Pro Zrzavce - Vaše ztvárnění je ale ouplně mimo, neboť jste namalovala velmi vyhublé jedince😄😄😄. My hlasujeme za kroupavá jelita s nožičkama😄!
O všem a o ničem :)
10.12.2025, 09:17:18 xxx.xxx.224.101
To jsem si taky říkala, že jsou moc hubení. Ale nechci kritizovat, sama kreslit neumím (aspoň se děti ve škole baví při mých hodinách anatomie). Zrzavé obrázky jsou prostě kouzelné.
Musím si konečně pořídit mincovník sakra… abych poním zvážila noční dávku. Mám podezření, že ta síť s tou karabinou váží totiž víc, než co do ní maličkým nasoukám… No ale hubnutí se koná skutečně jen po gramech, tak asi není tak zle.
Tak ale psala jste, že jedna lehce oplaskla, druhá přestala kynout………….tak sem namalovala blízkou budoucnost 😀 😀
A TEĎ TO OPRAVILA TEDA 😀
Tak tohle ale naprosto přesně sedí! 😄Přiznejte se, že Vy jste jela okolo a viděla jste TO na vlastní oči!! Ta podoba, ta podoba😊!
Pšššt, já jsem pohádková babička, já jsem všudezdejší!😀
Buggyro, pokud si chcete být jistá, tak určitě nějakou váhu kupte. V mini množství se tohle provozovat dá. Já už bych se bez toho neobešla, protože váha je váha a metr je metr. Tohle se prostě nijak očůrat nedá, to je prostá matematika. A v zimě je to vážně jednoduché, protože prostě sežerou, jen co jim donesu. V sezoně je to horší, protože mají co uždibovat, tak mi do toho hází vidle, ale po letošním schvácení jsem předělala systém, tže prostě jelita s trávou ala plná huba v podstatě skončila. Místo kam je na léto pouštíme napřed celé posečeme, usušíme a teprve pak na to půjdou tyhle dvě, tže na šťavnatou zelenou travičku se můžou dívat třeba přes pásku k sousedům…S tlusťochama je to prostě složitý a musela jsem si to v hlavě dost přenastavit, ale pokud se společně s nima chci dožít důchodu ve zdraví(svého a zároveň i jejich) nejde to jinak!
Ad krmná sláma - je to boží věc! Ale musí se s tím opatrně, taky dávám, malá to tedy nežere, ale velká by sežrala i plechovky s pilinama, tže má aspoň doplněný pupek prázdnými kaloriemi a šmitec.
Léto mám pořešené, zootechnicky nevhodně, bohužel, ale zůstávají prostě poníci celoročně v zimním výběhu, kde roste v létě akorát tak plevel, a můžou holit tak leda zelenou hlínu. Holt budu muset častěji sekat nedopasky a vyhrabovat bobky, aby se to tam párkrát za rok řádně vysmažilo na sluníčku a v zimě neměli cizopasníci moc vegetačního krytu na schovávání před holomrazy.
Ono já to budu mít od příští sezóny vlastně hodně podobné jak Vy, protože záklaďák není nijak velký, jsou tam celoročně, tže tam vyraší akorát tak jedno velký kulový a těch cca 3000m2 co mám jako letní výběh prostě napřed poseču, tzn, že to bude muset napřed narůst, že jo, no a sena se dělají u nás tak koncem června, tže počítáno ode dneška se koně na tenhle plácek dalších 6 měsíců prostě nedostanou, pak je tam sice vypustím, na to posečené a usušené nic, ale v rámci zachování porostu tam budou chodit jen do konce října a to na pouhých 8h denně a to pouze přes den od 8:00 do 16:00, tže v létě kdy tam praží, tam stejně nevydrží, je to jižní svah bez stínu, tže počet hodin/den na zaplnění panděr se znatelně smrskne. Jediný problém u mě holt navždy zůstane ta dubová alej, s tímhle jako nájemce pozemku neudělám prostě zhola nic, tže podzimní kynutí bude odvislé od úrody žaludů a ořechů. Holt nic neni nikdy ideální, co naděláme…
10.12.2025, 11:27:52 xxx.xxx.224.101
na schovávání před holomrazy.
Mráz vajíčka škrkavek nezničí, jenom konzervuje.
