Aktuálně: 1 920 inzerátů278 188 diskuzních příspěvků19 846 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 03.10.2025, 09:14:56 xxx.xxx.167.183

Jo, on se člověk snaží jakože o nějaký to welfare u těch koní, a pak mu do toho matka příroda takhle hodí vidle😀. Někdy si říkám, že jakože, jak bych vlastně měla chovat, aby bylo akorát trávy, ideálně bez cukru, nebo akorát sena, taky bez cukru, zajištěn pravidelný a plynulý pohyb, ideálně beze mě😄, různé povrchy pro kopýtka a to všechno na půl hektaru, který vám neříká pane (a nikdy nebude)? S rostlinou skladbou, která není ideální a nemůžete jí ovlivnit? Njn…I když ty duby bych nepokácela ani kdyby byly moje, protože to je hrozný zvěrstvo, tady lesy prakticky nejsou a já budu likvidovat i to málo, co tu zbylo? To by mě hanba fackovala!

Verun
Verun 04.10.2025, 08:46:37 xxx.xxx.116.186

Že koně žerou .to co je v literatuře psáno jako pro koně jedovatý jsem se chca nechca už smířila…ožírají větve kde čeho.loupou kůru když můžou …sbírají kde co. 

Moje kobyla na žaludech.tráva tam pod stromy není.ale hlavu má furt u země ..

Obrázek Obrázek Obrázek
Saga
Saga 04.10.2025, 10:23:58 xxx.xxx.245.41

Verun, tak to je u nás jak přes kopírák! Můžeme si podat ruce🤝. Akorát, když si Vaše kobyla vyrobí břicho, pořád vypadá jako kůň, a ne jako sud s nožičkama, nebo almara🙄. I když musím říct, že tohle teď tady u nás mají všichni cobaři-stav jako těsně před porážkou 🙄

bassrock
bassrock 06.10.2025, 11:23:23 xxx.xxx.251.2

Hlásím se s Myší k soudkům na nožkách - začalo to špendlíky a višněmi - sice jsem část oplotila, ale vysála toho spolu s huculím gagmgem dosti -  a teď jede v žaludech. V naší ohradě mají všechno, takže od půlky prázdnin jen kyne, byť jsem jí v zoufalství narvala na tlamku košík. No ehm, výsledek je tristní, v sání ovoce a žaludů košík nebrání a naučila se natahat si do košíku seno, poodejít kousek vedle a v klidu si vyžírat z košíku 🙄 jakože takové “take away” 🤪

Na vyjížďkách umí i ve cvalu čapnout do huby příhodně umístěnou větev a urvat si jí na cestu, někdy i s bonusem - dostanu do držky vypruženým zbytkem větve 😄

Takže šedý sud, teď ještě ftipně různě oteklý (pač muchařka a každý kousanec udělá bouli) - no vypadá děsně - ale miluji ji 💖

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.10.2025, 11:28:51 xxx.xxx.255.86

No já bych už po své zkušenosti žaludy a ani nic nebrala na lehkou váhu. Léčba stupidního průjmu po peckovinách mě vyšla na čtyřku a nebyli jsme úplně daleko od transfaunace. Kůň tejden na ATB a pak měsíc úplně oddělenej se spešl krmením a fakt rozházeným zažíváním.
Žaludy bych už neriskovala vůbec.  Kůň s náhubkem půjde primárně po tom, co se mu bude žrát s náhubkem na hlavě jednodušeji. Ono to může být pár let dobrý a pak se jeden rok urodí víc a průšvih je na světě. Řešila bych to i za cenu toho, že bych si koupila svůj balík a koule prostě s náhubkem by kynula na kusu ohrazený pastviny u něj, případně bych u ní točila třeba po dni koně ze stáda, aby tam nebyla sama. 
Nepíšu to v úmyslu mentorovat a nevyžádaná rada, vím. Také jsem měla přístup jako Vy, taky s odolným koněm.

Zrzavci
Zrzavci 06.10.2025, 11:53:41 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Saga z 03.10.2025, 07:35:16

Pořídím si neonky a bude mi dobře

jak to vosedláte?

