Aktuálně: 2 774 inzerátů261 106 diskuzních příspěvků19 162 uživatelů

O všem a o ničem :)

Verun
Verun 30.09.2025, 19:52:36 xxx.xxx.220.9

Tak já nic podezřelého na kobyle nenašla…uf. Asi u nás nejsou.

Já myslela.aspon koním.natří nohy nebo odkud to můžou spolknout…

Daja
Daja 01.10.2025, 04:13:01 xxx:xxx.4e6d:899e

Dlouho už tady se neobjevila Horsana. Kam pak nám zmizela? Kuky kuk🤔.

Buggyra
Buggyra 01.10.2025, 06:17:24 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 30.09.2025, 13:37:01

Ano, fungují, ale pochopitelně ne na vajíčka na kůži. A když se larva zavrtá do hřbetu, aby na ni účinkoval odčervovák, tak už je ve hřbetu díra a larva v ní umře úplně stejně jako umře, protože je to larva specializovaná na srnky a na necílovém koni nepřežije. Ty larvy můžou pochodovat po koni třeba dva měsíce, nevím, jak dlouho je účinný odčervovák, ale na dva měsíce bych to nešacovala…

Na druhého střečka taky odčervováky ano fungují, ale zase, ne na vajíčka na srsti, a když už jsou v dutině ústní, jícnu, hltanu a žaludku, sice je to asi včas, ale proč to riskovat - hlavně odčervovák bych musela právě zvolit, vymámit z veta (naši veti spešl odčervováky zpravidla nemají skladem), dojet si pro něj, zaplatit, a hlavně, aplikovat ve vhodný okamžik, kdy mám jistotu, že toho odčervovák pobije co nejvíc, a ještě nemám jistotu, že to vezme všechno, protože někteří ti červi se encystují nebo co já vím, co to dělají, a pak to na ně nefunguje, tralala.

To nejsnazší je pro mě oškubat vajíčka ještě než larvy vyrazí, je to během týdne hotové, nemusím zařizovat, hledat, luštit, platit… Snažím se moc neodčervovat, tak leda začátkem zimy a případně před koncem zimy (kdy jsou herky na zimním výběhu), abych moc neovlivňovala život na pastvině, a spíš se snažím preventovat parazity jiným způsobem… No a mám tucha, že tyhle termíny odčervování zrovna nepokrývají střečky (možná ten jarní…).

Buggyra
Buggyra 01.10.2025, 06:19:12 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 30.09.2025, 19:52:36

Natřít, jako že aby si je nedrbali? Čím?

Když už u té nohy jsem, tak prostě vajíčka oškubu a je to, jen mi to u B na závodech trvalo asi hodinu, než jsem vyškubala jen přední nohy 😀 Tak jsem došla k názoru, že to vemu strojkem. No, kecám o tom pěkně, ale ještě jsem to neudělala! Ostuda jsem.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 01.10.2025, 09:25:41 xxx.xxx.27.179
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 01.10.2025, 06:17:24

díky za doplnění, nemám s tím praktickou zkušenost.

Verun
Verun 01.10.2025, 16:14:44 xxx.xxx.220.9

Odčervovací pasta působí od 4 týdnů po 12 tydnů podle toho jaký dáte …..fenbendazol .ivermectin. moxidectin….

Natřít repelentem .aby na ně ty mouchy ty vajíčka vůbec nenakladly.

Co hřebínek všiváček.kdyz už to tam je. Nedělat to ve staji …

Stále vidím zastřečkovaný žaludek a mrtvého koně….🙄

Odčervovak si objednám i u psího veta.nemusi to být zrovna terénní koňskej vet. Když ho tam mam .zavolá mi a já si ho vyzvednu…

Saga
Saga 02.10.2025, 07:37:08 xxx.xxx.167.183

Já s tímhle taky nemám žádnou praktickou zkušenost, jen vím, že to existuje, ale to je asi tak všéécko. Jak vlastně ta vajíčka vypadají? Jako rýže? Nebo menší? Já vůbec nevím, jestli bych si toho všimla, když ani nevím, co mám vlastně hledat, a nikdy jsem to neviděla? Odčervuji 2 x ročně, dle doporučení vet, když se k nám holky nastěhovaly a neznala jsem předchozí odčervovací schéma, odčervovala jsem podle koprolky. Pak už jsem jí nedělala a dle vet najela na schéma na jaře pyrantel, těsně před zimou moxidectin, pak druhý rok jaro i před zimou ivermectin, letos jaro zbytek ivermectinu, co jsem tu ještě měla, a teď před zimou ještě nevím, musím napsat vet, pojede k nám řešit ten sarkoid, tak snad mi něco přiveze. Repelentuji prakticky pořád, až teď jsem toho nechala, jak se ochladilo, tak mám asi 10 dní bez repelentu.

