No, musím do toho taky šlápnout a začít ukazovat mladýmu opratě a kruhovku - od kamarádky, co měla půjčený zaučovací poprsák, jsem si ho už objednala zpátky… ale tak nejprve získat jistotu na lonži a naučit se automatické reakce na povely (včera se zapomnělo, jak se zastavuje, inu už padala tma a bubáky všude…) achjo, čas letí, za chviličku začne sezona a nebude už na nic…
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 28.02.2025, 00:41:50
Bola!! Naštěstí nic zas až tak hroznýho, i když mě to na 4 dny uvrhlo do postele. Horečka trvající asi 20 hod v kuse mě následně na dva dny zcela umrtvila, pak už jsem jen odpočívala. Ale teda ta šílená bolest celýho těla, to už nikdy nechci…
ten stav jsem zažila loni na podzim-teda před rokem…fakt nic příjemného..Proto jsem se nechala na jaře naočkovat proti chřipce a pneumokokovi..Musím zaklepat…zatím jsem v klidu..Ale ta bolest celého těla..vím,o čem píšete..hrůza😟Lazar hadra🤔
tak ať se z toho děvčata brzo dostanete a budete v pohodě👍🙏
Ještě se mi k tomu přidal zánět dutin, takže jakmile povolila bolest celýho těla, tak mě bolí aspoň hlava a tváře. Chjo. Vzhledem k polypům jsem na to náchylná…
Kolika je u koní jeden z nejčastějších příznaků zdravotních problémů, kolika samotná není diagnoza, je to projev nějakého problému, zpravidla trávicího ústrojí (ale i od jiných orgánů…) - kolika je prostě bolest břicha. No a většinou bolí koně břicho, protože má něco se střevy, tj. buď je to plynatost nebo zácpa nebo to můžou být vředové bolesti na začátku střeva nebo od žaludku, to jsou nejčastější.
My máme pořád “blbého” toho jednoho poníka, nějak to nikdo nepovažuje za dost podstatné, aby se s tím něco dělalo. Já bych ho v prvé řadě na noc oddělila na nějakou hladomornu, v druhé řadě bych mu nacpala náhubek, v třetí řadě bych ho ostříhala… poník je evidentně bolavý, není mu dobře, včera jsem ho donutila zaklusat, tak zřejmě kulhá na nějakou nohu, jestli je to nějaký záchvat cushinga v jeho deseti letech po letech progresivního překrmování, nedivila bych se, a prostě na moje dlouhodobé lamentování není brán zřetel, a pak to takhle dopadá. Poníci tahají ve dvojce a když je jeden nemocný, tak se na závody jezdit nebude, ale oholit ho nemůžu, protože kdyby se jelo na výstavu (nikdy se na žádnou nepojede, nikdo nechce vystavovat, nikoho to nebaví). Achjo.
V týdnu přijede někdo očkovat a brát krev, hodlám být u toho a hodit o tom řeč.
B jsem vystrouhala a o víkendu šel tří+hodinovou vyjížďku tady po horách a šel jako by se nechumelilo, jen na kamínkách (posyp po zimě) jsme dávali pozor, a doma jsem mu vytáhla kousínek štěrku z jednoho kopyta, jinak čisto, tak mám radost. Musím zavolat kováře na hříbata, to si sama netroufnu, když o tom s někým zkušenějším nehodím řeč. Kdysi konzultace s kovářkou ohledně shetlandů a následná diskuse s dlouholetými majiteli a chovateli shetlandů mi dost pomohly a povedlo se mi eliminovat lupání v hlezně u jednoho poníka (vlastně u obou, ale mám podezření, že ten jeden z toho prostě vyrostl).
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 10.03.2025, 05:00:00
kolika u koní je častá? Proč ?
Viz Buggyra.
A proč? Podle mě to příroda u koní se zažívacím aparátem moc nevychytala. Tlusté střevo je poskládané dost neprakticky a snadno se v něm něco zasekne nebo zašmodrchá.