mokřadů a tůní, je v současnosti moderní.
No já budu muset brutálně prořezat černej bez…na jaře, když ani neměl listy, tak jsem si říkala, že letos je to cajk, že na něj nebudu muset ani sáhnout, max nějaká kosmetická úprava, ale “hajzl” obrazil tak, že má větve až nad bazénem…a to je za normálním provozu mezi ním a bazénem ulička, kde projdu. Teď jsem bez šance…
Mě na zahradě vyrostl tak nějak sám od sebe a já si říkala…super…budou květy pro nějaký opylovače…bobule možná uvítají nějací ptáci, ale přiznám se, že mi teda přerostl přes hlavu tak, že pomalu uvažuju, že bych ho zlikvidovala určitě…ale to je mi zase líto, tak ho každý rok umravňuju a každý rok řeším, co s těma větvema.
No já budu muset brutálně prořezat černej bez…na jaře, když ani neměl listy, tak jsem si říkala, že letos je to cajk, že na něj nebudu muset ani sáhnout, max nějaká kosmetická úprava, ale “hajzl” obrazil tak, že má větve až nad bazénem…a to je za normálním provozu mezi ním a bazénem ulička, kde projdu. Teď jsem bez šance…
Mě na zahradě vyrostl tak nějak sám od sebe a já si říkala…super…budou květy pro nějaký opylovače…bobule možná uvítají nějací ptáci, ale přiznám se, že mi teda přerostl přes hlavu tak, že pomalu uvažuju, že bych ho zlikvidovala určitě…ale to je mi zase líto, tak ho každý rok umravňuju a každý rok řeším, co s těma větvema.
No právě, nejhorší je při každým prořezávání, co s těma větvema. 😄 U nás teda bývá kontejner na bioodpad, ale už na konci září se odváží na zimoviště, to je prostě brzo a pak se přiváží až na konci března a to mají být stromy dávno prořezaný.
Určitě ho nelikvidujte. Předci ho vysazovali a hodně si ho považovali. “Před kopřivou smekni, před bezem klekni”. Nechcete-li dělat šťávu - zbytečný cukr - tak si pár květů usušte, čaj v zimě na nachlazení……Jinak letos všechna zeleň roste a bují jako divá. Slyšela jsem názor, že je to vysokou koncentrací CO2. ???
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 16.06.2025, 18:57:27
Ok, omlouvám se. Čerpání vody z řeky znám od kamarádů z Berounky a tam povolení nemá nikdo, předpokládala jsem… ještě jednou, omlouvám se. Nezbývá tedy než postupně měnit osazení zahrady směrem k suchomilným rostlinám (jsou i mrazuvzdorné ). A zatlačit na obec, at řeší stav potoka. Nějaká opatření se jistě udělat dají, jak zadržet vodu u vás v krajině. Ale chce to postrčit obec nějakou občanskou iniciativou. U nás se před pár lety obnovil mokřad, dělalo to mistni občanské sdružení, peníze získali z grantu nějaké nadace. Vy se starámelte o své okolí, ty ryby, já vím… ale možná to roztočit ve větším měřítku, než nošení ryb v kyblíčku z vysychajici tůně. Zakopanou nádrž máte? Nestálo by to pro vás za to? Máte barák, chápu že větší, hodně střech, z toho nasbírat vodu do velké nádrže? Uvažovala bych i o tomto řešení, prostě si nachytat co nejvíc vody, když už zaprší.
Chápu vztah k rododendronům a další zeleni, ale když to nejde… mně letos sežrala můra všechny buxusy. Než jsem si stačila všimnout, bylo po nich, jeden by možná přežil, ale vykopu ho taky. Tu můru tu už prostě máme a stříkat na to chemii po zbytek života nebudu.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 16.06.2025, 18:57:27
Vzduchování - když nemáte možnost zvětšit výrazně objem vody, se stoupající teplotou klesá objem kyslíku rozpuštěného ve vodě, nucený oběh, jakékoliv vhodné čerpadlo, situaci zlepší, spotřeba proudu nebývá vysoká
No právě, nejhorší je při každým prořezávání, co s těma větvema. 😄 U nás teda bývá kontejner na bioodpad, ale už na konci září se odváží na zimoviště, to je prostě brzo a pak se přiváží až na konci března a to mají být stromy dávno prořezaný.
Já nechávám čerstvé větve někde v rohu zahrady…tak nějak si říkám, že přes zimu to může být útočiště třeba pro ježky…likviduju až další rok…to co jde seštěpkovat tak z toho udělám štěpku…zbytek nějak pořežu a …no většinou to zase zůstane na nějaké hromádce, ale vzhledem k tomu, že z prořezu jsou většinou větve, co pobere štěpkovač, tak je toho minimum…pak zbytek roku chodím a nadávám, že to Maťula tahá na dvůr.
Letos jsem se pustila do větších prořezů…a ještě mě toho spoustu čeká…hlavně tis se významně ořezal a je z toho velká hromada a větve silný…
Rozhodla jsem se, že to teď řešit nebudu a až porubu všechno, co potřebuju, tak prostě na podzim objednám kontajner a naházím to tam…ale fakt až najednou, protože víc menších kontajnerů vyjde dráž než jeden velkej.