Odpověď na příspěvek uživatele Pásovče_devítipásé z 19.12.2025, 20:52:25
to je přesně ono. dělá to takový špekatý granulomy v plicích nebo ve vzdušných vacích nebo v obojím
a když člověk u ptáka objeví takovýhle granulomy právě v plicní tkáni, je velice málo nemocí, co to umí, a aspergilóza je největší podezřelý. tady to je aspergillus niger, nejčastější pachatel.
Coudas, hezké. Kohout má krásnou barvu. V tomto období pozor na hrabavou drůbež u vody (ptačí chř.). Nám tedy zima nechybí. Ale asi je to tím, že žijem na horách. Tak je nám zima pořád. Ale pořád je tu krásno.
Terezko, a když je nález nejednoznačný, tak je odebrán vzorek a odeslán do laboratoře. A jak ta laboratoř postupuje? Rozdělí vzorek na několik částí, do každé “naočkuje” to či ono? Teoreticky je “nekonečno” možností, co to může být. Nebo jak to, prosíme, chodí? Ď.
Odpověď na příspěvek uživatele Kukulín z 20.12.2025, 09:32:40
toto je velice zajímavá otázka a je to složité. totiž v zásadě laboratoř postupuje podle žádanky.
to znamená, že nejde nějak odebrat nějaký vzorek a nějak to poslat a doufat v zázrak, je potřeba mít v hlavě už nějaký nápad, důvod, proč to poslat (a ne nevim, tak zkusím laboratoř). příklad. když hledám bakterie způsobující sepsi, hledám umírající zvířata, ne už úhyny, ty utratím a hned za tepla a čerstva beru vzorek na odběrovku s mediem a to hlavně z jater (to je v podstatě krev), taky by šla sterilně odebraná krev a do krve odběrovku. Když je to úhyn, játra už se mi nelíbí, když bude hodně čerstvá tak dejme tomu, ale už vím, že na výsledek z laboratoře budu koukat trochu jinak, když bych to hypoteticky chtěla strašně vědět a nebyla by žádná umírající, je lepší vzorek z kostní dřeně (to se děsně blbě dělá, většinou jsem na to líná). Do žádanky píšu “bakteriologie s citlivostí”, ale někdy jdu víc na jisto a píšu rovnou e.coli, což znamená, že laboratoř použije hned jiný agar, někdy chci e.coli dále typizovat, což je potřeba do žádanky pak napsat zvlášť, někdy na toto téma pak vedeme s laboratoří dlouhé další doplňující hovory, co všechno pak dál s tou e.coli budeme dělat. když si myslím, že by to mohlo být i ort, je potřeba to dopsat, potřebuje to zase jiný agar když je to nekrotické střevo z umírajícího, hledám clostridie, to je anaerob, je potřeba napsat že hledáme a taky kolik je to tam, i to má význam a laboratoř to sama neudělá. když je to střevo z úhynu, kašlu na to, tam prostě bude a hodně a neřekne to nic. plicní granulomy, to žádanky jsem si samozřejmě napsala, ať hledají i aspergillus, to je zase jiný agar, sama by to laboratoř neudělala, kdyby měli jen “bakteriologické vyšetření” pak můžu hledat nějaké nekultivovatelné věci, to můžu vzít na jinou vzorkovnici bez media a pak PCR nebo vidím něco a nevím co to je, pak můžu vzít vzorek na histologii nebo nevidím nic konkrétního a pak je možné vzít celé zvíře výstavka těch s příznaky je moje oblíbená a jede to na svu celé, tam mám sparing partnera a dopadá to tak, že se to celé rozebere a nadělá se histolka ze všeho co nás napadne a to by bylo, abysme to nenašli, pak už máme aspoň orgán a nápad a může se pokračovat třeba nějakým pcr nebo elektronová mikroskopie nebo prostě dále do hradu dále představivosti se meze nekladou, ovšem možnosti diagnostiky jednoho zvířete za jeho života jsou lehce omezené, slepice taky nemají vynalezené žádné metabolické profily jako dobytek třeba
Jsem tady, ale nestíhám😏Než jsem přelouskala asi 50příspěvků zapomněla jsem co bylo na začátku😛Na tu mrtvolu od Bodlinky naopak zapomenu ráda😜A to mi připomnělo, že mi sestřenka do Prahy poslala vzkaz, že mamka má nového kocourka Oliverka, kterého zachránily před utracením. Dva jeho sourozence bohužel ne😢Od těchto příšerných témat raděj pryč🙄 Když jsem tak cárala po Praze a v metru koukala na lidi napadlo mě, jestli jsem někdy nepotkala třeba někoho z vás, z Prahy myslím…jen jsem to prostě nevěděla. Těžko by mě někdo poznal, ale kdyby jo, hlaste se!😀 Přijela jsem domů a ve schránce našla velkééééé překvapení😍 vánoční pohled od Dáji! Dáji díky, bylo to fakt překvapení, co potěší❤️vy ještě píšete pohledy?😇
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 20.12.2025, 16:10:46
Jojo já jsem stará fosilie neboli konzerva jak by nás nazvaly mladí i dopisy velice ráda píšu a knížku když už tak s opravdovými listy musím ji cítit jak voní a šustí😉to jsem prostě já.