A z jiného soudku, včera dojel po 10ti týdnech kovář, vystrouhal, po schvácení ani stopy, přestože mi koně poslední cca tři týdny solidně bečkoidní, protože žaludy (těch naštěstí nebyla taková úroda) a lískové oříšky🙄(těch byla nadúroda první rok za dvacet let, co mám herky) a ty dvě kanimůry jen lozí pod ořešáky a louskají🙄. Naštěstí už to dochází, obojí, žaludy i ořechy, tže budou mít brzo po hehe, aktuálně mají jen seno a vodu, žádná pastva ani příkrm, tak snad přijde “tuhá” zima a budou zas jako modelky.

Buggyra
Buggyra 02.10.2025, 07:38:42 xxx.xxx.198.226

Všiváček je na to málo jemný, zkoušeno 🙂

Taky si odčervováky objednávám tady u vesnických vetů (to jsou spíš kravaři). Jen já ty vety nemám ve vsi, musím do city, abych si to vyzvedla. No jednou dvakrát do roka bych to absolvovala, ale nějak spešl se pro to nepotáhnu. Teďka čtu, že ti podkožní střečci se dají efektivně vybít během podzima, takže to spláchne to pravidelné odčervení, beru nějaké avermectiny posledně s praziquantelem… žaludeční střečci nevím, mám dojem, že tam je nějaké omezení ve funkci toho odčervováku, no nejjednodušší je zbavit se vajíček a moc nad tím nedumat, žeano.

kometa
kometa správce
02.10.2025, 09:56:08 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 02.10.2025, 07:37:08

Jak vlastně ta vajíčka vypadají? Jako rýže? 

Kdysi dávno se mi podařilo stáhnout foto pro výuku, ale nemůžu ho zaboha najít. Ani vygůglit. Ale pamatuji si - byly to takové bílé nálepy na chlupech, určitě menší než rýže a placatější. Na bělouších by to moc vidět nebylo-

Saga
Saga 02.10.2025, 10:07:50 xxx.xxx.167.183

Nálepy - tzn. že když na to sáhnu holou rukou, bude to lepit, budu to nějak cítit? Já viděla na koních jen vši, a to už je 20 let zpět, ani nevím, jestli bych to teď ještě poznala, vůbec se v těchhle vnějších parazitech nevyznám…

Saga
Saga 02.10.2025, 11:00:22 xxx.xxx.167.183

Buggyro, díky moc! Tak tohle vidím vážně poprvé v životě, kdybych to našla na herce, stopro nebudu vědět, co to je! Tže jsem zase poučena! Děkuji!

Verun
Verun 02.10.2025, 20:50:04 xxx:xxx.c0c1:13e5
Saga:

Já s tímhle taky nemám žádnou praktickou zkušenost, jen vím, že to existuje, ale to je asi tak všéécko. Jak vlastně ta vajíčka vypadají? Jako rýže? Nebo menší? Já vůbec nevím, jestli bych si toho všimla, když ani nevím, co mám vlastně hledat, a nikdy jsem to neviděla? Odčervuji 2 x ročně, dle doporučení vet, když se k nám holky nastěhovaly a neznala jsem předchozí odčervovací schéma, odčervovala jsem podle koprolky. Pak už jsem jí nedělala a dle vet najela na schéma na jaře pyrantel, těsně před zimou moxidectin, pak druhý rok jaro i před zimou ivermectin, letos jaro zbytek ivermectinu, co jsem tu ještě měla, a teď před zimou ještě nevím, musím napsat vet, pojede k nám řešit ten sarkoid, tak snad mi něco přiveze. Repelentuji prakticky pořád, až teď jsem toho nechala, jak se ochladilo, tak mám asi 10 dní bez repelentu.

A z jiného soudku, včera dojel po 10ti týdnech kovář, vystrouhal, po schvácení ani stopy, přestože mi koně poslední cca tři týdny solidně bečkoidní, protože žaludy (těch naštěstí nebyla taková úroda) a lískové oříšky🙄(těch byla nadúroda první rok za dvacet let, co mám herky) a ty dvě kanimůry jen lozí pod ořešáky a louskají🙄. Naštěstí už to dochází, obojí, žaludy i ořechy, tže budou mít brzo po hehe, aktuálně mají jen seno a vodu, žádná pastva ani příkrm, tak snad přijde “tuhá” zima a budou zas jako modelky.

Dneska jsem koukala na koně na pastvině .a říkala jsem si ,co hledají pod tou lískou…aha, tak už to vím…ty potvory žerou oříšky?  žaludy tam mají taky🙈.

