Máme v lese u stáje potok, kam se dá i v jednom specifickém místě vlézt.
jenže během zimy přes potok spadl poměrně velký strom.
A z druhé strany je takový menší jez takže ani tam se nedá moc kam dál jít. Obejít to nelze kvůli vysokým břehům. Takže nám tam zbylo nějakých 5 metrů potoka. :"(
No,. mě by zajímalo, zda to lze někde nahlásit 🤔 jestli by to vůbec mělo šanci a cenu řešit.
Máme v lese u stáje potok, kam se dá i v jednom specifickém místě vlézt.
jenže během zimy přes potok spadl poměrně velký strom.
A z druhé strany je takový menší jez takže ani tam se nedá moc kam dál jít. Obejít to nelze kvůli vysokým břehům. Takže nám tam zbylo nějakých 5 metrů potoka. :"(
No,. mě by zajímalo, zda to lze někde nahlásit 🤔 jestli by to vůbec mělo šanci a cenu řešit.
Pokud má potok jméno bude v nejakém povodí. My máme Povodí Vltavy. Kam se hlásí nebo odkud vás pokutují. Nebo nařizují, vyřizují.odprodavají.
My si třeba museli koupit stoku, co vedla z našeho rybníka. na našem pozemku,ale stoka byla statu-brana jako “vodní dílo” 🤔 asi, .aby jsme tam mohli udělat dalsí rybník. Do té doby o stoce povodí neslyšelo nevidělo…a to počítali do ceny o vykamenování koryta v 60 letech..cena šílená..si chcete si udělat rybník.zadrzet vodu v krajině, a než kopnete trvá to 3roky a slušné ojeté auto. 6mistná částka.a jestli někdo myslí.ze chov ryb je vejvara.tak spís koníček s malou výhodou.
V katastru klikněte přímo na potok.vlastnika uvidíte.
Konkrétně u nás spadlý strom přes potok, nebo i přes cokoliv jinýho, nezajímá absolutně nikoho. A už vůbec ne povodí, a už tuplem ne majitele pozemku, kam to spadlo. Včerejší aktuální situace, prakticky úplně stejná jako u Lenacie. Abychom se dostaly s kobylama (ale i bez kobyl) k vodnímu toku, potůčku cca 5m na šíři, museli jsme zapojit vlastní mozky i mechanizaci. Břehy tu jsou taky všude velmi vysoké, zarostlé kopřivama do dvoumetrové šíře od potoka. Jsou tu slovy DVĚ místa, kde to JDE. A jsou dost daleko od sebe, v jednom místě se dá přejít, na to druhé chodíme koupat. Včera jsme řešili to koupací místo, protože, co asi jinýho v tomhle vedru s koňma dělat, než denně k vodě? Tže jsme zapřahli traktor mulčovačem a prorazili si cestu až k vodě. 🙄Přes potok ne jeden strom, ale několik stromů, co tu jsou padlé od loňských zářijových povodní. Nahlášeno na povodí v době události. Nezájem. Co se dalo odhodit po proudu, jsme prostě odhodili po proudu a zbytek tu zůstal. Co s tím jinak? Majitel řekl, že ho nějaký stromy někde vůbec nezajímají a louku, kudy jsme si razili cestu nikdo neseče od roku 2015. Tsss, tže co? Nic…To samé je tu v lese, který pochopitelně má majitele, padlé stromy přes cestu, a jeden přes druhý, už jsou tu 15 let popadané a nikoho to nezajímá. Tím míň majitele. Taky jsem takhle přišla o tu nejluxusnější vyjížďkovou hodinovou trasu, protože stromy přes cestu…Tak nám zbyly jen louky a pole, kam můžeme jako svobodně vyjet a nemusíme si cestu klestit motorovkou🙄…
Jooo, Čechy krásné, Čechy mé, tady nikoho nic nezajímá!
Jen teda pozor, že potok má jistě vlastníka nebo příslušné povodí, ale strom jistě rostl na břehu, a břeh může (nemusí) mít zase jiného vlastníka. Za padlý strom odpovídá vlastník stromu…
Ale jinak holky, všechno seno máme pod střechou! Půda je našlapaná k prasknutí a to mi ještě kamarád v sobotu přiveze 91 malých hranatých balíků😉! Nemáte někdo návod, jak přifouknout starou půdu aspoň o 20m2😄? Nevím, kam to sakra dám? Koně mám komplet na seně od toho schvácení, výběh jsme trochu předělali a teď nás čeká “to vyzkoušet”. Pomaličku po centimetrech je začneme pouštět na to spálené cosi, co tam zbylo. Kus jsme toho usušili, ale víc už nemůžeme, nemáme to kam dát. Budu jim to odsazovat po kousíčkách každý den, teď mají být hice, tak je tam pustíme vždycky ráno, kdy je to nejvíc bezpečné, pak už bude stejně horko, tak tam nevydrží. Louka je celá na jih, beze stínu a pere tam celý den až do 21h.