Saga
Saga 06.10.2025, 13:32:27 xxx.xxx.167.183

Bassrock - soucítím, mít ve výběhu vysoce účinný Eta lux, to je prostě situace na pendrek! Tyhle jiné bobuloviny a peckoviny já tam naštěstí nemám, ale stejně je to pruda a stejně mám někdy pocit, že vůbec nic nechápu, jako welfare vs. nějaké přírodní zákonitosti a jiné tentononc… Můj zimní/celoroční (na léto mám ještě takový pasecí kus k tomuto) výběh je prakticky bývalá dubová alej. Majestátní a krásná. Duby jsou tedy po obou stranách zimního výběhu, vlastně by se dalo říct, že kolem dokola, protože ty koruny jsou rozsáhlé, do toho lískové ořechy, jasany a javory (jo, i ten javor, jen jeden naštěstí). Když jsem si sem léta páně 2006 nebo tak nějak přivedla první hajtru, něco jako rostlinná skladba mě tenkrát vůbec neeklovalo. A možná to bylo snad i dobře, že to člověk tenkrát tak nepitval! Protože si kolikrát říkám, že kdybych věděla, to co teď, tak si koně nikdy nepořídím, protože bych byla přesvědčená o tom, že uvidí výběh a umře. Nebo já nevím, proč se nic dřív tak nepitvalo a teď se to nějak víc pitvá? Koně mi tu žili pod jedovatými javory kleny, o kterých jsem ani netušila, že jsou problém, a hromadou dubů, jejichž žaludy jsme kdysi jako děti sbíraly pro prasata a králíky, tak proč by to nemohla dlábit herka? Až když jsem si sem měla přivézt právě ty dvě, co tu teď jsou a býv. majitelka mi tu z těch klenů málem omdlela, a já netušila “vo co de”, tak jsme je na tajňáka porazili, byly tu asi 4 takové menší stromy, ale ten jeden javor, co je součástí té bývalé aleje, tu prostě zůstal, protože je obří a nikdo si na něj netroufá, i vůči terénu, i vůči tomu, že nikdo neví, čí vlastně je? Koně se mi tu dožili 30ti let a sešli stářím a stařeckými nemocemi, tže někdy si tak říkám, kde je zakopán pes? To jen taková filozofická…že co je vlastně lepší, mít koně aspoň malinko jakože přírodně a s rizikem, nebo prostě na boxe a nějakém paddočku, ale v bezpečí? Nejlepší by bylo zabalit je do bublinkový folie, na hubu náhubek a je to 😄!

Buggyra
Buggyra 06.10.2025, 13:33:21 xxx.xxx.198.226

Šla jsem se podívat po žaludech, nic jsem neviděla, asi je pečlivě vyzobávají. Poňoule vypadají v zimní srsti sice nadutě, ale mají kohoutky (oba!), takže stále soudím, že jsou v kontrolované kondici, na noc zavíraní s špetkou síťovaného sena (máti ztrácí motivaci máčet, takže jednou je máčené, jednou ne, podle toho, zda jsem tam dozorem já nebo ona…). Ale nabrali jsme nové členstvo do oddílu a poňoule teď makají denně (teda… makají je nadnesené, ale tak nacpe se na ně sedlo a chvíli tak jako chodí, teď snad začnou i klusat, některé děti projevily vzácnou vlohu k vysedávání!). Musím se dokopat koupit ten balík slámy… aby máti mohla cpát sítě a poníci nepraskli.

Saga
Saga 06.10.2025, 13:36:13 xxx.xxx.167.183

Zrzavci - neonky? Jedině na vostro! Spláchnu je do záchoda a to bude teprve jízda🤣!

