Já se zařekla, že bude-li to v mých silách, poníci už trávu prostě neuvidí. Tečka, bodka, point a konec.
Nejsou moji, takže… úplně top rozhodovací právo nemám. Ale všechny u nás přítomné majitelky, které měly měkkosrdcaté kecičky, jak chuděry poníčci trpí hladem, teď viděly, co udělal striktní režim u toho schvácence (v únoru ležák, teď v týdnu hodinu vyjížďka kombo tráva asfalt, včera výstava a chodil jak panna), a dá osud, že se jim to vryje do závitů a příště dají na mě, zlou, zlou tetu, která nechce poníčkům dopřát (a brzo začne nepřát i tlustým welshům - a budeme krmit zase jen toho plnokrevníka - ostatně my máme trávy tak tak akorát pro něj, ostatní se můžou dívat přes plot…).
No kalkuluju s tím, že čím je ten kůň starší, tím méně pružný ten metabolismus vůči jakýmkoli výkyvům je, a málo platné, potvrzuje se. Jestli jsme jednou u poňoulí zavedli režim, nezbude než ho dodržovat, věřím, že jakýkoli pokus o návrat na pastevní mecheche dopadne rovnou na ústa.
Navíc letošní jaro zdá se mi extra nešťastné, tráva vystřelila velmi brzy a hned sucho sucho sucho, takže stresík, nečekám od toho nic dobrého. Teď napršelo, tráva poletí jako magor, zase velký výkyv, to bude na klinikách zase rušno. I když možná už mají teď lidi pastviny tak vyholené, že nebude mít tráva z čeho narůst…
Poňokouli taky nehřála kopyta, v době ležákování jsem je kontrolovala denně, hm. Prstní tepnu neumím, asi bych se měla naučit, teď se mě na ni ptala kamarádka, že taky neumí nahmatat, kdybych uměla, aspoň bych poradila, no.
Akvárium jsem osadila stínkami a šváby, hlásím, že na rozdíl od koní, ve švábech i stínkách jsem úspěšná chovatelka, potomstvo obých se skvěle rozrůstá a činí mi čiré potěšení a navíc je to užitečné a chov je spíš plusový, protože likvidují odpady a přebytky obohatím slepičí jídelníček. 🐜🐜🐜
P. S. jo a to seno poníkům pečlivě máčíme. Ta voda, co z toho vypláchneme, je hned po prvním namočení hnědá a po více namáčeních fakt sladká, to jsme teda čuměli.
P.P.S. posledně jsem jim, chudákům, dala seno do tří sítí, jedné velkooké vevnitř a dvou malookých zvenčí (zbyla nám v přívěsu naplněná síť, tak jsem ji narvala dovnitř té dvojité, ze které normálně dostávají) a nedostali se k půlce sena, co tam bylo 😀 I v těch dvojitých sítích zůstává vždy na dně hrstička nevytahaného - takže jsem spokojená, že můžou fakt tahat celou noc. To jsou zavření na hladomorně v kruhovce. Přes den jsou v zimním výběhu taky tak ten čtvrthektar, ráno dostanou hrstičku sena rozsypat po výběhu a zbytek dne oblizují zelenou hlínu. Bojím se vředů, bojím. Ale schvácení víc.