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 06:55:43 xxx.xxx.198.226

Tak jsem se včera mezi sedmou a osmou hrdinně potýkala se střečky a snad jsem ty koně vyčistila…

Začala jsem tím holícím/stříhacím strojkem, ale hříbě vystrájalo, takže jsem přemýšlela, co a jak, a ještě že mě Saga přiměla hledat ta vysvětlující videa, protože oni na to mají chytráci speciální nůž, kterým oškrabují ta vajíčka ze srsti. A já si na to vzpomněla a vzala nůž “očko” na strouhání kopyt a tím jsem to z těch koní oškrábala! To bylo super, funguje to skvěle, tak jsem zase chytřejší 🙂

Teď už od pondělí mrazíky, tak doufám, že si ty mouchy už dají pokoj. Koně jsou teď uspokojivě obraní a ještě si to pojistím nějakým tím odčervením třeba v listopadu.

Máme hrozně hodné koně, všichni krásně stáli a nechali se obírat, já jsem si pod nimi vždycky sedla na bobek a přidržovala jsem se nějaké nohy a nikdo na mě nešlápl 😀

Saga
Saga 03.10.2025, 07:31:20 xxx.xxx.167.183

Verun, ano žerou lískové oříšky i žaludy, něco ťukne o zem a ty dvě už běží to honem sebrat! Strašně mě to štve, protože vím, že koně by tohle žrát neměli v takovém množství a ty moje koně se sklonem k obezitě už tuplem ne, protože, co je žalud? Prostě jedna velká hromada tuku a směs taninů, ale taky vlákniny, vit. B. Koně přibrali za 3 týdny úplně nehorázně jen tady z toho. Měla jsem to tak na podzim vždycky u všech koní, co jsem tu kdy měla. Moje stará beganka žrala i dubové listí, to tyhle dvě naštěstí nedělají. Lísky, ty plodily letos takhle poprvé, co tu mám koně, nikdy před tím ořechy neměly a nebo jen symbolické množství, co jsme obrali do kuchyně, ale letos je to teda nálož🙄. Mám tu celkem 18 dubů ve stáří nad 60 let a 5 lísek ve stejném věku, jako ty duby. Pozemek je v nájmu, tedy kácet nesmím, a takto staré stromy, které jsou zdravé, bych ani nechtěla, a oplotit to nejde, protože to by pak koním zbylo asi 100m2 výběhu, kde nic není, tže je to utopie. A hlavně co bych s tím množstvím dělala, kam bych to dala a čím bych to odvezla? Prostě podzim je tu dost na hlavu, nemám ve výběhu žádné ovocnáče, tže nemusím řešit popadaná jabka, švestky, špendlíky a tak, ale zas tu mám tohle no…A to mi ještě známý řekl, že nedostatečně rozkousaný lískový ořech může svou tvrdou slupkou protrhnout koni střevo, což nevím, jestli je pravda, ale jsem z téhle informace děsně vodvázaná, protože vím, že s tím nemůžu nic dělat🙄. Nicméně mám na tomhle místě už čtvrtou generaci koní a jediné, co se zatím stalo je to, že jsou v tomhle období prostě všichni jako koule🙄, ale vzhledem k tomu, že je to před zimou, neštve mě to tolik, jako by mě to štvalo třeba v červnu😉.

Saga
Saga 03.10.2025, 07:35:16 xxx.xxx.167.183

Včera, když jsem šla odpoledne pro herky, že je zavřu, tak malá olizovala zelenou hlínu a velká louskala, co taky jinýho, že jo ? Celou cestu domů, když jsem jí vedla, tak to drtila v hubě, jak Marfuša, s naprosto triumfálním výrazem, že když já jí škrtím na seně, tak vona mi na to dlabe, najde si sama že jo…Já myslela, že jí tu kušnu vzteky urazím. Co má člověk s tímhle matriálem dělat, že jo? Pořídím si neonky a bude mi dobře😄!

Buggyra
Buggyra 03.10.2025, 07:45:42 xxx.xxx.198.226

Musím kouknout po žaludech a kdyžtak poslat holčičky to vyhrabat… poníci jsou sice v uspokojivé kondici, ale vím, že žaludy si dají také. Ještě že výběh v noci okupují velcí a trochu jim s těmi žaludy pomohou 🙂 Lísky máme taky, ale naštěstí poníci na ně nemohou.

Bobca
Bobca 03.10.2025, 08:15:08 xxx.xxx.20.192
Saga:

Včera, když jsem šla odpoledne pro herky, že je zavřu, tak malá olizovala zelenou hlínu a velká louskala, co taky jinýho, že jo ? Celou cestu domů, když jsem jí vedla, tak to drtila v hubě, jak Marfuša, s naprosto triumfálním výrazem, že když já jí škrtím na seně, tak vona mi na to dlabe, najde si sama že jo…Já myslela, že jí tu kušnu vzteky urazím. Co má člověk s tímhle matriálem dělat, že jo? Pořídím si neonky a bude mi dobře😄!

tak to jsem se pěkně pobavila🤭🤗po ránu dobrý start…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.