Saga
Saga 06.10.2025, 13:39:18 xxx.xxx.167.183

Buggyro, ano, pokud nic nevidíte, mají je v břichu😄, to podepíšu i krví😄. Nám bylo taky dycky divný, kam se to ztrácí… a kam mizí to listí…že asi větříček😄…Prdlajs, až teď, když nám tu listí překvapivě zůstává, jsme zjistili, že ho beganka a spol. statečně konzumovala😄jop, člověk se furt učí…

Varaxi
Varaxi 06.10.2025, 13:56:15 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 06.10.2025, 11:53:41

Že Vy jste neviděla Malou mořskou vílu? To byste věděla, že rybičky jdou do zápřahu, ne pod sedlo.

Cirila
Cirila 06.10.2025, 15:44:41 xxx.xxx.93.83

Ha a já si myslela, že můj hucolojd je exot, když za jízdy žere dubové listí a koukám ona to zase taková exotika není 🤣🤣………….my máme bohužel ve výběhu špendlíky, jsou oplocené, ale stejně to padá ke koním a to jsem tedy měla dost nahnáno, když mi kamarádka na dovolenou psala, že se tím nacpává ve velkém🙄

Verun
Verun 07.10.2025, 00:18:22 xxx.xxx.116.186

Kobyla měla dneska nějaké bolení bříška…stála ve výběhu jako píchlé kolo.sotva si vzala vítací jablíčko. Do stáje se táhla se jako smrad a v boxe nezavadila o seno ani pohledem…

v břiše ticho….prostě průser na obzoru…

Dostala entero mulgat…nechala jsem ji odpočinout a pak vodila.nechala ji proklusat.jednou se vykadila..dala do boxu…kobyla ležela.stála ležela.nabídla jsem ji vodu s mešem.obyč vodu… V břiše se to začalo pomalu hýbat.začala mit zájem o seno(prostě jsem ji tam nechala síť se senem aby nežrala slámu) dopila vodu s mešem ve žlabu…a já pak už musela odjet na noční… poslední info…kadí.žere…

No můžu jen domýšlet z čeho to má…žere ty žaludy…změna počasí….zapomněla se napít.

Tydle situace mě strašně vyčerpávají, snad se to zachytilo včas.

Verun
Verun 07.10.2025, 10:07:32 xxx.xxx.220.9

Tak dneska ráno plnej box bobků.jak  já je dneska tak ráda viděla.i kdyby měla nasráno v napaječce🙈😂

PS:ten entero mulgat ji vždycky nahulím celej.říkal vet.

bassrock
bassrock 07.10.2025, 12:41:53 xxx.xxx.251.2

Jo, nic člověka v určitý situaci nepotěší jako pěkné houno 😄

Je fajn, že to dobře dopadlo.

Saga
Saga 07.10.2025, 13:06:59 xxx.xxx.167.183

Mám taky radost, že je to v pořádku! Prostě podzim no, to střídání teplot a tlaků neprospívá vůbec nikomu, zvlášť ne tomu, kdo má v břiše kilometry střev…

Zrzavci
Zrzavci 10.10.2025, 11:06:12 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 10.10.2025, 09:54:37

Tak snad už tedy zdráva? 

A jak stádečko?

Horsana
Horsana 12.10.2025, 09:43:25 xxx.xxx.17.105
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 10.10.2025, 11:06:12

Nah, polozdrava. 

Dar je vykastrovany. A je nadherny, skutocny predstavitel plemena. Od jeho transportu, anestezie a komplikacii postop to bol trosku horor, ale uz je bez teploty a relativne civilizovany.

Chcela som ho predat, ale to sa zrejme nestane, lebo je nielen pekny a statny, ale aj charakterny. 

Fifa predvcerom presla sama cez izbu, co ja osobne povazujem za zazrak. Mama s nou doma cvici a je to rozhodne vidiet. 

Zvysok koni je ok, ako zver dotrtkala, stiahli sa dolu a nicia mi pasky, ked kone vcera na zapiskanie vysli z vedlajsej zahrady, tak som to vzdala a odstranila vsetky pasky, ved nech sa pasu v dzungli, odtial je na hlavnu cestu velmi tazke sa dostat. Uz maju nastlany pristresok, tak hadam tam Garon niekoho pusti 😉

A co vasa zverina?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.