A není zač ráda vím, že někomu jen pohled udělal radost👍.
ahoj děvčata..nevylézá někde u vás sluníčko???..že byste mi mohly kousek poslat☀️?..já už mám plné zuby té mlhy a tmy..Svítím sice stromečkem,svícnem za oknem-celé dny..sem tam svíčička…lampička..Dnes dopálím advenťák,Ven nechodím,ale často větrám a vyháním bacily venATB mám ještě do štědrého dne..ucho mám zalehlé pořád…celý den sleduju hodiny,kdy si mám co brát,nebo kapat 5x do očí..přijdu si jak feťák..No musím vydržet🙏To byl jen takový postesk😟Hezký pošmourný den..
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 21.12.2025, 04:55:57
Dájo, já taky..moje vnučky dostanou pod stromek, mimo jiné, sadu dopisních papírů a obálek. A samozřejmě s motivem psa. 😀 já měla takovou radost, když jsem na to v papírnictví kápla! Uvidíme, co na to cácorky řeknou 😉
To je hezké, že jsi poslala žínce pohled 😊 hezké překvápko!
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 21.12.2025, 07:57:28
Bobčo, včera u nás slůně na chvíli vykouklo, nestihla jsem ho odeslat k Vám.
V domě máme paní, která je teď po operaci bederky, má tam 8 šroubů, jak říkal pán. Byla v nemocnici týden a je už doma. Hojit se to bude prý dlouho. Tohle říkal její pán. Nemám na ni mobil, tak se nemohu zeptat na víc.
Já doufám, že máte zajištěnu nějakou následnou péči po operaci? Můžu se zeptat, kdy jdete v tom lednu?
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 21.12.2025, 08:23:09
která je teď po operaci bederky, má tam 8 šroubů,
Já neměla žádný šroub, ale bez pomoci přátel bych pooperační období nezvládla. Nemohla jsem ani na nákup - ve vsi není kde, na autobus daleko a sednout si do auta nepřipadalo v úvahu. Stehy mi přijela vytáhnout kolegyně veterinářka - viz výše - jak bych se asi dopravila na ambulanci?
Škoda, že je ta Bobča tak daleko - takhle jí můžu poskytnout jenom duchovní útěchu.
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 21.12.2025, 08:23:09
Děvčata,moc děkuji za podporu aspoň takhle…vy víte,že sem chodím,že jste tu jako moje rodina…🙏Na operaci jdu 27.1.(prý to můžou i posunout,což by bylo špatné)Bolesti se dají zvládnout,jak jsem psala,jsou dny dobré,a horší..…Mám domluvenou LDN-ku v sanatoriu v Pasece,jak jsem byla na rehabkách..jen musí poslat žádost zkraje ledna PL..Tam se budu hojit,a hned,jak to bude možné,budu jezdit výtahem dolů na procerury a cvičení…Plynule tam přejdu na rehabilitace…Lázně žádat nebudu,nejsem ten typ..takže se budu co nejvíc snažit tam…
Škoda, že je ta Bobča tak daleko - takhle jí můžu poskytnout jenom duchovní útěchu.
I ta je důležitá…být prostě s někým v kontaktu…Z dětí jen dcera a “vnouček”(38)..ale nebudu si stěžovat..žiju,obstarám se kolem sebe-jsem už psala..Teď mi holka dovezla z lékárny lístek-kapky do uší se musí dělat,tak musím zítra do Tesca..ale aspoň pomeranče a mandarinky dovezla..U nás v Rosemě měli jablka za 19,- a za 29,-jsem si vzala po 4,velká,červená..tak vitamíny nějaké mám..
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 21.12.2025, 09:38:44
Bobčo, to je dobře. Je to vymyšlené dobře, tak v ten čas, co píšete, na Vás budu intenzivně myslet…😉 řekla bych ještě, že pak pošlu i pozitivní energií, ale je to teď nějak nedostatkové zboží….