O dovče jsem hlavně skákala kolem nich, resp. kolem sena, tak měly hodně volno, ale vzala jsem je aspoň obě na lonž na louku, kam už zase můžeme, jupííí! A včera do potoka. Velká řádila jak černá ruka, tže jsem měla bláto až na hlavě😏. Nicméně jsou vykoupané a po asfaltu se nesly jak dvě arabky! Malá už po asfaltu sama kluše!!!👍Beru už jí všude a zdá se OK! Tak to hlavně teď neposrat. Velká nezapomněla nic z toho, co jsem jí pracně během jara nacpala do hlavy, tže jsem to včera zvládla jen v plavkách a crocsech a bylo to bezpečné a fungovalo TO na myšlenku😊. Hodlám strávit celé léto v potoce!
Jó, to já ani nahrávat nemusím! On to ví a je mu to šumafuk! Ale takovýchhle lidí my tu máme mraky!To máte i jako s těma zahradama, co jsme se o ně starali a sušili je na seno. Všechno růčo fůčo, protože jsou to zahrady, tam se s technikou nevlezete, ani kdybyste jí měli, a když jsme to postupem času přestali dělat, a navraceli to zpět majítelům, tak víte co? Ještě blbě koukali, že proč to jako už nechceme?Dyť je to zadarmo, přece ne? A hádejte, co je s těmi pozemky teď? Nic! Dvoumetrový bodláky a kopřivy, majitele to nezajímá z rozličných důvodů. Dokavaď jim to nějakej blbec posekal, no tak dobrý, no a teď holt asi taky dobrý, nebo já nevím. Tenhle přístup nechápu - držím majetek, ale starat se o něj nebudu…S těmi stromy je to totéž, my je můžeme odklidit a prakticky si s tím dělat co chceme, dotázaným majitelům je to buřt. Ale co my s tím, dřevo nepotřebujeme, ani ho nemáme kam dát? To bychom se za chvíli mohli na vlastní náklady a ve volném čase starat o pozemky všech netáhel, jakožto i některé obecní, které udržujeme traktorem, abychom vůbec mohli existovat. Obec na to nemá a řešit to nebude, tak když chcete, tak si to posečte…tralalala🙄
Včera jsem si na prstech vyrobila buddy taping a zkusila sednout na kolo a šlo to! Nic nebolelo! Pohrávám si s myšlenkou, že si sednu na koně - zatím jen na Dadličku, to je jistota a když to půjde, tak začnu aspoň v kroku krotit morgáně. Ono na tom kole to je těma prstama obrácenej pohyb, než s otěžema v ruce, tak uvidím…
Tak to musím pohledat na půdě ten červený koberec, páč na příjezd celebrit s motorovou pilou musí být jeden připraven!😄 Né vážně, my se aktuálně v dřevě, v trávě/seně, pozemcích atd… trochu topíme, proto jsem k tomu odstraňování čehokoliv třetí stranou tak skeptická, páč vím, že u nás to nikdy nefungovalo. Lidé si tu majetky drží, o tom žádná, to kdybyste chtěla něco koupit (les, pole, louku), no tak to v žádným případě nepochodíte! Protože to je rodinné zlato a to se neprodává. S tou péčí o dotčené majetky už je to ale horší👎. My jsme tu sušili na sena půlku obce, protože přece máme koně, že jo, ty toho hodně sežerou, že jo (ty dvě obezity tak určitě) a je to zadarmo že jo…Se dřevem to samý, když tu něco padlo k zemi, tak kdo pro to jel? My, páč máme traktor…Jenže pak jsme postupem času upgradovali, přešli na jinou formu vytápění a dřevo už nemáme kam dávat, ani ho kde skladovat a tak tu zůstává ležet. Mnohými vlastníky lesa tu jsou velmi staří lidé, kteří jsou aktuálně rádi, že jim charita doveze oběd a pečovatelka je osprchuje. Na to, že mají les, už dávno zapomněli, ale prodat se to nesmí, protože děti řekly…a je to dědictví a uložené peníze a blá blá. A pak ta krajina podle toho vypadá. Dřív se tu lidi prali o každou mez a každou soušku! Dneska? Tsss…
Ha, to dám k lepšímu, má tady holka inzerát, že se nějak jako vrací k focení a že nabízí focení zvířat, lidí, a tak dále - za velmi příznivé ceny, když už teda měla tu pauzu. Potřebovala bych nové oddílové repre fotky, kde budou noví koně (a nebude ten, co už není), a tak jsem jen tak laškovně zadala poptávku. Pět až šest tisíc čistě za focení, k tomu plus doprava, případně další výdaje. Tak jsem se pěkně uklonila, poděkovala, a vyfotí mi to kamarád zadarmo 🤣 A to jsem byla upozorněna, že to je právě ta přátelská cena. Teda je možné, že děvče si představovalo úplně něco jiného než jak to ve skutečnosti u nás probíhá, ale já stará držgrešle, která jsem si říkala, že to bude stát do dvou tisíc vč. dopravy a tak, jsem se dost vyvrátila. Předpokládám, že zavedený profesionál by si řekl desítku tím pádem. Takhle se vydělává!