Nejlepší je prostě pravidelný sběr koblížků.
No jo, ale bobky se z buřeně merlíku a šťovíku blbě sbírají 😀 Takže základ je v mém případě mít posekáno.
10.12.2025, 12:40:46 xxx.xxx.224.101
To znám a rozumím.
kometa:na schovávání před holomrazy.
Mráz vajíčka škrkavek nezničí, jenom konzervuje.
Nejlepší je prostě pravidelný sběr koblížků.
Dospelí koně by měli být na škrkavky imunizovaní.
Zdroj kontaminace jsou především hříbata…
Sága:u hubnutí musí jít dolů hlavně tuk. Ono i to nějaké zapojení práce je třeba.🤷 Co třeba nějakou pohybovou dráhu.udelat uličku uvnitř výběhu kolem ohrady…kdyz nemůžete vy ,koně ale můžou ….my teď taky nic neděláme měsíc…nebyl čas(moc služeb v práci.brzo tma.zmrzlo) no vzala jsem to jako rekonvalescence a odpočinek pro obě .kobyla se jde max vyprdet do haly…nebo trénink ze země.
Jo a když nemrzne.neni lepší máčet seno v síti než dávat slámu?🤔 Jo koně ji mají rádi…samozřejmě pro stádo je to nemyslitelný ,máčet seno,myslím Sagu…
Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.
Buggyra:Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.
On i divnej kašel.co nereaguje na ATB.sopel u nosu.u dospělého koně ,když jsou hříbata v dosahu je na zamyšlení . Migrace larev přes plíce…ne že by se dospělý kůň nemohl nakazit,ale většinou larva nedokončí vývoj (ta imunita) pokud je silná invaze nebo imunita v kýblu víte co…
Buggyra:Mno jo, a já zrovna právě to škrkavkové hříbě mám (proto Horsana tak zdůrazňuje to odčervo), takže bych to měla pořešit. Jdu zavolat vetům. Díky za připomínku.
Pokud máte hříbě kam zavřít na cca dva dny po podání pasty na červy.udelala.bych to.mate pastvinu pak snad bez kontaminace začervenymi bobky…myslím.ze škrkavky(roupy?),vajíčka,přežívají i v interiéru.tudiz po odčervení vyčistit a vydesinfikovat box.
Jsou puštění momentálně na pastvině mimo náš stabilní soubor ploch, tuhle pastvinu uvidí s trochou štěstí zase až za rok. Takže bych ráda nadopovala ještě než je z téhle pastviny stáhnu na ty stabilní, kde pak budou v létě rotovat z jedné na druhou… Boxy (přístřešek) čistíme průběžně, desinfekce je bohužel v našich podmínkách úsměvné pomyšlení, to leda pokud by byla nějaká kritická nutnost, tak bychom to vše mohli zaházet vápnem. Ale koně jsou zdraví, hříbě je veselé a hravé a tlusté, nečekám, že by bylo nějak masivně začerveno. Prostě prevence. Odpo těm vetům zavolám, přes poledne pauzírovali. E.Pramox nemívají, posledně mi vnutili nějaký asi Equistrong, ale letos bych ten Pramox docela ráda, tak je nechám ať to prostě objednají a fertig. Škoda, že náš vetozubařokovář je uražený (úrazem), tak mi to nemůže přivézt, chtěla jsem, aby mi kouknul na kopyta. No ta nejpodezřelejší kopyta viděl o víkendu kovářský vyučenec (papír bude mít na jaře), který prohlásil, že vypadají v cajku, takže mě trochu uklidnil…
Oj, minulu zimu, ked pred Vianocami priviezli Nehu na kliniku zomriet, tak z tej skrkavky liezli.
Ma cca 26 rokov a nelieceny Cushing urobil svoje.A neexistujuci odcervovaci program.
A samozrejme chovatelia a zial ani veti nechapu, ze je pri skrkavkach potrebna fenbendazolova kura.
A 10 mg/kg, nie 7,5. A pasta je ciachovana na 7,5 mg, takze to treba prepocitat.
Toto pisem iba zo zotrvacnosti, 99 % ludi da hocaku pastu a su spokojni, ze maju odcervene. A tu pastu im ponukne vet, lebo je akcia 3+1 zdarma…